Gość: annie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 16:49 Kiedy rozlicza sie składkiZUS. Czy dopiero po zapłacie, czy w części dotyczącej pracownika w danym miesiącu? Czy można płacić ZUS na poczcie czy tylko przez konto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: składki zus 15.01.08, 18:39 Dokształć się ogólnie w tym temacie. Jeśli odpowiedź na te 2 pytania jest dla ciebie trudna, z pewnością popełnisz wiele dużo istotniejszych błędów. Potrafisz wypełnić deklaracje? Wiesz które powinnaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: składki zus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 20:11 Skladki rozlicza sie w miesiacu wplaty,mozna na poczcie lub w banku z konta firmowego.Nie wiem,ale na poczcie chyba tez sa jakies formal- nosci,zapytaj. jan-w -Uwazam ze jestes niegrzeczny,a nawet cwaniak-madrala.Masz aspiracje admina/inne forum/jest pytanie,odpowiadaj lub MILCZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: składki zus 15.01.08, 21:35 Na przyszłość postaraj się powstrzymać od inwektyw i nadużywania dużych liter. Zabrania tego netykieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: składki zus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 21:54 jan-w napisał: > Na przyszłość postaraj się powstrzymać od inwektyw i nadużywania dużych liter. > Zabrania tego netykieta Wladco,straszysz mnie,czym i kim? Slowa:przepraszam nie znasz? Inwektywy padly z Twojej strony.Duzymi literami dociera sie do opor- nych i zarozumialych/tak zlamalem netykiete/ale nikogo nie doluje,po- nizam.Adminie chcesz zniszczyc to forum,jestes na dobrej drodze.Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: składki zus 15.01.08, 21:39 Z pewnością moja odpowiedź jest bardziej pomocna. Informuje pytającą że musi się dokształcić i może to być dla niej bezcenna rada. Jeśli tego nie rozumiesz teraz, z czasem zapewne zrozumiesz. Pozwól że ja będę decydował co piszę, nie ty swoimi pokrzykiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggedeon Re: składki zus IP: *.unused.derbynet.waw.pl 01.02.08, 18:34 W rozliczeniu rocznym odliczenie od podatku składki na ub. zdrowotne ma wynieść nie więcej niż 7,75% podstawy wymiaru składek. Natomiast składka wynosi 9,00%. W jaki sposób obliczyć te 7,75% skoro co drugi miesiąc podstawa była zmieniana ? Czy to znaczy, że mam obliczać 7,75% tej składki za każdy miesiąc osobno, a później wszystko dodać ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: składki zus 01.02.08, 19:08 Tak jak piszesz. Zsumowane częściowe wartości składek zdrowotnych z poszczególnych miesięcy, ZAPŁACONE w 2007 roku. Czyli za okres XII/2006-XI/2007. Cytuję: Odliczeniu podlega jedynie składka na ubezpieczenie zdrowotne zapłacona czy potrącona w 2007r. w wysokości nie przekraczającej 7,75% podstawy wymiaru. Pracownicy, zleceniobiorcy i inne osoby, którym składkę potrącał płatnik, odliczą dokładnie kwotę wykazaną w informacji PIT-11 otrzymanej od płatnika. Przedsiębiorcy będą zmuszeni odpowiednio przeliczyć wpłacane przez siebie kwoty (np. kwota zapłacona w lipcu za czerwiec podzielona przez 9 pomnożona przez 7,75 itd.). Jeżeli podatnik prowadził działalność gospodarczą przez cały 2007r., deklarował do ZUS w każdym miesiącu najniższą podstawę wymiaru składek oraz opłacił całość należnych za okres 12/2006-11/2007 składek w 2007 r., wówczas będzie mógł odliczyć od podatku za rok 2007 kwotę 1918,20 zł. Jest to kwota odliczenia właściwa dla przedsiębiorców korzystających z ulgi dla nowych firm, oraz dla opłacających składkę na zasadach ogólnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annie Re: składki zus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 10:57 Dzięki realista. Czasami coś się przeczyta zwłaszcza jakieś głupawe wpisy - potem jest mętlik. Nie zawsze wszystko jest dostępne w formie przystępnej i warto się upewnić. Jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia to nie powinien pisać nic. Odpowiedz Link Zgłoś