Dodaj do ulubionych

wstydliwy problem ponownie wypłynął

30.12.10, 23:11
gdy woda gruntowa podnosi się tworząc wodę powierzchniową która zalewa osiedlowe instalacje.ma to miejsce w południowej prowincji gminy czosnów.przykro że spotkało to nie zamożnych ludzi w okresie świąt.wymagamy od urzędników i samorządowców prostych działań -bez rezultatu.
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 02.01.11, 23:37
      Hund oraz wszyscy inni. Macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu? Bo ja, mówiąc szczerze nie mam. Ale poprę każdą sensowną inicjatywę. Problem istnieje i przybrał rozmiary nieznane od lat kilkudziesięciu. Wszelkie pomysły mile widziane.
      • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 05.01.11, 21:03
        może podjąć zorganizowane działanie, jest wiele osób poszkodowanych przez zaniedbania w melioracji.sołtysi są powściągliwi,forum jest mało popularne ,trudno więc o wymianę informacji.
        • tgserwis Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 05.01.11, 22:06
          Jakie działanie masz na myśli? Petycję? Kto miałby zbierać podpisy? Wybacz, ale ja nie bardzo mam czas a i zdrowie ostatnio nie za bardzo mi pozwala.
          Mogę porozmawiać ze swoim sołtysem, niech przedstawi problem oficjalnie. Tym bardziej, że i Jego pole jest zalane oraz wodę w piwnicy posiada. Ale jeden sołtys może sobie pogadać i tyle. Bez poparcia innych nic nie wskóra. To musiałaby być akcja oddolna, czyli nacisk na naszych sołtysów, by problem przedstawili władzom gminy i by gmina podjęła działania. Chociażby polegające na udrożnieniu rowów melioracyjnych. To taki moj pomysl na szybko, chętnie posłucham zdania innych mieszkańców naszej gminy.
          Milena,
          Hund pisze o tym, że od kilku miesięcy niebezpiecznie podnosi się poziom wód gruntowych. Do tego stopnia że zalewa piwnice, ale co ważniejsze również pola uprawne oraz podwórka. Sytuacja taka nie wystąpiła od lat kilkudziesięciu. Oczywiście główną przyczyną jest wyjątkowo mokry rok, ale naszym zdaniem również pewne zaniedbania. Zarówno ze strony gmin, jeśli chodzi o drożność kanałów melioracyjnych odprowadzających nadmiar wód do albo Wisły albo kanałów w Puszczy, jak i zarządu Parku Narodowego w zakresie utrzymania drożności cieków wodnych odprowadzających wody do Łasicy i innych kanałów odwadniających. Ja zdecydowanie rozumiem i zgadzam się, że Puszczę należy chronić. Tak samo jak zwierzęta ją zamieszkujące, np. bobry. Ale nie kosztem setek gospodarstw, które umiejscowione są w okolicy Puszczy. Nie po to ludziom wydawano zezwolenia na budowę, by teraz zwalać winę za zalania na ich niedopatrzenia. Gminy wydały zezwolenia, wzięły za to pieniądze, pobierają podatki, więc niech w sytuacji kryzysowej pomogą swoim mieszkańcom. Takie jest moje zdanie.
          • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 06.01.11, 19:53
            Milena,oby najbliższa odwilż nie sprecyzowała za bardzo tematu. Tgserwis ,nasza sołtysowa obiecała udostępnić korespondencję służbową dotyczącą melioracji.są to pisma z dyrekcji KPN,WZMiU oraz Urzędu.może będą to dobre informacje.
            • tgserwis Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 06.01.11, 20:35
              hund444 napisał:

> Milena,oby najbliższa odwilż nie sprecyzowała za bardzo tematu. Tgserwis ,nasz
              > a sołtysowa obiecała udostępnić korespondencję służbową dotyczącą melioracji.są
              > to pisma z dyrekcji KPN,WZMiU oraz Urzędu.może będą to dobre informacje.
              >
              To już są dobre informacje, bo oznaczają że poza czytelnikami forum są ludzie zauważający problem. Podziel się wiedzą, gdy dotrzesz do tych materiałów.
    • milenasroczynska Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 03.01.11, 09:05
      hund444 - czy możesz przedstawić problem trochę jaśniej ?
      • maaciejkaa Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 06.01.11, 21:03
        www.nowodworska.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4373&Itemid=177
        www.nowodworska.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4853&Itemid=177
        • maaciejkaa Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 06.01.11, 21:09
          www.nowodworska.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4334&Itemid=160
          • tgserwis Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 06.01.11, 21:38
            Maciejkaa,
            Bardzo, ale naprawdę bardzo dziękuję Ci za te linki. Podejrzewam, że wiesz dlaczego :)
            • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 07.01.11, 22:13
              korespondencja Wójta do dyrektora KPN i WZMiUW to porażająca ,,spychologia''. dyr.KPN twierdzi, że władającym kan. łasica i ł9 jest WZMiUW .natomiast WZMiUW twierdzi na podst. ust. o prawie wodnym że prawa właścicielskie na obszarze Parku odnośnie kanałów wykonuje dyrektor MIsiak.niepokojące jest to,że zarządowi melioracji i tak brakuje pieniędzy na konserwację dolnego odcinka łasicy poza KPN.
        • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 07.01.11, 22:27
          Maciejka,również dziękuję.ale urząd, radę gminy prosimy efektywne działanie.przeglądałem ustawę o samorządzie, wyjątkowo nie musimy prosić dyrektora lub marszałka.a może po prostu wykonać i wystawić rachunek ,prawnicy ustalą komu.
          • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 07.01.11, 22:35
            dziękuję również Pani L.L z tygodnika NW.może po ostatniej sesji rady CZ.zauważyłaś jak szerokiego grona mieszkańców dotyczy ten problem.daruj bobrom to nie one są winne.
          • tgserwis Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 07.01.11, 22:44
            hund444 napisał:

> Maciejka,również dziękuję.ale urząd, radę gminy prosimy efektywne działanie.prz
            > eglądałem ustawę o samorządzie, wyjątkowo nie musimy prosić dyrektora lub marsz
            > ałka.a może po prostu wykonać i wystawić rachunek ,prawnicy ustalą komu.

Pomysł dobry, tyle że niewykonalny :)
            Nie znam żadnej firmy która zgodziłaby się na wykonanie prac, a dopiero później, przez lata, w sądach szukałaby płatnika. A w czyny społeczne nie wierzę od czasów Gierka.
            Kurczę, czy naprawdę jest to układ patowy? Naprawdę nic nie można zrobić?
            • hund444 Re: wstydliwy problem ponownie wypłynął 08.01.11, 19:55
              odpowiedzialni urzędnicy nie znają i nie rozumieją naszej sytuacji.zalane pola widać, zalane od środka domy nie.po prostu decydenci nie mają tego problemu.są zdziwieni nasza determinacją.ze względu na skalę problemu wójt;przewodniczacy Rady;powinni powołać komisję d/s melioracji /ustawa o samorządzie gminnym/
              • piotr_nowy2 Re: Szambo - gmina czosnów 15.07.11, 11:15
                Betonowe szambo zostało wypchnięte . Jest to problem związany z wysokim poziomem wody gruntowej w dolinie Łasicy .

Zdjęcie: img148.imageshack.us/img148/4112/p1170060.jpg
                • piotr_nowy2 Re: Szambo - gmina czosnów 15.07.11, 11:16
                  Zdjęcie 2: img18.imageshack.us/img18/1181/p1170062z.jpg
                  • tgserwis Re: Szambo - gmina czosnów 15.07.11, 20:52
                    Piotr, powiem szczerze: gdybym nie zobaczył, to bym nie uwierzył. Przecież szambo betonowe to bardzo ciężka konstrukcja. A jednak wyplynęło. Musiało być bardzo szczelne :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka