Dodaj do ulubionych

Architekci i praktyka budowlana - bubel, który ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 21:21
Samorząd zawodowy SKUTECZNIE BRONI INTERESÓW SWOICH CZŁONKÓW I ICH RODZIN.
Obserwuj wątek
    • Gość: asystent Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.bb.sky.com 02.04.09, 11:07
      Niestety wiedza to juz wszyscy architekci, ktorzy staraja sie zrobic uprawnienia. Taka praktyka na budowie przewaznie konczy sie fikcyjnym zatrudnieniem u wujka albo innymi przekretami. W kazdym innym kraju byloby to nie do pomyslenia, widze to na przykladzie moich znajmoych z hiszpani, wloch i niemiec. Pytanie jak temu zaradzic. Ja przyznaje z checia odbylbym taka praktyke na budowie niestety jest to praktycznie nie mozliwe dla wiekszosci z nas. Pozdrawiam.
    • Gość: wroc Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 16:31
      Skutecznym byłoby dopuszczenie asystenta projektanta do realizacji praktyki budowlanej poprzez działanie w ramach nadzoru autorskiego - co w chwili obecnej jest nie możliwe. Sama praktyka budowlana - dobrze przeprowadzona - może wnieść bardzo dużo doświadczenia - zwłaszcza w aspekcie relacji inwestor-wykonawca-projektant.
      Samo siedzenie za biurkiem i kreślenie pomysłów nie zbuduje budynku jeśli nie będzie wiedzy jak ten budynek wznieść.
      -----
      Na wyspach uprawnienia zdobywa się 2 stopniowo- adept arch. sprawa w trakcie studiów odbywa część praktyk i po zdaniu egzaminów końcowych posiada uprawnienia ograniczone. Potem z perspektywy członka danej izby zdobywa uprawnienia nieograniczone.
      To ułatwia start młodym adeptom i dalszą praktykę. Taki człowiek uprawnienia nieograniczone zdobywa z perspektywy członka środowiska, a nie osoby wbijającej się w nie.
      P.S.
      do wiadomości - jestem architektem w trakcie praktyki zawodowej :D
      • Gość: dudki Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: 85.128.109.* 28.08.09, 01:06
        Gość portalu: wroc napisał(a):

> Skutecznym byłoby dopuszczenie asystenta projektanta do realizacji praktyki bud
        > owlanej poprzez działanie w ramach nadzoru autorskiego - co w chwili obecnej je
        > st nie możliwe.

Pierd... koleś !
        Praktyka w ramach nadzoru autorskiego JEST MOŻLIWA !
      • Gość: konio Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.nrth.cable.ntl.com 15.09.09, 02:34
        Na Wyspach NIE MA uprawnien budowlanych w zadnej branzy!
        Termin Chartered Architect polega na chronieniu tytulu zawodowego a
        nie funkcji. A wiec nazywac architektem moze sie jedynie osoba ktora
        zdobyla owe 'chartered' ale wykonywac zadania architekta moze kazdy.
    • Gość: arch Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.chello.pl 15.04.09, 23:16
      Draństwem jest też obowiązkowa przynależność do izb ( architektów, inzynierów budownictwa, urbanistów ) !
      Nawet w czasach stalinowskich przynależność do jekichkolwiek organizacji nie była obowiązkowa !
      Jest to wrzód tzw. wolnej Polski !
      Żeby zmuszać do należenia do sitw, mafii,...itd. i utrzymywać całą tę bandę aparatczyków, nieudaczników, drani, nierobów, darmozjadów, itd.

Natychmiast powinna zostać zlikwidowana obowiązkowa przynależność do tzw. izb
      ( = mafii kolesiowo-sitwowych ) !!!
    • Gość: ajaja Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.interpc.pl 24.06.09, 15:07
      A najgorzej nasze prawo wyglada na arenie miedzynarodowej. Gdy w jednym biurze pracują asystenci z róznych krajow to po takim samym okresie praktyki (przewaznie bez zadnego egzaminu) uzyskuja prawa nieograniczone do wykonywania swojego zawodu i oczy im wychodza, co w Polsce trzeba zrobic, zeby dostac to co oni maja bez zadnego wysilku. W ten sposów Polacy sa dyskryminowani, co gorsza nie maja szans na samodzielne prowadzenie projektow ani na lepsza pensje tak jak ich koledzy z pracy z tym samym lub mniejszym doswiadczeniem. Niech zyje polskie prawo, króre samo pogrąża swoich obywateli.
    • marbaran Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr 28.06.09, 21:40
      jestem takim czlonkiem, to prawda
    • Gość: mars Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: 85.128.109.* 29.06.09, 23:09
      Komunikat PAP:
      RPO apeluje o rządową nowelizację przepisów dotyczących samorządów zawodowych
      2009-01-15 12:53
      15.1.Warszawa (PAP) - Rzecznik Praw Obywatelskich zaapelował do premiera Donalda
      Tuska o przygotowanie rządowej nowelizacji przepisów normujących przynależność do
      samorządów zawodowych.
      W liście do premiera RPO przypomina, że zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego przepisy
      20 ustaw, które przewidują obowiązkową przynależność do samorządów zawodowych.
      Dotyczy to m.in. adwokatów, radców prawnych, lekarzy, farmaceutów, architektów, inżynierów budownictwa, itd.
      "We wniosku podniosłem również zarzuty dotyczące niekonstytucyjności - przewidzianej w
      ustawach normujących wykonywanie niektórych zawodów - kary dyscyplinarnej pozbawienia
      prawa do wykonywania zawodu, która ma charakter dożywotni" - napisał Kochanowski do
      premiera.
      RPO zwraca uwagę, że dożywotnio skreślonym z listy np. adwokatów można zostać za
      niepłacenie składek samorządowych.
      "Niezależnie od decyzji Trybunału, pozwolę sobie zwrócić się do Pana Premiera z prośbą o
      rozważenie, czy możliwe byłoby wystąpienie z inicjatywą ustawodawczą rządu w tej sprawie,
      co mogłoby przyspieszyć rozwiązanie problemu i poszerzyć pole wolności obywatelskiej, jak
      również pole inicjatywy i działalności gospodarczej" - głosi list RPO.

No i co na to rząd TUSKA ?
      PO OBIECANKACH Palikota ?
      NIC !!!!!
      Powsadzali głowy, jak strusie w piasek ... i udają, że nic nie wiedzą !

BATEM powinno się porozganiać te tzw. korporacje zawodowe !!!
    • Gość: Batou Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: 94.254.183.* 12.09.09, 15:42
      Popieram rozwiązanie Izby Architektów - jest to twór archaiczny i nieprzystający do obecnej rzeczywistości- blokuje rozwój młodym architektom, gdyż w uwłaczający sposób skazuje ich na 3 letnią posługę u wątpliwych "mentorów" z uprawnieniami. Izba Architektów składająca się z kolegów i przyjaciół po fachu usuwa w ten sposób zdrową konkurencję co z kolei przekłada się na często wątpliwą jakość powstającej architektury. Bierzmy przykład z krajów, gdzie wolny rynek istnieje dłużej niż u nas i gdzie powstaje architektura ponadczasowa.
    • Gość: M Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.09.09, 14:07
      Moim zdaniem praktyka budowlana jest potrzebna, ale rzeczywiście powinna być albo jako nadzór autorski już po uzyskaniu uprawnień, albo przed, ale wtedy powinna to być płatna praktyka.
    • Gość: gute Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 17:17
      Wolność w końcu mamy - możesz wybrać czy chcesz należeć do izby czy nie... czyli czy chcesz być inżynierem i bulić na starych pierdzieli czy szukać innej roboty.
      Praktyki, to inżynier na studiach powninien mieć. W Polsce wiele firm chce zatrudniać ludzi z uprawnieniami, a na praktykach studentów się gnoi i kserówki każe robić. Uczelnie zamiast współpracować z firmami i "wpychać" studentów do firm gdzie się można czegoś nauczyć utrzymują starych pierdzieli. A ci promują "izby" itp głupoty. Nic dziwnego, że inżynier w Polsce mało wie po studiach, a jego pensja wystarcza na miesięczną wegetację.
    • Gość: Leni Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: 212.59.228.* 30.09.09, 11:01
      Jestem architektem a nie powiem skąd:) mam kilku letnie doświadczenie (większe niż 2lata) i stwierdziłem, że czas zrobić uprawnienia projektowe."Schody" się zaczeły kiedy przyszło zrobić praktyke budowlaną. Moja Okręgowa Komisja Kwalifikacyjna poinformowała mnie, że ta praktyka moze być odbyta tylko i wyłącznie na umowe o prace. Ciekawe kto przyjmie mnie do pracy na rok na budowe wiedzac, ze po tym okresie napewno tam nie bede chcial pracować ,i co mam teraz zrobic sobie roczna przerwe w biurze projektowym gdzie pracuje, zeby nosic cegly !!! Bo jaka inna robote dadzą mi na rok!!! Uważam to za mafijno korporacyjne praktyki w panstwie prawa, tylko czy Polska jest panstwem prawa?
    • Gość: mich.sdrw@gmail.co Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 11:49
      Tylko, że jeżeli nie należysz do izby i nie płacisz składek to nie możesz wykonywać swojego zawodu. Takie koło zamknięte, napędzające kasę zrzeszeniom. To jest paranoja ograniczająca możliwośćwykonywania własnego zawodu.
    • Gość: Gość2 Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 08:46
      Petycja w sprawie przywrócenia uprawnień technikom:
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=4790
    • Gość: mich.sdrw@gmail.co Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 07:55
      Polska paranoja. Inżynier budownictwa z wieloletnim doświadczeniem może zaprojektować jedynie budynek do 1000m3 w zabudowie zagrodowej (czyli na wsi). Natomiast mistrz murarski w Niemczech ma prawo projektować wszelkie budynki do 250m2, w Czechach każdy inżynier może projektować dowolne budynki poza obiektami o wyjątkowym znaczeniu. Przepisy unijne natomiast stawiają inżyniera na równi z architektem jeżeli chodzi o projektowania. Co więcej, każdy inżynier budownictwa obcokrajowiec na mocy uprawnień nadanych w swoim kraju może wykonywać zawód projektanta architektury w Polsce. Tak samo, nasz inzynier za granicą moze uzyskać uprawnienia do projektowania, ale nie w rodzinnym kraju. To jest jawna dyskryminacja polskich obywateli i ewidentne działanie na ich niekorzyść w krajach UE.
    • Gość: strachliwy Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.10, 12:40
      Po co. Tenże Mordasewicz Jeremi, którego ni cierpię, łże jak psi syn. Budownictwo w Polsce leży od ponad 20 lat. Niedoinwestowane firmy, bałagan, niebezpieczne warunki pracy, upodlające warunki zatrudnienia czy "wynajmowania" pracowników. A przy tym, projektowanie, postępowanie przed urzędami i nadzorowanie budów przez urzędników, którzy nie tylko wykonują te czynności za wynagrodzeniem płaconym na czarno, do ręki, bez podatków i ubezpieczeń społecznych, ale też wbrew prawu wykonują czynności stojące w sprzeczności z ich obowiązkami służbowymi. Czy łatwo to sprawdzić? Oczywiście, są rejestry. Czy istnieje jakakkolwiek siła zdolna temu podołać? Oczywiście i to w miarę tanim sposobem. Czy jest ku temu potrzeba? Oczywiście. Czy ktokolwiek tego dokona? ??//
    • Gość: multitech Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.07.10, 19:01
      funkcjonalny
      --
      inwigilacja
    • Gość: sklep Re: Architekci i praktyka budowlana - bubel, któr IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.08.10, 08:13
      Obudzil sie
      --
      mikrokamery
    • Gość: ja ? IP: *.home.aster.pl 26.10.10, 21:40
      Przez jakiś czas po zdaniu egzaminu na pewno nie będę pełnił żadnej funkcji wymagającej uprawnień, więc nie widzę sensu płacic składek (oczywiście do czasu objęcia funkcji kierownika budowy - może za rok), mam więc takie małe pytanie: czy po zdaniu egzaminu na uprawnienia budowlane, przynależność do izby jest obowiązkowa? Czy można zaczekać do czasu kiedy uprawnienia będą mi potrzebne i dopiero wtedy się zapisać? Czy też moze po zdaniu egzaminu automatycznie stanę się członkiem izby?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka