28.03.06, 21:28
Cczy ktos mnie moze w koncu oswieciec CO TO JEST po polsku?
Jak wyglada to wiem ale nie jem wink))
Obserwuj wątek
    • pawelek1911 Re: trachana 28.03.06, 21:48
      nigdy nie jadłam,ale wygląda na świństwo.za słownikiem gr.to rodzaj ciasta(mąka
      pszenna ugotowana z mlekiem)i wysuszona.jak się to przyrządza?
    • grazyna0501 Re: trachana 28.03.06, 23:20
      jak dokladnie to sie przyzadza to nie wiem, ale mam tu nieopodal nigdy
      niewysychajace zrodlo tego towaru w postaci pewnej wiekowej juz nieco ciotki,
      zapytam. jak na moje wyczucie i smak to rodzaj kluseczek- takich jak zacierki,
      robionych z kwasnego mleka i maki.
      • annielika Re: trachana 29.03.06, 00:38
        mniam ja bardzo lubie. przepis jak zrobic jest na opakowaniu. ja po prostu
        gotuje w wodzie, az bedzie miekkie, dosyc duzo czasu to zajmuje, potem jest taka
        papka. potem, jak mam to jesc, to dolewam zimnego mleka. niby z nim sie powinno
        gotowac na koniec, ale ja nie lubie zbyt goracego jedzenia. super, bardzo
        dobre... a i jeszcze posypuje cukrem, bo lubie slodkie. mozna osolic. a, i
        rzeczywiscie oni to gotuja z mlekiem potem susza i pakuja, jakos tak.

pozdr.
        • agniecha313 Re: trachana 29.03.06, 10:00
          trachana to cos podobnego do naszych zacierek,tylko drobniejsze.
    • ilonka19 Re: trachana 29.03.06, 10:21
      Istnieja dwa rodzaje trachanasu ksinos i glikos. Najpierwo wyrabia sie ciasto z
      maki i mleka a potem robi sie filo takie jak do pity ktore zostawia sie na
      sloncu azeby wyschlo. Nastepnie kruczy sie ty placki lub przeciera sie ja przez
      naczynie ktore ma dziurki i trachanas gotowy-przynajmniej tak moja babcia go
      robi.
    • olna Re: trachana 29.03.06, 13:15
      Podobno to jest bardzo zdrowe ale moje dzieciaki nie chca tego jesc pod zadna
      postacia ani na slodko,ani w mleku,ani w zupie.Dlatego w ogole nie
      uzywam.Wiem,ze u nas lokalne baby sie spotykaja i przez kilka dni wspolnie
      robia ciasto,susza i plotkuja.
      • annielika Re: trachana 29.03.06, 13:17
        moj grek nie jada, za to jak juz pisalam ja bardzo lubie i gotuje dla siebie, a
        on jedynie rozkoszuje sie zapachem, co mu dziecinstwo przypomina... smile

pozdr.
    • margarita6 Re: trachana 29.03.06, 13:46
      Moja tesciowa robi trachana,maz zajada a ja nie cierpie,chociaz probowalam
      roznych wersji i u roznych znajomych.Moja mala tez nie chce jesc.
      Moj maz je ugotowane trachana w wodzie,wymieszane z usmazona cebulka na
      oliwie,doprawiona pieprzem i slodka papryka....
      Mi tez wyglada na zacierki.
      Znajome dzieci jedza gotowane z mlekiem.
    • bachula_gr Re: trachana 29.03.06, 20:23
      Dziewczyny- dzieki!
      Zaraz posle dalej czyli do moich rodzicow, ktorzy wczoraj wyczytali w
      przewodniku GW "Podroze marzen", ze bedac w Metsovie nalezy skosztowac
      lokalnego przysmaku (?) - trachana wlasnie. No i sie zrobila afera - bo jak to
      ja przez tyle lat i wizyt ukrywalam ten smnakolyk przed nimi wink a na dodatek
      nie wiem co to.
      Wuj, co ma tiropolio sprzedaje w wersji stalej a nie sypkiej, w postaci
      smierdzacych nieco twardych jak skala kul. Przedszkole i rodzinka serwuja w
      wersji: zupa z mlekiem i feta. Jak mam podejscie do tego jak do fakies- bleeee
      ale WAm zycze oczywiscie SMACZNEGO!
      • annielika Re: trachana 29.03.06, 20:29
        hahaha, ale mi smaku narobilas bachula! hehehehe...

• sylwialew Re: trachana 01.04.06, 21:34
      Ja to nawet raz robilam hehehehehe Ale wcale mi nie smakuje jest bleeeeeeee a
      juz ten ksinos to cos obrzydliwego.Powiedz rodzicom zeby sie cieszyli ze przed
      nimi tyle lat ukrywalas ten przysmak wink
    • katerina39 Re: trachana 05.04.06, 14:22
      TRACHANA TO KASZA NASZA KASZA jeczmienna tylko bardziej zmielona
    • katerina39 Re: trachana 05.04.06, 14:28
      TRACHANA TO KASZA NASZA KASZA jeczmienna tylko bardziej zmielona grecy to gotuja
      z przecierem pomidorowym i ostra papryczka,lepsza jest ta ciemniejsza bo ta
      biala jest bardziej z mlekiem gotowana i suszona i nie jest taka smaczna a ta
      ciemna mozna ja ugotowac tak jak gotujesz polska kasze na gesto i zrobic do tego
      gulasz i ogoreczek i mmmnniiaaaam!albo poprostu nasz polski
      KRUPNICZEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!smacznego
      • flisvos Re: trachana 05.04.06, 18:07
        krupnik!!!! na prawde?! jutro robie i dam znac jak wyszedl! ale sie stesknilam
        za moja ulubiona zupka smile mniam, mniam
        • bachula_gr Re: trachana 05.04.06, 18:24
          Nie cierpie krupniku.
          • flisvos Re: trachana 05.04.06, 18:40
            dzieki smile
            • annielika Re: trachana 09.04.06, 17:42
              i jak ci flisvos wyszlo? smakowalo?
              • flisvos Re: trachana 09.04.06, 19:27
                nie moglam dostac tej ciemnej wersji, wiec skonczylo sie na kotlecikach z
                kurczaka z sserem i pieczarkami sad
                • annielika Re: trachana 10.04.06, 17:21
                  mmm, mniam mniam ten kurczaczek! gotujesz codziennie? ja mam przyplywy checi,
                  ktore potem znikaja... na szczescie gotuje na kilka dni, wiec nie ma problemu.

pozdr.
                  • flisvos Re: trachana 10.04.06, 18:58
                    zima staram sie gotowac codziennie, bo bardzo lubie; a w wakacje nie mam czasu
                    na kuchnie crying tylko jakies ciasta, czy desery(slodkiego nidgy sobie nie
                    odmawiam).
      • flisvos Re: trachana 11.04.06, 19:05
        no wiec dzis, bo padalo stierdzilam ze najlepsza bedzie ciepla zupka smile
        dostalam w koncu ciemna wersje trachana i zaczelam gotowac moj kochany
        krupniczek; tylko ze okazalo sie iz to cos nie ma nic wspolnego z nasz kasza,
        smierdzi niesamowicie(mam nadzieje ze kupilam cos innego bo na prawde chce
        zjesc krupnik)
        niestety cala zupa wyladowala w k... szkoda tylko takiego ladnego schabiku crying
        dziewczyny czy sa jakies rodzaje tej trachany? ja kupilam ta ciemna i na pewno
        z niej nie da sie zrobic zupy
    • sylwialew Re: trachana 11.04.06, 19:48
      Krupniczek to nie z trachana tylko z Πλιγουρι το jest nasza kasza. Wlasnie
      mialam dzisiaj na obiad.A w tamtym tygodniu zrobilam sobie sos pieczarkowy +
      kasza bylo pyszne
      • flisvos Re: trachana 11.04.06, 19:58
        dzieki sylwia! moze zrobie ale nie teraz, bo mam uraz jak mi cos nie wyjdzie
        podczas gotowania wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka