nikita83 19.08.05, 00:28 Witam ostatnio rozmawiałam z moją księgową i z tego co zrozumiałam mogę wziąść samochód na firmę i zamiast podatku spłacac raty za auto może ktoś wie więcej na ten temat-jak to wszystko wygląda realnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scania81 Re: SAMOCHÓD NA FIRMĘ 14.10.05, 09:01 up, bo tez jestem zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
olka9911 Re: SAMOCHÓD NA FIRMĘ 15.10.05, 22:25 Raty leasingowe owszem - odlicza się od dochodu co miesiąc cała ratę.Natomiast w kredycie wygląda to inaczej - odlicza się tylko ratę odsetkową według harmonogramu spłat kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
olgajan Re: SAMOCHÓD NA FIRMĘ 17.10.05, 12:34 Odliczasz rate odsetkową (tak jak przedmówca napisał) ale w koszty zaliczasz również co miesięczną amortyzację auta oraz bieżące wydatki. Oczywiscie dotyczy to umowy kredytowej i firma jest kredytobiorcą (a nie ty jako osba fizyczna). Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka-24 Re: SAMOCHÓD NA FIRMĘ 24.10.05, 21:32 owszem odliczasz ratę od podatku, ale jeśli Twoja firma nie przynosi zadowalających zysków radziłabym się dobrze zastanowić nad leasingiem.My też mamy auto w leasingu(fiat ducato -bus) na 4 lata, raty miesięczne płacimy po 2200zł !! do tego dochodzi jeszcze obowiązkowy cały pakiet ubezpieczeniowy- 3000 rocznie.w razie problemów finansowych firmy nie można "bezkarnie" zrezygnować z leasingu, bo obciążają dość sporymi kosztami rozwiązania umowy. no a ty wtedy tracisz i samochód i wpłacone do tej pory pieniądze. nas leasing wykończył........ pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś