Dodaj do ulubionych

Banki - przelewy za granicę

22.09.10, 16:56
Ten temat był już poruszany kilka razy (użyłam wyszukiwarki), ale w ciągle się coś zmienia, więc pytam: skąd najtaniej i najłatwiej zrobić przelew do niemieckich i polskich banków? Ten niemiecki to tak przy okazji księgarni z wysyłką za 8.60, a ten polski to po to, żeby wiedziec.
Obserwuj wątek
    • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 22.09.10, 17:16
      A alpha banku przelew do polski kosztuje mnie cale 0.30e.
      • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 22.09.10, 17:34
        annielika napisała:

> A alpha banku przelew do polski kosztuje mnie cale 0.30e.
        >
        >
        Czy to zależy od sumu czy to jest stał oplata?
        Właśnie będąc w PL założłam sobie tam konto i też jestem ciekawa ile taki przelew kosztuje z gr do pl,na dzien dzisiejszt to przeslalam unionem i w pl po odebraniu wplacili mi na moje konto.Tylko dlatego tak zrobilam bo są u nas straszne kolejki w bankach,jak sie poluzuje to udam sie na spacery po nich i wszystkiego sie dowiem.
      • penteli Re: Banki - przelewy za granicę 22.09.10, 17:34
        e-banking czy okienko?
        • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 22.09.10, 19:01
          Ja robie je tylko przez e-banking. Roboty na 3 minuty, bez kolejek i tanio. W okienku niestety nie mam pojecia jak sie ceny plasuja. No ale znajac ebankingowe to nawet nie ma sie co zastanawiac.

Unionem jest strasznie drogo, a do tego kurs jest kiepski. Przerabialam rowniez. Naprawde lepiej to robic samemu przez ebanking.
          • penteli Re: Banki - przelewy za granicę 22.09.10, 20:09
            Czyli pora się wybrać do Alpha Banku i uruchomić e-banking. Dzięki wielkie. Póki co znalazłam sposób, żeby za 3,50 wysyłać bezpośrednio na rachunek, a nie jak Western Union czy MoneyGram osobie, która musi to "ręcznie" odebrać. Też coś na początek, tym bardziej, że mi się spieszy. Ale bez e-bankingu się nie obejdzie. Dzięki i pozdrawiam.
          • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 08:40
            e-banking ?Wyjaśnijcie ciemnocie czyli mi o co chodzi ,jak to sie robi?Po jakim czasi kasa jest na koncie w PL?
            • morita11 Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 09:36
              Ale sie zdenerwowalam!!! suspicious normalnie chyba pojde do banku i rozrobe zrobie!!! Ja swego czasu oblecialam wszystkie banki i nikt mi nie chcial kasy przelac. Powiedzieli mi,ze tylko ethniki robi przelewy zagraniczne (kto by w to uwierzyl?? ) i wyobrazcie sobie,ze ja przelewajac 300 euro robilam 30 euro oplaty!!!!!!!!!!!!!

Bedzie nieladnie jak napisze,ze sie wkurwilam???????????
            • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 09:39
              Ano e-banking to cos takiego, dzieki czemu ma sie dostep do swojego konta bankowego przez internet. Trzeba isc do banku, powiedziec, ze sie chce e-banking, i ze chce sie dokonywac transakcji i oni daja ci tak jakby dostep do twojego konta poprzez nazwe uzytkownika, haslo, i do tego daja tez taka doze, ktora generuje dodatkowe hasla. Doze dostalam poczta.

A potem hulaj dusza, mozna robic przelewy, placic rachunki, roznosci.

W alpha banku ta przyjemnosc kosztuje zdaje sie 7e, i to jest koszt tej dozy ktora ci przysla.
              • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 09:40
                A, ostatnio jak wysylalam to kasa byla po dwoch dniach.
                • morita11 Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 09:46
                  Kasa zawsze potrzebuje 2 dni roboczych.
                  • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 23.09.10, 10:31
                    Ale ciemnota ze mnie.Toż to tak samo jak w Pl.Zakładajac sobie konto w banku też dostałam takie coś co sie tokenem zowie.Teraz przy logowaniu sie na swoim koncie wpisuje login,moje hasło +cyferki z tokena które zmieniaj sie co minute.A to konto tutaj to może sobie każdy założyć?Jakie musze mieć papiery?Pójde od razu przygotowana smile smile
    • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 12:14
      Byłam założyłam,mam big_grin
      Poczłapałam w końcu do Alpha banku założyć sobie konto internetowe.Trafiłam na tak bardzo obrotnego pana że trwało wszystko koło 1,5 godz sad Już powoli trafiał mnie szlag,ale powstrzymywałam swoje nerwy i czekałam końca.Udało sie !
      Dostałam od pana karteczke na której jest κωδίκος συνδρομητή -ID użytkownika
      Dzisiaj listem dostałam μυστικός κωδίκος-pin.
      Za pomocą tych kodów weszłam na swoje konto i..........No właśnie i...
      Powiedzcie mi w co tam wdepnąć żeby przesłać kase do PL?
      Dodam jeszcze że byłam zmuszona wysłać szybciej kase do PL i wysłałam z okienka za 12e opłaty.sad sad Doszły już na drugi dzień.
      Jeszcze jedno czy ja mam iść do banku po tokena (generatora kodu) czy nie koniecznie bo mi miły pan nic nie powiedział,a może i powiedział,a ja nie usłyszałam ,ten pan niedojże taki szybki to jeszcze bardzo głośno mówny że trzeba było sie domyślać co mówi i czy wogóle mówi big_grin
      • annielika Przelew - Alphabank 17.11.10, 13:39
        Po pierwsze, token przyjdzie poczta oddzielnie. Musisz sie zalogowac z jego pomoca, czyli oprocz swojej nazwy uzytkownika, hasla wpisujesz tez dodatkowe haslo (czyli wygenerowany numer z tokena). Potem wchodzisz w "Fund Transfers" (uzywam e-banking po angielsku, ale to jest na pasku trzecia opcja od lewej) i wchodzisz w "wyslij do banku za granica"... przy wysylce zawsze wpisuje, ze chce wyslac euro i ile ma byc euro. Trzeba wpisac rozne dane, a na koniec zatwierdzic haslem z tokena. Koszt 50centow, pieniadze mam na polskim koncie po dwoch dniach. W Mbanku nie jest pobierana zadna dodatkowa kasa za zaksiegowanie pieniedzy.
        • annielika Przelew - Alphabank 17.11.10, 13:43
          Mnie sie pytali w banku, czy ja chce miec ebanking tylko do sprawdzania stanu konta, czy bede robila jakies przelewy. Powiedzialam, ze to drugie, i wtedy oni zaznaczaja i wysylaja do ciebie tokena. Jesli nic sie nie pytali, to moze ci dali kody tylko do wgladu na konto. Ja bym poszla i dopytalam. Nie kazdy pracownik Alpha banku jest gramotny. Poza tym raczej nie jest to takie popularne tutaj uzywanie e-banking (dzis wyczytalam na gazecie ze tylko 5% wlascicieli kont tego uzywa w Grecji, vs 21% w Polsce vs. 71% w Szwecji), wiec moze nawet nie przyszloby im do glowy dopytanie.
    • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 15:43
      Od samego początku mówiłam w banku że chce wysyłać kase do Polski,bo sie mnie gościu pytałpo co mi takie konto.
      Już byłam na swojej stronie i przy opcji wysłania kasy jest kłódka i wyskakuje info że właśnie musze mieć tokena.To teraz tak:mam ID,dzisiaj dostałam pin i jeszcze dostane tokena tak?
      Czy ty płaciłaś za niego przy zakładaniu konta czy innym razem?
      • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 18:25
        tak,oplata jest jednorazowa 7e, pobierana jak sie nie myle przy jego aktywacji.
        • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 18:43
          annielika napisała:

> tak,oplata jest jednorazowa 7e, pobierana jak sie nie myle przy jego aktywacji.
          To jak go dostane ,mam iść do banku go aktywować czy przy pierwszym jego urzyciu jest aktywowany?
          W PL przy zakładaniu konta w Lukasie odrazu dostałam tokena,bardzo miła pani wyjaśniła co i jak sie robi i już
          • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 20:04
            Nie nie, juz do banku nie musisz isc, aktywacja jest przy pierwszym uzyciu, znaczy trzeba zrobic wszystko wg instrukcji.
            • rene1231 Re: Banki - przelewy za granicę 17.11.10, 20:29
              annielika napisała:

> Nie nie, juz do banku nie musisz isc, aktywacja jest przy pierwszym uzyciu, zna
              > czy trzeba zrobic wszystko wg instrukcji.
              czy Ty pracujesz w banku?
              Jeżeli tak to napewno cały czas Cie chwalą big_grin
              Jeżeli potrafiłaś wytłumaczyć wszystko dla mnie od A-Z i ja zrozumiałam to należą Ci sie brawa i to wielkie big_grin big_grin
              Dzięki wielkie wink
              Mam nadzieje że przyda sie też innym smile
              Jeszcze sie nie żegnam ,bo nie wiem co to będzie jak dostane tokena xaxaxaxaxaxa
              >
              >
    • orangewomen Re: Banki - przelewy za granicę 19.11.10, 13:20
      Ja w ten sam sposob i za taka sama kwote, czyli 0.30 € dokonuje przelewow do Polski z PIRAEUS BANK. Czyli e-banking, 30 sek. roboty, tylko zamiast tokena, kazdorazowo przy dokonywania przelewu wysylaja smsa z kodem. To tak gdyby ktos juz mial u nich konto.
      • annielika Re: Banki - przelewy za granicę 19.11.10, 13:54
        rene akurat w banku nie pracuje... chociaz w sumie powinnam jakas prowizje pobieracwink

Pomaranczowa, a te sms-y ile kosztuja?
        • orangewomen Re: Banki - przelewy za granicę 22.11.10, 13:07
          Smsa z haslem wysyla Ci na Twoja komorke bank, wiec Ty nie ponosisz zadnego kosztu. W taki sam sposob dokonuje przelewy w Mbanku za posrednictwem e-bankingu - tutaj musze ich pochwalic, bo wysylaja mi z Polski smsa na grecka komorke -rowniez zupelnie bezplatnie.
        • rene1231 annielika ratujjjjj 17.01.11, 10:26
          Jakiś czas temu założyłam to konto w Alpha banku ,wszystko do tej pory było ok.Tylko dzisiaj pierwszy raz chciałam przesłać kase i doopa sad(
          Weszłam tu secure.alpha.gr/e-services/ podałam kody zalogowałam sie poprostu.Wyskoczyła mi stronka już właśnie ta na której są rózne opcje,przelewy i inne,ale też wyskoczył mi komunikat że musze aktywować urządzenie czyli tokena.
          Teraz jest strona tejże aktywacji i wszystko by grało tylko nie wiem skąd wziąść kod 5-io cyfrowy.Czy dzwonić ,czy gdzieś iść co????
          Kużwa a taka mądra byłam jak jedna z dziewczyn też szukała pomocy ,a ja ją odesłałam do tego wątkusad(
          • madame_zuzu Re: annielika ratujjjjj 18.01.11, 11:30
            zobacz czy na tym tokenie z tyłu nie ma naklejki z kodem. U nas tak było, ale my w innym banku.
            • rene1231 Już wszystko ok :) 18.01.11, 12:37
              Zrobione ! Pisze bo może komuś sie przydasmile
              Przy aktywacji tokena musiałam dzwonić na infolinie do Alphabanku tam podali mi 5-cio cyfrowy kod.
              Wpisałam ten kod ,dalej numer seryjny tokena,kod z tokena i jeszcze raz ale następny kod z tokena i to na tyle smile)A jeszcze wyskoczyło że pobrało mi 7 e za aktywacje tokena.
              Potem a swoją stronke do wysyłania pieniędzy do PL ,wypełniłam co trzeba i poszło....Opłata 0,30 e.
              • madame_zuzu Re: Już wszystko ok :) 19.01.11, 16:06
                Ha!!! tak mi switalo cos z kodem z tylu tokena, a teraz jak przeczytalam Twoj post, to sobie przypomnialam, ze maz tez dzwonil na infolinie i tam mu kod dali big_grin
                • xa.ra Re: Już wszystko ok :) 30.04.11, 09:14
                  Witam.
                  "Reanimuje" temat .Mam konto w Ethniki i potrzebe taniego przesyłania pieniązków do Pl.Wiem,że mają usługe i-bank,ale na tym moja wiedza się konczy...Ma ktoś doświadczenia i podpowie.Z góry dziekuje!
                  • madame_zuzu Re: Już wszystko ok :) 01.05.11, 00:12
                    idź do banku i powiedz, że chcesz aktywować dostęp do i-bank. Podpisujesz papierki, płacisz 7€ i dostajesz takie urządzonko elektroniczne do generacji kodów. Po kilku dniach przychodzi CI pocztą koperta z hasłem. Przy pomocy tego hasła logujesz się do sieci ( później je zmieniasz), a aby aktywować tokena musisz zadzwonić pod numer, który podadzą Ci w banku.
                    Po tym wszystkim logujesz się do systemu i pompujesz pieniądze! big_grin

(NIe polecam do logowania się do systemu przeglądarki Google Chrome, bo jakies dziwne rzeczy się czasami robią i nie wyświetla wszystkiego)
                    • xa.ra Re: Już wszystko ok :) 01.05.11, 16:58
                      Dziekuje za odpowiedz.A przy tej aktywacji jakich dokumentów wymagają,bo spotkałam się z tym,że mając już konto w Alpha i chcąc zrobić przelew pani w okienku poprosiła mnie o kopie rozliczenia podatkowego!
                      • xa.ra Re: Już wszystko ok :) 02.05.11, 17:33
                        Odwiedziłam dzisiaj ET w związku z aktywacją i-banking.Poproszono mnie o dokumenty potwierdzające miejsce pracy oraz zamieszkania,zakupiłam e-coder za 7 i czekam na password.
                        Ciąg dalszy zawarty jest tutaj www.nbg.gr/microsites/NBGDemo/Retail/el/NBG_demo.html Może się komuś przyda....Dziekuje Zuzu za pomoc!
                        • madame_zuzu Re: Już wszystko ok :) 03.05.11, 09:34
                          Nie ma sprawy. Sama dopiero co to przerabiałam.
                          Z jednym szczegółem. Mnie nikt nie prosił o żadne inne dokumenty oprócz dowodu tożsamości. Książeczki bankowej też nie chcieli ( bo nawet nie miałam ze sobą), a i-bank otworzyłam w biegu z placu zabaw do sklepu wink
                          • roxy_84 Re: Już wszystko ok :) 06.05.11, 14:57
                            Dobra dziewuszki widze, ze temat sie kreci wiec pytam:
                            jesli przelewam kase w wstern union to ile oni sobie pobieraja prowizji czy jak to sie tam zwie???
                            czy sa jeszcze inne sposoby przelewania kasy na polskie konto bankowe? (niestety ja juz nie posiadam konta bankowego-eurobank, wiec nie wiem jak mozna kase przelac)
                            • madame_zuzu Re: Już wszystko ok :) 06.05.11, 16:21
                              Najlepiej z konta na konto przez i-bank. Prowizja 0,50€ od dowolnej kwoty.
                              Western Union drogie jest. Na ich stronie int. są cenniki z prowizjami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka