Dodaj do ulubionych

Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 09:58
Witam,
od kilku lat prowadzę działalność gospodarczą i postanowiłem część tej działalności przenieść na spółkę cywilną, którą zakładam ze znajomym. Oprócz tego niedługo będę zatrudniony na umowę o pracę.
Z tego co się orientuję, będę w takim przypadku płacił potrójną (sick) stawkę zdrowotną - od umowy o pracę, działalności i spółki.
W związku z tym zastanawiam się nad przeniesieniem firmy do UK (lub do innego kraju z korzystnymi przepisami) i chciałbym się dowiedzieć jak wyglądałoby to w praktyce. Jakie są wymagania, ile kosztuje rejestracja, jakie są opłaty, jak rozwiązać kwestie księgowości, itp.
Dodam jeszcze, że profil działalności to pośrednictwo w świadczeniu usług oraz sprzedaż internetowa. Jestem płatnikiem VAT, zatrudniam ok 10 osób na umowę o dzieło.
Obserwuj wątek
    • curacao75 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 18.02.12, 16:51
      Przenosisz tylko działalność czy też siebie?

Po za tym jak dla mnie, pytanie się na forach "co robić" w takim wypadku, trąci brakiem kompetencji w biznesie - naprawdę nie widzisz żadnego rozwiązania i musisz się o takie rzeczy pytać na forum? Jesteś biznesmenem, człowiekiem zakładającym firmę - chyba w tym momencie warto siebie zapytać - czy jestem gotów inwestować swoje pieniądze?

Ja radzę - podejmij współpracę z angielskim (lub polskim w Anglii) biurem rachunkowym byś nie utknął w ich przepisach.
    • Gość: wafelek Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 18:25
      Dla takich jak Ty są specjalne firmy zajmujące sie takimi rzeczami.
      Czytałem w gazecie kiedyś.
      Ale konkrety to już sobie wygooglować musisz.
      • Gość: kalenda Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 02.04.12, 08:37
        Myślę poważnie nad tym, by przenieść firmę, ale do Delaware w Stanach.
        Ponoć to w tym momencie raj podatkowy dający największe możliwości.
        Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
        • rabunia89 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 03.04.12, 09:39
          Raj podatkowy trzeba poznać od środka ;-) Z tego co wiem - mają tam tylko opłatę roczną w wysokości 250 dolców - bez dochodowego. Nie mają vatu, nie mają zusu. Brzmi dziwnie mając na uwadze polskie realia, ale to prawda ;-) Teraz pytanie czy działanie w taki sposób, by nie ponosić tych kosztów w Polsce jest proste. To już pytanie raczej do ekspertów.
          • Gość: kalenda Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 04.04.12, 07:53
            Wiem, że są firmy, które zajmują się zakładaniem i obsługą działalności w Delaware. Orientujecie się ile to dokładnie kosztuje? Brzmi to nieźle, możliwości oszczędzania ogromne, ale co z kosztami kancelarii?
            • rabunia89 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 10.04.12, 16:29
              Złóż zapytanie to się dowiesz. Na pewno można sporo zaoszczędzić w ten sposób. Przykład takiej firmy - www.polinvestor.com/ Zapytaj to dowiesz się jakie to są sumy. Jeśli nie prowadzisz działalności jednoosobowej, to na pewno będzie to dla ciebie opłacalne.
              • Gość: kalenda Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 11.04.12, 08:23
                A kto powiedział, że dla działalności jednoosobowej nie może to być opłacalne? Przecież wszystko zależy tak naprawdę od wyniku finansowego, co nie? Na samozatrudnieniu również można mieć wysokie obroty, tak więc nie rozumiem. Za kontakt - dzięki, na pewno zapytam.
                • rabunia89 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 12.04.12, 09:23
                  Może być opłacalne, ale jednoosobowa firma raczej nie generuje kilkudziesięciu tysięcy zysku miesięcznie, chociaż... Różnie może to wyglądać. Tak czy siak, opłacalność przenosin do delaware trzeba przekalkulować. Jednak w większości przypadków powinno się wyjść zdecydowanie na plus.
                  • Gość: darecki Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 13.04.12, 08:22
                    Skontaktowałem się z kancelarią PolInvestor. Zanosi się, że mój biznes zostanie przeniesiony. To co usłyszałem skutecznie mnie zachęciło. Oszczędności rzeczywiście mogą być wysokie. Mam dosyć polskiej biurokracji, podatków i ogólnego syfu. Czas na zmiany. Dam wam znać na forum jak sprawy się do końca potoczą.
            • silios Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 07.03.13, 11:19
              średnio bym zaufała takiej firmie, kto wie jakie to chachmenty
    • polityk432 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 22.03.13, 15:46
      Wiesz, ja znam kilka osób, które prowadzą firmę w UK i wszystkie są zadowolone, nie muszą zwiedzać urzędów tak jak jest to w Polsce, różnica jest taka, że to jednoosobowe firmy, także pewnie łatwiej się je prowadzi niż kilkuosobowe. Mimo wszystko sądzę, że o wiele łatwiej prowadzić rachunkowość tam i masz niższe podatki. Pozdrawiam Adam
    • Gość: JanKran Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii IP: *.opole.hypnet.pl 23.03.13, 07:32
      "zatrudniam ok 10 osób na umowę o dzieło."

ty nikogo nie zatrudniasz bandyto, tylko żerujesz na niewolniczej pracy biednych ludzi.
      mam nadzieję, że szlag trafi wszystkie te twoje zafajdane spółki, pożalsięboże "bysnesmenie"
    • silios Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 09.04.13, 10:38
      to nasze chore państwo
    • kylos.pl Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 16.07.14, 12:49
      www.profais.pl/blog/prawo-podatkowe/optymalizacja-zus-czy-to-sie-oplaca - tutaj jest bardzo ciekawy artykuł nt. optymalizacji zus, czyli o przeniesieniu działalności do UK. Polecam lekturę :)
    • adgam963 Re: Przeniesienie firmy do Wielkiej Brytanii 06.08.14, 13:59
      Słowo o optymalizacji podatkowej "Dlaczego firmy uciekają od polskich podatków?" gazeta-msp.pl/index.php?id=pokaz_artykul&indeks_artykulu=2693
      Czy tylko Polak potrafi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka