Dodaj do ulubionych

Re: Projekt Kampinos - realizacja

30.10.11, 11:31
W rejonie projektowanych zalewów na Łasicy ( Janówek , Brzozówka ,Kiścienne ) ,a także w otulinie KPN mogą obowiązywać nowe postanowienia dyr. Misiaka . Likwidacja zabudowy na terenie KPN . Zakaz dla nowej zabudowy sięga dalej niż ustalone 100 m. od granicy KPN , ponieważ podniesiony celowo poziom wody , będzie miał negatywny wpływ na warunki terenów budowlanych .Te nowe decyzje są udokumentowane testem z sierpnia tego roku -poziom wody nie osiągnął jeszcze wartości projektowych , a już siedliska Kaliszek ,Adamówka ,Łosiej Wólki zostały podtopione .Tylko z doniesień prasowych wiemy , że Rada Gminy wycofa się z oprotestowania projektu Kampinos ,dla ratowania studium planu zagospodarowania przestrzennego . Kanał Ł9 odwadnia od 1972 r. wsie Brzozówka ,Małocice ,Dobrzyń ,Łosia Wólka ,Adamówk ,ale również te tereny wg. dyr. KPN maja być objęte zakazem zabudowy ,gdyż przy realizacji projektu Parku nie będą one meliorowane .
Obserwuj wątek
    • l9lasica Re: Projekt Kampinos - mapa 30.10.11, 11:34
      kampinos.sggw.pl/assets/export/katalog.dzialan.technicznych.pdf
      • adserserwis Re: zapomniana rozmowa 06.11.11, 22:46
        dla uspokojenia .
        nowodworskatv.home.pl/component/seyret/video/143/Rozmowa-z-W%C3%B3jtem-Czosnowa-Panem-Antonim-Kr%C4%99%C5%BAlewiczem
    • pave1 Re: Projekt Kampinos - realizacja 08.11.11, 08:46
      Witam, mam pytanie, ostatnio zastanawiam się nad kupnem domu w tej okolicy konkretnie w Łosiej Wólce, możecie mi doradzić czy to ma sens. Chodzi mi o ten wysoki poziom wód z jednej strony wszyscy straszą że Kaliszki to kaloszki i że w zeszłym roku przez ponad pół roku wszędzie na podwórkach była woda ale z drugiej strony jakoś do mnie nie dociera że cała otulina kpn ma być pod wodą przez kilka miesięcy w roku przecież począwszy od Izabelina Dąbrowy Sadowej Palmir jak i dalej łosiej Małocic ... to będzie kilkadziesiąt tysięcy ludzi i jak tak po prostu mają sobie kupić kajaki albo się wynieść? Okolica podoba mi się bardzo ale nie chciałbym wdepnąć w sami wiecie w co. Będę wdzięczny za jakąś konstruktywną radę. Pozdrawiam
      • tgserwis Re: Projekt Kampinos - realizacja 08.11.11, 15:32
        No właśnie problem polega na tym, że według KPN jego mać, Ministerstwa Środowiska, starostwa powiatowego, urzędu marszałkowskiego i wszystkich innych urzędników opłacanych z naszych podatków tak ma być.
        Kilkadziesiąt tysięcy ludzi ma mieć grzyb na ścianach, pół metra wody w salonie, zalane podwórka, zalane i wylewające się na miejsca zabaw dzieci szamba. Mamy topić się w skażonej wodzie,rolnicy mają mieć zalane pola uprawne i zdechnąć z głodu. I wtedy cel zostanie osiągnięty: kilkadziesiąt bobrów będzie miało warunki do życia. Przez dwa lata ŻADEN urzędnik się tym nie zainteresował. Zmiana stanowisk nastąpi dopiero wtedy, gdy wybuchnie epidemia albo ludzie osiągną tak wysoki poziom wkur....a, że kilka durnych łbów poleci. Innego wyjścia nie widzę.
        Ale zapraszamy serdecznie.
      • l9lasica Re: Projekt Kampinos - realizacja 08.11.11, 21:08
        witam
        przyszłego sąsiada .
        Proszę zapoznać się z założeniami ,, projektu kampinos " . Jest już jego wydanie książkowe .
        Odbudowa naturalnej retencji , to znaczy , że jak będzie mocno padało - to będzie tu sporo wody .Budując teraz dom ,można się przed tym zabezpieczyć .Renaturyzacja największego na tym terenie kanału ,nie będzie sprzyjała starym , nisko położonym siedliskom . Naukowcy z KPN nie posiadają zapisów z przed ponad 150 lat , kiedy nie było tu jeszcze kanału melioracyjnego . Przyznali się , że nie mogą przewidzieć zjawisk ,które tu teraz będą następować .Dodatkowo, okresy suszy chcą złagodzić doprowadzając wodę z Wisły .
        Atrakcja blisko centrum stolicy .www.youtube.com/watch?v=E2j04yrDW4w
        • piotr_nowy2 Re: Projekt Kampinos - realizacja 09.11.11, 20:41
          To nie jest prawda .
          Były prowadzone badania , sporządzono szczegółowe obliczenia jak efektywnie doprowadzić do zalania doliny Łasicy . Rejon doliny , od śluzy w Janówku do śluzy w Zamościu , jest wybrany przez naukowców . Celowo nadal opinia publiczna nie jest o tym informowana . Uwagi dyr . KPN wobec studium gminnego planu zagospodarowania ,są potwierdzeniem zamierzeń realizowania ,międzynarodowego projektu ,,Kampinos " www.itp.edu.pl/wydawnictwo/woda/zeszyt_35_2011/artykuly/Kubrak%20i%20in.pdf
          w tym opracowaniu znajduje się mapa przewidywanego zalewu doliny .
          • pave1 Re: Projekt Kampinos - realizacja 10.11.11, 14:57
            Witam Kolegę,
            Mam pytanie ale co nie prawda ( zrozumiałem że nie prawdą jest fakt że nie było badań - czy tak?). Z całym szacunkiem ja nie jestem specjalista w dziedzinie czytania ekspertyz z inżynierii wodnej, hydrologii? nawet nie wiem jak to nazwać. Pytanie jest proste czy mam brać pod uwagę podtopienie działki raz na 10 lat przez dwa tygodnie, czy może wręcz przeciwnie co roku przez pół roku jeśli spadnie trochę więcej deszczu albo co gorsza i bez tego. Byłbym wdzięczny za radę.
            Pozdrawiam
            • tgserwis Re: Projekt Kampinos - realizacja 10.11.11, 16:55
              Wszystko zależy od miejsca. Popytaj miejscowych co i jak, po czym przyjmij że będzie gorzej. A moim zdaniem będzie, bo nie wierzę w skuteczność działań aparat administracyjnego w tym kraju. Gdy KPN już wziął kasę, to zrobi wszystko by jej nie oddawać. A że dyr. Misiak stoi ponad prawem to wiadomo od wielu lat.
              • pave1 Re: Projekt Kampinos - realizacja 11.11.11, 09:35
                Bardzo dziękuję za odpowiedź i radę, tak też zrobiłem, podpytałem sąsiadów, sklepikarza i jeszcze parę osób. Niestety odpowiedzi nie były jednoznaczne, powiedzieli mi, że od 17 lat odkąd tu mieszkają, ( lub 11 dla kogoś innego) nie było wody a w 2011 woda stała na łąkach i podwórkach od marca do sierpnia, nie u wszystkich ale generalnie było mokro i bądź tu mądry:)
                Pozdrawiam
                • tgserwis Re: Projekt Kampinos - realizacja 11.11.11, 15:48
                  Jeżeli plan mówi o przywróceniu stosunków wodnych jakie panowały w okolicy kilkaset lat temu, to warto zastosować wiedzę ówczesnych osadników:
                  - nie budować piwnicy ( sam się o tym przekonałem - 18 miesięcy pompowałem wodę )
                  - dom usadowić na tzp. trepce, czyli podsypce ze żwiru i piachu o wysokości 30-50 cm
                  - nie inwestować zbyt wielkich pieniędzy w rośliny ogrodowe - i tak przyjdzie taki rok, że wygniją
                  - wykonać naprawdę szczelne szambo
                  A poza tym witamy nowego sąsiada. Mimo komarów w ilościach przemysłowych i możliwości podtopienia to naprawdę fajnie się tu mieszka.
            • piotr_nowy2 Re: Projekt Kampinos - realizacja 11.11.11, 17:28
              pave1 napisał:

> Witam Kolegę,
              > Mam pytanie ale co nie prawda ( zrozumiałem że nie prawdą jest fakt że nie było
              > badań - czy tak?).
              Witam , Pave 1
              Oczywiście ,z wielu opracowań wynika , że były prowadzone szczegółowe badania .
              Selektywnie dobrano wyniki ,pomijając wpływ podnoszenia poziomu wody na ludzi tu mieszkających oraz na przyrodę , którą ukształtowało poprzednie kilkadziesiąt lat .
              Rada ,tg jest dobra -buduj na terpie .
              Dużo pieniędzy wydano na ten projekt ,same wycieczki edukacyjne do Norwegii kosztowały sporo . Norwedzy / i Norweżki/ , to najbardziej zmartwione sytuacja ekologiczną społeczeństwo -taki wpis zamieszczony jest w wikipedii .
              Jako sponsorzy projektu zostali powiadomieni przez naszych włodarzy o osiedlach zagrożonych zalaniem .
              Czekam na pieniądze i wyprowadzam się stąd - mój dom nie stoi na terpie .
              • adserserwis Re: Projekt Kampinos - realizacja 13.11.11, 17:54
                Tymczasem pogoda nam sprzyja .Modlitwy zostały wysłuchane ? .www.twojapogoda.pl/wiadomosci/109711,przed-nami-wiele-suchych-miesiecy
                www.twojapogoda.pl/wiadomosci/109654,poziom-rzek-opada-bedzie-gorzej
                Tylko , że jesteśmy zadowoloną mniejszością .
                A na Łasicy poziom wody nadal regulują bobry .
          • piotr_nowy2 Re: Projekt Kampinos - realizacja 20.11.11, 19:43
            Na mapie zalewu doliny Łasicy ,Brzozówka i Aleksandrów są tylko nazwami jazów .www.itp.edu.pl/wydawnictwo/woda/zeszyt_35_2011/artykuly/Kubrak%20i%20in.pdf
            Z tego powodu chyba nie można traktować poważnie , szalonego naukowca , autora cytowanego opracowania . Tylko pieniądze , które przeznaczono na ten projekt , były poważne .
            • adserserwis Re: Projekt Kampinos - realizacja 20.11.11, 22:58
              Abstrakcja . Szczególnie ,że uznano za mało istotne - sytuację osiedli Adamówek ,Brzozówka , Aleksandrów .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka