roxy 13.04.06, 12:11 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3278775.html Wy się tu zastanawiacie nad reformą i obniżką swoich obciążeń zus-em, a państwo lekką ręką wydaje pieniądze... Bez komentarza :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoo Re: Nic dodać... 14.04.06, 13:34 > Bez komentarza :( Słusznie, bo to co rząd robi jest tak beznadziejne, ze aż się nie da skomentować. Najgorsze jest jednak to, ze tego typu posunięcia wcale nie sa przez tzw "szerokie masy" postrzegane negatywnie. Lokalni krzykacze z tego forum też widzę z krytyką się nie śpieszą. Szerokim masom, wychowankom socjalizmu realnego przywileje generalnie bardzo się podobają - im ich więcej, tym bardziej się podobają, bo wtedy rośnie szansa że sami się załapią. Przywileje są cool, tylko składka na ZUS nie jest cool ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
roxy Re: Nic dodać... 14.04.06, 18:48 Masz rację, jednak - jak czytałam wypowiedzi niektórych"obrońców zus-u, czy raczej systemu" na tym forum, to teraz pusty smiech mnie ogarnia... Państwo dokłada corocznie 50 mld z budżetu na emerytury i "system" zusowski BYĆ MUSI, no bo emeryci nie dostaną "papu", i nie ma żadnej rozsądnej alternatywy na zlikwidowanie tego molocha... Ale - na "przywileje" kaska się jakoś znajdzie...Ciekawe, kto za to zapłaci ??? pewnie ci płatnicy nieuprzywilejowani, za kilka lat będą płacić...2000-3000 składki miesięcznie... Jakiś absurd ! Ja pracuję w zawodzie równie "szczególnym" - ale nie wymienionym na liście "zasłużonych" - mogę stracić ręce, oczy...Też powyżej pewnego wieku pracować w nim nie będę mogła...TO SIĘ NAZYWA RÓWNOŚĆ...obywateli... No nie mogę :( Odpowiedz Link Zgłoś
jagoo Re: Nic dodać... 14.04.06, 19:49 Albo mnie coś umkneło bo nie czytuje tego forum regularnie, albo ty nie bardzo rozumiesz co piszą ci niby-obrońcy ZUS-u. Nie chodzi o to żeby tej idiotycznej instytucji nie likwidować (moje zdanie: likwidowac choćby zaraz!), tylko żeby zlikwidowac ją tak aby było z czego wypłacać emerytury mozliwie jak najmniejszym kosztem podatników. A rozdawanie przywilejów to kolejny gwóźdź do trumny jakiejkolwiek reformy ubezpieczeń. Co z tego, ze teraz nawet zlikwidujemy ZUS? Przeciez ci wszyscy górnicy, nauczyciele i leśnicy i tak zgłoszą się do państwa po swoje emerytury okraszone przywilejami a my i tak za to zapłacimy - z ZUSem czy bez niego, na jedno wyjdzie, bo przywilejów raz uzyskanych oni nie odpuszczą. Mamy przerąbane tak czy inaczej a cała ta gadanina o likwidacji ZUS jako cudownym lekarstwie to czysty populizm, takie bleble dla naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Racja, podpisuję się pod tą opinią n/t 15.04.06, 11:28 jagoo napisał: > Albo mnie coś umkneło bo nie czytuje tego forum regularnie, albo ty nie bardzo > rozumiesz co piszą ci niby-obrońcy ZUS-u. Nie chodzi o to żeby tej idiotycznej > instytucji nie likwidować (moje zdanie: likwidowac choćby zaraz!), tylko żeby > zlikwidowac ją tak aby było z czego wypłacać emerytury mozliwie jak > najmniejszym kosztem podatników. A rozdawanie przywilejów to kolejny gwóźdź do > trumny jakiejkolwiek reformy ubezpieczeń. Co z tego, ze teraz nawet > zlikwidujemy ZUS? Przeciez ci wszyscy górnicy, nauczyciele i leśnicy i tak > zgłoszą się do państwa po swoje emerytury okraszone przywilejami a my i tak za > to zapłacimy - z ZUSem czy bez niego, na jedno wyjdzie, bo przywilejów raz > uzyskanych oni nie odpuszczą. Mamy przerąbane tak czy inaczej a cała ta > gadanina o likwidacji ZUS jako cudownym lekarstwie to czysty populizm, takie > bleble dla naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś