Dodaj do ulubionych

Faktura - wysyłanie faktur

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 23:21
Mam pytanie bardzo elementarne i potrzebna mi jest odpowiedź z czysto
praktycznego punktu widzenia.
Rozpoczynam działalnosc gospodarczą. Będę świadczył usługi na rzecz
przedsiębiorców. Firma bedzie zamawiala usluge telefonicznie, faxem,mailem itd
i bedzie maila dostarczona do siedziby z faktura z okreslonym terminem
platnosci przelewem. I teraz obawiam sie, ze w przypadku nie zaplacenia
faktury (nie takie wielkie kwoty) bez podpisu odbiorcy na fakturze bede mial
problemy z ewentualnym dochodzeniem naleznosci. Gdybym zastosowal przedplate -
czy w firmach jest zwyczaj takiego zamawiania uslug? Jak w praktyce moze
zadzialac faktura pro forma wysylana na mail? I czy faktycznie stanowi problem
wysylanie faktur VAT mailem - wobec faktu braku koniecznosci ich podpisywania.
Chodzi mi o praktyke.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: prezes Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 00:18
      jedyny sposob zabezpieczenia to taki, że jesli nie wplynie w termienie
      odpowiednia wplata to blokujesz usługe wykonywaną na rzecz tej firmy. kwestia
      tylko czy w Twoim przypadku to jest mozliwe? pozdrawiam
      • Gość: Daro Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 17:57
        No niestety nie możliwe. Cała magia usług, które będę świadczył polega na czasie
        - jeden telefon i jutro gotowe. Więc duży obrót zamówieniami, umowami, fakturami
        itp. odpada. Daltego szukam najsprawniejszego rozwiązania.
    • jsolt Re: Faktura - wysyłanie faktur 06.10.06, 14:42
      może zastosuj następującą kolejność dokumentów przy zamówieniu
      - zapytanie od firmy (mail/fax, ewentualnie tel.)
      - Twoja odpowiedź/oferta wraz z ceną, terminami płatności itp. (mail, fax)
      - potwierdzenie powyższych warunków przez klienta (mail, fax) = zamówienie
      - oświadczenie od klienta dla ciebie o wyrażeniu zgody przez klienta na
      wystawienie faktury VAT bez jego podpisu (mail/fax, oryginał pocztą)
      - wystawiasz fakturę, przesłać możesz ją mailem ale jedynie informacyjnie,
      oryginał wysyłasz pocztą/osobiście do klienta w dwóch egzemplarzach, prosisz o
      zwrot podpisanej kopii.
      oczywiście stosuje się przedpłaty, ale głównie przy pierwszym zamówieniu,
      natomiast jeżeli będziesz miał klientów stałych, to z czasem będą oni woleli
      rozliczać się z dłuższym terminem płatności.

Gość portalu: Daro napisał(a):

> Mam pytanie bardzo elementarne i potrzebna mi jest odpowiedź z czysto
      > praktycznego punktu widzenia.
      > Rozpoczynam działalnosc gospodarczą. Będę świadczył usługi na rzecz
      > przedsiębiorców. Firma bedzie zamawiala usluge telefonicznie, faxem,mailem itd
      > i bedzie maila dostarczona do siedziby z faktura z okreslonym terminem
      > platnosci przelewem. I teraz obawiam sie, ze w przypadku nie zaplacenia
      > faktury (nie takie wielkie kwoty) bez podpisu odbiorcy na fakturze bede mial
      > problemy z ewentualnym dochodzeniem naleznosci. Gdybym zastosowal przedplate -
      > czy w firmach jest zwyczaj takiego zamawiania uslug? Jak w praktyce moze
      > zadzialac faktura pro forma wysylana na mail? I czy faktycznie stanowi problem
      > wysylanie faktur VAT mailem - wobec faktu braku koniecznosci ich podpisywania.
      > Chodzi mi o praktyke.
      > Pozdrawiam
      • Gość: Daro Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 17:59
        No to skomplikowany obrót dokumentów - zajmuje za wiele czasu. Natomiast
        zastanowiło mnie jedno z tego, co napisałeś. Przeciez obecne przepisy nie
        przewidują konieczności podpisu na fakturach. Oczywiście nie przewidują również
        możłiwości dostarczania "nieelektronicznych" faktur mailem. Ale z praktycznego
        punktu widzenia - a taki mnie głównie teraz interesuje - faktura wysłana mailem
        w postaci pdf i wydrukowana przez nabywcę wygląda dokładnie tak samo jak
        wydrukowana przeze mnie i wysłana pocztą. Co Wy na to... ;-) Robi się tak?
        • Gość: tom Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:47
          My wysyłamy faktury w PDFie, a klient je sobie drukuje - na jedno wychodzi,
          skoro na fakturze i tak nie ma podpisu. Ale mamy pełne zaufanie do klientów -
          być może nieuczciwy klient mógłby się później tłumaczyć, że nie otrzymał
          faktury? Wszystko więc zależy od tego, jakie relacje masz z klientami.

Zdarzyło mi się płacić za usługi internetowe (hosting, domeny) w różnych
          firmach sprzedających w Polsce domeny - też otrzymywałem tylko PDFy mailem. Tak
          samo jak kupujesz bilet na samolot w Wizzair - też przychodzi faktura e-mailem.
          Piszą tylko, że za specjalną dodatkową dopłatą (coś w rodzaju 10 zł) mogą
          wysłać wydrukowaną fakturę pocztą. Oczywiście mi jako klientowi jest to zbędne
          bo przyślą mi to samo co sam wydrukowałem.
    • emiilka Re: Faktura - wysyłanie faktur 07.10.06, 20:06
      Faktura proforma to świetna sprawa. Wysyłasz taką fakturę e-mailem. Klient
      sobie drukuje i robi przelew. Ty po zaksięgowaniu przelewu wykonujesz usługę.
      Po wykonaniu wysyłasz właściwą fakturę vat pocztą (juz uregulowaną). Faktura
      proforma nie jest dokumentem ksiegowym, to tylko dokument dla klienta, aby
      wiedział za co płaci, za co wysyła Ci kasę. Dla Ciebie to świetne rozwiązanie.

Jednakże proponuję po 2-3 takich płatnościach traktować już klienta jako
      stałego i po prostu mu zaufać. Ale pamietaj, że zanim zaczniesz z kimś robić
      interesy poproś o kopie NIP, Regon, KRS - potwierdzone "za zgodność z
      oryginałem" pieczątka plus czytelny podpis (przesłane do Ciebie pocztą).

Pozdrawiam
      Emiilka
      • Gość: Daro Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:03
        Wielkie dzięki Emilko. Nie mam wielkiego pojęcia o tym i uczę się dopiero ale
        też wydaje mi się, że pro forma to niezły wynalazek. Oczywiście, że po jakimś
        czasie mogę obdarzyć zaufaniem nawet przy wiekszych zamówieniach. Tylko bardziej
        chodziło mi o to, jak się traktuje faktury pro forma w firmach na codzień. Czy
        gdybyście zamawiali usługę, która ma być zrealizowana droga pocztową na drugi
        lub trzeci dzień i jej koszt waha się od 50-200 zł i otrzymali jako
        potwierdzenie zamówienia mailem fakture pro forma to czy przyjęte w Waszych
        firmach zasady regulowania nalezności pozwoliłyby opłacic taką fakturę i nie
        stanowiłobyto utrudnienia?
        • emiilka Re: Faktura - wysyłanie faktur 08.10.06, 20:05
          U mnie jest tak, że wystawiamy fakturę proforma i wysyłamy ja faxem lub e-
          mailem. Potem klient płaci i przesyla nam potwierdzenie przelewu. My wykonujemy
          usługe i wystawiamy własciwą fakturę. Jesli zdaży sie, że jakieś dodatkowe
          części trzeba było wymienić to faktura właściwa jest wyższa niż proforma, ale
          przy formie płatności jest: "suma" ,np.1420zł brutto, "zapłacono" np.1200zł
          brutto (bo tyle wynosiła przykładowo proforma), "pozostało do zapłaty" 220zł
          brutto, termin płatności: np. 15.10.2006.

Faktury proforma trafiają do segregatora z wewnętrznymi dokumentami firmy, przy
          każdej jest adnotacja z numerem właściwej faktury vat, której dotyczy.

Pozdrawiam
          Emiilka
          • emiilka Re: Faktura - wysyłanie faktur 08.10.06, 20:08
            Nie wiem jak jest w innych firmach przy płatnościach tak niskich jak piszesz
            (50-200zł), ale w mojej nie byłoby z tym problemu chodziaż zazwyczaj nie
            schodzimy poniżej 1000zł.

Jakbys miał jeszcze jakieś watpliwosci to napisz do mnie na gazetowego.
    • wlodziu64 Re: Faktura - wysyłanie faktur 09.12.15, 21:19
      Zgadzam się - efaktury to bardzo wygodna rzecz. Sam je stosuję i nie wyobrażam sobie wysyłać je listami albo doręczać osobiście (wysyłkowa sprzedaż)
    • Gość: dobre Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.16, 11:22
      Można ale w nie edytowalnym pliku jednocześnie chciała bym zwrócić uwagę na finansowanie pod faktury, bez zabezpieczeń nawet 500 tyś zł oraz bez sprawdzania BIK - jeśli jesteś zainteresowany zadzwoń 516 082 702.
    • r.emik Re: Faktura - wysyłanie faktur 14.01.16, 16:01
      Na szczęście temat już nieaktualny, bo faktury elektroniczne świetnie funkcjonują, proformy i wszelkie systemy "przedpłacone" podobnie, no i nie ma wymogu podpisywania faktur, choć stare księgowe nadal hołdują zasadzie, że faktura musi być podpisana :)
      --------
      acuvue oasys
    • Gość: fakturaxl Re: Faktura - wysyłanie faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.18, 13:14
      Faktura pro forma nie jest dokumentem księgowym, można ją traktować jako propozycję, ofertę czy zamówienie, które można opłacić lub nie. Tutaj więcej informacji o fakturze proforma: www.fakturaxl.pl/faktura_proforma można też wystawić online w razie potrzeby i zobaczyć jak wygląda druk.

Usługę proponował bym uruchamiać po opłaceniu faktury proforma i dopiero wtedy wystawienie faktury VAT.
      Najlepiej dogadać się z dostawcą usługi, aby koszty naliczał dopiero w momencie rozpoczęcia korzystania z usługi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka