Dodaj do ulubionych

Słup na działce !!!

25.01.07, 10:45
Sprawa poważna.
Szukałem w necie, lexie, prasie, mediach i znikąd wiążącej informacji.
Jeżeli posiadamy na swojej działce słup gestora jakiejś sieci (np,
energetycznej, telekomunikacyjnej, itp.) czy możemy sie domagać od takiej
firmy opłaty za ten słup na naszym gruncie??
Obserwuj wątek
    • robert_walczak Re: Słup na działce !!! 25.01.07, 18:21
      Jeżeli gestor sieci nie posiada tytułu prawnego do zajęcia Państwa gruntu (np.
      ustanowionej służebności), mogą Państwo żądać od niego usunięcia słupa oraz
      wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z Państwa własności.

Istnieje jednak możliwość, że jeśli słup stoi i jest wykorzystywanyy przez
      gestora wystarczająco długo (20 bądź 30 lat), to doszło do zasiedzenia
      służebności gruntowej, wtedy niestety nie będą mieli Państwo możliwości ani
      żądania usunięcia słupa, ani żądania wynagrodzenia (chyba że za okres sprzed
      zasiedzenia, niestety takie roszczenia ulegają przedawnieniu z upływem 10 lat).

Podstawa prawna - art. 222 kodeksu cywilnego.
      • g.dziwota Re: Słup na działce !!! 26.01.07, 08:11
        Hmmmm.
        W takim tazie jeżli to juz tak długo stoi (podejrzewam, że od lat 50-tych) i to
        na działce (co prawda nie mojej) a słup jest drewniany, to może go tak
        toporeckiem, topoteckiem aż się lekuchno obali i co wtedy?? Mogę zabronić
        ekipie remontowej wejścia na grunt?? Niech się okaza dokumentami że maja do
        tego prawo!!
        • robert_walczak Re: Słup na działce !!! 26.01.07, 12:36
          Nie może Pan samowolnie naruszać posiadania gestoria sieci, ponieważ jest to
          zabronione przez przepisy kodeksu cywilnego. Dodatkowo uszkodzenie czy
          zniszczenie cudzej rzeczy grozi odpowiedzialnością karną.

W ostateczności, jeżeli wejdzie Pan w spór z gestorem, powinien on wystąpić do
          sądu z wnioskiem o stwierdzenie zasiedzenia służebności. Wtedy w przypadku
          wygranej uzyskają oni wpis w księdze wieczystej i będą mieli dokument, którego
          Pan się domaga.
          • g.dziwota Z innej mańki... 26.01.07, 13:42

Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 czerwca 2005 roku stwierdził, że jeśli
            właściciel albo jego poprzednik prawny zgodził się na zainstalowanie na jego
            nieruchomości urządzeń do przesyłania mediów, nie może żądać ich usunięcia.
            Jest to z jego strony zobowiązanie trwałe. Sąd wyjaśnił, że w takim wypadku
            właściciele nieruchomości podlegają ograniczeniom w wykonywaniu swego prawa
            własności. Nie oznacza to jednak, że właściciele nie mogą zażądać od
            przedsiębiorstwa wynagrodzenia za korzystanie z ich własności (sygn. I CK
            14/05).

Z kolei w wyroku z dnia 9 sierpnia 2005 roku Sąd Najwyższy stwierdził, że
            jeżeli właściciel nieruchomości nie wyraził zgody na zainstalowanie urządzeń do
            przesyłania mediów na swojej nieruchomości, może żądać ich usunięcia.
            Roszczenia tego nie zmienia ani fakt posiadania przez inwestora pozwolenia na
            budowę urządzeń przesyłowych, ani fakt, że są one zgodne z planem
            zagospodarowania przestrzennego (sygn. IV CK 82/05). Brak zgody daje
            właścicielowi do dyspozycji największą możliwą paletę roszczeń w stosunku do
            przedsiębiorstwa, a przedsiębiorstwo powinno być najbardziej skłonne do ugody.
            Jednak zarówno ten właściciel, który zgodę wyraził, jak i ten, który tego nie
            zrobił, może ubiegać się o czynsz za bezumowne korzystanie z gruntu lub
            odszkodowanie za obniżenie wartości nieruchomości.

Źródło: www.krn.pl
            Źródło: „Krakowski Rynek Niruchomości" nr 9/2006 z 2006.05.05

Czy w świetle powyższych wyroków jest sens występowania do gestowa sieci z
            propozycja ugody - zadośćuczynienia z jego strony??
            Czy można mu (np TP S.A.) zaproponować w ramach "czynszu" abonament gratis!!
            • robert_walczak Re: Z innej mańki... 27.01.07, 11:26
              Cytuje Pan wyroki, które jednak dotyczą czego innego. Zacytował Pan sprawy, w
              których sądy się zastanawiały jakie są skutki zgody bądź jej braku na
              lokalizację słupa. Sąd nie wypowiadał się natomiast na temat zasiedzenia
              służebności.

Niestety najnowsze orzecznictwo odeszło od korzystnych dla właścicieli
              nieruchomości interpretacji art. 292 KC i dopuściło zasiedzenie służbności
              słupa.

2006.10.04 postanow. SNII CSK 119/06M.Prawn. 2006/21/1128

Dopuszczalne jest zasiedzenie służebności gruntowej na rzecz przedsiębiorstwa
              przesyłowego.
              • g.dziwota Resume 01.02.07, 08:59
                W takim razie mozliwe jest zasiedzenie służebności na rzecz przedsiębiorstwa,
                i nie mozliwe jest jednoczesne pobieranie opłaty z tego powodu??
                • robert_walczak Re: Resume 01.02.07, 17:24
                  O jaką opłatę Pan pyta? Od kogo dla kogo?

Zasiedzenie jest pierwotnym sposobem nabycia własności/służebności, więc
                  następuje zawsze nieodpłatnie i bez żadnego wynagrodzenia dla byłego/aktualnego
                  właściciela. Niestety.
                  • g.dziwota Re: Resume 02.02.07, 09:47
                    robert_walczak napisał(a):

> O jaką opłatę Pan pyta? Od kogo dla kogo?
                    > Zasiedzenie jest pierwotnym sposobem nabycia własności/służebności, więc
                    > następuje zawsze nieodpłatnie i bez żadnego wynagrodzenia dla
                    > byłego/aktualnego właściciela. Niestety.

Hmmmmmmmmmmmmmmmm.
                    Nie widzi Pan w tym żadnej niesprawiedliwości??
                    A jeśli przyjdzie mi kupiec kupic działkę i powie:
                    - Panie, ale tu jest słup i kable wiszą na całej długości! Ja nie zapłace panu
                    takiej ceny jakiej pan żąda. Mogę dac mniej.

To ja sie pytam:
                    - Dlaczego ja mam ponosić "koszty" lokalizacji słupa na mojej działce?
                    Tym bardziej mnie to irytuje gdyz następne słupy w okolicy już są poza
                    posesjami sąsiadów - tzn. znajduja sie na terenach pasów ulicznych.
                    • robert_walczak Re: Resume 02.02.07, 10:20
                      Owszem niesprawiedliwość widzę, ale nie mi oceniać orzecznictwo Sądu
                      Najwyższego. Właściciele nieruchomości mogą obecnie tylko siebie winić, że
                      przez trzydzieści lat nie zrobili nic aby pozbyć się słupów, kabli, stacji
                      transformatorowych itd. - a więc że dopuścili do zasiedzenia służebności.

Proszę jednak się nie poddawać, sprawy o zasiedzenie służebności wcale nie są
                      takie proste dla zakładów energetycznych/telekomunikacyjnych/wodociągowych itd.
                      do wygrania.
                      • g.dziwota Mój czy nie mój ?? 02.02.07, 16:04
                        robert_walczak napisał(a):

> Owszem niesprawiedliwość widzę, ale nie mi oceniać orzecznictwo Sądu
                        > Najwyższego. Właściciele nieruchomości mogą obecnie tylko siebie winić, że
                        > przez trzydzieści lat nie zrobili nic aby pozbyć się słupów, kabli, stacji
                        > transformatorowych itd. - a więc że dopuścili do zasiedzenia służebności.
                        >
                        > Proszę jednak się nie poddawać, sprawy o zasiedzenie służebności wcale nie są
                        > takie proste dla zakładów energetycznych/telekomunikacyjnych/wodociągowych
                        itd.
                        >
                        > do wygrania.

Jestem w stanie zrozumieć To zasiedzenie w sytuacji gdy "zasiedziało" się coś,
                        co na początku było niczyje ;). A nie to, do czego się kogoś z jakiegoś powodu
                        zmusiło.
                        W takim razie ten słup też sobie zasiedziałem i jest on tak samo MÓJ ??? :))).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka