25.05.06, 14:33
Straszny urodzaj na weze w tym roku w naszych okolicach. grrrrr.... dzis
widzialam jedno wielkie paskudztwo na glownej drodze, chcialo przelezc z
jednej strony na druga i ktos potracil.

Jak sobie radzicie z tutejsza egzotyczna fauna? O ile juz przyzwyczailam sie
do zastepow malych i zwinnych kolezanek jaszczurek, nie wpadam w taaaka
panike na widok skorpiona w domu to te weze mnie przerastaja. brrrrr

A propos moze znacie jakis specyfik, ktory mozna by zaaplikowac krzaczyszkom
za plotkiem ogrodka od strony niezamieszkalej?
OLNA, moze TY cos mozesz polecic?
Obserwuj wątek
    • olna Re: Weze 26.05.06, 09:08
      jaszczurek jest tu rzeczywiscie duzo,ale mi nie przeszkadzaja.Koty na nie
      bardzo chetnie poluja.Wezy tu w okolicy jest malo(ale zdarzalo sie ,ze kocur
      przywlokl jakiegos)ale sporo widzialam na Chalkidiki.jednego lata wybuchla tam
      straszne panika,bo wezy bylo wyjatkowo duzo.Potem okazalo sie,ze to byly weze
      ekologiczne wypuszczone specjalne w wiekszych ilosciach do walki z gryzoniami
      na dzialkach.
      Ale nie znosze tych monstrualnych poludniowych karaluchow!
      Co do krzaczkow po drugiej stronie ogrodu to u nas najlepiej sprawdza sie maz
      zaopatrzony w kosiarkesmileSa jakies preparaty do pryskania juz po skoszeniu ale
      nie znam nazwy.W sklepie ogrodniczym powinni wiedziec
      • katerinaki Re: Weze 27.05.06, 18:18
        Tak jak pisala Olna na Halkidiki jest tego dziadostwa sporo, a poniewaz od paru
        lat pol roku spedzam w tych okolicach, wiec mam z tym jakies doswiadczenie. To,
        ze od konca kwietni i prawie przez caly maj wychodza i pelno ich na drodze (
        zywych, lub rozjechanych) to juz mnie nie dziwi i zdazylam sie przyzwyczaic.
        Zaczynam sie dopiero niepokoic jak zaczynaja wchodzic do domu albo do ogrodu, a
        niestety i to przezylam. Pamietam, ze wtedy sypalismy dookola ogrodu jakis
        proszek i wtedy byl spokoj. Dowiem sie jak sie to nazywalo i dam Ci znac.
        • bachula_gr Re: Weze 27.05.06, 19:19
          Wlasnie o ten proszek mi chodzi. Niektorzy polecaja siarke, ale podobno raz
          dziala raz nie.
    • tutanka Re: Weze 28.05.06, 07:42
      dziewczyny, a czy te greckie weze sa jadowite?
      • katerinaki Re: Weze 28.05.06, 10:38
        ten proszek nazywa sie: tiafi i jest to chyba cos pochodnego od siarki. Zapytaj
        sie meza, napewno bedzie wiedzic gdzie to dostac
        • bachula_gr Re: Weze 28.05.06, 11:45
          To siarka.
    • annielika Re: Weze 30.05.06, 15:43
      no luuudzie!!! teraz bede sie bala otworzyc drzwi do ogrodka, bo moze jakis
      stwor sie wsliznie... nie znosze wezy... uuuuschhhh!!! ani zadnych insektow. a
      najgorsze, ze jak sie pojawi ten monstrualny karaluch na mojej drodze, to sie
      brzydze go zabic... uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuschhhhhh, brrrrrr!
      • tutanka Re: Weze 01.06.06, 09:16
        czemu nikt mi nie odpowiedzial czy te weze sa jadowite? a skorpiony?
        ja jeszcze zadnego nie spotkalam, ale sie boje!!!
        • bachula_gr Re: Weze 01.06.06, 10:10
          tutanka napisała:
          > czemu nikt mi nie odpowiedzial czy te weze sa jadowite? a skorpiony?

Bo pewnie nikt (NA SZCSCIE-TFU TFU TFU) sie na wlasnej skorze nie przekonal a
          opowiesci osob trzecich wiadomo jakie moga byc.
    • zagubiona_274 Re: Weze 31.05.06, 21:52
      bede mieszkac w atenach......nie mowcie mi ze sa tam gdzies
      skorpiony????????????????????? bbbbbrrrrrrrrrrrrrr.......................
      • annielika Re: Weze 31.05.06, 23:47
        hehehe, no co ty, w atenach nie przezyja!!! jedynie karaluchy i szczury,
        heheheh.. . naprawde widzialam!
      • bachula_gr Re: Weze 01.06.06, 08:37
        zagubiona_274 napisała:
        > bede mieszkac w atenach......nie mowcie mi ze sa tam gdzies
        > skorpiony????????????????????? bbbbbrrrrrrrrrrrrrr.......................

Po pewnym czasie chcac nie chcac sie przyzwyczaisz i Ty, ze zamiast pajakow
        zabijasz skorpiony. Glowa do gory. sa bardziej tropikalne kraje i zyjatka wink
        • zagubiona_274 Re: Weze 01.06.06, 18:37
          wwwwwrrrrrrrrrrrrrrrr nie straszcie mnie bllleeee
          • annielika Re: Weze 01.06.06, 19:42
            eh, no cos ty tak zle nie jest!!! dla mnie grecja nie rozni sie tak bardzo od
            polski, co dajmy na to szwecja. ja sie tutaj czuje, jakbym byla w polsce. nie no
            pewnie, ze widze roznice, ale... nawet gazetke polska i ksiazki sobie tutaj moge
            kupic bezproblemowo. witaminke c. bialy ser. smietane. takiego luxusu w szwecji
            nie uswiadczylam. a robaczkow jest wiecej, bo to cieply kraj, ale nie spotyka
            sie ich na kazdym kroku.
            • flisvos Re: Weze 01.06.06, 21:39
              no wlasnie wrocilismy od dziadkow i tam podczasz naszych "spacerow" mialam
              bliskie spotkania z tym paskudztwem, ach jak ja sie boje wezy, fuuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka