Dodaj do ulubionych

TALEX - 2007 next

22.01.07, 08:41
Witam w kolejnym wątku :) Tylko niech się dogadają:

www.idg.pl/artykuly/53878.html
Obserwuj wątek
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 10:15
      Gorbi ,do 14. lutego chyba zdązysz wyjść z tego gniota.:)
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 10:37
        Nie martw się :) Wszystko będzie dobrze :)
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 10:49
      Co ten dziennikarz najlepszego narobił! Spójrzcie na obroty, mamy 1 godz.handlu!
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 10:51
        Nie mam podglądu on-line. Jeżeli to złe informacje to nie chcę wiedzieć.
        • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:24
          obroty 200 tys.,a kurs 14,01
          • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:28
            Jak na artykuł to trochę za późno. Zwłaszcza, że dziennikarz zmyślał z zemsty
            za to, że nie dali mu danych finansowych za IV kwartał.
            • siurak20 Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:29
              gorbi Ty wierzysz w te teorie spiskowe ktore piszesz? lepiej powiedz co tam w
              prokuraturze slychac o talexie, moze to podbije kurs.
          • alunia156 Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:29
            no dzisiaj to już przesada nawet kursu dwoma sztukami nie podniesie na koniec
            myślę że 14 dzisiaj pęknie
            • siurak20 Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:35
              moim zdaniem to Ci ktorych gorbi werbowal przez caly 2006 rok teraz zaczeli
              wywalac.
            • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:36
              A po co ma ktoś podnosić kurs ? Niech leci ,a po 14 lutego kupimy po
              atrakcyjnej cenie i z dużym potenacjałem wzrostu.:)
              • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:39
                Jeżeli ktoś inwestuje tylko i wyłącznie na podstawie gazet to jego prawo. Ja
                mam wizję po dogłębnej analizie spółki.
                • stefekmaly Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 11:43
                  Wizje to można mieć po kilku głębszych. Tu trzeba mieć trzeźwą głowę.
              • przykopa Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 15:24
                - święte słowa , ,,aby rosło wpierw musi spaść"
                • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 15:48
                  Czy w świetle dzisiejszych doniesien na temat kary dla drobnego inwestora
                  (podejrzenie o manipulacje kursem Hogi),ten ,pożałowania godny ,dziennikarzyna
                  z Parkietu popełnił przestępstwo?
                  Jak sadzicie?
                  • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 15:55
                    Co się stało to już się nie odstanie. Każdy musi być świadomy skutków
                    podejmowanych działań. Zdawał sobie sprawę co go może czekać jeżeli podsumuje
                    rok na podstawie 3 kwartałów.
                    • stamia Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 16:03
                      Nie znam szczegółów sprawy, więc nie wiem czy komentujesz dzialanie
                      dziennikarza czy tez inwestora?
                      • alunia156 Re: TALEX - 2007 next 22.01.07, 19:23
                        No i jak tam gorbi 14-tka obroniona a obroty jakie. Myślę że najgorsze za nami
                        czego sobie i innym akcjonariuszom życzę.
                        W sumie dobrze że weszło trochę świeżej krwi.
                        pozdrowionka
                        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 08:06
                          Worek z informacjami kiedyś sie wysypie. Czekałem rok więc 3 tygodnie nie robi
                          mi wiekszej różnicy.
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 10:59
      No i mamy całą prawdę o Talexie,a może być jeszcze gorzej.:(
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:01
        A co się takiego stało ???
        • stamia Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:06
          Nic wielkiego ,to tylko emocje ,schodzimy poniżej 14 zł.
          • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:15
            No to muszę Cię podtrzymać na duchu :) Wyobraź sobie, że przesiedziałem z
            Talexem krach majowy gdzie cena jednego dnia sięgnęła 9 zł :) Wiemy, że rok
            2007 będzie rokiem informatyki :) Powiedz, proszę Cię, tak na zdrowy rozsądek
            bo znasz doskonale sytuację spółki, czemu ten dziennikarz napisał tak wściekle
            jednostronny artykuł i to na podstawie danych które każdy zna od 3 miesięcy ???
            Nie wspomniał nic o dobrych perspektywach na przyszłość tylko chciał
            przestraszyć jak najwięcej ludzi. A po co straszy się ludzi ??? No żeby taniej
            kupić. Bo on doskonale wie, że jak Talex zacznie podpisywać umowę za umową to
            płynność jest niska i cena odleci. Zrobił to bardzo świadomie i za to odpowie.
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:42
      Wsztstko się zgadza ,może bedzie to rok przeŁomowy dla brnży IT,ale takich firm
      jak Talex ,ostrzacych apetyty jest wiele i to w znacznie lepszej kondycji , nie
      mówiąc o potencjale.
      Najgorsze w tym wszystkim jest to,że ten (...... do kwadratu)może mieć racje i
      co wtedy?
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:50
        Przecież rzecznik wyraźnie powiedział, że IV kwartał był na plusie. Maksymalną
        teoretyczną stratę jaką może mieć Talex jest więc 1,2 mln. Ale to tylko czysta
        teoria. Zaczynam wątpić czy z Tobą wszystko w porządku. To Ty mnie
        przekonywałeś, że cały rok zakończą na dobrym plusie. Ja najbardziej optowałem
        za wersją zamknięcia roku na 0.
        • stamia Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 12:03
          Dobrze wiesz ,że więcej w tym byŁo chciejstwa niż sprawdzonych faktów.
          Musisz przecież zakŁadać,że wypowiedzi na forum są ,nierzadko ,wyrazem naszych
          poboźnych życzeń do których pasują na szybko wymyślane teoryjki.
          Niektórym się udaje wstrzelić i zostają GURU.Inni, to wiekszość, nigdy nie
          zgadują.
          WydawaŁo się,że wszystko pasuje do naszej ukŁadanki, a jednak ktoś okazuje się
          sprytniejszy.
          Poczekamy ,coś być musi za zakętem!:)
          • stamia Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 12:09
            Korelacja? Znam te spóŁke od lat (6).Zawsze zachowuje się tak samo .
            Bieżące pozytywne sygnaŁy zawsze byŁy osabiane komunikatami z przeszŁości.
            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 12:34
              Tak. Ale nadchodzące lata są inne i wyjątkowe. Będziemy mieli do czynienia z
              urzeczywistnieniem hossy internetowej (w Polsce) która za pierwszym razem
              pozostała tylko na papierze. Jest to diametralna różnica.
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 11:59
        No i tak poza tym jaka właściwie według Ciebie zachodzi korelacja pomiędzy
        zakończeniem roku 2006 a podpisywaniem umów w roku 2007 ??? Bo ja nie widzę
        absolutnie żadnej.
        • mufafa Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 14:42
          czyba talex powraca do swoich normalnych poziomów nie bede ukrywał z eto mnie
          bardzo cieszy:) cały ten ostatni wystrzał mi sie bardzo nie podobał niczym nie
          potwierdzony jeżeli chodzi o fundamety w zeszłym roku gdzie talex sie podnosił
          po slabym okresie miał dobre wyniki a do ilu zdołali go dopchac 15 40 chyba
          maksa miał a miał kontrakty z getkiem i millenium ciekawe czy mocniej poleci
          jeszcze i do 12 gdzies zejdzie i tam bedzie czekanie na jakies info mysłe ze
          to by było bardzo zdrowe i można by było sobie taniej wejść:)
          • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 14:48
            Na giełdzie trzeba być elastycznym :) Jak jesteś zainteresowany Talexem to nie
            zakładaj, że wejdziesz wyłącznie w okolicach 12 zł bo może Ci odjechać sprzed
            nosa wspaniała okazja :) Ja wziąłem o rok za wcześnie ale teraz to kwestia
            tygodni jak się prawie wszystkie najważniejsze sprawy rozstrzygną :)
            • stefekmaly Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 14:53
              A jak król okaże się nagi ?
            • mufafa Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 15:39
              ja sie twardo nie nastawiam ze bede brał po 12 bede go brał jak wolne srodki
              bede miał a jak bedzie taniej to sie tylko bede cieszył i wtedy cena nie bedzie
              miała znaczenia pod w warunkiem ze sytuacja bedzie jaśniejsza bo przyznasz ze
              to co zrobili z talexem to niepotrzebne było jego fundamęty nie przemawiały za
              takim skokiem i po co było pchanie do góry no chyba ze ktoś chciał sie
              konkretnie zapakować i dosyć szybko albo ktos chcial dystrybucje zrobić. ja
              podobnie miałem teraz na stxie bez powodu wywalili go prawie zł to góry a teraz
              już wszystko oddał i ci co sie załapali na górce to płączą pewnie i
              przeklinaja. lepiej sobie czekac spokojnie na walorku jak długo ktoś zamierza
              grac a odpał to niech bedzie jak pojawi sie konkretne info i wtedy sa podstawy
              zeby ostro rosnac i nie oddawać tego od razu.
              • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 15:44
                Te wzrost nie był bez sensu. Powtórzono przetarg w MEN na szkoły. Ten kto tak
                ostro brał zdaje sobie sprawę, że jeżeli wszystko pójdzie bez większych
                komlpikacji to nie zapakowałby się z taką ilością i po tak niskiej cenie już
                po rozstrzygnięciu przetargu.
                • mufafa Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 15:54
                  ja nie mówiłem ze bez przecież wyciaganie pod dystrybucje tez ma ale jeżeli
                  było tak jak mówisz to teraz powinien papier do swoich poziomów zejsc skoro
                  już to co chciał to kupił w 2005 tlx podpisywał już dosyć czesto jakies
                  kontrakty i miał wyniki ciekawe na bazie tego szedł w góre a teraz
                  tylk gdybanie taki wzrost jest fajny jak ktoś brał talex na dołkach jak
                  ponizej 10 był wtedy sie milej na walorku czeka a ma sie ten plus ze jak
                  zacznie spadac to tez zadna krzywda sie nie dzieje
                  • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 16:04
                    Ja kupowałem po normalnej i tego komfortu nie mam. A tak poza tym sytuacja
                    diametralnie się zmieniła. Nie ma już potężnych kosztów budowy DATA CENTER a
                    skala umów powinna być 2 razy wieksza niż w 2005.
                    • mufafa Re: TALEX - 2007 next 23.01.07, 16:18
                      zmieniła o tyle ze kosztów nie generuje już tyle mam taka nadzieje ale zmieni
                      sie dopiero jak bedzie ktoś na to dc.
                      a co do komfortu to0 ja juz tez nie mam ale fajnie sie siedziało nie ukrywam:)
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 24.01.07, 11:58
      Deja vu -po roku w tym samym miejscu .
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 24.01.07, 12:26
        O nie, nie. To absolutnie nie jest żadne deja-vu. Rok temu wchodziłem właśnie w
        Talex zachęcony super artykułami w Parkiecie bo potrzebowałem małej spółki
        informatycznej. Rok temu Parkiet tak słodził, że Talex to taka super spółka.
        Słodził aż do maja gdy okazało się, że cały czas kłamali. Teraz też kłamią i to
        w sposób perfidny bo wmawiają ludziom, że kiepski rok 2006 przekreśla tą spółkę
        na przyszlość. Wtedy kłamali żeby "PZU Złota Jesień" mogła pozbyć się akcji.
        Teraz kłamią żeby jakiś fundusz mógł tanio wejść.

P.S. Ja dzięki temu artykułowi mam już 100% pewność że Talexowi powiedzie się w
        tym roku.
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 24.01.07, 13:37
      Gorbi ,spróbujmy okreslić dno i czas extremum(min). Pospekulujmy trochę.
      Jeśli to był spisek(dziennikarz-Parkiet) ,to możliwy jest taki oto scenariusz-
      w krotkim okresie:
      Zniecierpliwieni i wystraszeni drobni oddają akcje bo uwierzyli dziennikarzowi
      (trudno nie wierzyc ),a tuż przed 14lutego,kiedy kurs siegnie dna ( 11-12 zł)
      podają rewelacyjne wiadomości o wielomilionowym kontrakcie.Strata za
      2006r.schłodzi nieco optymizm,ale nie na tyle by zahamować dalszy wzrost.
      Co Ty na to? :)

• gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 24.01.07, 13:51
        Zależy co będzie pierwsze. Jeżeli dobre informacje będą przed wynikami a Ty
        przystajesz do mojej pierwotnej wersji, że jakoś dopną 2006 na 0 to po szybki
        wzroście nastąpi stagnacja do kolejnej dobrej wiadomośći i znowu wzrost. A
        jeżeli pierwsze będą wyniki (te na 0) to kurs zleci do 12,50 i będzie się już
        stale podnosił po każdej dobrej wiadomości.

P.S. Maksymalnie może być aż 8 dobrych wiadomości w 1 półroczu jeżeli będą
        tylko przekraczać ustawowy pułap 10% (4 mln dla Talexu) kapitałów własnych bo
        inaczej się o nich nie dowiemy.
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 24.01.07, 15:25
        Acha. I jeszcze jedno. Jak My (Ty od 6 lat a ja od roku) możemy uwierzyć
        dziennikarzowi który zagląda do spółki 4 razy w roku podczas gdy My
        (przynajmniej napewno ja) analizujemy Talex codziennie pod każdym kątem.
        Dziennikarz nawet nie wie bo i po co, że kontrakt z Immobilą nie został do
        końca rozliczony (nie ma czasu przeczytać). A według moich wyliczeń dostali w
        IV kwartale 0,64 mln na czysto bo stanowi to akurat procent marży od całego
        kontraktu. Koszty były na bieżąco rozliczane w III kwartale no to na ostatni
        został czysty zysk.
        Mamy też informację i to z Parkietu, że IV kwartał był bardzo pracowity i ostro
        robili dla BZWBK i ING. W najgorszym przypadku dostali po 0,2 mln od każdego z
        banków na czysto. Na koniec roku rozliczył się też z nimi GETIN. 4,5 mln na 5
        lat daje 0,225 mln na czysto na kwartał. Zakładając, że reszta usług pokrywa
        koszty działalności to za IV kwartał będą mieli 1,265 mln zysku netto czyli
        lepiej niż rok wcześniej a rok zakończy się na śmiesznym minusie 35 tyś.
    • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 08:13
      Artykuł ma też swoje pozytywne strony :) Ale najpierw musiałem zadzwonić do
      spółki i powiedzieć, że ich gazeta obrzuca błotem :)

mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=862494
      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 09:39
        Co w tym pozytywnego ze pisza co talex w zeszłym roku podał do wiadomości?
        to już ten tekst jest wazniejszy
        www.pulsbiznesu.pl/news,607,e90aa85e-e989-4d7b-bbf5-f803b4dfcba8.aspx
        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 09:57
          No to super pozytywna informacja. Wyobrażasz sobie co to znaczy jak już został
          tylko podpis a reszta procedur została zakończona. A niech sobie podpisują
          nawet 2 miesiące. Jeżeli tylko Talex jest w konsorcjum to będę czekał. Co to 2
          miesiące w stosunku do roku :)

P.S. Przeczytaj uważnie w moim linku, ten tekst o tym, że niektóre raporty są
          juz nieaktualne. Ja myślę, że ten z Getinem jest już nieaktualny bo nowy jest
          dużo wyższy i niedługo ogłoszą skorą o tym wspominają, że coś nowego jest.
        • stamia Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 10:00
          To w stylu Talexu ,jak nie mają nic konkretnego to piszą bzdety by przypomniec
          o swoim istnieniu.Wkotce będą informowac o urodzinach członków zarządu.:)
          A propos Appla ,to kto zajmuje się dystrybucja lub jest blisko Appla z polskich
          firm?
          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 10:32
            coś muszą w końcu podawac skoro ne ma nowych kontraktów to chociaż to a co
            doego ze neiktóre zapisy sa nieaktualne to cóż mze i są ale nie ma co gdybac
            bo równie dobrze ktoś by mógł coś na niekorzysc wyciagnac tak gdybając ,co do
            getinu zobaczymy zaczepienie uz maja kontrakt podpisali jeden ale z drugiej
            strony to niewiele robili z tego co mi wiadomo.
            A co do wyników za 4 q talexowi dodatkowo wpadła chyba kaska za prace dla menu
            cos oprocz kwot wynikających z kontraktu.
            Nie wiem czy kombajny(ksero drukarka i skaner} ktróe mial dostarczac ktoś inny
            nie były kupowane i tak od talexu
            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 10:37
              A to ja wczoraj napisałem, że z MENem (Immobillą) w III kwartale rozliczyli na
              bieżąco koszty a w IV dostali na czysto zysk.
              Ale te kombajny to dla mnie coś nowego. Ile to było warte ???
              • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 10:51
                Nie wiem jak cenowo to wygląda ale w każdej szkole 1 szt miała byc i to raczej
                nie jest jakies najgorsze badziewie za pare stówek
                to jest sprzet hp i z tego co mi wiadomo to firma która miała to dostarczyć
                talex nie miał tego robić otrzymała od hp info ze talex jest ich
                przedstawicielem czy coś takiego i jak chca to mogą sobie od niego kupić a nie
                bezposrednio od hp.jeżeli by to miao miejsce to łądnych pare zł by talex
                dostał i to chyba w 4q powinno być rozliczone .
                • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 11:07
                  To ma coraz większy sens. Ja do tej pory się głowiłem za co HP tak uhonorowało
                  Talex na koniec roku bo został jedynym preferowanym partnerem na całą Polskę.
                  Ciekawe czy dotyczyło to szkół w strefie Talexu (około 1500) czy w całej Polsce
                  (około 5500).
                  W najgorszym przypadku i tak powinno im wpaść dodatkowo od 0,1 do 0,4 mln. Nie
                  jest to zawrotna kwota ale może dopnęli dzięki temu rok 2006 :)

P.S. A w sumie to gdzie Ty przeczytałeś o tych kombajnach ???
                  • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 11:51
                    Waśnie własne super wyniku to nie bedzie ale taie drobne sprawy jak to np
                    czy osczędnosci w firmie premia kwartalna a raczej jej brak moze przyczyni sie
                    do tego ze ten wynik za 2006 nie bedzie taki zły, wydaje mi sie ze zarzad
                    czyniu starania aby jakos ten rok dopiąć, tylko ze dowiem sie dopiero jak
                    opublikuja dane ale jest szansa ze nie bedzie tak źle.
                    talex już od dłuzszego czasu z hp utrzymuje kontakty i nie tylko z nimi a to
                    uhonorowanie to pewnie nagroda za współprace.
                    Talex raczej opierał sie na dobrych rozwiazaniach aczkolwiek nie nalezały one
                    do tanich i za to chyba jest doceniany ze nie kładzie najgorszego badziewia
                    byle by tanio było choc w przypadku menu to już nie było tak rózowo ale co oni
                    chca miec za takie pieniądze.
                    A co do pytania hmm czy ja powiedziałem ze gdzies o tym przeczytałem:)
                    • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 12:19
                      No i zobacz gdzie tu sprawiedliwość. Goście naprawdę starają się jak mogą żeby
                      roku na minusie nie zakończyć a wszyscy ich dookoła opluwają. Co prawda mają
                      bardzo specyficzne podejście do udzielania jakicholwiek informacji ale to chyba
                      uraz po okresie transformacji gdzie naprawdę było ciężko. Jak ta firma zacznie
                      w końcu funkcjonować jak zdrowy organizm to i może zaczną podawać swoje plany i
                      prognozy finansowe na przyszłość :)

Z całego serca im tego życzę i oczywiście sobie :) Dla mnie to nie jest już
                      zwykła inwestycja giełdowa. Czuję się tak jakbym był jednym z Prezesów i
                      przeżywam ich kłopoty tak jakby to była moja własna firma :)
                      • stefekmaly Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 13:46
                        Więc czas zacząć przyjmować leki. Bo to tylko inwestycja giełdowa. Nic innego.
                        A ty się do niej odnosisz jak do czegoś najważniejszego w życiu. Wyluzuj kolego.
                        Moje wrażenie jest zupełnie inne. Zajmujesz się Talexem jak mali chłopcy
                        zajmują sie ...wiesz czym. Czas wydorośleć.
                        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 13:52
                          To była inwestycja giełdowa. Teraz zamieniła się dla mnie w normalną firmę
                          której jestem współwłaścicielem i od której powodzenia będzie zależało także
                          moje powodzenie. Przecież właściciel musi dbać o swoją firmę i robić wszystko
                          żeby jej sie dobrze powodziło. W tym nie ma nic nienormalnego.
                          • stefekmaly Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 13:57
                            Pewnie, że nie. Tyle, że ty nie masz wpływu na Talex. A w ciągu krótkiego
                            czasu zidentyfikowałeś sie całkowicie z Talexem tracąc realność spojrzenia -
                            ty i Talex to jedno podczas gdy tak oczywiście nie jest. Po prostu sfiksowałeś.
                            Ale spokojnie, Gorbi. Na to są lekarze, leki. Tyle, że ktoś musi wysłać ciebie
                            do takiego lekarza a podejrzewam, że nikt w rodzinie nie wie co się dzieje w
                            twojej głowie. I nikt nie zdaje sobie sprawy z wielkiego niebezpieczeństwa.
                            Wiem co mówię. Znam jeszcze sporo takich przypadków.
                            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 14:15
                              Nie jest ze mną tak źle :) Rozstanę się ze spółką najpóźniej w maju 2008 roku
                              bo mam swoje plany życiowe na które potrzebuję gotówki :) Ale do tego czasu
                              będę współwłaścicielem i zależy mi na ich powodzeniu :)
                            • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 14:37
                              moze niekoniecznie sa lekarze potrzebni, gorbi poswiecił sporo czasu stwierdzil
                              ze to jest ta spólka która mu da mocno zarobić i sie na nią zasadził można sie
                              niezgadzać z nim ale tylko co do tego czy spólka jest oki czy nie czas pokaże
                              kto mial racje a co do tego ze w 100% wszedł w talex a nawet mocniej skoro
                              pisze o kredytach no cóż jeden robi tak drugi nie, odwazny człowiek, wielu jest
                              takich co potrafią doradzać kup to albo tamto ale ilu z nich kupuje to co
                              doradza innym zakupić? sam zrobiłem podobnie wybrałem stalexport uwazam ze to
                              jest to i w całosci jestem w niego zaangazowany nawet talexu sie pozbyłem zeby
                              wejsć ale czy to głupota jest ze tak zrobiłem mozecie mówić ze tak ale jak sie
                              okaże ze to był "strzał" w dziesiątke sa rózne teorie na temat inwestowania to
                              ze wchodzi sie w cąłości w jeden walor to tez jedna z nich tylk trzeba być
                              przekonanym ze sie robi dobrze czy sie uda czy ie to już inna kwestia ale
                              trzeba wierzyć ze sie zrobiło wszystko co można było zeby wybrac dobrze.
                              Co do gorbigo to moze zbyt optymistycznie jest nastawiony i wszystko sie stara
                              przerobic w taki sposób zeby było korzystne dla talexu ale to juz inna kwestia
                              • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 15:00
                                kurcze gorbi czy to twoja sprawka bo mi parkietu nie chce otwierac ani stronki
                                ani forum zablokowali czy co:)
                                • nowasek Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 15:07
                                  WŁASNIE !!! CO Z TYM PARKIETEM ????
                                  • mufafa Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 15:14
                                    już działa:)
                                    • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 25.01.07, 15:40
                                      Kara za kłamstwa była tak dotkliwa, że musieli zamknąć gazetę bo
                                      zbankrutowała :)
                                      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 09:56
                                        www.pulsbiznesu.pl/news,607,582619be-e132-4118-ab49-ee8d9e4b65fe.aspx
                                        W sumie to by była dobra wiadomość jest nadzieje ze przetargi finansowane w
                                        końcu ruszą i nie bedzie tak często już protestów ze ktoś jest dyskryminowany
                                        czy coś podobnego a firmyoferujące konkretne rozwiązania powinny na tym
                                        korzystać w stosunku do tych które jakies duperele oferują. tylko na razie to
                                        jesdt eoria azobaczymy jak w praktyce to sie okaze,znowu trzxeba czekać:) widać
                                        talex to spólka tych którzy maja duzo cierpliwości:)
                                        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 10:28
                                          Też zastanawiałem się czy tego nie umieścić ale nie chciałem denerwować ludzi :)
                                          Do dynamicznego wklejania dobrych wiadomości powrócę gdy po opublikowaniu
                                          wyników okaże się, że słynny artykuł Parkietu był kłamliwą manipulacją.
                                          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 10:32
                                            To mze jeszcze coś specjalnie nie szukam ale skoro przypadkiem mi cos wpadnie
                                            to dlaczego nie:)
                                            Sektor it
                                            DM BZ WBK - Biznes
                                            26 Stycznia 2007 10:15

W 2007 roku rząd zamierza uruchomić informatyczne projekty na wartość 2,2 mld
                                            zł.

Komunikat jest dość zaskakujący, bo wcześniejsze plany mówiły o wydatkach rzędu
                                            1,7 mld zł. Najbardziej skorzystać mogą z planów administracyjnych rządu Prokom
                                            oraz Computerland. W szczególności w przypadku Computerlandu wygranie kilku
                                            kontraktów dałoby duży upside do wyceny spółki.
                                            a to link

stooq.pl/n/?f=93698

• stamia Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 10:39
                                              Twoja informacja już dziala ! Po lewj 2,5 kilo.
                                              Masz jeszcze cos ciejkawego?
                                          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 10:37
                                            napracowałes sie sporo mozesz teraz odpocząć:)
                                            A co do denerwowania to mysle ze wklejanie info raczej ich nie denerwuje a
                                            przynajmniej nie powinno, moze czasami komentarz do tekstu powinien byc
                                            bardziej wystudzony:)
                                            info to info nie każdy mógł na to natrafić a tutaj moze sobie sprawdzić ,ale
                                            wnioski niech sobie sam wysówa
                                            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 11:44
                                              Oj na innym poziomie kursowym by to wszystko szło gdyby nie ten artykuł.
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 12:13
      Mógłby ktoś docenić tę ogromną pracę na wątku,zwłaszcza Gorbiego,i podciągnąc
      kurs do poziomu dającego siłę kontynuwoania tej przecież radosnej twórczości.:)
      Apeluje do prezesów spółki,aby w ten sposób przeciwstawili się obrzydliwej
      kampaniiosczerstw organizowanych na zamówienie przez opiniotwórcze czasopisma w
      celach spekulacyjnych.
      Panowie,proponuje na początek 20 zł i środkowy palec dla spekulantów.:)
      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 13:23
        Cóż sie stał ze taka zmiana nastawienia, moze nie zdązyłes wszystkiego sprzedac
        jeszcze:)
        • stamia Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 13:32
          Mufafa ,mam dziwne uczucie ,że Twoje zainteresowanie społką dobrze jej wrózy,
          może nawet w krótki horyzonie czasu.:)
          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 14:04
            ech to mze przestane sie interesowac i zaczne jak zaparkuje w talexie:)
            z takich pozytywnych wieści to jeszcze zaczyna sie duale diligance bph czyli
            coraz blizej zakupu banku warto sie interesowac kto to przejmie moze ktoś ma
            info odnosnie kto bierze udzial w badaniu? miałem tekst ale mi uciekł gdzieś
            zanim przeczyałem:) bzwbk podawał
            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 14:42
              To dla mnie nic nowego :) Ja przez rok już chyba wymyśliłem wszystko w czym
              mógłby uczestnić Talex i chyba mi się klasyfikacja już skończyła :)
              • mufafa Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 14:52
                wiem ze to info znane mnie raczej sie o to rozchodziło ze już zabieraja sie
                do sprawy skoro zaczyna sie badanie to w niedługim czasie moze kilka miesiecy i
                bedzie wiadomo kto przejmuje wydzielone bph no i moze podadzą kto uczestniczy a
                jezeli nie to nalezy sie spodziewac przecieków nie utrzymają tego w tajemnicy
                raczej.
                • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 16:10
                  Wiesz co. Chyba powinniśmy sobie na razie dać spokój bo i tak wszyscy wierzą
                  temu dziennikarzynie. Szkoda tych 15 zł bo to była piękna baza wypadowa do
                  dalszych wzrostów.

Miłego weekendu :)
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 13:24
        Spokojnie, spokojnie :) Ja myślę, że gdy już potwierdzi się, że artykuł kłamał
        to będzie można dochodzić odszkodowania od gazety z powództwa cywilnego :)
        • stefekmaly Re: TALEX - 2007 next 26.01.07, 16:19
          Odszkodowania będziesz mógł dopiero dochodzić jak stracisz pieniądze. Spadek
          kursu jest stratą papierową czyli żadna strata dla sądu. Czyli nie ma
          odszkodowania. Przestań brzęczeć szabelką, zamknij temat Gorbi i odpuść już.
    • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 08:13
      Witam w ostatni, 4 roboczy poniedziałek Stycznia :) Czemu tak to podkreślam ???
      Zazwyczaj najistotniejsze informacje dla spółki były ogłaszane w ostatni
      poniedziałek miesiąca lub w 4 z kolei poniedziałek po podpisaniu umowy :)
      Dzisiaj te dwa terminy nachodzą na siebie więc mamy podwójną szansę dowiedzenia
      się czegoś ciekawego o spółce :) Oczywiście mały warunek konieczny :) Coś
      rzeczywiście dużego musiałoby się wydarzyć na początku roku abyśmy dzisiaj
      mogli się cieszyć :)
      • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 09:09
        To w takim razie, czego się spodziewasz dzisiaj?
        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 09:40
          DATA CENTER może pojawić się w każdej chwili.
          Jeżeli robią coś powyżej 4 mln w Arkadach Wrocławskich to także powinien
          pojawić się Getin.
          No i oczywiście może zdecydują się wziąć gwarancję w ciemno.
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 08:30
      Milczeli już wystarczjąco długo.Swoją drogą, to bardzo dziwne ,że do tej pory
      nie mieliśmy żadnych istotnych informacji na temat kontraktów.
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 08:37
        Znam przyczynę. MEN ostatecznie pewno się rozstrzygnie w kwietniu a BZWBK w
        maju (podkreślam, ostateczne podpisanie umów) po WZA zatwierdzającym wyniki i
        plany na przyszłość. I dlatego Talex nie jest na razie w stanie wyliczyć
        wartości gwarancji bankowej jaka będzie im potrzebna na ten rok bo to powinna
        być pierwsza informacja w roku.
        • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 10:32
          Z tym menem to gdybanie bo jest zbyt wiele nie wiadomych bedzie to bedzie
          wydaje sie ze najlepiej jak by to na koniec 2q dali i przeprowadzanie pracy w
          wakacje chyba jeżeli bedzie sie przeciagac długo to z taką opcją trzeba sie
          oswajac ale z drugiej strony w trakcie roku szkolnego tez to robili.
      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 10:16
        żeby cos podac to najpierw trzeba coś zdobyć.
        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 10:53
          Mówisz retorycznie czy stwierdzasz fakty ???
          Przecież Data Center była już na etapie testów przez nowych najemców. Nie
          wypaliło czy po prostu na razie nie jest to powalająca skala ??? A gwarancję
          bankową muszą ogłosić jeżeli przekracza ustawowy próg. W słabym 2006 było 6,5
          mln gwarancji to teraz powinno być więcej. No chyba że wtedy grubo przesadzili
          i teraz zmieścili się w 4 mln. Przynajmniej zaoszczędzą na kosztach.
          A w końcu Arkady ruszają w kwietniu no to tzeba to skończyć. No chyba, że i tu
          zakres prac jest niewielki. Dopóki czegoś nie opublikują to możemy gdybać.

P.S. Nie mów mi tylko, że rzeczywiście nie mają się czym pochwalić.
          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 11:38
            Z tym data center to wielka niewiadoma to mze okazac sie dużym niewypałem a
            moze i super inwestycją.Paru chetnych na to juz było ja si obawiam ze to dc
            moze byc zbyt małe dla takich dużych firm a tak by blo najlepiej jedna
            kokretną firme i wtedy sa pieniadze od mniejszych pewnie tez bedzie mozna
            pieniadze ciagnac ale czy takie.
            podają ze to naj centrum w wielkopolsce alwe czy to faktycznie jest takie naj.
            obawiam sie ze moze to sie okazac niewypałem dlatego ze nie zrobili czegoś
            wiekszego, mze nie niewypałem ale na zyski trzeba bedzie dłuzej poczekac zanim
            sie mniejszych chetnych na usługi znajdzie bo rynek raczej bedzie sie rozwijał
            ale na o czas jest potrzebny.

• gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 11:19
      Zaskakująco duże obroty jak na tą godzinę ???
      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 11:53
        duze albo i nie zalezy jak na to patrzeć:)
    • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 12:43
      Obserwuje od rana to co sie dzieje na Talexie i mam podobne odczucia .
      Wydaje sie ,że ktos handluje sam ze soba i próbuje wywołac wrażenie powolnego
      wychodzenia z akcji.
      Mysle ,że wychodzenie z obawy na wyniki jest przedwczesne lub już się
      zakończyło dla niektórych.
      To jakieś dziwne gierki ,poczekajmy na rozwój wypadków.:0
      • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 12:53
        Jedno jest zdecydowanie pewne a nawet 2 rzeczy :) Poprawiła się na pewno
        płynność na papierach :) Komuś musi naprawdę zależeć na tych papierach skoro
        tyle się męczy żeby powystawiać sobie leszczy nie mówiąc o działce dla
        przyjaciela pismaka :)
      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 13:24
        nie wiem czy to handlowanie tylko ze soba ja po ostatnich sesjach to mam
        takie wrażenie ze ktoś ma ochote na zakupy na talexie i to pare sztuk chce
        kupic i nie zalezy mu na wywindowaniu kursu jak by pod coś kupował czesto
        ostatnio sie pojawiały spore straszaki na podaży ale chyba popytu nie
        zdejmowały tylko sobbie lezakowały po prawej stronie
        • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 13:49
          Jakby zapomnieć o pieniądzach to zabawa jest przednia :) Dawno tak ciekawie,
          tajemniczo i emocjonująco na Talexie nie było :)

P.S. Tylko te cholerne pieniądze psują zabawę :(
          • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 13:58
            oj zabawa to dopiero sie moze zaczać:)
            mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=862494
            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 14:26
              No, no, no :) Ostatnio po takim wierszyku Talex szedł do 16,50 na 3 mln
              obrocie :)

P.S. Znasz tego gościa ???
          • nowasek Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 14:09
            witam
            Zastanawia mnie czy będziesz w stanie kiedyś sprzedać ten papier( zrealizować
            zysk)...??? Jesteś bardzo związany emocjonalnie z tą spółką na dobre i na
            złe... Bardzo mnie ciekawi ten fakt...
            pozdrwiam najaktywniejszego akcjonariusza TALEX
            • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 14:30
              Obiecałem przecież, że będę się na giełdzie uczył :) Jestem dopiero przy
              lekcji, że pieniądze i tak w końcu przepływają od aktywnych do cierpliwych :)

P.S. Boleśnie odczułem swoją aktywność :)
            • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 14:51
              to chyba źle postawione pytanie powinienes sie zapytac czy bedzie chciał
              sprzedac talex a zmartwić to powinno tych co zechca go kupić bo zaczna słono
              przepłacac zeby gorbi zechciał im oddac swoje akcje:)
              • nowasek Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 15:15
                życze gorbiemu , żeby każdy odkupujący od niego musiał przepłacać :-)
                • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 15:25
                  Dostaję ostatnio na skrzynkę ciekawe analizy Getinu, że są najchętniej
                  kupowanym papierem prze OFE ze względu na skalę potencjału i rozwoju jaki
                  zamierzają osiagnąć w najbliższym czasie :) Mój nos mówi mi, że to nie
                  przypadek :) A to, że Talex związał się z Getinem to właśnie ten strzał w 10
                  który wyciągnię tą spółkę z marazmu :)
                  • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 15:58
                    Intuicja mi podpowiada,że dzis mamy ciekawe info.:)
                    • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 16:06
                      Jeżeli więcej osób wierzy, że dziś jest ten dzień to pozostaje tylko zabawa o
                      której godzinie to podadzą :) Ja obstawiam 17:13 :) Wygrywa ten kto będzie
                      bliżej :)
                      • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 16:08
                        17:13 i 20 s.:)
                        • stamia Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 16:11
                          Wydaje się,że to forum nadaje ton w spekulacjach na temat Talexu,na innych
                          totalne echo!
                          Wiec wiele zależy od tego co sie tutaj wypisuje.
                          Trzeba ważyć słowa.
                      • mufafa Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 16:13
                        po co zgadywać?
                        wystarczy zadzwonić do Marka Kondrata tylko kto zna numer do niego:)
                        • alunia156 Re: TALEX - 2007 next 29.01.07, 19:04
                          gorbi załóż nową setkę hehe i co czekamy? chociaż jest możliwość obkupienia to
                          jednak jak 2006 wyjdzie na zero nie będzie z kursem za wesoło.
                          pozdro
                          • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 30.01.07, 08:21
                            Pomyliłaś Alunia fakty :) Jak wyjdzie na zero to będzie bardzo dobrze bo
                            Parkiet twierdzi, że była totalna kicha :)
                            • mufafa Re: TALEX - 2007 next 30.01.07, 23:28
                              co dzisiaj tak słabo na wątku wszyscy sie odstresowywali:)
                              a swoją droga to jak ktos zaoży nowy to warto na końcu starego wrzucic linka
                              tak na stalku robią i mysle ze o jest fajne rozwiązanie
                              • gorbibanki Re: TALEX - 2007 next 31.01.07, 08:46
                                Rozważę Twój pomysł :) Tu już tak się utarło, że wątek jest porzucany gdy
                                przekroczy 100 :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=56402563
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka