bachula_gr 28.03.06, 21:28 Cczy ktos mnie moze w koncu oswieciec CO TO JEST po polsku? Jak wyglada to wiem ale nie jem )) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawelek1911 Re: trachana 28.03.06, 21:48 nigdy nie jadłam,ale wygląda na świństwo.za słownikiem gr.to rodzaj ciasta(mąka pszenna ugotowana z mlekiem)i wysuszona.jak się to przyrządza? Odpowiedz Link
grazyna0501 Re: trachana 28.03.06, 23:20 jak dokladnie to sie przyzadza to nie wiem, ale mam tu nieopodal nigdy niewysychajace zrodlo tego towaru w postaci pewnej wiekowej juz nieco ciotki, zapytam. jak na moje wyczucie i smak to rodzaj kluseczek- takich jak zacierki, robionych z kwasnego mleka i maki. Odpowiedz Link
annielika Re: trachana 29.03.06, 00:38 mniam ja bardzo lubie. przepis jak zrobic jest na opakowaniu. ja po prostu gotuje w wodzie, az bedzie miekkie, dosyc duzo czasu to zajmuje, potem jest taka papka. potem, jak mam to jesc, to dolewam zimnego mleka. niby z nim sie powinno gotowac na koniec, ale ja nie lubie zbyt goracego jedzenia. super, bardzo dobre... a i jeszcze posypuje cukrem, bo lubie slodkie. mozna osolic. a, i rzeczywiscie oni to gotuja z mlekiem potem susza i pakuja, jakos tak. pozdr. Odpowiedz Link
agniecha313 Re: trachana 29.03.06, 10:00 trachana to cos podobnego do naszych zacierek,tylko drobniejsze. Odpowiedz Link
ilonka19 Re: trachana 29.03.06, 10:21 Istnieja dwa rodzaje trachanasu ksinos i glikos. Najpierwo wyrabia sie ciasto z maki i mleka a potem robi sie filo takie jak do pity ktore zostawia sie na sloncu azeby wyschlo. Nastepnie kruczy sie ty placki lub przeciera sie ja przez naczynie ktore ma dziurki i trachanas gotowy-przynajmniej tak moja babcia go robi. Odpowiedz Link
olna Re: trachana 29.03.06, 13:15 Podobno to jest bardzo zdrowe ale moje dzieciaki nie chca tego jesc pod zadna postacia ani na slodko,ani w mleku,ani w zupie.Dlatego w ogole nie uzywam.Wiem,ze u nas lokalne baby sie spotykaja i przez kilka dni wspolnie robia ciasto,susza i plotkuja. Odpowiedz Link
annielika Re: trachana 29.03.06, 13:17 moj grek nie jada, za to jak juz pisalam ja bardzo lubie i gotuje dla siebie, a on jedynie rozkoszuje sie zapachem, co mu dziecinstwo przypomina... pozdr. Odpowiedz Link
margarita6 Re: trachana 29.03.06, 13:46 Moja tesciowa robi trachana,maz zajada a ja nie cierpie,chociaz probowalam roznych wersji i u roznych znajomych.Moja mala tez nie chce jesc. Moj maz je ugotowane trachana w wodzie,wymieszane z usmazona cebulka na oliwie,doprawiona pieprzem i slodka papryka.... Mi tez wyglada na zacierki. Znajome dzieci jedza gotowane z mlekiem. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: trachana 29.03.06, 20:23 Dziewczyny- dzieki! Zaraz posle dalej czyli do moich rodzicow, ktorzy wczoraj wyczytali w przewodniku GW "Podroze marzen", ze bedac w Metsovie nalezy skosztowac lokalnego przysmaku (?) - trachana wlasnie. No i sie zrobila afera - bo jak to ja przez tyle lat i wizyt ukrywalam ten smnakolyk przed nimi a na dodatek nie wiem co to. Wuj, co ma tiropolio sprzedaje w wersji stalej a nie sypkiej, w postaci smierdzacych nieco twardych jak skala kul. Przedszkole i rodzinka serwuja w wersji: zupa z mlekiem i feta. Jak mam podejscie do tego jak do fakies- bleeee ale WAm zycze oczywiscie SMACZNEGO! Odpowiedz Link
annielika Re: trachana 29.03.06, 20:29 hahaha, ale mi smaku narobilas bachula! hehehehe... Odpowiedz Link
sylwialew Re: trachana 01.04.06, 21:34 Ja to nawet raz robilam hehehehehe Ale wcale mi nie smakuje jest bleeeeeeee a juz ten ksinos to cos obrzydliwego.Powiedz rodzicom zeby sie cieszyli ze przed nimi tyle lat ukrywalas ten przysmak Odpowiedz Link
katerina39 Re: trachana 05.04.06, 14:22 TRACHANA TO KASZA NASZA KASZA jeczmienna tylko bardziej zmielona Odpowiedz Link
katerina39 Re: trachana 05.04.06, 14:28 TRACHANA TO KASZA NASZA KASZA jeczmienna tylko bardziej zmielona grecy to gotuja z przecierem pomidorowym i ostra papryczka,lepsza jest ta ciemniejsza bo ta biala jest bardziej z mlekiem gotowana i suszona i nie jest taka smaczna a ta ciemna mozna ja ugotowac tak jak gotujesz polska kasze na gesto i zrobic do tego gulasz i ogoreczek i mmmnniiaaaam!albo poprostu nasz polski KRUPNICZEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!smacznego Odpowiedz Link
flisvos Re: trachana 05.04.06, 18:07 krupnik!!!! na prawde?! jutro robie i dam znac jak wyszedl! ale sie stesknilam za moja ulubiona zupka mniam, mniam Odpowiedz Link
flisvos Re: trachana 09.04.06, 19:27 nie moglam dostac tej ciemnej wersji, wiec skonczylo sie na kotlecikach z kurczaka z sserem i pieczarkami Odpowiedz Link
annielika Re: trachana 10.04.06, 17:21 mmm, mniam mniam ten kurczaczek! gotujesz codziennie? ja mam przyplywy checi, ktore potem znikaja... na szczescie gotuje na kilka dni, wiec nie ma problemu. pozdr. Odpowiedz Link
flisvos Re: trachana 10.04.06, 18:58 zima staram sie gotowac codziennie, bo bardzo lubie; a w wakacje nie mam czasu na kuchnie tylko jakies ciasta, czy desery(slodkiego nidgy sobie nie odmawiam). Odpowiedz Link
flisvos Re: trachana 11.04.06, 19:05 no wiec dzis, bo padalo stierdzilam ze najlepsza bedzie ciepla zupka dostalam w koncu ciemna wersje trachana i zaczelam gotowac moj kochany krupniczek; tylko ze okazalo sie iz to cos nie ma nic wspolnego z nasz kasza, smierdzi niesamowicie(mam nadzieje ze kupilam cos innego bo na prawde chce zjesc krupnik) niestety cala zupa wyladowala w k... szkoda tylko takiego ladnego schabiku dziewczyny czy sa jakies rodzaje tej trachany? ja kupilam ta ciemna i na pewno z niej nie da sie zrobic zupy Odpowiedz Link
sylwialew Re: trachana 11.04.06, 19:48 Krupniczek to nie z trachana tylko z Πλιγουρι το jest nasza kasza. Wlasnie mialam dzisiaj na obiad.A w tamtym tygodniu zrobilam sobie sos pieczarkowy + kasza bylo pyszne Odpowiedz Link
flisvos Re: trachana 11.04.06, 19:58 dzieki sylwia! moze zrobie ale nie teraz, bo mam uraz jak mi cos nie wyjdzie podczas gotowania Odpowiedz Link