Dodaj do ulubionych

Dotacje - kilka pytań

07.03.07, 11:49
serdecznie prosze o informacje dot. dotacji. Chodzi mi o łopatologiczne
wytłumacznie zagadnień związanych z zakupem nieruchomości przez firmę.
Jak to wygląda od strony technicznej
1. czy najpierw składamy dokumenty (jakie?) kupujemy i czekamy ?
2. czy kupujemy, składamy dokumenty i czekamy ?
prosze mi wytłumaczyć jak to wygląda od strony technicznej, jaka kolejność,
procedura ?. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Dotacje - kilka pytań 07.03.07, 12:58
      Jeśli łopatologicznie to :
      1) przygotowujemy wniosek + ząłączniki
      2) czekamy nieskończenie długo aż nasz wniosek zostanie wybrany
      3) kiedy dostajemy formalne potwierdzenie, że kasa będzie oraz czy uznali nasze
      wydatki na zakup nieruchomości za kwalifikowalne, rozpoczynamy realizację
      projektu tj. możemy przystąpić do zakupu nieruchomości.
      No chyba, że władzuchnna nasza kochana znów coś zreformowała od czasu jak
      ostatnio sprawdzałam.
      P.S. Oczywiście piszę o środkach z alokacji 2004-2006, bo jesli chodzi o środki
      na lata 2007-2013 to niestety trzeba być jasnowidzem długiego zasięgu by móc w
      tej chwili podać jakieś wiążące informacje
      • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje - kilka pytań 07.03.07, 13:25
        2007-13:
        Zakup nieruchomości kwlaifikuje się pod warunkiem, że:
        - wydatek ten nie przekracza 10% kosztów kwalifikowanych projektu
        - koszt zakupu nie przekracza wartości rynkowej, a jego wartość potwierdzona
        jest operatem szacunkowym sporządzonym przez uprawnionego rzeczoznawcę
        - nieruchomość wykorzystywana jest wyłącznie do celów projektu, zgodnie z
        postanowieniami umowy o realizację projektu
        • cotbus76 Re: Dotacje - kilka pytań 07.03.07, 13:41
          Wielkie dzięki Hubertus`ie :)
          Czas nadrobić zaległości w zakresie kosztów kwalifikowanych, bo wiedza
          nieużywana zanika a o to w mojej gminie niestety nietrudno.
          • januszx Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nieruchoości 12.03.07, 12:31
            Dobrze ,że Hubertus napisał o wysokości dofinansowania do zakupu nieruchomości ,
            które wynosi zaledwie 10 % . Można zadać następujące pytanie:
            Czy warto czekać aż programy 2007-2013 zostaną wdrożone? co potrwa jeszcze
            zapewne kilka miesięcy. A może korzystniej byłoby zakupic nieruchomość juz
            teraz z innych środków (tym bardziej ,że ceny ziemi oczywiście rosną natomiast
            o pieniądze z UE ubiegać się na dalsze inwestycje - jeśli takie są planowane ,
            tak pod rozwagę...
            Pozdrawiam
            J
            • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 12.03.07, 12:45
              Nieruchomość można kupić od 1.01.2007 - są to już koszty kwalifikowane. Ale jak
              pisałem nieruchomość musi być bezpośrednio związana z realizowanym projektem
              (musi być niezbędna do jego realizacji)
              • januszx Re: Dotacje - kilka pytań ? 13.03.07, 12:20
                Dobrze Hubertusie ja rozumiem ,że musi być związana ta nieruchomość z
                planowanym projektem inwestycyjnym , jednakże oświeć mnie nieświadomego:-) ,
                zatem można juz w tej chwili kupić nieruchomość i zostanie ona zakwalifikowana ?
                a potem dopiero realizujemy dalszą część inwestycji ?
                To nie jest tak ,że najpierw programy muszą być uruchomione , gotowe wytyczne itd ,
                My przygotowujemy projekt powstaje wniosek o dotacje , potem składamy go , Ma
                miejsce ocena formalna , techniczna , merytoryczna , wreszcie zakłądam pozytywne
                przejście tych etapów i kolejnych i przyznanie Dotacji !
                Teraz realizujemy projekt
                kupujemy nieruchomość , budujemy hale , montujemy urządzenia
                zbieramy faktury itd

Czy mogę Cię prosić o prawidłową kolejność poszczególnych etapów?

Pozdrawiam wiosennie
                J
              • magda-rew Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 13.03.07, 13:19
                hmm, tutaj bym się jeszcze zastanowiła nad tą datą, bo w poprzednich funduszach
                (2004-2006) też niby koszty kwalifikowane były te po 1. stycznia (lub maja)
                2004 a w rzeczywistości pierwsze koszty można było ponieść dzień po złożeniu
                wniosku (z małymi wyjątkami przy studiach wykonalności i innej dokumentacji)
                • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 13.03.07, 13:54
                  No właśnie - to jest w naszym kochanym kraju najpiękniejsze - wytyczne mówią
                  tak:
                  okres kwalifikowalności wydatków - data początkowa 1.01.2007
                  a instytucja wdrażająca może powiedzieć tak:
                  okres kwalifikowalności wydatków - data złożenia wniosku + 1 dzień
                  i bądź tu mądry...
                  ja się upieram na 1 stycznia bo tego dnia rozpoczyna się nowa perspektywa
                  finansowa ue, ale głowy swojej pod gilotynkę nie podłożę :)
                  • januszx Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 13.03.07, 14:24
                    A zatem dla bezpieczeństwa z zakupem nieruchomości należałoby poczekać do daty
                    złozenia wniosku . Jednakże będę się upierał przy tym ,że tak czy inaczej warto
                    zastanowić się czy nie kupic juz nieruchomości , ktorej ceny wciąż rosną

Huberusie jeszcze raz moje pytania będziesz łaskaw odpowiedzieć :

To nie jest tak ,że najpierw programy muszą być uruchomione , gotowe wytyczne
                    My przygotowujemy projekt powstaje wniosek o dotacje ,
                    potem składamy go do odpowiedniej insytucji ?,
                    Ma
                    miejsce ocena formalna , techniczna , merytoryczna ?, wreszcie zakłądam pozytywne
                    przejście tych etapów i kolejnych i przyznanie Dotacji !
                    Teraz realizujemy projekt
                    kupujemy nieruchomość , budujemy hale , montujemy urządzenia
                    zbieramy faktury itd

Czy mogę Cię prosić o prawidłową kolejność poszczególnych etapów?
                    • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 13.03.07, 14:44
                      Zasada kwalifikowalności wydatków jest taka:
                      1 stycznia 2007 lub data przekazania Komisji Europejskiej PO (jeśli przekazano
                      przed 1 stycznia 2007)

W tym kontekście można przytoczyć fragment tego co znalazłem w Biuletynie nr 5
                      efs
                      www.funduszestrukturalne.gov.pl/Wiadomosci/EFS+SPO+RZL/Biuletyn_5.htm
                      "Data oficjalnego przekazania programu operacyjnego, zgodnie z rozporządzeniem
                      Rady (WE) nr 1083/2006, jeżeli jest wcześniejsza niż 1 stycznia 2007r., oznacza
                      faktyczne rozpoczęcie okresu kwalifikowalności kosztów ponoszonych w ramach
                      danego programu operacyjnego. Oznacza to, iż w przypadku PO KL wydatki mogą
                      być ponoszone od 12 grudnia 2006 r (data przekazania przez Radę Ministrów KE PO
                      KL), natomiast kwestia ich refundacji (uwaga !!!) jest uzależniona od decyzji
                      Instytucji Pośredniczących odpowiedzialnych za realizację poszczególnych
                      Priorytetów" (s.10)
                      Piękne, nieprawdaż? Klasycznie polskie zagranie - niby można,ale nie wiadomo
                      czy można...

do janusza:
                      Można przyjąć taką drogę jak proponujesz - i to jest najbezpieczniejsze -
                      czekasz aż projekt zostanie zaakceptowany i ruszasz z inwestycją....ale w
                      biznesie czas to pieniądz...więc możesz przyjąć inne rozwiązanie: robisz to co
                      masz zrobić teraz a później składasz wniosek o dofinansowanie (refundację juz
                      poniesionych wydatków). Gromadzisz dziś wszystkie dokumenty formalne i księgowe
                      tak by były łatwe do zweryfikowania i kontroli...robisz swoje i ...czekasz na
                      cud - bo albo ci poniesione wydatki od 1.01.2007 zakwalifikują albo nie....
                      Trudno cokolwiek mądrego dziś doradzić :)
    • hubertus_zamoscicus Re: Dotacje - kilka pytań ...o zakupie nierucho 13.03.07, 15:04
      Kwalifikowalność wydatków
      art. 56 Rozporządzenia 1083/2006

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka