03.12.12, 12:14
Coraz więcej mówi się ostatnio o certyfikatach CIMA. Otworzono nawet specjalny kierunek cimowski w ramach studiów na SGH. Czy ktoś z was miał realnie do czynienia z tymi kwalifikacjami i może powiedzieć, co one dają? Koszt niemały, czy jest sens go ponosić, czy pracodawcy znają nazwę CIMA?
Obserwuj wątek
    • free_osa Re: CIMA 27.12.12, 11:28
      Hej, nie wierzę, że nie ma tu nikogo, kto coś o tym wie. To gdzie ja mam szukać, na onecie? Dajcie znać, bo właśnie wydawane są resztki budżetowe - zależy mi na dobrych rekomendacjach :-)
      • kapistran_ryms Re: CIMA 27.06.14, 11:05
        Osobiście poleciłbym CIMA. W odróżnieniu od innych programów doskonalenia zawodowego w dziedzinie rachunkowości, które kładą nacisk na przestarzałe umiejętności, takie jak sprawozdawczość i kontrola, studenci CIMA zdobywają wiedzę na analizowanie informacji finansowych i pozafinansowych oraz podejmowanie lepszych decyzji strategicznych dotyczących wszystkich sektorów rynku globalnego. To, że pracodawcy doceniają dodatkowe kwalifikacje, widać po pensjach osób, które je posiadają. Link do ubiegłorocznego raportu o płacach: www.pagepersonnel.pl/media/ppde/Docs/SalarySurveyFinance_PP_PL_2013-web.pdf
        • leapfrogo Re: CIMA 30.09.14, 14:27
          Nawet jesli chodzi o procesy realizowabe w Polsce to trafiaja do nas juz coraz bardziej zlozone a nie tylko transakcyjne. Jesli ktos mierzy wyzejto juz dzis powinien pomyslec o certyfikacie Cima bo jego zdobycie trwa kilka lat.
          • kapral_nachtigal Re: CIMA 30.10.14, 13:36
            @leapfrogo: biorąc pod uwagę możliwe zwolnienia z pierwszych egzaminów, to można się uwinąć z pełnym certyfikatem CIMA w dwa lata. Potem jednak i tak trzeba wykazać 3-letnie doświadczenie zawodowe, wiec jeśli ktoś zaczyna od zera, bez żadnego stażu pracy, to na samo już elitarne członkostwo będzie musiał chwilę poczekać. Tutaj nie ma drogi na skróty ani taryfy ulgowej. Na to trzeba sobie 'zasłużyć".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka