mac605 28.01.05, 17:28 Pracuje na etacie, umowa o prace, umowa czas nieokreslony. Zastanawiam sie nad rozpoczeciem dzialalnosci gospodarczej, jak w tym momencie beda wygladaly kwestie ZUSu? Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusz.sobolewski Re: ZUS 04.02.05, 10:20 Jeżeli jest Pan zatrudniony w oparciu o umowę o pracę na czas nieokreślony i zarejestruje Pan działalność gospodarczą, będzie Pan dodatkowo płacił składkę zdrowotną w wysokości aktualnie 154,88 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: ZUS 04.02.05, 15:57 Mam pytanie czy skladki ZUS beda sie sumowac? Tj. jezeli w pracy na etacie przekrocze prog wplat na zus to czy w dalszym ciagu bede musiala placic skladke zdrowotna? Czy rozpoczynajac dzialalnosc powinnam zglosic ten fakt do kadr w pracy, aby kadry prowadzily ewidencje wplat na ZUS i w odpowiednim momencie zaprzestaly przelewania skladek Zusowskich, gdy limit zostanie przekroczony? Odpowiedz Link Zgłoś
thevorlon Re: ZUS 07.02.05, 00:37 W sprawie ZUS`u mam 2 pytania Slyszalem ze studenci rejestrujacy dzialalnosc gospodarcza maja z tego powodu jakies ulgi ? wiec mam pytanie jakie skladki bym musial placic miesiecznie ? a takze czy musialbym placic skladki do OFE Jak jaki ow maksymalny prog wplat do zusu po ktorym juz nie trzeba placic skladki ?? Z gory dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś