Dodaj do ulubionych

Pare pytan dot. prowadzenia firmy

14.12.05, 22:56
Witam szanownych forumowiczow :)

Jestem o krok od zalozenia firmy. Niestety jest pare rzeczy, ktore spedzaja mi sen z powiek.

Siedziba firmy bedzie dom (nie mieszkanie) moich rodzicow. Rachunkowosc bede prowadzic sam (darmowy program komputerowy) na komputerze (prywatny, kupiony 3 lata temu). I tutaj wlasnie mam pytania, na ktore mam nadzieje mi odpowiecie. :) Pozwolicie ze wypisze je w punktach.

1. Czy jako mala, jednoosobowa firma musze placic amortyzacje? Jesli tak to -> pyt. 2
2. Czy musze spisac jakas umowe z moimi rodzicami na wynajem "lokalu" ?
3. Bede musial swoj komputer wpisac do majatku firmy i odprowadzic od niego amortyzacje?
4. Co z oplatami za media (gaz, energia, woda)? Jak to wyglada od strony prawnej/rachunkowej. Czy wowczas musze z rodzicami jakas umowe podpisywac? Jesli tak to jaka?
5. Witryna internetowa. Zajmuje sie jako tako webdesignem i witryne zrobilem sam, nie ponoszac za to kosztow oprocz straty czasu. Czy to musze wprowadzic do rachunkowosci jako koszta? Jak tutaj to wyglada?
6. Co z internetem? Bedzie to firma internetowa. Dostep do internetu mam oczywiscie w domu, faktury przychodza na rodzicow, firma w domu. Tez potrzebna jakas umowa? Tez musze to wowczas wliczac do kosztow?

To tyle :) Dodam jeszcze ze rodzice prowadza wlasna dzialanosc gospodarcza, a ja bede sie rozlczac za pomoca KPiR. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka