Dodaj do ulubionych

problem z nazwą firmy

30.08.09, 18:43
Witajcie,
jestem w trakcie załatwiania formalności związanych z otwieraniem działalności gospodarczej i mam pewną wątpliwość dotyczącą nazwy firmy. Mam już za sobą wpis do ewidencji działalności gospodarczej- w rubryce "oznaczenie przedsiębiorcy" wpisałam ( po zapytaniu pań w Urzędzie Gminy, czy to wystarczy) tylko nazwę X, bez mojego (przedsiębiorcy) imienia i nazwiska. Odebrałam zaświadczenie o wpisie do ewidencji i widnieje na nim punkt pierwszy, a w nim: imię, nazwisko, pesel i nip przedsiębiorcy, a kolejnej linijce "nazwa, pod którą wykonywana jest działalność"- i tu sama wybrana przeze mnie nazwa X.
I w związku z tym moje pytanie- czy wypełniłam błędnie wniosek, wpisując samą nazwę X? Jeśli tak, jak to możliwe, że został zaakceptowany (dopytywałam się, czy na pewno wystarczy w tej rubryce sama nazwa X)?
A może wystarczyło wpisać X, bo automatycznie firma to Imię Nazwisko X?
Jaką nazwę w takim razie mam podać na pieczątce, fakturach, pozostałych dokumentach? Czy powinnam udać się do Urzędu Gminy i wyjaśnić to, czy też z nazwą mojej firmy wszystko w porządku?

Nie przypuszczałam, że w tak banalnej kwestii będę miała wątpliwości, ale widzę niezgodność między tym, co czytam na ten temat, a tym, co powiedziały mi panie w UG.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sim7 Re: problem z nazwą firmy 31.08.09, 00:17
      m19-82 napisała:

I w związku z tym moje pytanie- czy wypełniłam błędnie wniosek, wpisując samą nazwę X? Jeśli tak, jak to możliwe, że został zaakceptowany (dopytywałam się, czy na pewno wystarczy w tej rubryce sama nazwa X)?Czy powinnam udać się do Urzędu Gminy i wyjaśnić to, czy też z nazwą mojej firmy wszystko w porządku?

Art. 434. Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych.

czyli we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej jest wszystko OK.

m19-82 napisała:

Jaką nazwę w takim razie mam podać na pieczątce, fakturach, pozostałych dokumentach?

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej (art. 16) obliguje przedsiębiorców wpisanych do ewidencji/rejestru do umieszczania w oświadczeniach pisemnych, skierowanych w zakresie swojej działalności do oznaczonych osób i organów, numeru identyfikacji podatkowej (NIP).

Zgodnie z art. 43 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej podmioty podlegające wpisowi do rejestru podmiotów w kontaktach urzędowych i związanych z obrotem gospodarczym są obowiązane do podawania numeru REGON w pieczęciach firmowych i drukach urzędowych.

czyli na pieczatce powinno być:
      imię i nazwisko przedsiębiorcy
      NIP
      REGON
      adres
      nazwa(może ale nie musi)

• m19-82 Re: problem z nazwą firmy 31.08.09, 22:28
        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia! I tak myślę, że te wnioski/podstawy prawne/zaświadczenia mają za dużo różnej terminologii (firma osoby fizycznej, oznaczenie przedsiębiorcy, nazwa, pod którą wykonywana jest działalność) i to wprowadza zamęt. I znalazłam też, po fakcie, instrukcję wypełniania mojego wniosku o wpis do ewidencji. No i jest napisane, że imię i nazwisko musi być umieszczone w rubryce "oznaczenie przedsiębiorcy", obok ewentualnej nazwy X. Ale widocznie (nawet z wpisaną samą nazwą X) imię i nazwisko automatycznie tym oznaczeniem jest i mój wpis nie ma błędu.

Dziękuję i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka