anyaw73 09.01.06, 23:38 jest problem..spoka zoo.... dwoch wspolnikow, niestety jeden z nich umiera...... co robic....jak zalatwic rozwiazanie i czy moga to robic spadkobiercy/rodzina nie zyjacego wspolnika. Co radzicie w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jck.x Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 00:08 mam pytanie: czy umarł dlatego że był nieuczciwy, czy z przyczyn naturalnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 05:22 nie umarl normlnie na serce, ale to ten drugi zostal (ten nie dobry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polandstore.com Re: nie uczciwy wspolnik IP: *.ghnet.pl 10.01.06, 11:04 W znanym mi przypadku spółki z o.o. był zapis że udziały przechodzą na spadkobierców, natomiast był także zapis że pierwszeństwo do kupna udziałów mają pozostali udziałowcy spółki ( i także muszą wyrazić zgodę na sprzedaż osobie trzeciej). Pierwsze zerknij w umowę spółki - to podstawa, reszte spraw reg. kodeks handlowy, to napewno będziesz miał już odpowiedż na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-wa Re: nie uczciwy wspolnik IP: *.acn.waw.pl 10.01.06, 12:31 Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że własność udziałów przechodzi na spadkobierców i prawo pierszeństwa zakupu udziałów dla dotychczasowych udziałowców nie ma tu zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
spzoo Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 19:10 Gość portalu: w-wa napisał(a): > Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że własność udziałów przechodzi na > spadkobierców i prawo pierszeństwa zakupu udziałów dla dotychczasowych > udziałowców nie ma tu zastosowania. Własność udziałów przechodzi na spadkobierców CHYBA ŻE UMOWA SPÓŁKI STANOWI INACZEJ. Większosc umów nie wyłącza dziedziczenia udziałów - po prostu nic nie ma na ten temat w umowie. T ak więc możliwości sa dwie: Pierwsza możliwość (najczęściej występująca): brak regulacji w umowie - czyli własność udziałów przechodzi na spadkobierców. W takiej sytuacji udziały wchodzą w skład masy spadkowej tak samo jak samochód, dom czy kolekcja obrazów. Druga możliwość (rzadka w praktyce) - czyli jeżeli umowa spółki stanowi inaczej, tj. wyłącza dziedziczenie udziałów lub w inny sposób ogranicza nabycie udziałów droga dziedziczenia. Zapis w umowie spółki wyłaczający dziedziczenie udziałow nie znaczy, że spadkobiercy nic nie dostaną. W zależności od postanowień umowy spadkobiercy przysługuje np. równowartość udziałów wg wartosci nominalnej, albo wg rynkowej na koniec ostatniego roku obrachunkowego albo wg wartosci określonej w umowie spólki. A co się dzieje z udziałami? To też powinno wynikac z umowy spólki , np. moga zostać umorzone, nabyte przez pozostałych wsplników., itp. W praktyce w obu wariantach może dochodzić do pokrzywdzenia spadkobierców, zwłaszcza w przypadku małych spólek, gdzie pozostali wspólnicy są jednocześnie członkami zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: nie uczciwy wspolnik 10.01.06, 20:50 a gdy w przypadku kiedy wspolnik nie jest zainteresowany przejeciem spolki czy mozna zamknac dzialanosci, rozwiazac spolke i podzilic sie kapitalem? Odpowiedz Link Zgłoś