Dodaj do ulubionych

prokuratura

11.12.06, 14:33
W jakiej formie składa się prośbę do prokuratury o wszczęcie postępowania,
bycie stroną, wniesienie skargi?

Czy wystarczy przedstawić sprawę (ewentualnie akta, jak są), a prokuratura
podejmuje lub umarza sprawę, czy też należy szczegółowo powołać się na
paragrafy (tak, jak w sądzie)?
Obserwuj wątek
    • robert_walczak Re: prokuratura 11.12.06, 14:55
      Proszę uściślić czego Pani oczekuje od prokuratury - wszczęcia postępowania w
      sprawie o przestępstwo, chce Pani stać się stroną toczącego się już
      postępowania (np. jako oskarżyciel posiłkowy, powód cywilny) czy też chce Pani
      wnieść jakąś skargę?

Ogólnie mówiąc zawsze jeżeli składa Pani pismo do jakiegoś organu, przed którym
      toczy się już jakieś postępowanie i którego to postępowania Pani pismo ma
      dotyczyć, należy powołać się na sygnaturę sprawy nadanej przez ten organ.
      Umożliwia to po prostu pracownikom tego organu ustalić, jakiej sprawy ma
      dotyczyć Pani pismo.

Jeżeli Pani pismo ma dopiero wszcząć jakieś postępowanie, oczywiście sprawa nie
      ma jeszcze żadnej sygnatury, która dopiero zostanie nadana z chwilą wszczęcia
      postępowania.
      • pani100 Re: prokuratura 11.12.06, 15:46
        Dziękuję za szybki odzew. Chodzi właściwie o 2 odrębne sprawy (które nawet nie
        dotyczą mnie bezpośrednio).

robert_walczak napisał(a):

> Proszę uściślić czego Pani oczekuje od prokuratury - wszczęcia postępowania w
        > sprawie o przestępstwo

Tak. Czy zgłaszając taka sprawę należy powołać się na konkretny paragraf? Czy są
        jakieś wzory (obowiązujące formy)?

> czy też chce Pani
        > wnieść jakąś skargę?

Chodzi o wniesienie skargi przez prokuraturę.

>na sygnaturę sprawy nadanej przez ten organ

To oczywiste.Ale czy coś jeszcze?

• robert_walczak Re: prokuratura 11.12.06, 16:03
          Pismo zawiadamiające o podejrzeniu popełnienia przestępstwa nie musi spełniać
          żadnych rygorystycznych warunków - wystarczy, aby wynikało z niego, kto wnosi
          pismo, czego żąda od prokuratury (a więc wszczęcia postępowania karnego),
          należy też oczywiście opisać o co chodzi w sprawie - o jakie przestępstwo
          chodzi, kto je popełnił, gdzie i kiedy itd. Nie musi Pani dokładnie podawać o
          przestępstwo z którego artykułu chodzi - wystarczy, że opisze Pani stan
          faktyczny sprawy.

W drugiej sprawie chce Pani, aby prokuratura wniosła skargę - ale w jakiej
          sprawie? Czego ta skarga ma dotyczyć?
          • pani100 Re: prokuratura 11.12.06, 16:39

> Pismo zawiadamiające o podejrzeniu popełnienia przestępstwa nie musi spełniać
            > żadnych rygorystycznych warunków - wystarczy, aby wynikało z niego, kto wnosi
            > pismo, czego żąda od prokuratury

Dzięki, to wyjaśnia jedną sprawę.

> W drugiej sprawie chce Pani, aby prokuratura wniosła skargę - ale w jakiej
            > sprawie? Czego ta skarga ma dotyczyć?

Nie znam szczegółów (musiałabym dopytać), wiem tylko, że chodzi o postępowanie
            administracyjne.
            • robert_walczak Re: prokuratura 11.12.06, 17:52
              W takim razie trudno będzie mi cokolwiek doradzić.
              • pani100 Re: prokuratura 11.12.06, 23:21

> W takim razie trudno będzie mi cokolwiek doradzić.

Mogę oczywiscie dopytać sie o szczegóły, ale chyba poprzednia Pana wypowiedź
                wyjaśnia sprawę. Zrozumiałam, że składając wniosek do prokuratury strona nie
                jest zobligowana do zachowania takich procedur, jak w sądzie (czyli np
                prokuratura może podjąć sprawę, chociaz wnioskujący nie powoływał się w piśmie
                do prokuratury na konkretne przepisy). To, że prokuratura może być stroną
                skarżącą ( o ile uzna za słuszne oczywiście)w postępowaniu przed sadami
                administracyjnymi wiem od samych urzędników. Chodziło mi jedynie o FORMĘ
                zwrócenia się ze sprawą do prokuratury.

Mam jeszcze prośbę o odesłanie do ustaw (art.) regulujących podejmowanie
                czynności przez prokuraturę.
                • robert_walczak Re: prokuratura 13.12.06, 19:18
                  Proszę zapoznać się z ustawą o prokuraturze oraz z poszczególnymi ustawami
                  regulującymi dane postępowania - cywilne, karne, administracyjne,
                  sądowoadministracyjne - w każdym z nim jest regulacja dotycząca udziału
                  prokuratora w postępowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka