Dodaj do ulubionych

Jak zarejestrować firmę

IP: *.Zabrze.Net.pl 08.02.05, 15:40
Uwaznie przeczytałem treśc tzw poradnika.Nosze sie z zamiarem otworzenia
firmy zajmującej sie głównie pomiarami elektrycznymi instalacji w
mieszkaniach,budynkach jak równiez instalacji odgromowych.Aktualnie zdobywam
potrzebne uprawnienia pomiarowe.Moje wątpliwości dotycza kilku kwestii
m.innymi siedziby firmy.Mieszkam u teściowej,nie zamierzam wynajmować lokalu
na siedzibe,pracowac bedę w terenie.Druga kwestia to zasady rozliczania z
fiskusem.Jaka forma byłaby dla mnie najkorzystniejsza?Dodam jeszcze ,że
pracuje na pełny etat w przedsiębiorstwie budowlanym i firme chciałbym
traktowac na razie jako dodatkowe zajęcie.Prosze o poradę
Obserwuj wątek
    • Gość: elektronik Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:59
      Proszę pana, sądząc po pytaniu najlepiej będzie jak wynajmie pan doradcę. To
      kosztuje tylko 450/mies ale zpewnością będzie pan miał z czego dołożyć bo
      przecież ma pan etat. Proszę wrócic do swego pomysłu samodzielnego prowadzenia
      firmy jak będzie pan wiedział co to jest zamknięcie księgi i jak się to robi.
      • Gość: M.P. Re: Jak zarejestrować firmę IP: 81.219.249.* 15.02.05, 19:59
        Trzeba coś więcej poczytać niż ten artykulik w "GW". Na pierwszy ogień polecam
        "ABC small business'u" wydawnictwo Marcus, ukazuje się co roku, cena około 50
        zł. Naprawdę świetna książka. Bardzo dobre książki i poradniki wydaje też
        "Wszechnica podatkowa", jej strona www to : www.tax.pl
        Polecam ukazujące się co roku : "Zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów
        i rozchodów".
        • parmesan Re: Jak zarejestrować firmę 17.02.05, 03:41
          Czytam, czytam, i rozumiem tylko "bahnhof" ja zakladajac firme, udalem sie w
          tym celu do Urzedu Miasta i Dzielnicy a do Wydzialu Porzadku Publicznego
          dokladnie po wypelnieniu formularza i kononaniku oplaty w wýsokosci 15€ stalem
          sie wlascicielem firmy, wszystko inne robil za mnie Urzad, ( w koncu place
          podatek), pozostalo zalozenie konta w banku, (bez rejestracji firmy, niemozna
          zalozyc konta firmy). Pozostalo prowadzenie dzialalnosci i oplacanie podatku,
          (cale rozliczenie robi tzw. doradca podatkowy). Dopiero przy wiekszych i
          bardziej skomplikowanych firmach robi to Notariusz. Pukt, kropka.
          • Gość: xxx222 Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:21
            W UK jest podobnie, ale TU jest Polska... Urzad Gminy, GUS, Urzad Skarbowy, a
            gdzies po drodze ZUS... W koncu TU sie wspiera przedsiebiorcow ;))))))))))))))))))))))))
            • hika Re: Jak zarejestrować firmę 17.02.05, 15:08
              no co ty....
              przeciez juz od 2007 roku wszystko załatwimy w jednym okienku urzędu gminy -
              regon, nip....
              ustawa sie zmienila na szczescie, ale jeszcze troszke cierpliwosci
              )
              • Gość: Daro Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:27
                Już tak jest. Ale szybciej załatwisz sobie sam
              • adam022 Re: Jak zarejestrować firmę 18.11.06, 14:21
                Podobno z tego projektu są nici, bo posłowie nie zdążyli przygotować
                wytycznych, systemu opracowanego nie ma. Tak więc, jeśli ktoś chce założyć
                firmę, to najlepiej jeszcze w tym roku - w przyszłym mogą być kłopoty. Pisali o
                tym w prasie i w necie.
                pozdr
      • Gość: olo Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:26
        elektronik=burak moralizator
    • Gość: krysztof Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.itcomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 21:13
      mam inne pytanie mianowicie jak wygladaja uprawnienia pomiarowe?
      • Gość: M.P. Re: Jak zarejestrować firmę IP: 81.219.249.* 21.02.05, 14:47
        Przecież podobno właśnie je zdobywasz, więc chyba powinieneś wiedzieć :))))
    • Gość: konieszno Male pytanko IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.03.05, 17:46
      ""Przygotuj się na niespodzianki. - Mieszkam z rodzicami, mieszkanie formalnie
      jest własnością taty. Chciałam, żeby właśnie tu była siedziba naszej firmy""
      Pytanie:
      Czy to co znajduje sie w siedzibie(mieszkaniu)staje sie majtakiem firmy i czy
      komornik moze to zajac w razie potkniecia?? :]
      • Gość: elektronik Re: Male pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 22:09
        O choroba, Mogą zająć!. Trzeba sporządzić umowę najmu dotyczącą wskazanego
        pokoju, powiesić na drzwiach tabliczkę firmy i mieć nadzieję...To rozwiązanie ma
        zaletę, koszt najmu jest kosztem uzyskania przychodu. Niestety rodzice będą
        musieli wykazać czynsz jako dochód w swoim podaku.
        • Gość: czytacz Re: Male pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:33
          ale jajcarz z ciebie, elektronik ;-)
      • adam022 Re: Male pytanko 18.11.06, 14:30
        Formalnie w takiej sytuacji powinnaś mieć umowę najmu, dajmy na to - małego
        pokoju lub konkretnej powierzchni / np. powierzchna biurka plus po metrze
        dookoła :)/, lub umowę użyczenia.
        Nie wiem,jak to jest z opłatą /rodzicom/ za uzytkowanie, ale musisz tą
        powierzchnię zgłosić do gminy i płacić za to podatek od działalności
        gospodarczej. Co do komornika...lepiej ,jak rodzice będą mieli na wszystko
        imienne rachunki, dowody zakupu /że to ich własnością jest wyposażenie domu,
        dokument własności mieszkania plus samochody/, tak, zeby nie było żadnych
        wątpliwości.
        Mąjatek firmy /przy jednoosobowej DG/to ten, który zakupisz na firmę, plus Twój
        prywatny. Jeśli masz rodzinę, rozważ rozdzielność majatkową, ZANIM założysz
        firmę.
        Piszę z autopsji :(
    • Gość: greg Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.acn.waw.pl 05.05.05, 22:12
      Po co w kółko piszecie o tym jak zarejestrować firmę? To jest proste jak konstrukcja cepa. Ja w ciągu 10 lat cztery razy rejestrowałem działalność bez żadnego problemu, urzędnicy w gminie czy w skarbowym wszystko powiedzą i doradzą. Zajmijcie się lepiej problemem co robić, skąd wziąć klientów ?.
      Bo tego żaden urzędnik nie doradzi, Ja łamię sobie głowę co robić? Może podsunelibyście trochę więcej pomysłów na działalność i to taką jedno lub dwuosobową a nie zaraz fabryka. Przecież najwięcej w Polsce jest firm jednoosobowych.
      • Gość: gk Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 19:57
        zgadzam sie z Tobą najważniejsze są zlecenia.
    • Gość: Michal Re: Jak zarejestrować firmę-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:00
      chce zalozyc jednoosobowa dzialalnosc. jestem zatrudiony na umowe o prace czy
      musze placic ponownie wszystkie skladki do ZUS, a jak zatrudnie studenta (na
      umowe zlecenie)-czy ten fakt tez musze zglosic do ZUS
      • Gość: amb <a href="http://www.pit.pl/pages/i/454.php" target="_blank">ww IP: *.kalisz.mm.pl 20.07.05, 01:48
        wejdz na www.pit.pl/pages/i/454.php
    • Gość: Aśka Re: Jak zarejestrować firmę IP: 80.51.191.* 24.08.05, 19:53
      Muszę założyć firmę , jednoosobową ale zawsze coś. Mam nadzieję, że wasz
      poradnik mi pomoże i wszytsko pójdzie jak po maśle. dzięki!!!!
    • Gość: Sebastian Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:22
      Poczekajcie jak będziecie rejestować spółkę z o.o. to dopiero katorga...
      W KRS nikt nikomu nie poprawi wniosku zawierającego 10 stronic...
      Tylko Ci go po tygodniu odeślą pocztą...
      • Gość: Daro Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:30
        To prawda. Ale tak musi być. Ze strony przedsiębiorcy to utrudnienie. Jednak
        skoro już w naszym systemie sądy rejestrują spółki kapitałowe to nie może sąd
        pomagać sporządzać wniosek, który sam będzie rozpatrywał zgodnie z procedurą
        sądową. Za pomaganie w sporządzaniu wniosków w\do KRS pracownik sekretariatu
        sądowego może wyleciec z pracy. To nie jest zła wola ale konstrukcja systemu.
        Mogłoby być inaczej gdyby rejestrowaniem spółek nie zajmował się sąd.
    • Gość: maciek Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 16:44
      Właśnie zamierzam otworzyć działalność super artykuł mam pytanie czy jak jestem
      na rencie rodzinnej płacę składke zus bo podobno nie czy polecacie otwieranie
      działalności w moim przypadku
    • Gość: Damianek potrzebuje rady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:12
      Szanowni państwo, prosze o podpowiez i doradzenie jaka firmę można otworzyć
      mając 10 tyś zł.i będąc studentem, z góry dziękuje.
      • Gość: Daro Re: potrzebuje rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:23
        Jak nie masz pomysłu to wpłać to na fundusze inwestycyjne. W tym czasie będziesz
        sobie myślał a kasa będzie pracowała.... Nikt nie zaproponuje Ci niczego lepszego ;)
    • Gość: cbbnhkjlk "Wspieranie" przedsiębiorczości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:16
      Nie mogę doczytać tego tekstu w spokoju. Czytam o moich obowiązkach względem niezliczonych
      urzędów, o konieczności wykonania przeze mnie pracy za biurwy z GUSu i wyszukanie za nich kodów
      PKD, o konieczności OSOBISTEJ bytności w każdym, cuchnącym urzędzie. O tym, że "petent" wyszukuje
      kody PKD na korytarzu, bo urząd nie ma pomieszczenia dla nas - obywateli! Dla nas są korytarze!
      Dowiaduję się, że do założenia konta muszę mieć NIP a do uzyskania NIPu - numer konta i oczami
      wyobraźni widzę gdzieś tam, w ministerstwie, przebrzydłego trolla, który chichocąc obleśnie wymyśla
      te wszystkie idiotyczne przepisy. Wiem też, że po założeniu GD czeka mnie robota za biurwy skarbowe
      (PITy) i odwalanie roboty za biurwy z ZUSu i tylko kur..wa się zastanawiam, kiedy znajdę czas na własne
      zajęcia - te zarobkowe!!! Czas na emigrację...
      • Gość: roman Re: "Wspieranie" przedsiębiorczości IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 21:00
        dobra myśl w Twoim przypadku z tą emigracją - anglia czeka z brudnymi naczyniami...

ps. Ważna SPRAWA w artykule jest błąd /wystarczy z rodzicami podpisać umowe o
        użyczenia mieszkania na prowadzenie działalności i nie płacisz nic

dotyczy tego tekstu:

Przygotuj się na niespodzianki. - Mieszkam z rodzicami, mieszkanie formalnie
        jest własnością taty. Chciałam, żeby właśnie tu była siedziba naszej firmy.
        Okazało się, że muszę donieść do urzędu zaświadczenie, że tato zgadza się, aby w
        mieszkaniu była siedziba firmy. Ale to nie wszystko. Tato musi brać ode mnie
        pieniądze za wynajem, inaczej urząd skarbowy narzuci cenę rynkową i będę płacić
        podatek od wyższej kwoty. Tak oto płacę tacie za wynajem mieszkania, w którym
        jestem zameldowana i mieszkam od lat - opowiada Magda.
        • Gość: mgr Anna Re: "Wspieranie" przedsiębiorczości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:12
          Jestem pośrednikiem i powiem Wam,że jeśli chodzi o uźyczenie,czyli oddanie w
          bezpłatne używanie,to rodzice jak najbardziej będą musieli od tego odprowadzać
          podatek.Podstawą obliczenia tego podatku będzie wpisana przez nich wartośc
          rynkowa tego użyczenia.Oczywiście jest to po nagle wszystkie umowy najmu nie
          przekształciły się w użyczenie.
        • Gość: Daro Re: "Wspieranie" przedsiębiorczości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:35
          Jeśli adres prowadzenia jednoosobowej działalności jest zgodny ze stałym adresem
          zameldowania US nie rząda tytułu prawnego do lokalu. Przecież nikt nie będzie
          tam prowadził sklepu czy magazynu. Dla osób fizycznych ktore nie posiadają
          innego miejsca "prowadzenia działalności" z mocy ustawy siedzibą jest adres
          zamieszkania. Nie widze tu problemu. Zwłaszcza jeśli nie chce się kombinowac na
          pakowania części czynszu w koszty.
      • Gość: a taki sobie ;) Re: "Wspieranie" przedsiębiorczości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:38
        To nie jest takie trudne. Jak się wszystko przemyślane, przygotowane wnioski itp
        to nie jest trudne. Tutaj tanio pomagają wypełnić formularze, podjąc podstawowe
        decyzje, ustalić PKD itd. ----> miklersop@gmail.com
      • adam022 Re: "Wspieranie" przedsiębiorczości 18.11.06, 14:33
        Samo sedno DG w Polsce.
    • Gość: Początkujący Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.koba.pl / *.koba.pl 02.03.06, 14:17
      Ja noszę się z zamiarem założenia firmy usługowej jednoosobowej lecz nie
      rozumiem jednego aspektu. Jaka jest różnica pomiędzy nazwą a w zasadzie
      znaczenie słowa "zakład" a nazwą "przedsiębiorstwo", mam dylemat czy obok nazwy
      firmy mam wpisać zakład usługowy czy też przedsiębiortswo usługowe? Czy nie
      popełnie błędu jeśli nic nie wpiszę?
    • Gość: bef Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.crowley.pl 25.05.06, 13:40
      A może interesuje Was rejestracja firmy np. w Czechach. Tam naprawdę jest
      łatwiej prowadzić biznes. Sprawdź : www.bef.com.pl
    • Gość: kejcik Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:16
      jak chcesz dowiedzieć się co bedzie najlepsze-polecam biuro rachunkowe
      www.passus.net.pl-tam są spoko ludzie powiedzą co i jak i poprowadzą za
      niewielkie pieniądze.
    • Gość: Gość Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:13
      A ile kosztuje rejestracja firmy (powiedzmy jednoosobowej) ?? nie mowie tu juz
      o kosztach zwiazanych zlokalem czy sprzetem itp.
      • krewetka Re: Jak zarejestrować firmę 26.09.06, 18:11

jaki rodzaj opodatkowania bedzie najkorzystniejszy dla małego sklepu?
        pozdrawiam
      • Gość: kar_ma Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.chello.pl 12.10.06, 21:54
        100 zł
    • Gość: Daro Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:26
      Korzystając z okazji podzielę się wrażeniami bo rejestrowałem firmę w tym tygodniu.
      1. Ewidencja działalności gospodarczej. Mieszkam poza miejscem stałego
      zameldowania. Nie jestem tam zameldowany. Poszedłem więc do urzedu miasta w
      miejscu miejsca zamieszkania i dowiedziałem się, że muszę być zameldowany.
      Wprawdzie mogą mnie zarejestrować w EDG ale powiadomia ewidencję ludności i będe
      miał problemy. Poszedłem więc do właściciela mieszkania żeby sie zmaledować. Nie
      mas prawy. Ale jak się dowiedział, że ma być na ten adres rejestrowana
      działalność porposiłe, żeby nie albo podwyższy czynsz o 200 zł. Więc
      podziękowałem i udałem się do miasta stałego zameldowania. W jeden dzień
      załatwiłem wpis (pół godziny bo była awaria systemu)- 100 zł. i regon (też pół
      godziny) - za free. Nie chciało mi się więcej bo mogłem w tym samym dniu
      załatwić ZUS i US. Postanowiłem to zrobic pocztą. Zus banalnie prosty. Przemiła
      informacja, Wszystko doradzają (zobaczymy jak będzie dalej). Deklaracje i
      zgłoszenia wysyłam pocztą z miasta, w którym mieszkam. W US telefoniczna
      informacja poniżej poziomu krytki. Za piątym razem trafiłem na faceta, który
      sensownie wszystko wytłumaczył. Powiedział, że teoretycznie mogę zgłosić do US
      pocztą ale lepiej osobiście bo trzeba przedstawiac oryginały dokumentów. Do tego
      trzeba wypełnić kartę zgłoszenia do podatku dochodoweg, która nie jest ustalona
      przez żadne przepisy. Po dwóch dniach telefonowania dowiedziałem się jakie
      zawiera dane. Wysyłam wszystko wraz notarialnie uwierzytelnionymi kopiami
      dokumentów - koszt ok, 27 zł. W związku z innym adresem zamieszkania założyłem
      skrytke pocztową - 25 zł jednorazowo. Pieczątkę zamówiłem full wypas na Allegro
      - 27 zł i dostałem za dwa dni na skrytkę. Między czasie założyłem dwa rachunki
      firmowe w mBanku - za free. Mam już ich numery jednak nie są aktywne bo trzeba
      podpisac umowę - pewnie kurier zjawi się na początku tygodnia. Zainstalowałem
      Małą Księgowość Rzeczypospolitej i zacząłem się uczyć prowadzenia podatkowej
      księgi. W moim przypadku nie będzie to sakomplikowane a nie stać mnie na razie
      na biuro rachunkowe. Tym bardzeij, że trochę jestem pojętny i zorientowany.
      Zamówiłem domenę i serwer na strone www, opracowuję teraz ofertę i pozyskuje
      potencjalnych klientów. Musze jeszcze zapłacić za VAT 152 zł i mam zamiar się
      rozhulać. Uważam, że na rawdę bardzo sprawnie wszystko mi poszło. :)- to nie
      jest ironia. Pozdrawiam!
      • Gość: Jaśka Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:43
        Daro napisał:
        Mam już ich numery jednak nie są aktywne bo trzeba
        podpisac umowę - pewnie kurier zjawi się na początku tygodnia.

Daro, powiedz mi jak mają się sprawy z otwarciem konta w MBanku.
        Czy nie aktywne konto mozna podac w US?
        Bo rozumiem ze przy zakładaniu działalności w US podaje sie nr r-ku.
        A może nie jest on tam potrzebny i nie potrzebnie sie stresuje ze to
        trwa 14 dni :)

Życzę powodzenia na swoim.:)
        • Gość: Daro Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:14
          Można podać. Ja podalem i bylo ok. :)
          --------------------
          www.miklersop.pl
          • Gość: arti daro napisz do mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:27
            wredny@o2pl
            • Gość: Daro Re: daro napisz do mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:28
              To podaj poprawny mail ;)
          • Gość: ja Re: Jak zarejestrować firmę IP: *.aster.pl 16.11.06, 16:45
            a ja mam pytanie jakie rozliczenie najlepiej wybrac prowadzac usługi
            kosmetyczne typu manicure,fryzjer itd?
            Bo rejestrując firmę muszę podać formę opodatkowania
            • merianna Re: Jak zarejestrować firmę 19.11.06, 19:00
              Najpierw podjac kontakt ze swiadkami yehowy a potem poooojdzie.
              • miklersop LOL 20.11.06, 18:09

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka