Dodaj do ulubionych

Sprzedaż, a działalność

IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 21:23
Witam,

Chciałbym Was prosić o poradę.
Tłumaczę - mam dostęp do pewnej niszy (nieistotne jakiej), w której jest zapotrzebowanie na produkt. Produktem jest odzież ze specyficznym, dedykowanym nadrukiem.
Przewiduję sprzedać w ilości kilkuset sztuk/miesiąc w pierwszych miesiącach.

Jak myślicie, jakie kroki powinienem podjąć? Chodzi oczywiście o legalność sprzedaży. Zdaję sobie sprawe, że jako Pan Kowalski, osoba prywatna, nie mogę sprzedawać takiej liczby produktów bez rozliczenia się z podatku.
Czy działalność gospodarcza jest jedynym wyjściem? Dodam, że właśnie skończyłem licencjat i do końca września posiadam prawa studenta (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie).
Po głowie chodzi też opcja z dotacją z gminy. Jestem zameldowany w niewielkiej miejscowości i taką dotacją otrzymała jedna osoba z mojej rodziny. Sęk w tym, że trzeba przygotować biznes plan oraz rozpisać co zostanie zakupione za te kilkanaście tysięcy złotych.
Nie mam żadnych kompetencji, aby kupować maszyny dedykowane do nadruków... O wiele lepiej brzmi korzystanie z firmy zajmującej się nadrukami profesjonalnie. Ze swojej strony sprawdziłem kilka takich firm i skupiłem się na dwóch, które oferują odzież gotową pod nadruk oraz nadruk projektów klienta.

PS, Bardzo dużo ludzi sprzedaje na Allegro bez statusu firmy, ale zakładam, że jest to niezgodne z prawem i mogą się spodziewać odwiedzin ze strony US?
Obserwuj wątek
    • pluskitty Re: Sprzedaż, a działalność 27.07.13, 21:48
      Masz rację, jeśli dysponujesz nowym towarem i sprzedajesz go w ilościach hurtowych, możesz mieć problemy z tego tytułu nawet po kilku latach. Pomyśl o AIP - działają przy uniwersytetach.
    • Gość: ja Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.icpnet.pl 27.07.13, 23:07
      Spróbowałabym z dotacją z UP. Jest mnóstwo kasy, jesteś z małej miejscowości tym bardziej masz szanse. O wydatkowanie się nie martw ,znajdą się rzeczy potrzebne. Dlaczego nie maszyna drukująca?
      Faktem jest że musisz napisac bizneslan,zazwyczaj Panie w UP pomagają, albo w ośrodkach wspierania przedsiębiorczości. Napisza razem z Tobą.
      Jeśli nie dotacja to DG, jak przyniesie dochody to tylko się cieszyć. A może się okazać że wystawiając rachunki będziesz miał tych zleceń o wiele więcej niz zakładasz.Na początek koszty DG to niecałe 400 zł , możesz zamknąć w dowolnym momencie. Powodzenia

ps.To ze jesteś studentem nie gra roli/
    • Gość: d. Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.jmdi.pl 03.08.13, 22:41
      sprzedaz na dzialalnosc jest jedynym rozwiazaniem. status studenta nie ma tu nic do rzeczy. skladki wszyscy placa tak samo. inkubatory uczelniane to poroniony pomysl (czlowiek o niczym nie decyduje i tak naprawde jest nikim bo nawet faktury bez zgody nie moze wystawic). status firmy na all nie jest obowiazkowy i o niczym nie swiadczy. o legalnej sprzedazy swiadczy tylko i wylacznie dolaczony do towaru dowod sprzedazy.
      mozesz sprobowac pozyskac dotacje z roznych zrodel (czesto trzeba zainwestowac wlasna gotowke a pozniej dostaje sie zwrot czesci, nawet w up czesto wymagaja wkladu wlasnego)
    • Gość: e-cityvision.pl Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.insite.pl 08.08.13, 13:48
      Tak, takie działanie jest niezgodne z prawem i prędzej czy później Państwo upomni się o swoje należności, niestety.

Zarejestruj jednoosobową działalność gospodarczą. Koszty jej założenie nie są duże, a w dowolnej chwili możesz ją wyrejestrować lub zawiesić na jakiś czas.

Stworzenie Biznes Planu jest mile widziane i z pewnością gdy tylko do tego przysiądziesz na spokojnie i dokonasz wszelkich analiz to uda Ci się go zrobić. ;)

Bez zarejestrowania działalności żadnej dotacji nie dostaniesz.

Jeżeli samemu nie znasz się na pewnych kwestiach - dokonaj outsorucingu, a więc zleć pewne prace innym firmom zewnętrznym. ;)
      • Gość: temida Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.icpnet.pl 25.08.13, 20:54
        Jak się nie zna niech skorzysta z centrum wspierania przedsiębiorczości.Za darmo! I się tu nie reklamuj.
    • Gość: Natan Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.aerostrada.com.pl 28.08.13, 18:12
      Czy chcesz otworzyć działalność tylko przez jakiś czas i tylko z tymi koszulkami-sezonowo?
      Zanim coś zrobisz przelicz czy to się w ogóle tobie opłaci. Nie chce cię na wstępnie zniechęcać ale widzę, że działasz emocjami, myślisz że złapałeś Pana Boga za nogi a może się okazać, że rzeczywistość biznesowa nie jest taka kolorowa.
      Skąd wiesz, że jest zapotrzebowanie na ten produkt? Na koszuli? coś mało to prawdopodobne. Jak chcesz sprzedawać swój produkt?
      Komu chcesz sprzedawać swój produkt? Jeżeli przez Internet to tu liczy się tylko cena! Znasz się na księgowości, wiesz jak rozliczać dokumenty firmowe?
      Wiesz, że będzie ci potrzebny program księgowy, drukarka, papier i toner do drukarki i milion innych pierdołek, strona www, reklama czy co tam jeszcze!! Policz to dokładnie.
      Każdy biznes jest dobry kiedy się go planuje, radzę ci zrobić biznes plan i policzyć wszystko rzetelnie. Wtedy będziesz miał pewność, że zrobiłeś wszystko co w twojej mocy żeby interes wypalił.
      • Gość: ja Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.icpnet.pl 28.08.13, 21:44
        A czym on ryzykuje? weżmie dotacje w UP , przez rok poprowadzi firmę (male koszty) Co TY taki sceptyczny?
        Niech działa ,ryzyko żadne.
    • Gość: Wiki Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.14, 13:47
      Jak wynika z Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, działalność gospodarcza to „zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły”. W konsekwencji oznacza to, że osoby planujące dokonywanie czynności zarobkowych tj. sprzedaży, czy wykonywania usług w sposób ciągły i zorganizowany zobowiązane są do założenia działalności gospodarczej.

Środki na założenie działalności możesz zdobyć z dotacji, kredytu lub innego wsparcia finansowego.
      • Gość: Julia Re: Sprzedaż, a działalność IP: *.dynamic.mm.pl 25.05.19, 11:46
        Zdecydowanie musisz założyć działalność. Co prawda ostatnio wszedł w życie taki potworek jak działalność nierejestrowana, czyli że do jakiegoś tam obrotu możesz prowadzić działalność nie rejestrując jej, ale nie jest tak różowo bo są wątpliwości czy powinnaś płacić ZUS czy nie. Wydawałoby się, że sprawa jest jasna, nie, i taka była (chyba) intencja ustawodawcy. Ale oczywiście ZUS wymyślił, że skoro nie płacisz to Twoi zleceniodawcy muszą Ci płacić. Wyobraź sobie że sprzedajesz komuś ubranka dla dzieci i wysyłasz informację aby zapłacił za Ciebie dodatkowo 20 zł ZUS i wypełnił druk ZUS zgłoszenia do ubezpieczeń, oraz wypełnił druki DRA RSA i co tam jeszcze się da.
        W każdym bądź razie jeśli działalność założyłaś to przyda się program do faktur i księgowości i paragonów fiskalnych, ja korzystam z Systim.pl i zdecydowanie mogę go polecić bo i cena atrakcyjna i firma oferuje w cenie wsparcie jakby co, i program ma wszystko co trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka