Dodaj do ulubionych

seed capital

IP: 148.81.194.* 11.01.13, 13:37
Witam mam pytanie odnośnie funduszy zalążkowych, wiadomo wspierają one projekt w najwcześniejszej fazie co za tym idzie takowy biznes obarczony jest największym ryzykiem. Przypuśćmy, że mam genialny pomysł, fundusz inwestuje w niego pieniądze, co jeśli po jakimś czasie okaże się, że to jednak nie to a pieniądze idą w tzw błoto. Wiadomo fundusz poniósł stratę w związku z zainwestowanymi pieniędzmi, a co z samym pomysłodawcą? jestem obarczony jakąś odpowiedzialnością głównie chodzi mi o odpowiedzialność finansową z tytuły poniesionych strat? Czy jest tak, że fundusz widząc potencjał sam decyduję się na podjęcie ryzyka?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wiktoria_b Re: seed capital 11.01.13, 22:35
      To zależy od umowy. Zwykle nie masz jakichś późniejszych problemów, o ile w trakcie przedsięwzięcia wywiązywałeś się z określonych obowiązków - warto więc, by były określone na piśmie i precyzyjne - w tym m.in. ilość poświęcanego na pracę czasu.

Problem z tymi funduszami jest inny - trudno ich namówić. Musisz rzeczywiście mieć pomysł i umieć ich przekonać, że szanse na powodzenie są >50%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka