Dodaj do ulubionych

Polecam film !!!!!!

• bebiak "Moje wielkie greckie wesele" - dziś, g. 20.10 04.02.12, 16:17
      To nie jest film z grupy moich ulubionych, ale z uwagi na wiadome nawiązania donoszę, że jest możliwość obejrzenia:

dziś, Ale kino+, godz. 20.10

Przypominam: podaję Wam zawsze polskie czasy).
      • skow-ron3 Re: "Moje wielkie greckie wesele" - dziś, g. 20.1 07.02.12, 20:00
        a ja polecam wyjscie do kina na dziewczyne z tatuazem chociaz podobno to jest jedna z czesci trylogii Milenium ktora mam zamiar obejrzec w weekend smile (podobno trzeba sie nastawic na 9 godzinny seans) film na faktach naprawde wciaga.. kriminal w dobrym stylu smile
        • bebiak O "Millennium" Larssona 07.02.12, 21:01
          skow-ron3 napisała:

> a ja polecam wyjscie do kina na dziewczyne z tatuazem chociaz podobno to jest j
          > edna z czesci trylogii Milenium ktora mam zamiar obejrzec w weekend smile (podobno
          > trzeba sie nastawic na 9 godzinny seans) film na faktach naprawde wciaga.. kri
          > minal w dobrym stylu smile

Usystematyzujmy, tak dla porządku w wątku:
          wszystkie trzy części "Millennium" czas jakiś temu sfilmowali Szwedzi - to już jest dostępne tylko na dvd. U nas w kinach wyświetlana była jedynie część pierwsza, widziałam, że w Grecji na pewno w kinach były wyświetlane dwie pierwsze części - nie wiem jak było z trzecią.

To co w tej chwili w kinach pt. "Dziewczyna z tatuażem" to nowość - wersja amerykańska części pierwszej "Millennium" (czyli filmu "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet") , której nie będę oglądała, bo generalnie nie przepadam za kinem amerykańskim, a wersji szwedzkiej nie brakowało wg mnie absolutnie niczego.

Część z Was wie, bo nie kryję się z tym i kilkakrotnie pisałam tu i ówdzie, że mój protest w przypadku amerykańskiej wersji "Millennium" dodatkowo potęguje okoliczność, że Amerykanie ze swoim nie najwyższych lotów kinem wciskają się do Europy aż nadto jak dla mnie, natomiast kino europejskie ledwo u siebie tolerują.
          Nie pamiętam już gdzie ale w minionym roku czytałam, że o szwedzkiej wersji "Millennium" w USA pisano absolutnie minimum (reklama na zerowym poziomie) po to właśnie, aby dla przeciętnego obywatela szwedzka wersja nie istniała i aby taki przeciętny obywatel czekał z zapartym tchem na tę jedyną niepowtarzalną wersję: oczywiście amerykańską.

Mnie, jako bojkotującej amerykańską wersję filmu, wielką radość sprawia fakt, że "Dziewczyna z tatuażem" nie budzi takich zachwytów, jakich się spodziewano i cieszę się, ze w swoich poglądach nie jestem odosobniona (nawet w gronie tutaj naszym tj. P_w_Gr).

A wszystkie trzy części "Millennium" w wersji szwedzkiej oczywiście polecam, bo warte obejrzenia: jak dla mnie i jak często bywa "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" chyba jest jednak najlepiej zrobiona.
          • skow-ron3 Re: O "Millennium" Larssona 07.02.12, 23:03
            ja wlasnie zachecona wersja amerykanska siegneglam po wersje szwedzka inaczej pewnie bym sie o niej nie dowiedziala (slaba reklama a moze to byl ten czas kiedy zachodzily wielkie zmiany w moim zyciu i umknela mi ta informacja) smile ale nie zaprzeczam ze kino europejskie jest duzo lepsze od tak zwanych blockbusters amerykanskich smile do szwedzkiej wersji zasiadam w weekend smile
    • bebiak "Bodyguard" - właśnie się skończył... 19.02.12, 01:45
      Już Wam go nie polecę, chyba, że na przyszłość..
      Nie było w moim programie w gazecie - koleżanka nadała mi wieść...
      Dawno go nie oglądałam - może wyemitowano zmieniając program, bo dziś taki dzień?
      Taka rozbita jakaś jestem - Whitney w filmie taka śliczna, młodziutka a dziś świat Ją pożegnał sad
      Oglądałam ceremonię pożegnania z kościoła w USA - była transmitowana na żywo na yahoo: rodzina zezwoliła na jedną kamerę. Ceremonia blisko czterogodzinna, odmienna od tych, do których my przywykliśmy: wspomnienia, żarty, rozważania, sławy śmiechu a przerywane to piosenkami, w większości w stylu gospel...
      Piękna ceremonia dla mnie!
      I Kevin Costner też tam był - znowu się spotkali, jak dziś, w tym filmie, który właśnie się skończył, tylko już inaczejsad
      Kiedy wynoszono z kościoła trumnę z ciałem Artystki - coś chwyciło za gardło i nie opanowałam łez... Jestem pewna, że rozbrzmiewające w tym momencie silnym głosem "I will always love you" dotarło do każdego zakamarka tego kościoła, dotarło do zakamarka każdego z serc tamże zgromadzonych, spowodowało łzy w wielu oczach ...
      Ja uwielbiałam Whitney od zawsze i do samego końcasad
      R.I.P.
    • bebiak "Mamma Mia" piątek TV1, godz. 20.25 (pol) 01.03.12, 23:53
      Polecać tego filmu nie trzeba, bo go wszyscy znają, ale odnotować, że jest możliwość obejrzenia? Koniecznie!
      Ja właśnie skończyłam oglądać - musiałam dziś, bo już od kilku dni mnie prześladował....
      Obejrzałam z dvd po raz... ochhh, nie wiem który, bo bodaj kilkakrotnie/kilkunastokrotnie w kinie byłam a na dvd? Nie liczę!
      Film dla mnie jakiś niesamowicie optymistyczny, taki pogodny, taki, gdzie często się uśmiecham, taki jakiego potrzebuję nader często - dlatego go mam abym zawsze kiedy tylko chcę...smile
      I wciąż czekam na swoje Waterloowink
      Ciekawa jestem czy jutro obejrzę, ale raczej nie bo pewnie lektor będzie czytał a tego to ja jakoś nie lubię w tym filmie.
    • agapi-mou Re: Polecam film !!!!!! 21.05.12, 11:03
      dziewczyny jestem pod wielkim wrazeniem filmu ktory musze wam polecic smile od czasow chyba Foresta Gampa zaden film mi sie az tak bardzo nie podobal smile
      Wiec tytul orginalny filmu to The Intouchables (grecki tytul to άθικτοιwink kino francuskie smile
      No i jak dla mnie to swietny film smile oparty na prawdziwej historii i takie filmy zazwyczaj mi sie podobaja ale ten to mistrzostwo swiata smile film jest z rodzaju dramatu ale i komedii smile naprawde takie polaczenie ze normalnie slow brak smile
      U mnie maz jak zreszta wszystkie filmy ktore ogladamy ostatnio w domu z netu sciagnal wink I wczoraj ze dziewczyny daly nam pospac w poludnie i wieczorem tez wczesnie zasnely to zesmy sobie filmik obejrzeli no i jaki filmik smile No pod koniec filmu to i malutka chyba slyszac smiechy mamy postanowila sie dolaczyc do ogladania a tak naprawde to cyc mamy ja interesowal hehehe
      Dziewczyny The Intouchables polecam polecam polecam smile
    • bebiak Dziś: "Kobieta samotna" i "Nikifor" 01.08.12, 14:43
      Pisałyśmy o nich wyżej a ja wspominam, bo oba jak dla mnie świetne a dziś możliwość obejrzenia w telewizji:
      - "Kobieta samotna": TVP Kultura, godz. 20.20;
      - "Mój Nikifor": TVP1, godz. 00.00.
      Podałam polskie czasu ofkors.
    • bebiak Dziś "Kapitan Corelli" i "Korczak" 11.08.12, 16:57
      Właśnie przejrzałam wczorajszą i dzisiejszą prasę, w tym dodatek telewizyjny, i donoszę Wam o dwóch dzisiejszych filmach w TV:

- na TVP2 o 22.40 "Kapitan Corelli" - film tak stary i znany, że przybliżać go chyba już nikomu nie trzeba ;

- na Kino Polska o 21.45 dramat polsko-niemiecki "Korczak". To biograficzny film w reżyserii Andrzeja Wajdy o Januszu Korczaku ze znakomitą obsadą:
      pl.wikipedia.org/wiki/Korczak_%28film%29
      Rok 2012 jest w Polsce rokiem Janusza Korczaka stąd może i z tej okazji warto przybliżyć sobie piękną postać doktora (w zupełnym oderwaniu od zainteresowań bądź ich braku szeroko pojętą kulturą żydowską czy problematyką holokaustu).

Czasy emisji jak zwykle polskie.
      Filmów w dodatku telewizyjnym jest od licha i ciut, ale ja tak zawsze pod swoim kątem..., no bo skoro "PolecaM film" ? No to polecaMsmile
    • bebiak "Zakochani w Rzymie" - najnowszy Woody Allen 29.08.12, 23:15
      Nie wiem... macie / nie macie?
      U nas na dużych ekranach od 10 dni i to obowiązek iść do kinasmile

Świetny Allen ze swoim genialnym dowcipem, klimatyczny Rzym (choć mniej klimatyczny dla mnie niż Paryż w "O północy w Paryżu), boska i nie do opisania piękna Penelopa, trochę włoskiej muzyki (Volaaaareeeeee ooo ooooo... ) - wszystko to składa się na zgrabniutki i taki słodki film, że pójdę do kina jeszcze co najmniej dwukrotnie a i na dvd nabęde, bo przy takich filmach relaksuję się wyśmienicie a i nie nudzą mnie jakoś nigdy smile

www.filmweb.pl/film/Zakochani+w+Rzymie-2012-616141
    • bebiak Dwa filmy w TV na dzisiejszy wieczór 27.09.12, 09:40
      Przeglądając w tramwaju dzisiejszą gazetę – wynalazłam na dziś i polecam Wam do obejrzenia w telewizji:

- na TVP2 o 22.05 "Samotny mężczyzna" – film z wielbionym przez wielu Colinem Firth’em, film, który obejrzałam z przyjemnością swego czasu w kinie, ale to też film, który wielu moich znajomych wprost rzucił na kolana - ja, przyznaję, aż tak mocno go nie poczułam;

- na TVP Kultura o 21.15 dramat polski pt. "Matka Teresa od kotów” - portret psychologiczny nastoletnich morderców własnej matki.
      Tu o filmie więcej:
      www.filmweb.pl/film/Matka+Teresa+od+kot%C3%B3w-2010-525079
      Czasy emisji jak zwykle polskie.

• bebiak "Jej droga", wtorek, "Ale kino+" 01.10.12, 21:45
      We wtorek czyli jutro o godz. 22.45 projekcja filmu "Jej droga", o którym pisałam Wam gdzieś tam wyżej, o tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,26121,121980701,129792022,_Jej_droga_czwartek_Ale_kino_.html
      I bardzo go Wam polecam!
      Czas polski ofkors
    • bebiak "Żurek" - w niedzielę na Kino Polska 05.10.12, 22:07
      Godzina projekcji: 21.50 (czas polski).

"Żurek" to całkiem dobry polski film, który gdzieś pomiędzy moimi P_w_Gr powinien nawet krążyć na dvd: którejś z Was kiedyś zawiozłam.
      O filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/Zurek
      Obejrzyjcie - warto!
    • bebiak "Cześć Tereska" dziś w nocy na TVP1 13.01.13, 22:49
      Wiem, że film nowy nie jest (2001), ale na allaha dla kogo wyświetla go się o 0.55 w nocy z niedzieli na poniedziałek? Oglądałam go już ze 2-3 razy i nie ukrywam obejrzałabym chętnie dziś ale przecież nie o takiej godziniesad
      Zamieszczam informację o filmie tutaj bo może któraś z Was cierpi na bezsenność a nei widziała?
      Film jest bardzo dobrze zrobiony choć dość trudny i głęboko dramatyczny. Sama nie wiem czy w ramach bezsenności należy go polecać ale polecam - może w innym czasie też go jeszcze pokażą?
      Od czasu do czasu w naszej prasie/telewizji pojawiają się reportaże w temacie odtwórczyni głównej roli, której los dał szansę, ale jej nie wykorzystała wybierając życie o jakim raczej dla naszych dzieci nie marzymy. Cóż, każdy ma prawo żyć tak jak chce oby tylko nie przekraczał pewnych barier.
      Tutaj trochę o filmie:
      www.filmweb.pl/Czesc.Tereska
    • bebiak "The impossible" ("Niemożliwe") - u nas w kinach 03.02.13, 01:05
      Byłam dziś w kinie: oczekiwałam na ten film.
      Nie zawiódł mnie - bardzo dobrze zrobiony: porusza głęboko a łzy na policzkach czułam nie tylko ja (rzadko mi się zdarza to w kinie).

W Boże Narodzenie (26 XII) minęło 8 lat od tej bodaj największej tragedii naszych czasów z udziałem tsunami: nie pamiętałam już, że zginęło wówczas blisko 300 tysięcy osób (z krajów europejskich najwięcej Szwedów: kilka setek, ale jak mówi moja przyjaciółka ze Sztokholmu, Szwedzi uwielbiają tam jeździć) sad To niewyobrażalne co czyni taka fala i jaka jest jej siła. Niektóre sceny tak drastyczne, że musiałam zamykać oczy (uprzedzam takich wrażliwców jak ja), ale skoro na faktach... Czytałam w ubiegłym tygodniu w Gazecie Wyborczej obszerny wywiad z reżyserem, o tym jak pragnął aby film był jak najbardziej prawdziwy, jak pojechał tam z rodziną, która przeżyła, a o której opowiada film: jestem pełna podziwu dla tych ludzi, dla tego, że ten powrót był dla nich w ogóle możliwy. Szkoda, że oddałam dalej gazetę: dziś, po obejrzeniu filmu chętnie przeczytałabym ten wywiad raz jeszcze: już kilka razy doświadczyła, że po projekcji taki wywiad odbiera się zupełnie inaczej. Zdjęcia przepiękne!
      Bardzo Wam ten film polecam, bardzo!
      Tutaj o filmie (w tym trailer):
      www.filmweb.pl/film/Niemo%C5%BCliwe-2012-586390
      • bebiak "The impossible" - wywiad z reżyserem 03.02.13, 01:13
        Znalazłam wywiad z reżyserem filmu, o którym wspominałam wyżej:

wyborcza.pl/1,76842,13284126,_Niemozliwe___Katastrofa_dla_calej_rodziny.html
    • bebiak "Tylko razem z córką" na cbs europa we wtorek 03.02.13, 17:59
      Nie wiem czy macie taki kanał: ja mam, co odkryłam przypadkiem tydzień temu raptem.

Film stary, z 1991 roku, ale wspominam go bardzo dobrze (książkę pod tym samym tytułem czyta się świetnie) i ponieważ nie oglądałam bardzo, bardzo dawno - chętnie we wtorek, 5 lutego, o godz. 20-tej polskiego czasu zasiądę przez ekranem a i Wam to zalecam o ile tylko cbs europa macie.
      O filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/film/Tylko+razem+z+c%C3%B3rk%C4%85-1991-104633
      • bebiak "Tylko razem z córką" na cbs europa w poniedziałek 23.02.13, 16:48
        Pojutrze tj w poniedziałek, powtórka tego filmu na tym samym kanale czyli cbs europa o godz. 20.00 [zawsze podaję czas polski].

Obejrzałam ten film z tydzień temu: nadal, po tylu latach niewidzenia, ogląda go się doskonale
    • bebiak "W ciemności" A. Holland dziś na Canal+ 17.02.13, 17:34
      Jeśli macie Canal+ oraz trochę czasu - bardzo Wam polecam obejrzenie tego filmu:

www.filmweb.pl/film/W+ciemno%C5%9Bci-2011-525620
      Projekcja dziś wieczorem o godz. 20.00 na Canal+ [czas polski]

• bebiak "W ciemności" A. Holland w środę na Canal+ 18.02.13, 21:16
        Dla tych, którzy chcieliby a nie mogli dotąd jeszcze jedna możliwość:
        w środę, o 21-szej (polskiego czasu) na Canal+...
        Piękny ten film a dla oceny tego co pokazał Robert Więckiewicz - brak słów: majstersztyk, wielkie aktorstwo!
        Wczoraj przed filmem słuchałam rozmowy (pół godziny) Agnieszki Holland z Krystyną Chiger - urodzona w 1936 roku jako wówczas kilkuletnia dziewczynka spędziła w kanałach 14 miesięcy ubrana w zielony sweterek, który stał się wielkim symbolem. W latach 50-tych wyjechała do USA i zawsze chciała aby tę historię sfilmowała właśnie Agnieszka Holland.

Kiedy szukałam dla Was dziś jakiegoś filmu na ten tydzień w dodatku do piątkowej Wyborczej - znalazłam właśnie tę powtórną projekcję "W ciemności" w środę oraz wywiad z Krystyną Chiger (może jest gdzieś w sieci?). Bardzo interesujące, bardzo .
        • bebiak Re: "W ciemności" - wywiad z Krystyną Chiger 18.02.13, 21:32
          wyborcza.pl/1,90539,13384216,Tata_pod_szubienica.html
      • mamalal-ka Re: "W ciemności" A. Holland dziś na Canal+ 21.02.13, 23:35
        Oj jak mi sie podobał ten film! Nareszcie go obejrzałam!
        U mnie pani Holland ma nie jednego ale 10 oskarów !
        • bebiak Re: "W ciemności" A. Holland dziś na Canal+ 22.02.13, 00:30
          mamalal-ka napisała:

> Oj jak mi sie podobał ten film! Nareszcie go obejrzałam!
          > U mnie pani Holland ma nie jednego ale 10 oskarów !

Bardzo się ciesze, naprawdę bardzosmile
          W nagrodę, poznawczo niejako, wrzuciłam Ci na Fb zdjęcie naszego pomnika upamietniającego wyjście z getta. Zrobiłam je w 2012 roku, przechodzę koło niego dwukrotnie codziennie i kiedy patrzyłam na jedna z ostatnich scen filmu "W ciemności" - miałam ten właśnie pomnik przed oczyma.
          • annielika Edith Piaf 22.02.13, 07:52
            A ja obejrzalam film o Edith Piaf, o tym samym tytule. Piekny. Splakalam sie, jak nie wiem co.

Polecamsmile
            • bebiak Re: Edith Piaf 22.02.13, 14:45
              Annie, taki tytuł: Edith Piaf?
              Czy np "Niczego nie żałuję" ?
              Już mi tu donoś, bo jako wielka wielbicielka Edith muszę wiedzieć i już!
              Jeśli "Niczego nie żałuję" to OK: dziesiąt razy obejrzane bo wielbię ten film i oglądać będę (wydanie kolekcjonerskie wszak mam) by wielbić nadal, ale jeśli to coś innego? Jeśli trzeba wszcząć poszukiwania?
              Donoś, donośsmile

A jeśli to "Niczego nie żałuję" to nawet łzy rozumiem: jak mała Edith śpiewa na placu a tatuś puchnie z dumy też mam się tak jakoś wciąż łzawo a kiedy dorosła dowiaduje się, że Marcel odszedł i biegnie wykrzykując rozpaczliwie jego imię ....echhhh....
              • annielika Re: Edith Piaf 23.02.13, 08:11
                No ten ten, Niczego nie zaluje. Ja plakalam tez na samym koncu, jak ona juz umierala i bylo jak w kalejdoskopie, te wszystkie wspomnienia.

Ale co ona taka dziwna z wygladu byla?
                • bebiak Re: Edith Piaf 23.02.13, 12:39
                  annielika napisała:

> Ale co ona taka dziwna z wygladu byla?

Tak, Annie moy, obiektywnie rzecz ujmując trudno byłoby wpaść w zachwyt nad prezencją czy urodą. Kochały Ją miliony za całokształt, ale tak naprawdę to głęboko nieszczęśliwa i bardzo samotna postać. Owszem, w życiu prywatnym chwile szczęścia się zdarzały, jak choćby krótkotrwały związek z Marcelem, ale zasadniczo to wielce smutne życie osoby wykorzystywanej przez innych i żyjącej w większej części na skraju marginesu, a film dość wiernie oddaje rzeczywistość. Mam ze trzy chyba książki o Edith,. o Niej, o Jej życiu - i filmem nie byłam zaskoczona w rozumieniu np przekoloryzowania. Podziwiam ją za to, że mimo wszystko potrafiła przyznać, że nie żałuje niczego, że mimo potężnych upadków wciąż wzloty też miała. a i wielką sympatię (połączoną trochę ze współczuciem) do Niej czuję.
                  Marion Cotillard w tym filmie jest po prostu genialna!
                  • annielika Re: Edith Piaf 25.02.13, 11:26
                    Zawsze lubilam jej glos, widzialam jej zdjecia, i chyba dlatego takie wrazenie na mnie zrobila ta jej fizyczna dziwnosc, gdyz wyobrazalam ja sobie troche inaczej. Ale musze przyznac, ze aktorka zagrala ja swietnie. A ja juz zdobylam ksiazke "Ptak smutnego stulecia Edith Piaf", ktora czeka w kolejce do przeczytania.
          • bebiak "W ciemności" w poniedziałek na Canal+film 23.02.13, 16:56
            Ponownie pojawia się możliwość obejrzenia filmu Agnieszki Holland "W ciemności" - tym razem na Canal+film w poniedziałek (pojutrze) o godz. 20.00
    • bebiak "Listy do M." - niedziela, Canal+film 23.02.13, 16:41
      Polski z 2011 roku.
      Nie widziałam tego filmu, którego samo zaszeregowanie do gatunku "komedia" jest ponoć mocno kontrowersyjne ale sporo osób dobrze się o nim wypowiadało i podobno warto go obejrzeć (szczególnie w grudniu, bo ponoć klimat filmu taki przedświąteczny), a skoro tak to daję Wam tu namiar:
      projekcja jutro tj. w niedzielę o godz. 18.00, Canal+film.

Dużo znanych nazwisk w obsadzie a o filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/film/Listy+do+M.-2011-613510
    • bebiak "Rozstanie" na Canal+ w niedzielę 23.02.13, 16:53
      Piękny film pt "Rozstanie", o którym pisałam Wam wyżej (załączając również link), można będzie obejrzeć jutro tj w niedzielę na Canal+ o godz. 18.00
    • bebiak "Anna German" - serial biograficzny na TVP1 23.02.13, 17:07
      Może kogoś zainteresuje:
      odcinki będą wyświetlane w piątki na TVP1 o godz. 20.25.

Wczoraj już był pierwszy odcinek - niestety, nie oglądałam ale podobno tu:
      vod.pl/anna-german,119064,w.html
      można go obejrzeć.

Kilka osób dziś mi doniosło, że warto ten serial o Artystce o niezwykłym głosie oglądać (planowanych jest 10 odcinków i jak czytam w dodatku do wczorajszej Gazety: serial zrealizowano z wielkim rozmachem a zdjęcia kręcono w Polsce, we Włoszech, na Ukrainie i w Rosji). Rosjanie (wiecie / nie wiecie) kochają wciąż Annę German, u nas nieco zapomnianą i chyba nigdy niedocenianą. W rolę zmarłej w 1982 roku Anny German wcieliła się młoda polska aktorka, Joanna Moro (nie znam zupełnie - w dodatku jest z nią wywiad).
      • bebiak Re: "Anna German" - serial biograficzny na TVP1 24.02.13, 14:18
        Nie wiem czy tak będzie co tydzień ale właśnie skończył się na TVP1 pierwszy odcinek tego serialu - oznacza, że powtórka o godz. 13.10 w niedziele.
        Obejrzałam - bardzo piękny ten film, choć tragiczny ale czasy przełomu lat 30-tych i 40-tych nie należały do najłatwiejszych. Piękne zdjęcia miejsc: Uzbekistan, Dagestan itp tereny to dla nas taka egzotyka a jeśli pokazane małe miasteczka, codzienne życie zwykłych ludzi w domostwach (jakie ładne te obejścia!) i np. na urokliwych targach - jestem zadowolona, że mnie mama obudziłasmile Odcinek skończył się na wyjeździe (ucieczce) takim ładnym drewnianym pociągiem babci i matki małej Ani do Taszkentu.
        Ja polecamsmile
        • bebiak Re: "Anna German" - serial biograficzny na TVP1 04.03.13, 21:59
          Nie wiem czy oglądacie czy nie (ja oglądam: w niedzielę w dzień, bo w piątkowy wieczór być w domu to dla mnie trudne raczej) ale i tak wrzucam Wam link, gdzie o serialu można poczytać:

wyborcza.pl/1,75475,13503042,Eurydyka_w_odcinkach___serial_o_Annie_German.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
    • bebiak "Cześć, Tereska" we wtorek na TVP Kultura 23.02.13, 17:12
      "Cześć, Tereska" - polski film, o którym pisałam Wam wyżej (i tam też link) ponownie do objerzenia: tym razem we wtorek na TVP Kultura o godz. 22.10
    • bebiak "Chopin. Pragnienie miłości", wtorek, TVP Kultura 23.02.13, 17:18
      Polski, z 202 roku, kontrowersyjny w ocenach ale z więcej niż dobrą rolą Piotra Adamczyka.
      Do obejrzenia we wtorek na TVP Kultura o godz. 18.05.

O filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/film/Chopin.+Pragnienie+mi%C5%82o%C5%9Bci-2002-8848
    • bebiak Tegoroczne Oscary :) 25.02.13, 22:42
      Skoro wątek filmowy to może niezłym pomysłem jest zamieszczenie tu tego linku, gdzie można zobaczyć listę tych wygranych, można również poczytać kto/co poza wygranymi był nominowany:

www.plejada.pl/2,63861,news,1,1,oscary-2013-pelna-lista-zwyciezcow,artykul.html

a tutaj, już tak niejako obok - sukcesy i porażki modowe na Oscarach:
      www.plejada.pl/28222,1,17,sukcesy-i-porazki-modowe-na-oscarach,fotogaleria.html
      .. ależ ta pierwsza suknia jest piękna!
    • bebiak "Biała Masajka" we wtorek na "Ale kino+" 17.03.13, 19:05
      Uciekł mi kiedyś ale wczoraj go dorwałam: obejrzałam z zaciekawieniem i nawet mi się spodobał stąd polecam!
      Na uwagę zasługują przede wszystkim prześliczne zdjęcia plenerowe zrobione w Afryce! To również możliwość poznania (choć w sposób spłycony) dla mnie zupełnie dotąd nieznanego, codziennego życia Masajów (nawet nie w Nairobi a w malutkiej wiosce.. masakra dla Europejczyka!) ze zwyczajami i obyczajami.
      I znowu zastanowienie: co sprawia, że kobiety z Europy decydują się na związek z tak odmiennym kulturowo światem poprzez uczucie do mężczyzny i czy to w ogóle ma szansę się udać.. Polecam mimo tego, że film w tej tematyce mógłby być znacznie lepszy!

Projekcja we wtorek, 19 marca, o godz. 22.00 (polskiego czasu) na "Ale kino+".
      O filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/Biala.Masajka
    • bebiak "Jak zostać królem" dziś na TVP2 o 20.55 29.03.13, 18:11
      Głośny film, większości bardzo się podobał i stąd wspominam Wam o możliwości obejrzenia go dziś.
      Tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,26121,121980701,122062323,_Jak_zostac_krolem_.html
      pisałam Wam, że nie pojmuję na czym polega fenomen tego filmu ale nie wszystko w końcu muszę rozumiećsmile Ja oglądała nie będę: raz czas jakiś temu wystarczy, ale może któraś z Was będzie zainteresowana:
      dziś tj piątek, godz. 20.55 na TVP2
    • bebiak Alpy, Kieł, Piaf, 33 sceny..... i Almodovar :) 07.04.13, 20:45
      W nadchodzącym tygodniu wypatrzyłam parę filmów, o których muszę Wam tu wspomnieć, bo mogą Was, przynajmniej niektóre, zainteresować:

"Niczego nie żałuję - Edith Piaf"
      - piękny film o trudnym życiu Edith Piaf, z rewelacyjną Marion Catillard, o którym to filmie już w tym wątku rozmawiałyśmy. Film można będzie obejrzeć dwukrotnie:
      - w poniedziałek, 8 kwietnia, na TVP1, o godz. 0.20 (to już wtorek sie zacznie);
      - we wtorek, 9 kwietnia, na TVP1, o godz. 21.20

"33 sceny z życia" - polsko-niemiecki poruszający dramat wyreżyserowany przez Małgorzatę Szumowską:
      na TVP Kultura we wtorek, 9 kwietnia, o godz. 22.55
      tutaj o filmie:
      www.filmweb.pl/film/33+sceny+z+%C5%BCycia-2008-341466#
      "Dzieci gorszego Boga" - nieco starszy, urokliwy melodramat:
      TVN7, środa, 10 kwietnia, godz. 20.00
      tutaj o filmie:
      www.filmweb.pl/film/Dzieci+gorszego+Boga-1986-1279
      "Wszystko o mojej matce" - starszy, ale chyba najlepszy film Almodovara:
      Ale kino+, środa, 10 kwietnia, godz. 19.05
      tutaj o filmie (choć pewnie zbędny link, bo chyba wszystkie znacie ten film):
      www.filmweb.pl/Wszystko.O.Mojej.Matce
      "Alpy" (Alpes) - grecki dramat psychologiczny. Uciekł mi niedawno z naszych kin stąd ja już wiem co obejrzęsmile
      Ale kino+, środa, 10 kwietnia, godz. 21.15
      tu o filmie:
      www.filmweb.pl/film/Alpy-2011-629181
      "Kieł" - ja go nie polecam (to nie dla mnie film!) ale to dość głośny grecki film stąd wymieniam:
      Ale kino+, środa, 10 kwietnia, godz. 23.05
      o filmie tutaj:
      www.filmweb.pl/film/Kie%C5%82-2009-517114
      "Hel" - polsko-czeski dramat psychologiczny z 2009 roku:
      TVP2, czwartek 11 kwietnia, godz. 22.35
      tutaj o filmie:
      www.filmweb.pl/film/Hel-2009-502668
      I z wielkim smutkiem Wam donoszę, że w miniony piątek na Canal+film była premiera świetnego polskiego filmu pt "Róża", ale ja to wyczytałam niestety dziś. Jak kiedyś we właściwym czasie dojrzę - doniosę.
      I jestem prawie pewna, że widziałam gdzie almodovarowski film: "Skóra, w której żyję", ale teraz go znaleźć nie umiem... a też bym go poleciła (pisałam Wam kiedyś o nim)..
      A, jest: niestety w minioną sobotę na Canal+ (ale może jeszcze kiedyś).

Czasy podałam, jak zawsze, polskie.

• sylwialew Re: Alpy, Kieł, Piaf, 33 sceny..... i Almodovar 07.04.13, 22:40
        Właśnie wróciłam z kina w którym oglądałam polski film "Układ zamknięty"
        Jesssuu nienawidzę polskich filmów są chore za każdym razem po takim filmie jestem zdołowana.Czy my potrafimy nagrywać tylko filmy o mafii,wojnie,galeriankach itp???????
        Wiem że film jest na faktach wiem że ludzie których to spotkało cierpieli ale to nie dla mnie sad
        • bebiak Re: W nawiązaniu do "Układu zamkniętego" 07.04.13, 23:32
          Nie byłam jeszcze na tym filmie i na jego temat nie powiem nic.
          Wiem natomiast, że filmy dramatyczne robimy naprawdę przyzwoite, że wymienię tu tylko tak jednym tchem Dom zły, Rezerwat, Różę, Pokłosie, 33 sceny z życia, które zrobiły na mnie naprawdę głębokie wrażenie a przecież takich dobrych filmów zrobiliśmy w ostatnich latach więcej. Nie cierpię natomiast współczesnych polskich komedii, w tym romantycznych - era dobrych polskich komedii dawno się skończyła i po kilku nieudanych wyjściach do kina nikt mnie już nie namówi na obejrzenie takowej: polska współczesna komedia to zwyczajne nieporozumienie, ale jak zwykle pewnie de gustibus...
    • bebiak "Dziewczynka w trampkach" ("Wadjda") 22.06.13, 16:53
      Celowo w tytule wpisałam tytuł oryginalny bo prawdę powiedziawszy nie wiem pod jakim tytułem film jest znany w Europie (być może oryginalnym - nie wiem).

Wadjda (z tytułu oryginalnego) to imię głównej bohaterki filmu i jak widać - polski tytuł nijak ma się do tytułu oryginalnego ale do filmu pasuje dobrze, bo i rzeczywiście tytułowa około chyba 12-letnia Wadjda chadza tylko w trampkachsmile

Film wszedł na nasze ekrany (do kin studyjnych) 2 tygodnie temu i już będzie z nich schodził, bo takie niekomercyjne kino długo na ekranach nie gości a szkoda.
      Film z gatunku takich, które określam słowem: "piękne" - bo i jest naprawdę piękny!
      Ogląda go się z prawdziwą przyjemnością, miejscami z lekkim niedowierzaniem (obce nam na szczęście miejscowe zwyczaje), z takim cudownie i niepostrzeżeniem rosnącym napięciem, że dochodzimy do momentu jakbyśmy w wydarzeniach autentycznie uczestniczyli (tu mam na myśli konkurs recytacji Koranu). Niezależnie od wszystkiego na film warto zabrać naszą nastoletnią młodzież (już nawet 11-12letnią), która czasem nawet nie zdaje sobie sprawy z tego ile wyrzeczeń i trudu musi zadać sobie, musi pokonać rówieśnik z innego kraju dla zdobycia czegoś, co dla europejskiego dziecka jest (w dzieci a i wielu rodziców) ocenie nędznym dziś prezentem.
      Uchylę rąbka tajemnicy: rzecz dotyczy zdobycia roweru - rzeczy dla naszych dzieci tak dostępnej, że aż spowszedniałej. Oczywiście ten rower można traktować również symbolicznie: każdy z nas o takim rowerze może marzyć a będzie nim dla każdego coś innego.

Film z Arabii Saudyjskiej (rzadkość w naszych kinach!!!) i o dziewczynce stamtąd traktujący.
      Film wyreżyserowany przez kobietę!
      Kobieta - reżyser z Arabii Saudyjskiej?
      To naprawdę trzeba obejrzećsmile

Byłam w kinie tydzień temu z koleżanką i kolegą: wyszliśmy zauroczeni a ja mam swoją bohaterkę na rok 2013: to właśnie ta prześliczna i dzielna, idąca pod prąd, z tzw. charakterem dziewczynka w trampkach, tytułowa Wadjdasmile

Bardzo Wam polecam ten film, bardzo!
      Tutaj link:

www.filmweb.pl/film/Dziewczynka+w+trampkach-2012-661633
    • bachula_gr Slonce i milosc-archeolog i restauratorka...TVN7 29.06.13, 21:28
      Jutro o 10.55 poolskiego a 11.55 greckiego czasu.
      Dzis zalapalam sie na kawalek.... dialogi po angielsku i grecku a na to polski dubbing, roztroju jezykowego mozna dostac. Jutro po sumie trzeba bedzie
      www.tvn7.pl/wiadomosci,1699,n/29-i-30-czerwca-slonce-i-milosc,91802.html
      • bebiak Re: Slonce i milosc-archeolog i restauratorka...T 30.06.13, 00:22
        A to bardzo sympatyczny film - niezbyt wysokich lotów co prawda ale taki słodki, z kilkoma świetnymi tekstami. Absolutnie do obejrzenia! No i do tego boska Patmos w tlesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka