Dodaj do ulubionych

mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-))

25.02.05, 15:46
Szkoda że nie ma stronki z prawdziwego zdarzenia na której mozna by sobie
podyskutować na żywo o biznesie. Wszystko jest zawsze owiane nutą pesymizmu
lub zawiści...ktoś pisze że ma 1800zl i chce biznes rozkręcić a zaraz zgłasza
się paru takich co się zaczynają wysmiewać. Polska to dobry kraj na
biznesy...ale ludzie...przestańcie być pesymistami...otwórzcie swoje głowy...
pomórzcie innym...wkurzają mnie teksty w stylu..."Cwaniaczek wchodzi na forum
żeby uzyskać gotowy pomysł na biznes" a nie pomyśleliscie, że Wy kiedyś też
szukaliście gdzieś natchnienia...nie chodzi tu o to aby podawać gotowy biznes
plan tylko pokazać młodym ludziom dopiero zaczynającym że strach ma wielkie
oczy...a własny biznes to milion razy lepsze rozwiązanie niż praca za 600zl
na czarno...
Obserwuj wątek
    • Gość: ad Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 25.02.05, 17:17
      to coś jak u mnie aga, też mam plan jak wystartować, - produkcja - tylko nie ma
      go kto sfinansować... trzeba nie wiele - około 2tyś na start, + koszty
      działalności miesięczne czyli około 700 zus, 200 lokal, 50 media, ...
      • adam.67 napisz do mnie 25.02.05, 22:34
        na priv i podaj proszę bliższe szczegóły.

Pozdrowienia,
        Adam

PS/ a ZUS wcale nie musi być morderczy. I wcal enie 700 złotych. I wcale nie
        myślę o prymitywnych "wałkach" na półetatach i zatrudnianiu krzyżowym (boże,
        ilu ludzi już popłynęło na tej cud-metodzie... ludziom się wydaje, że skoro w
        ZUSie bałagan, to im się uda... a udaje się góra 10% reszta ma poważne problemy)
        • shapoba Re: napisz do mnie 28.02.05, 15:23
          Witam Serdecznie

Adamie, czy masz jakiś sprawdzony, inteligentny patent na ZUS?
      • damianfr Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 25.02.05, 23:48
        Witam pomysłodawców ,albo raczej pomysłodawczynie.Obecnie prowadze mały
        sklepik ,ale supermarkety mnie powoli wykanczaja .Sam szukam ciekawej
        produkcji ,kilka złotych do zainwestowania .Jeżeli ktoś chetny do współpracy
        można poGGadać GG3171261 (południe Polski).Pozdrawiam i wszystkim życzę wielu
        sukcesów :-))
    • adam.67 posłuchaj mojej opinii 25.02.05, 22:50
      takie strony jak piszesz gdzieś na pewno są. Tylko jak dotąd nie udało mi się
      ich odnaleźć (Tobie zresztą też, jak widzę).
      Pesymizm, zawiść... to nie tylko takie typowo polskie (chociaż najłatwiej nam
      jest to zweryfikować, samemu będąc z tego kraju) ale to przede wszystkim takie
      ludzkie. Za biznes (nie liczę "biznesików" lub zwyczajnych geszeftów) bierze
      się 7-10%% populacji, z tego sukces osiąga jakieś 15%, ludzie tworzą mity,
      ludzka próżność z jednej strony, a zawiść z dugiej (no, dość uproszczony obraz,
      ale znany z praktyki).
      To wyśmiewanie jest niestety takie polskie. Szkoda. Ale popatrz na to inaczej:
      wielkie biznesy powstają z takich pojedynczych "1800 zł", niestety jak pokazuje
      nasza rzeczywistość - poprzez zagarnięcie tego kapitału bazowego (fachowo:
      redystrybucję, ale jak zwał, tak zwał - ktoś komuś musi zabrać). Zobacz: drobni
      inwestorzy na giełdzie finansują rekinów.

Sam mam pewne plany. Dysponuję funduszami na poziomie 100-150 tys., nie licząc
      kredytu.
      Temat: agroturystyka. Niedużo ale ciekawie. Południe Polski. Szukam kontaktów.

Pozdrowienia,
      A.
    • wolly0 Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 27.02.05, 21:23
      Witam.
      Gratuluje postawy.Za mało mozna znależć ludzi o takim podejściu do sprawy.
    • papuc1 Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 01.03.05, 19:08
      zgadza sie , ciekawy wątek, tylko nieco "martwy", masz racje , fajnie że są
      ludzie o takich pogladach, tylko co z tego dla nich wynika? sam jestem w
      podobnej sytuacji - mam pomysł, ale nie mam środków, miałem uściubione trochę
      kasy, ale wypadła mi niespodziewana sytuacja zdrowotno - rodzinna i jestem na
      minusie , i tak oto skończył sie kolejny "sen o własnym interesie ", nie jestem
      świeży - probowałem juz kilka razy swoich sił na polu small businessu, ale,,,,
      no cóż, podobno kto nie probuje, ten nic nie osiaga, tyle że powoli przestaje
      wierzyć w to, że mi się uda, moim zdaniem ludzie znajdujacy sie w takiej
      sytuacji powinni się jakoś wspomagać, kontaktować itd...
      Nie mam na mysli sytuacji żywcem wyjętej z "Ziemi obiecanej" - ty nie masz nic,
      ja nie mam nic, ty nie masz nic i on nie ma nic 0- więc załóżmy fabrykę , myśle
      że łatwiej jest działać w grupie, jeśli nic się nie ma - np. ja mam troszkę
      pieniędzy, ale juz nie mam na samochód, ten kto ma samochód nie ma faxu ale ma
      go ktos inny itd a może ten czwarty jest biegły w podatkach,,,,,
      no cóż , ale cos takiego to chyba można między bajki włożyć...
      • Gość: niewiemkto Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.chello.pl 03.03.05, 23:54
        wszystko jest ok! gdyby nie była to polska (tak, przez małe "p") bo nie wiadomo,
        kiedy i który pierwszy orżnie pozostałych (już nie wspominając o zus,
        skarbowym, dostawcach, odbiorcach itp.)!!
        • Gość: ads Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:24
          A ja z calego serca namawiam wszystkich na prowadzenie wlasnej dzialalniosci bo
          to naprawde fajna sprawa byc sobie szefem. Ja osobiscie prowadze firme juz 7
          lat zaczalem praktycznie od 0 na poczatku pracowalem na jeszcze na etacie bo
          nie bylo mnie stac na te wszystkie oplaty i ciagle cos trzeba bylo doplacac ale
          bardzo mi sie to podobalo.Z obserwacji znajomych wiedzialem ze jezeli przetrwa
          sie 3 lata to po tym czasie juz zdobedzie sie doswiadczenie, kontakty i
          zrozumie co i jak dziala na tym naszym rynku...trzeba strasznie duzo wkaldac
          serca w te swoje biznesy a to w przyszlosci zaprocentuje i klienci to docenia...
          Obecnie sprawia mi wielka frajde szefowanie ;p i swiadomosci tego ze pracuje u
          mnie iles tam osob naprawde daje duzego kopa ...:)
          I nie ma sie co dolowac zusami, skarbowymi i ta nasza Polska, da sie tu zyc i
          pracowac i do tego byc uczciwym :)
          Pozdrawiam wszystkich ktorzy mysla o wlasnym biznesie "just do it" :)
          • Gość: eryk Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.05, 10:58
            Witam !
            Jako "zielony" w interesach, szukam pomocy. Posiadam warunki azeby rozpoczac
            jakakolwiek dzialalnosc.
            Prosze o porade.
    • Gość: przedsiebiorca Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: 212.122.215.* 14.03.05, 15:19
      Masz racje, Polak ma to we krwi, zeby drugiego wysmiewac.

Spojrzcie na siebie wszyscy wysmiewacze. Pewnie bedziecie sie smiali dalej, ale
      to tez jest bardzo polskie. Tylko, ze wtedy to juz jest zupelnie inny smiech,
      bardzo pusty i nie mający nic wspolnego z dobrym humorem ;)
      • Gość: Shok Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: 195.116.1.* 15.03.05, 23:07
        Hej

Czytając to forum miałem wrażenie że Polska to kraj ludzi zakompleksionych
        prubujących podreperować swoje kompleksy wyżywając się na innych.W końcu
        trafiłem na ten wątek i uwierzyłem że jednak są ludzie którzy potrafią cieszyć
        się z życia.

Czytałem już parę wątków typu "Mam 10 tys i nie wiem w co zainwestować". połowa
        odpowiedzi była w stylu "to za mało. Daj se spokój". Same biznesmeny jak sie
        okazało zaglądają na forum :)

Ja mam na razie 500 zł i myślę o własnym biznesie. Co prawda mam zamiar byc z
        początku w szarej strefie ale jestem dobrej myśli że za pół roku będę
        całkiem "legalny".

Chyba najważniejsza rzecz w tym wszystkim to wiara we własne możliwości. Ja mam
        depreche średnio co dwa tygodnie. Myśle wtedy że nie uda mi się, mam zamiar
        rzucic to wszytsko w diabły. Ale jakoś dochodzę do siebie, poczytam pare
        artykułów motywacyjnych i jest OK. Takie tematy jak ten też wpływają na mnie
        mobilizująco. Dziekuje wszystkim za wpisy. Podbudowaliście mnie

Pozdrawiam
    • Gość: Piotrek Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 18:17
      Witam serdecznie a możesz podzielic sie tymi pomysłami. Pozdrawiam Piotr
      • Gość: pan-cognito Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.arcor-ip.net 19.03.05, 14:34
        Hej, zabawne jest to skrywanie tresci pomyslow - w innych krajach ludzie zyja z
        publikowania pomyslow - od pomyslu inspirujacego do szczegolowych opracowan
        biznesowych (specjalne fachowe magazyny) - niektore tak nowatorskie - ze az
        cholernie ryzykowne - a w nastepnej dekadzie wizje sie o dziwo sprawdzaja.
        Rzecz w tym, zeby w tym biznesie sie odnalezc - fachowosc, polot,
        predyspozycje. Nie kazdy urodzil sie aby byc biznesmenem, albo mozna byc takim
        tuzinkowym a w tej samej branzy ktos wyskoczy na milionera. No wiec zachecam do
        inspirowania innych pomyslami a nie trzymania ich, niezrealizowanych pod
        korcem - co bardzo niezdrowo frustruje. Jak znajde czas do pojscia do piwnicy
        to przejze troche starej biznesowej lektury i podam kilka "pomyslow" i daty
        kiedy zostaly publikowane. Zycze sukcesow.
      • agusia.p1 Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 22.03.05, 17:06
        hej...podzieliłam się swoimi pomysłami na innym wątku..ale jak znajdę czas to
        napisze jeszcze raz..pozdrawiam
    • mlody_z_cze-wy Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 24.03.05, 14:35
      Agusia jestem z Toba. Dziekuje w imieniu swoim jak i milionow mlodych ludzi,
      ktorym pomagasz. Dobre slowo bardzo, ale to bardzo motywuje do dzialania. Z
      tego wszystkiego mozna czerpac wiele inspiracji. To co robisz jest warte
      podziwu. P.s. Szkoda tylko, ze jest malo takich ludzi jak Ty, wiec zakasajcie
      ludzie rece i DO ROBOTY. P.s.2 Malo elokwenty zwrot, ale chyba podziala :-).
      Pozdrawiam, mlody_z_cze-wy.
    • Gość: klakiernet potrzebna wylęgarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 19:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14944&w=8050223
    • maciej.kaszuba Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 25.03.05, 23:52
      Ja zamierzam uruchomić wkrótce biuro taniej pomocy prawnej. Koniec z monopolem
      adwokatów na prawo. Ciekaw jestem co o tym myślicie?
      • Gość: FALKON Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.chello.pl 26.03.05, 00:33
        O! mnie się bardzo Twój pomysł podoba. To jest naprawdę bardzo potrzebne.
        Słyszałem, ze już ktoś coś takiego otworzył - chyba nawet 2 lub 3 firmy.

Pozdrawiam
        • Gość: loop Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.05, 12:56
          Pozdrawiam wszystkich ma tym Forum,
          Prawdą jest, że prowadzenie własnej firmy nie jest niczym skomplikowanym, Zus,
          skarbowy itp. to najnormalniejsze rzeczy na całym świeci i tylko mało
          rozgarnieci mają z tym problemy. Nie ma kraju na świecie gdzie przedsiebiorca
          nie ma żadnych obowiązków ! Moje doświadczenia ZUS i skarbowych są raczej dobre
          ale poziom ich pracy odpowiada generalnemu poziomowi rządzenia Polską.
          Działalnośc zacząłem prowadzić jako doradca zarządu małych iśrednich firm do
          spraw eksportu do krajów Unii. Kontrakty krótko termnowe (3-4 miesiące), zwrot
          kosztów działaności, kontrakty różne od 3tys do 15 tys. Zero inwestycji własnej
          (prócz internetu). Praca bardzo interesująca, poprzednie 8 lat pracowałem na
          etacie w różnych firmach, to była (trochę) strata czasu.
          Nie bójcie się ! Do roboty !To tylko bariera psychiczna !
          Pozdrowienia i sukcesów
          Loop
    • karuma Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) 27.03.05, 13:40
      to tak jak ja... co z tego, skoro tak trudno o ludzi myślących podobnie...tak
      niewielu cokolwiek się chce...
      własnie rzuciłam pracę (byłam zastępcą szefa w redakcji, załozylam własną
      firmę, od pomysłów peka mi głowa, ale brak mi kasy na wynajęcie biura i
      zatrudnienie pracowników. jestem urodzonym szefem,, gdyby tylko znalazło się
      kilku zapaleńców, zaufanych, madrych i chwilowo dysponujących czasem, mozna by
      zrobic kilka niezłych rzeczy: wielką kampanię społeczno medialną na przykład,
      warsztaty dla ludzi z małych miejscowości(znam się na tym) i mnóstwo innych...
      ale ludzi do pracy brak. a jak są, to nieroby, nieuki, niedojdy (sorry, ale
      sprawdziłam, biorąc nawet poprawkę na to, ze jestem wymagająca....). ktoś
      napisał, ze ludzie się boja zdradzac pomysły na biznes. a co w tym dziwnego? ja
      tez się boje... i masz rację, ze brak takiej strony do podyskutowania o
      poczatkach biznesu, gdzie mozna by poszukac konkretnych porad, nie zdradzając
      do końca pomysłu... moze ktos jest na tyle zdolny, ze taką stronkę stworzy?
      • Gość: Alicja Czego potrzebujemy? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 27.03.05, 20:34
        Pomysły na dobrą działalność rodzą się z reagowania na potrzeby innych. Może
        kazdy zastanowi się jakie ma zapotrzebowanie na usługi innych?
        Ja bardzo chętnie widziałabym osobę, która potrafi oddzielić część bloków z
        wszechwładzy spółdzielni mieszkaniowej. Takiej osoby w moim otoczeniu brak.
        Ktoś pisał, że chciałby coś wytwarzać.
        Proszę popatrzeć na ceny starych platerów na allegro i w sklepach z antykami.
        Kto potrafi wykonać podobnie piękne rzeczy współcześnie? Nowe takie piękne też
        znalazłyby nabywców.
        Mamy tyle fabryk porcelany, ale żadna nie robi takich śliczności jak Miśnia.
        Dlaczego? Nie wiem.
        Pozdrawiam.

• Gość: zainteresowany Re: mam nadmaiar pomysłów i zrobiłam liste:-)) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.05, 23:37
      witam!
      przeczytałem wszystkie wątki i komentarze, ale nie dotarłem do
      tytułowej 'listy' :(
      podobno była w innym wątki, niestety nie wiem w którym ;(
      czy może ktoś wie gdzie jej szukać?
      jeśli tak to proszę o podesłanie linku feno-men@gazeta.pl
      z góry serdeczne dzięki!
      pozdrawiam, feno-men

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka