Gość: Darek IP: *.olsztyn.mm.pl 30.04.05, 19:13 dostałem pracę w której muszę założyć działalność gospodarczą. Jestem tym wszystkim trochę przerażony, napiszcie co mnie czeka, jaki rodzaj opodatkowania powinienien wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotrek Re: nowy interes IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 30.04.05, 23:31 Napisałeś bardzo dużo o rodzaju pracy , więc ciężko pisać o rodzaju opodatkowania. Będziesz musial założyć firmę - rejestracja w ZUS , urząd skarbowy, GUS , konto firmowe w banku, składanie deklaracji w skarbówce 1 na m-c lub 1 na pół roku. Sam płacisz ZUS co m-c ok 700zł. Firma z którą podpisujesz umowę musi być pewna ) gdy wystawisz fakturę musisz zapłacić w następnym m-cu podatek ,nieważne czy pieniądze otrzymałeś czy nie) . Korzyścią jest to że przy okazji , bez dodatkowych kosztów możesz uruchomić w ramach tej działalności coś swojego co po rozkręceniu da Ci dochód w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: nowy interes IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.05, 05:51 Jetsem kierowcą i moja nowa praca będzie polegać na swiadczeniu usług przewozowych samochodem powierzonym mi przez tę firmę w ramach umowy. Firma jest pewna, istnieje wiele lat, jest duża no i wypłacalna. Muszę założyć jednoosobową działalność gospodarczą, nie wiem jak się opodatkować, czy powinienem zostać też vatowcem i czy trudne jest samodzielne prowadzenie rozliczania bo może lepiej byłoby komuś to powierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: nowy interes IP: 80.50.49.* 01.05.05, 09:51 moze coś znajdziesz, na interesujący cię temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26&w=10828992&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: nowy interes IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 01.05.05, 09:54 Czyli raczej nie wchodzą w rochubę zbyt wysokie zarobki. Najlepiej wtedy się opłaca książka przychodów i rozchodów - płacisz wtedy podatek wg skali podatkowej - tak jak pracownicy. Vat niekonieczny , chyba że chesz kupić np telefon na firmę lub firma dla której będziesz świadczył usługi będzie Ci wystawiać ze wględów księgowych fakturę za wynajem samochodu wtedy vat się opłaca. Księgowość- pit5 raz na m-c, jeśli vat to deklaracja vat7 raz na m-c. Wystawiasz 1 fakturę raz w miesiącu , więc możesz sam wszystk obliczyć tylko spytaj się kogoś kto się zna jak to robić Odpowiedz Link Zgłoś