Dodaj do ulubionych

nie uczciwy wspolnik

09.01.06, 23:38
jest problem..spoka zoo.... dwoch wspolnikow, niestety jeden z nich
umiera...... co robic....jak zalatwic rozwiazanie i czy moga to robic
spadkobiercy/rodzina nie zyjacego wspolnika. Co radzicie w tej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 00:08
      mam pytanie: czy umarł dlatego że był nieuczciwy, czy z przyczyn naturalnych ?
      • anyaw73 Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 05:22
        nie umarl normlnie na serce, ale to ten drugi zostal (ten nie dobry).
        • Gość: polandstore.com Re: nie uczciwy wspolnik IP: *.ghnet.pl 10.01.06, 11:04
          W znanym mi przypadku spółki z o.o. był zapis że udziały przechodzą na
          spadkobierców, natomiast był także zapis że pierwszeństwo do kupna udziałów mają
          pozostali udziałowcy spółki ( i także muszą wyrazić zgodę na sprzedaż osobie
          trzeciej). Pierwsze zerknij w umowę spółki - to podstawa, reszte spraw reg.
          kodeks handlowy, to napewno będziesz miał już odpowiedż na pytanie.
        • Gość: w-wa Re: nie uczciwy wspolnik IP: *.acn.waw.pl 10.01.06, 12:31
          Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że własność udziałów przechodzi na
          spadkobierców i prawo pierszeństwa zakupu udziałów dla dotychczasowych
          udziałowców nie ma tu zastosowania.
          • spzoo Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 19:10
            Gość portalu: w-wa napisał(a):

> Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że własność udziałów przechodzi na
            > spadkobierców i prawo pierszeństwa zakupu udziałów dla dotychczasowych
            > udziałowców nie ma tu zastosowania.

Własność udziałów przechodzi na spadkobierców CHYBA ŻE UMOWA SPÓŁKI STANOWI
            INACZEJ. Większosc umów nie wyłącza dziedziczenia udziałów - po prostu nic nie
            ma na ten temat w umowie.
            T
            ak więc możliwości sa dwie:

Pierwsza możliwość (najczęściej występująca): brak regulacji w umowie - czyli
            własność udziałów przechodzi na spadkobierców.
            W takiej sytuacji udziały wchodzą w skład masy spadkowej tak samo jak samochód,
            dom czy kolekcja obrazów.

Druga możliwość (rzadka w praktyce) - czyli jeżeli umowa spółki stanowi inaczej,
            tj. wyłącza dziedziczenie udziałów lub w inny sposób ogranicza nabycie udziałów
            droga dziedziczenia.
            Zapis w umowie spółki wyłaczający dziedziczenie udziałow nie znaczy, że
            spadkobiercy nic nie dostaną. W zależności od postanowień umowy spadkobiercy
            przysługuje np. równowartość udziałów wg wartosci nominalnej, albo wg rynkowej
            na koniec ostatniego roku obrachunkowego albo wg wartosci określonej w umowie
            spólki. A co się dzieje z udziałami? To też powinno wynikac z umowy spólki , np.
            moga zostać umorzone, nabyte przez pozostałych wsplników., itp.

W praktyce w obu wariantach może dochodzić do pokrzywdzenia spadkobierców,
            zwłaszcza w przypadku małych spólek, gdzie pozostali wspólnicy są jednocześnie
            członkami zarządu.
            • anyaw73 Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 20:50
              a gdy w przypadku kiedy wspolnik nie jest zainteresowany przejeciem spolki czy
              mozna zamknac dzialanosci, rozwiazac spolke i podzilic sie kapitalem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka