Dodaj do ulubionych

znowu terroryzm

10.08.06, 13:25
Znowu kolejne proby zamachow w Londynie, tym razem mialy ulec zagladzie zalogi
i pasazerowie okolo 10 samolotow lecacych do Ameryki. Lotnisko w Warszawie
ewakuowane kompletnie - podobno tylko z przyczyny zostawionego przez nieznana
osobe bagazu.
wiadomosci.onet.pl/1369071,12,item.html
Jak podaja zrodla amerykanskie, zatrzymane osoby (21 sztuk) sa pochodzenia
brytyjskiego i pakistanskiego.
Boze czy ten terroryzm sie kiedys skonczy???
A tak mi sie dobrze dzien zapowiadal i wczoraj odbieralam kogos z lotniska,kto
przylecial z Wawy.. Ecj
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: znowu terroryzm 10.08.06, 15:22
      Niestety sad Tym razem zamiast w bucie, mieli miec bombe w butelce w postaci
      cieklej... U nas natychmiast zmiany, kto sie stawil na lotniko z butelka wody
      musial ja szybko wypic, lub wylac przed lotem. Nie wolno tez zadnego bagazu
      brac na samolot, jedynie male przedmioty typu portmonetka lub okulary - ale
      futeralu na nie juz nie.
      • asia.sthm Re: znowu terroryzm 10.08.06, 16:05
        dobrze ze wzmocnili kontrole , choc to uciazliwe.
        Ja w sobote dziecko w trzeci kraniec swiata wysylam i niech doleci bez
        podejrzanych cieczy na pokladzie.
        Kto dzis gdzies leci to pewnie sie glownie naczeka, u nas juz sie Arlanda
        zakorkowala na amen.
        sad((
        • jan.kran Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 16:50
          Nie lubie arabskich terrorystow , Hezbollah , fanatykow religijnych ktorzy
          zagrazaja zyciu mojemu i zyciu moich dzieci.
          Jestem przeciwna bezmyslnej tolerancji i ignorancji ktora oskarza na kazdym
          kroku Izrael za agresje przeciwko terrorystom ktorzy stawiaja pod znakiem
          zapytania istnienie demokratycznego panstwa.
          Dzis Izrael a jutro Europa i USA.
          A moze juz dzis Europa i USA ?
          Przyjaciele Palestyny , Syrii , Iraku , Iranu mam nadzieje ze Wam sie
          otworza oczy. Nie chce myslec o nastepnym WTC .
          Moje dzieci maja przyleciec do mnie samolotami z Berlina i Monachium za kilka
          dni.
          Czy moge byc pewna ze dolece ?
          Czy nastepna bomba arabskich terrorystow czeka mnie za rogiem w Oslo czy trafi
          moich przyjaciol w Paryzu cz w Stanach? Ja mowie DOSC !!!
          Obudzcie sie przyjaciele arabskiego swiata pelnego teroryzmu i nienawisci do
          wszystkiego co nie jest muzulmanskie.
          Kran
          • asia.sthm Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 17:12
            Nie panikuj Kranie.
            Teraz polatac bedzie mozna bezpieczniej.
            Oglaszanie swojego razizmu nic tu nie pomoze, najwyzej ci ciezar z watroby
            troche spadnie.
            Cala ta epistola wydaje mi sie bez sensu.
            Jak mozna mowic DOSC i jednoczesnie podburzac zamiast lagodzic.
            Napij sie zimnej wody.
            • tamsin Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 17:40
              bezpieczne latanie powinno byc kojarzone z tym, ze samolot jest mechanicznie
              sprawny, pilot dobrze wyszkolony i lotnisko nie przepelnione. bezpieczne
              latanie nie powinno sie kojarzyc z tym, ze moze jakis fanatyk jest gotowy sie
              zabic na pokladzie pelnym niewinnych ludzi, ale zostaje w jakis sposob
              zatrzymany przez policje. Zimna woda tutaj nikomu nie pomoze, ludzie nie musza
              rozumiec nienawisci.
              • asia.sthm Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 18:02
                > Zimna woda tutaj nikomu nie pomoze, ludzie nie musza
                > rozumiec nienawisci.

Gdyby stosowac metode zimnej wody na szersza skale to by oczywiscie wiele
                pomogla. Nienawisc rodzi nienawisc i ja nie zamierzam poddac sie tej fali za
                zadne skarby swiata. Nienawisc owocuje coraz gorszymi dzialaniami, checia
                zemsty. Kreci sie ta kolomyja juz wystarczajaco dlugo aby zauwazyc ze robi sie
                coraz gorzej i nalezaloby zmienic sposob myslenia. A tu warto zaczac od siebie.
                Zamiast ulegac i poddac sie niszczacej fali nalezy zaczac od swojego otoczenia.
                Ja nie widze sensu w jatrzeniu juz wystarczajaco rozjatrzonej sytuacji w
                swiecie.
                sad
                • tamsin Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 18:10
                  Wiem, ze najlepiej byloby gdybysmy sie wszyscy nawzajem kochali, ale tak nie
                  jest. Zaczynajac od siebie, ja glosze, ze rozwiazaniem jest eliminacja komorek
                  nienawisci jakimi sa radykalne sekty islamu, ktore na kazdym kazaniu zieja
                  jadem. Nie musimy tego robic w nienawisci, ale za to konsekwentnie. Nie powinno
                  sie takiego czegos tolerowac, jak sie nie toleruje kradziezy czy molestowania
                  dzieci. Nie pisalam, ze musimy odpowiadac nienawiscia, ale na pewno nie musimy
                  tolerowc gloszenia nienawisci i tym samym prania mozgow mlodych muzulmanow,
                  ktory sa gotowi zabic w tej nienawisci caly samolot niewinnych ludzi.
                • katarzynams Re: Jestem rasistka. 11.08.06, 18:40
                  asia.sthm napisała:

> Nienawisc rodzi nienawisc i ja nie zamierzam poddac sie tej fali za
                  > zadne skarby swiata. Nienawisc owocuje coraz gorszymi dzialaniami, checia
                  > zemsty. Kreci sie ta kolomyja juz wystarczajaco dlugo aby zauwazyc ze robi
                  sie
                  > coraz gorzej i nalezaloby zmienic sposob myslenia. A tu warto zaczac od
                  siebie.<

Czyli co mam zrobic? Tolerowac dzialania religijnych fanatykow, ktore maja na
                  cele zniszczenie mojego swiata? Masz jakies rozwiazanie problemu? Dlaczego ja
                  mam zyc w ciaglym zagrozeniu, dlaczego mam rezygnowac z tego co dla mnie wazne
                  i cenne? Mam dosyc poprawnosci politycznej i nie wiedze powodu dla ktorego ja
                  mam tolerowac cokolwiek co neguje moj system wartosci. Nie widze tu miejsca na
                  zemste, tylko obrone przed atakami na mnie, obrone przy pomocy wszelkich
                  mozliwych srodkow.
                  katarzyna
                  • asia.sthm Re: Jestem rasistka. 11.08.06, 20:27
                    katarzynams napisała:

> Czyli co mam zrobic? Tolerowac dzialania religijnych fanatykow, ktore maja na
                    > cele zniszczenie mojego swiata?

Nie, dzialan religijnych fanatykow nie polecalam nikomu tolerowac , sama tez
                    ich nie toleruje. Osobiscie jestem przeciwna religijnym szkolom, co nie oznacza
                    ze jestem przeciwna jakiejs religii. Religia to religia. Potepiam terroryzm w
                    kazdym wykonaniu i wersji, potepiam kazda przemoc w jakiekolwiek imie bylaby
                    wykonana i nigdy tego nie usprawiedliwiam. Rzeczy i zjawiska nalezy nazywac po
                    imieniu .

> Masz jakies rozwiazanie problemu?

Niestety nie mam, ale wiem ze dotychczasowe metody o tzw doope potluc mozna.
                    Wierze ze zarowno politycy mocarstwa jak i innych zamieszanych panstw
                    zorientuja sie ze nalezy podjac nowe kroki. Pokojowe dyplomatyczne ugodowe
                    konsekwentne .

> Dlaczego ja
                    > mam zyc w ciaglym zagrozeniu,dlaczego mam rezygnowac z tego co dla mnie wazne
                    > i cenne? Mam dosyc poprawnosci politycznej i nie wiedze powodu dla ktorego ja
                    > mam tolerowac cokolwiek co neguje moj system wartosci. Nie widze tu miejsca
                    na
                    > zemste, tylko obrone przed atakami na mnie, obrone przy pomocy wszelkich
                    > mozliwych srodkow.
                    > katarzyna

W zagrozeniu zyje wiekszosc ludzi na tej planecie, ktora sobie tak
                    zagospodarowalismy jak umielismy wink
                    Nie powinnas nigdy rezygnowac z tego co dla ciebie wazne i cenne ani tolerowac
                    cokolwiek co neguje twoj system wartosci (tu uzylam dokladnie twoich slow)
                    Teraz badz przygotowana ze ludzie innych wyznan i kultur maja dokladnie te same
                    zyczenia, pragna dokladnie tego samego co ty. Czy uznasz bez namyslu ich prawo
                    do tego? To jest retoryczne pytanie smile

Mnie chodzi o to po prostu zeby nauczyc sie w zgodzie zyc na tej Ziemi.
                    I znow powtorze: zaczynamy od siebie i wlasnego podworka.
                    Politykom kiepsko idzie jak do tej pory.

Wielkie uznanie dla Scotland Yardu za zapobiegniecie wielkiej tragedii.
                    • katarzynams Re: Jestem rasistka. 12.08.06, 19:08
                      asia.sthm napisała:

> Nie, dzialan religijnych fanatykow nie polecalam nikomu tolerowac , sama tez
                      > ich nie toleruje.
                      ..... Rzeczy i zjawiska nalezy nazywac po
                      > imieniu .<

widzisz, ale potepianie i nazywanie rzeczy po imieniu niczego tu nie rozwiazuje.
                      Przykro mi bardzo, ale walka z terroryzmem to nie jest kwestia dyplomacji, tu
                      sa potrzebne radykalne, konsekwentne dzialania.

> W zagrozeniu zyje wiekszosc ludzi na tej planecie, ktora sobie tak
                      > zagospodarowalismy jak umielismy wink<

jest takie powiedzenie, z ktorym sie calkowicie zgadzam: zle rzeczy dzieja sie
                      wtedy gdy dobrzy ludzi nic nie robia. Ja sie staram zyc swiadomie,
                      zaangazowanie, robiac wszystko co w mojej mocy zeby swiat byl lepszy. Mysle,
                      ze w skali globalnej tego zaangazowania zwyklych ludzi najbardziej brakuje.

> Teraz badz przygotowana ze ludzie innych wyznan i kultur maja dokladnie te
                      same
                      >
                      > zyczenia, pragna dokladnie tego samego co ty. Czy uznasz bez namyslu ich
                      prawo
                      > do tego? To jest retoryczne pytanie smile<

A jednak odpowiem. Uznam bez namyslu pod warunkiem, ze nie bedzie to naruszac
                      moich praw. Wiesz, wierzyc w cos to jedno, narzucac to innym to drugie.
                      Poza tym jakos sobie nie wyobrazam, zeby przyjsc do kogos do domu i zaczac mu
                      wszystko przestawiac do gory nogami.

> I znow powtorze: zaczynamy od siebie i wlasnego podworka.<
                      ja nie musze teraz zaczynac, ja juz zaczelam jakis czas temu, jak widac z
                      marnym skutkiem.
                      katarzyna

• jan.kran Re: Jestem rasistka. 10.08.06, 17:44
              asia.sthm napisała:

> Nie panikuj Kranie.
              > Teraz polatac bedzie mozna bezpieczniej.

------> Akurat rozmawialam z moja przyjaciolka w Stanach i nie jest wesolo.
              Moze i bezpieczniej ale bardziej upierdliwie.
              Zreszta sama nie wiem kochana , ostatnio pare lat temu byly noze do ciecia
              tapet, teraz plyny. Arabscy terorysci maja szeroko pojeta manie nie
              lubienia mnie i moich dzieci. Oraz zachodniej cywilizacji.

Wiesz , krotkie spodniczki , sex przedmalzenski , rownouprawniwnie dla kobiet.
              Wyzwanie dla religii ktora jest jakies szesciet lat do tylu do dzisiejszego
              swiata.

> Oglaszanie swojego razizmu nic tu nie pomoze, najwyzej ci ciezar z watroby
              > troche spadnie.

--------> Ciezar z watroby mi nie spadnie dopoki styl zycia moj , moich
              przyjaciol i moich dzieci bedzie dyktowany przez religie bliska sredniowiecza.

> Cala ta epistola wydaje mi sie bez sensu.

-------> Jasne ze bez sensu dopokija sie nie musze martwic o to ze samolot z
              oimi dziecmi zostanie wywalony w powietrze albo ze moja corka ktora wskutek
              wypadku ma metal w nodze moze miec problemyy na lotnisku albo moj syn nie moze
              miec ze soba butelki wody mineralnej, laptopa i trabki bo to zagraa
              bezpieczenstwu lotu.

> Jak mozna mowic DOSC i jednoczesnie podburzac zamiast lagodzic.
              > Napij sie zimnej wody.

Bede burzyc bo mam DOSC. Jestem ateistka i nie mam zyczenia zeby jakas
              sredniowieczna religia wchodzila w moje zycie.
    • alltid_ung Re: znowu terroryzm 10.08.06, 17:18
      o boze ...naprawde sie trzeba bac....z nog wala takie wiadomosci sad
      • jan.kran Re: znowu terroryzm 10.08.06, 17:32
        Mam w nosie czy ktos jet katolikiem , buddysta , wyznawca Allacha czy animista.
        Dopoki jego religia nie wpieprza sie w moje zycie.
        KONIEC.
        Jezeli muzulmanie zagrazaja zyciu mojemu i moich dzieci to nie bede pila zimnej
        wody.
        Kran
        • sylwek07 Re: znowu terroryzm 10.08.06, 17:48
          Judaizm tez jest sredniowieczny i jakos Ci On nie przeszkadza a nie wymienialas
          go a przeciez nie powinnas robic zadnych wyjatkow co do religii,prawda?
    • a.polonia Re: znowu terroryzm 10.08.06, 18:04
      Kurcze, pojutrze moi przylatuja...
    • kamu10 Re: znowu terroryzm 10.08.06, 18:06
      "21 osób związanych z planami zamachów na samoloty zatrzymano w Londynie i
      przedmieściach, a także w Birmingham - oświadczył zastępca komisarza
      londyńskiej policji Paul Stephenson.
      W wielu miejscach nadal trwają przeszukania - dodał.

Stephenson podkreślił, że policja jest pewna, iż zapobiegła spiskowi
      zmierzającemu do "masowego morderstwa na niewyobrażalną skalę".

Umieram z niecierpliwosci, zeby poznac szczegoly tej wspanialej akcji, jak
      policja rozgryzla zamiary terrorystow doslownie za piec dwunasta. Nie, zebym
      byla zwolenniczka teorii spiskowych, ale media moga/sa wspanialym narzedziem
      manipulacji i siania strachu w pospolstwie. Pomijajac juz fakt, ze jest to
      swietny moment, zeby strachu sie swiat najadl. Od razu dodam, ze sie boje
      arabskich fanatykow jak licho, zeby nie bylo, ze ich popieram.
      • sylwek07 Re: znowu terroryzm 10.08.06, 18:09
        kamu10 bo tutaj chodzi o tzw psychologie bo jak sama widzisz zdjeli Ich przed 11
        a kazdy wie co bylo 11 wrzesnia i tak teraz mysle ze ludzie zamiast sie bac 13
        beda sie bac 11 bo nie ma lepszej broni od leku i strachu...
      • tamsin Re: znowu terroryzm 10.08.06, 18:17
        mozna tak spekulowac, gdyby nie fakt ze terrorystom udalo sie zorganizowac i
        wysadzic budynki w Stanach, pociag w Hiszpanii i metro w Londynie. Rowniez nie
        nalezy zapominac o tym, ze facet w samolocie NAPRAWDE mial material wybuchowy w
        bucie. Malo wiary masz w to, ze teraz nacisk sie kladzie na zapobieganie
        atakom, a nie rozpatrywanie jak to mozliwe ze takie cos sie stalo. Przykladem
        zapobigania moze byc poszukiwanie przez FBI 11 egipskich studentow, ktorzy
        wjechali do USA na studenckich wizach ale nigdy do szkoly sie nie stawili.
        • ad.tl Re: znowu terroryzm 10.08.06, 18:35
          Jak bardz zadni krwi sa ci muzulmanscy faszysci..
          Mowi sie o tym, ze plan byl taki, ze 10 samolotow wylatuje w powietrze na raz -
          ile ludzi by zginelo? Pare tysiecy - jezeli na kazdym z translantyckich lotow
          leci 300 osob..
          Sa inne drogi zalamania gospodarki znienawidzonego USA - od atakow na ropociagi
          na alasce, poprzez kradziez danych i zaklocenie internetu..
          Ale na to trzeba rozumu - Ci bandyci tylko potrafia wywalac w powietrze co sie
          da - domy, budynki, autobusy, samoloty - rzadza krwi i nienawisc jest tak
          wielka, ze nie ma mowy o jakichkolwiek rozmowach, przebaczaniach, zrozumieniach.
          • jan.kran Re: znowu terroryzm 10.08.06, 19:22
            Ja nikogo nienawidze.

Pracuje z ludzmi ktorzy maja najrozniejsze kolory skory , religie i poglady.
            Dopoki Oni mi sie wpieprzaja w moje zycie jestem mila i spokojna.
            Ale mieszkam w Oslo gdzie minimum 25 % mieszkancow to przybledy.
            Przybledy takie jak ja.

TYLKO: JA sie ucze norweskiego, norweskiej kultury i se dostowowuje.
            A kolorowe przybledy roznie.
            Mam dosyc : kolorowych korzystajacych z moich podatkow , kolorowych ktorzy
            wycinaja lechtaczke kobietom mieszkajacym w EUROPIE , dosyc kolorowych
            zmuszajacych kobiety do chodzenia w upal w burce i trzech spodnicach.
            Dlaczego JA mam byc mila i spolegliwa i tolerowac ICH kulture ktora jest trzy
            lata swietlne od mojej?
            Dlaczego JA musze sie bac o moje dzieci , akceptowac ze na lotnisku bedzie
            kontrola trzy razy bardziej ostra niz zwykle ?
            Dlaczego mam akceptowac ze arabscy terrorysci probuja zmazac z mapy swiata
            jedyne demokratyczne panstwo na Bliskim Wschodzie jakim jest Izrael ?
            Obudzcie sie kochani przyjaciele Iraku , Syrii , Iranu i Palestyny !!!
            Kran _nie_lubiacy_arabskich_terrorystow
            • samo Re: znowu terroryzm 12.08.06, 09:29
              jan.kran napisała:
              > Obudzcie sie kochani przyjaciele Iraku , Syrii , Iranu i Palestyny !!!

Widze, Kranie, ze masz mesjanistyczne zapedy big_grin Ja nie uwazam sie za
              przyjaciolke Iraku i reszty, chociaz jako przeciwniczka najezdzania na te kraje
              przez USA i Izrael jestem pewnie za taka przez Ciebie uwazana. O wiele wiekszym
              wstretem napawa mnie atakowanie danego kraju pod pozorem obalania w nim
              aktualnego systemu politycznego aby w rzeczywistosci przejac kontrole nad
              zlozami ropy, niz partyzantka. W zachodnich mediach zdominowanych przez te same
              korporacje, ktore posiadaja udzialy w firmach energetycznych najczesciej
              powtarzanym slowem jest ostatnio terroryzm. Ostatnio-czyli od kilku lat. Tak
              jakby wczesniej nie bylo zamachow bombowych, porwan samolotow czy brania
              zakladnikow! Caly Zachod jest wprowadzony przez media w totalna panike i to one
              sa odpowiedzialne za nakrecanie spirali nienawisci. Moim zdaniem jest to
              czynione w celu okrycia plaszczem prawdziwych intencji USA, ktore uzaleznione
              sa od ropy z Bliskiego Wschodu i ekonomii tego kraju grozi totalny krach w
              razie odciecia zrodelka. Nie daja po dobroci za pol darmo, to sami sobie
              wezmiemy, w koncu jestesmy mocarstwem i gowno nam moga zrobic. Polityka juz tu
              ma niewiele do rzeczy. Ta wojna jest o pieniadze, o tryliony dolarow i to jest
              dla mnie najwieksze rozczarowanie. Prawa kobiet sa sprzedane za benzyne i
              argument ze trzeba zniszczyc islam jak sugerujesz, bo on nakazuje nosic burki i
              zabrania glosowac nie jest argumentem ktorym kieruja sie ci, ktorzy te wojne
              prowadza. Jesli ktos sie karmi mainstream'owymi mediami i nie wychyla nosa poza
              Fox News, Time'a, Newsweek'a czy Spiegel'a, to ciezko o inne przekonania.
              Zludzeniem jest bezstronnosc mediow, wolnosc prasy w USA czy obiektywnosc tych,
              ktorzy nam wiadomosci serwuja.

Mam przed soba nowy numer "Ms." z wymowna okladka zapowiadajaca w srodku
              artykul o tym, jak prawa kobiet sa w "wyzwalanych przez USA" krajach
              sprzedawane za rope. Jak chcesz Kranie, zeskanuje Ci artykul i wysle.
              www.msmagazine.com/summer2006/
              Dla mnie atak na Liban jest zapowiedzia i preludium ataku na Iran, ktory
              posiada drugie najwieksze na swiecie zloza ropy naftowej (Irak ma trzecie).
              Najpierw jednak musza sie w USA odbyc wybory do Kongresu, nikt teraz nie
              zdecyduje sie zaczynac kolejnej wojny.Jest to tylko moj poglad na sprawe i
              uwierz, bardzo chcialabym sie mylic.

Uklon dla Asi i Eli, poprosze troche wody :o)
              • jan.kran Re: znowu terroryzm 12.08.06, 17:03
                Mnie serdecznie malo obchodzi polityka USA , podobnie jak coraz mniej mniej
                interesuje polityka wogole.
                Prze kilkadziesiat lat mojego zycia bylam osoba zainteresowana polityka bardzo
                oraz niemniej naiwna.
                W ciagu cwierciecza mojej emigracji uwazalam sie za osobe otwarta na wszystkie
                kultury , tolerancyjana i spolegliwa.
                Natomiast im dluzej zyje i im bardziej sie przygladam swiatu uwazam ze trzeba
                albo zmusic tych przybledow ktorzy przybywaja do krajow zachodnich do
                dostosowania sie do NASZEGO sposobu zycia, kultury i nauczenia sie jezyka oraz
                szybkiego podjecia do pracy albo nalezy ich wsadzic w rakieta kosmiczna i
                wyslac tam skad przybyli.
                Do trzeciego pokolenia , bo Ci ktorzy chcieli zabic kikaset czy wiecej ludzi to
                drugie czy trzecie pokolenie palestynskie w Angliii.
                Dopoki NASZ swiat bezie mily i grzeczny i bedzie przyjmowal wszystkich jak leci
                a potem na MOJ koszt i MOICH dzieci bedzie im dawal kase i prawo pobytu dopoty
                nie bedzie gut.

Kran Mesjasz i Rasistatongue_outPPPP
                • asica74 Re: znowu terroryzm 12.08.06, 18:32
                  Kranie, twoje poglady to dla mnie pomieszanie z poplataniem. Z jednej strony
                  nawolujesz do tolerancji, a kilka postow dalej glosisz hasla godne despoty i
                  utracjusza. O co ci chodzi? Czy to kolejny post, by zwrocic na siebie uwage?
                  Powiem za Asia: napij sie zimnej wody.
                  • jan.kran Re: znowu terroryzm 12.08.06, 18:49
                    Tak , masz racje ze moje posty ostatnio to pomieszanie z poplataniem.
                    Dlatego ze jestem zszokowana a czlowiek tak emocjonalny jak ja i do tego
                    zbulwersowany moze miec problemy zeby sie wyslowicsmile)

Nie wiem na jakiej podstawie uwazasz ze chce swoimi postami zwrocic na siebie
                    uwage.
                    Ja traktuje rzeczywistosc netowa w wieloraki sposob.
                    Jako zrodlo rozrywki , informacji , platforme dyskusyjna , kolejnosc dowolna.
                    Moje zycie realne jest na tyle bogate i ciekawe oraz mam dosc osob ktore
                    zwracaja na mnie uwage ze nie potrzebuje netu zeby sie dowartosciowac.

Natomist bardzo sobie cenie mozliwosc porownywnia moich pogladow z innymi ,
                    ludzmi ktorych prawdopodobnienigdy nie mialbym mozliwosci realnie spotkac.

Jedna z najcenniejszych i najbardziej wartosciowych dyskusji w ostatnim czasie
                    dla mnie byla polemika z Ela na temat konfliktu bliskowschodniego na sasiednim
                    watku.
                    Bardzo sie roznimy pogladami ale nie przeszkadza nam to rozmawiac spokojnie i
                    sadze kulturalnie bez polewania sie zimna woda.

Co do meritum moich pogladow powiem Ci szczerze ze po Twoim poscie na chwile
                    stracilam ochote do dyskusji.
                    Mam alergie na wycieczki osobiste i zlosliwosc.
                    Do tematu z pewnoscia wroce.
                    Urszula

• katarzynams Re: znowu terroryzm 12.08.06, 18:55
                    asica74 napisała:

> Kranie, twoje poglady to dla mnie pomieszanie z poplataniem. Z jednej strony
                    > nawolujesz do tolerancji, a kilka postow dalej glosisz hasla godne despoty i
                    > utracjusza. <

utracjusza??? Chodzi o to, ze dochodza do glosu silne emocje i ja doskonale
                    Krana rozumiem. Wlasnie rozmawialam z moja mama i powiedzialam, ze rozwiazanie
                    problemu terroryzmu musi byc radykalne, moja mama na to, ze przy radykalnych
                    rozwiazaniach cierpia niewinni ludzie. Zgoda, tylko nie widze powodu dla
                    ktorego ja mam byc traktowana jako potencjalna terrorystka za kazdym razem jak
                    zechce poleciec samolotem. Byc moze latanie bez butelki wody i ksiazki do
                    poczytania nie stanowi szczegolnego problemu dla tych, ktorzy wierza w to, ze
                    zapewni im to bezpieczenstwo. Dla mnie jest to jednak zwyciestwo terroryzmu,
                    kompletne zastraszenie, ktore naprawde odbiera ludziom zdrowy rozsadek - CNN
                    podalo wiadomosc, ze jedno z miast amerykanskich rozdaje bezdomnym kosmetyki
                    odebrane na lotnisku - i nie zamierzam sie z tym godzic.
                    A jesli chodzi o tolerancje sprawa jest bardzo prosta, nie mam tolerancji dla
                    nietolerancji.
                    katarzyna
                    • samo Re: znowu terroryzm 12.08.06, 19:43
                      katarzynams napisała:
                      > Byc moze latanie bez butelki wody i ksiazki do
                      > poczytania nie stanowi szczegolnego problemu dla tych, ktorzy wierza w to, ze
                      > zapewni im to bezpieczenstwo. Dla mnie jest to jednak zwyciestwo terroryzmu,
                      > kompletne zastraszenie, ktore naprawde odbiera ludziom zdrowy rozsadek

Oznaka kompletnego zastraszenia jest popieranie najazdu na Bliski Wschod,
                      zrzucanie bomb na cywili w Libanie,Palestynie,Iraku,Afganistanie i wkrotce
                      Iranie. Co to ma wspolnego ze zdrowym rozsadkiem? Gdzie ta bron masowego
                      razenia Husajna?
                      • katarzynams Re: znowu terroryzm 12.08.06, 20:12
                        samo napisała:

> Oznaka kompletnego zastraszenia jest popieranie najazdu na Bliski Wschod,
                        > zrzucanie bomb na cywili w Libanie,Palestynie,Iraku,Afganistanie i wkrotce
                        > Iranie. <

mylisz sie, to wszystko o czym piszesz to nie oznaka zastraszenia, tylko
                        kompletnej bezmyslnosci, mimo wszystko dosc powszechnej, nie tylko w
                        amerykanskim spoleczenstwie. Jesli chodzi o Iran, jesli Bush sie zdecyduje na
                        inwazje, to juz bez spolecznego poparcia.
                        Czy zauwazylas, ze w przedwyborach w Connecticut wygral Ned Lamont, zwolennik
                        wycofania wojsk z Iraku?
                        katarzyna
                        • jan.kran Re: znowu terroryzm 12.08.06, 21:05
                          Samo , piszac przybledy uzywam ironii.

Mam sporo przemyslen.
                          Ale moze nie dzis.

Powiem tylko ze sama bedac emigrantka w wielu krajach mam bardzo duza
                          tolerancje do wszystkich przbywajacych_w_celu_poszukiwania_lepszego _zycia.

Troche jestem mimoza i na razie nie mam ochoty wystawiac sie na strzal na KP.

Jednak musze zazaczyc ze jestem osoba bardzo telerancyjna , majaca pojecie o
                          wielu kulturach i religiach , oczywiscie pobieznie ale wystarczajaco zeby
                          zyc w zgodzie z kilkudziesiecioma nacjami jakie mialam okazje poznac w ciagu
                          mojego zycia wagabundy.

Nigdy nie sadzilam ze zostana zwolenniczka zamkniecia Europy dla ludzi innych
                          nacji.
                          A powoli dochodze do tego wniosku.
                          Ale jak juz zaznaczylam to wierzcholek gory lodowej moich przemyslen.
                          Kran
                          • samo Re: znowu terroryzm 14.08.06, 11:45
                            Kranie, wracaj na watek i nie mimozuj. Najsampierw mysmy (biali) kolonizowali,
                            podrzynali gardla, zabijali, palili na stosach, narzucali swoj system
                            wartosci,brani w niewole, nosili biale spiczaste kaptury i niemieckie mundury,
                            teraz oliwa na wierzch wyplywa, historia zatacza kolo, dostajemy za swoje. Mi
                            sie czasem przypomina historia w podstawowce, nie cierpialam wkuwac dat i
                            wojen, na dodatek zawsze z mama zasypialysmy w poniedzialkowe poranki. Teraz
                            czasami mysle sobie- wojna sie juz wcale nie konczy, tylko rozszerza, my sie
                            tak goraczkujemy- wojna, taki a smaki prezydent w Polsce, bomby w samolotach...
                            Co nowego? Nic.

A w gruncie rzeczy to najbogatsze mocarstwo swiata w jakim mieszkam jest tak
                            zalezne od bliskowschodnich zrodel energii ze az sie slabo robi. Tydzien temu
                            byla kolejna rocznica zrzucenia bomby na Hiroszime i myslalam o tym, kiedy ta
                            walka o pieniadze przemieszana z fanatyzmem tak sie zaogni, ze zaczna sie
                            nawzajem wysadzac. I czy uda mi sie zlapac bezpieczny samolot do Polski jak juz
                            sie zacznie,zeby zobaczyc sie z mama.
                        • samo Re: znowu terroryzm 13.08.06, 11:20
                          katarzynams napisała:

> mylisz sie, to wszystko o czym piszesz to nie oznaka zastraszenia, tylko
                          > kompletnej bezmyslnosci, mimo wszystko dosc powszechnej, nie tylko w
                          > amerykanskim spoleczenstwie. Jesli chodzi o Iran, jesli Bush sie zdecyduje na
                          > inwazje, to juz bez spolecznego poparcia.
                          > Czy zauwazylas, ze w przedwyborach w Connecticut wygral Ned Lamont, zwolennik
                          > wycofania wojsk z Iraku?

Bezmyslnosc to swoja droga. Najazd na Afganistan i Irak odbyl sie pod
                          plaszczykiem "wojny z terroryzmem" i mial spoleczne poparcie wlasnie z powodu
                          zastraszenia ludzi- Saddam mial nas zabijac swoja bronia masowego razenia, a
                          Afganistan byl siedziba terroryzmu- ciekawa jestem jak sie Osama Bin Laden
                          ukrywa w tamtejszych jaskiniach, skoro ma chore nerki i wymaga ciaglych dializ.
                          No chyba ze ma jakis super maly kieszonkowy dializator, albo co druga jaskinia
                          w Afganistanie jest wyposazona w podstawowy ekwipunek medyczny big_grin
                • samo Re: znowu terroryzm 12.08.06, 19:51
                  jan.kran napisała

> Natomiast im dluzej zyje i im bardziej sie przygladam swiatu uwazam ze trzeba
                  > albo zmusic tych przybledow ktorzy przybywaja do krajow zachodnich do
                  > dostosowania sie do NASZEGO sposobu zycia

Przybledow??? Czy nasze forum jest wiec zbieranina przybledow? Jestem
                  zaskoczona jezykiem jakim sie poslugujesz, Kranie :o( "Nasz swiat","nasz sposob
                  zycia" i "NASZA kultura". Ja pisze z dawnej angielskiej kolonii, kraju
                  przybledow z calego swiata, gdzie wciaz zyja dzieci niewolnikow i codziennie
                  przybywa kolejnych ludzi spoza "naszej kultury".
    • sylwek07 Re: znowu terroryzm 10.08.06, 20:19
      jan.kran jak sama widzisz Oni sie trzymaja razem i wspieraja a np My?mozna by
      dlugo na ten temat rozmawiac i chyba w tym jest sekret bo czy mozna wojowac bez
      zaplecza itp...
      • elagrubabela Re: znowu terroryzm 10.08.06, 20:52
        Ula, czemu pomijasz Pakistan? Podobno wlasnie aresztowani mieli korzenie w
        Pakistanie a wiec w kraju MOCNO zwiazanym "przyjaznia" z USA i reszta Zachodu.
        Kazda epoka ma swoich terrorystow. Byly Czerwone Brygady, byly grupy Baader-
        Mainhoff czy jak tam sie one nazywaly, wczesniej byli anarchisci, teraz jest
        czas wysadzania w powietrze samolotow. Jaka technika, taki terroryzm. Kolejne
        pokolenia maja swoich szalencow. Nic nowego pod sloncem. Trzeba przeczekac na
        spokojnie i nie dac sie zabic. Warto sie bylo uczyc historii, nie bylby
        czlowiek taki zaskoczony - ha ha ha.
        Asia, Ty madra kobieta jestes, klaniam sie z szacunkiem smile Elka
        • sylwek07 Re: znowu terroryzm 10.08.06, 20:57
          Ela masz racje co do historii nawet w takiej Kanadzie byly ataki bombowe w
          latach 70-tych .
          • elagrubabela Re: znowu terroryzm 10.08.06, 21:03
            Oczywiscie, masz racje Sylwek, jak moglam zapomniec o FLQ! I tez bylo krwawo, i
            byl stan wojenny w QC ale tego sie juz dzis nie chce pamietac, bo minelo 30 lat
            spokoju. No i przez te 30 lat wyroslo nastepne pokolenie potrzebujace
            podniesionej adrenaliny i takie sa skutki. Ideologia czy religia sa w jakims
            sensie kompletnym przypadkiem, okrecil sie circle of life i znow jest czas na
            bomby. To minie, jak ospa wietrzna. Powinnismy wszyscy wypelnic zgodnie
            musztardowki lodowata, zrodlana woda smile Elka
        • asia.sthm Re: znowu terroryzm 10.08.06, 21:04
          > Asia, Ty madra kobieta jestes, klaniam sie z szacunkiem smile Elka

...bo duzo zimnej wody pije wink
          Ela, odklaniam sie sie szczerze w pas.
          • abere8 Re: znowu terroryzm 11.08.06, 00:25
            asia.sthm napisała:

> > Asia, Ty madra kobieta jestes, klaniam sie z szacunkiem smile Elka
            >
            > ...bo duzo zimnej wody pije wink
            > Ela, odklaniam sie sie szczerze w pas.

To ja sie dolacze do toastu musztardowka z zimna woda smile
            • tamsin Re: znowu terroryzm 11.08.06, 03:30
              anarchisci, separatysci i inni oraz ich dziela nie maja porownania do tego co
              sie obecnie dzieje. Terror ktory staraja sie wywolac islamscy fanatycy mozna
              jedynie porownac do terroru, ktory wywolal faszyzm na calym swiecie.
              Podrzynanie gardel niewinnym ludziom, zabijanie w immie allaha, nie moze byc
              porownane do malej grupki czerwonych brygad czy inny juz niestety zakurzonych w
              pamieci nazw. jezeli na to wystarczy szklanka wody to gratuluje wyrozumialosci -
              jeszcze raz. Historia powinna dac nauczke, ze uspakajanie Hitlera i spogladanie
              z boku jak miliony Zydow szly do gazu nie jest wlasciwym rozwiazaniem. No ale w
              tamtych czasach rowniez bylo wielu sympatykow faszyzmu i gazowania ludzi. Moze
              tez pili duze ilosci zimnej wody?
              • asia.sthm Re: znowu terroryzm 11.08.06, 09:54
                Tamsin, szklanka wody jest przeznaczona dla Krana i nas wszystkich aby nie
                poddac sie ogolnej histerii propagandy strachu wywolujacej te niszczaca
                nienawisc do innych grup, te cholerna potrzebe obarczenia wina "innych". Teraz
                jest winny islam, czy za hitlera bylo winne cale chrzescijanstwo?

Terrorystow nalezy wylapac , ale wyraznie widac, ze to jest hydra, utniesz jej
                jedna glowe, wyrasta dziesiec. Oni kieruja sie ideologia, silna wiara w swoja
                slusznosc i do tego trzeba by podejsc z innej strony. Nie podejme sie debaty
                kto zaczal te wyscigi, sklonna jestem tylko stwierdzic, ze dotychczasowe metody
                walki z terroryzmem sa smiesznie bezowocne, oparte tylko na wytartych
                sloganach, skupianiu sie na tej przyslowiojej jednej glowie do obciecia,
                wywolujac wyrastanie nastepnych.
                Nie znam przepisu na rozwiazanie tego swiatowego problemu, wiem jednak ze
                nalezy zmienic sposob myslenia i spojrzenia na calosc.
                A na bledach nalezy sie uczyc.
                • tora99 Re: znowu terroryzm 11.08.06, 16:52
                  podpisuje sie pod asia,
                  uwazam, ze nawolywanie do kontynuacji wojny, a wlasciwie wojen, bo tyle ich sie
                  namnozylo, ze sie pogubic mozna, nie prowadzi do rozwiazania. tak jak pisalam
                  juz w innym watku, nawet jezeli ktos by sie uparl i majac wnosie milimony
                  niewinnych, zrzucil tam wszystko co mozliwe i zrownal z ziemia, to i tak by nic
                  z tego nie wyszlo.
                  bo terrorysci sa wsrod nas. ci, ktrzy zostali teraz aresztowani, urodzili sie w
                  anglii.
                  kolejny krok, to wojnY domowe.

to nie tak, ze sie nie boje, bo tez poczulam duzy lek po przeczytaniu info o
                  kolejnych aresztowaniach. (po aresztowaniach w ontario, balam sie wsiadac do
                  metra.) i nie mam pomyslu na rozwiazanie. ale nie widze sensu kontynuowania
                  tego, bo coraz bardziej sie to wszystko nakreca. boje sie, ze przyjdzie taki
                  dzien, ze terrorysci znajda w koncu sposob na zdobycie broni masowgo razenia.
                  i nawet nie chce mi sie myslec o tym co dalej. (a co dopiero pisac)

• pal0ma Re: znowu terroryzm 11.08.06, 19:26
                    Nie znam Asi, ale bardzo ją lubię. Zgadzam się z Torą. Słuchajcie, wojny są
                    zawsze niesprawiedliwe, ale kiedyś mogły przynieść jakiś skutek, wygraną lub
                    przegraną, w sytuacji gdy jeden kraj walczył z drugim. Natomiast teraz wróg
                    jest inny, może mieszkać w domu obok w Paryżu, Londynie czy gdziekolwiek na
                    świecie. Nie można stosować metod wypracowanych w przeszłości do obecnej
                    sytuacji.
                    Jedynym efektem tej wojny będzie chyba to, że Liban się wyludni na długie
                    lata. Jest to państwo wielkości jednej dziesiątej Polski liczące mniej niż 4
                    miliony mieszkańców. Infrastruktura została kompletnie zniszczona, nie ma
                    dróg, mostów, elektrowni, zakładów przemysłowych, kompletnie niczego. Jak
                    komuś się udało opuścić Liban, to do czego będzie wracał? W krajach obok, nie
                    tkniętych wojną, na przykład w Syrii, używany jest ten sam język, Libańczycy
                    pewnie tam pozostaną. A co będzie z Libanem? Czy żołnierze izraelscy na
                    zawsze pozostaną na tym trudnym, górzystym terenie, gdzie będą łatwym łupem
                    terrorystów partyzantów. Czy siły międzynarodowe będą chciały zostać tam na
                    długie lata i dać się wybijać terrorystom? Propozycja USA aby armia libańska
                    przejęła kontrolę nad tym obszarem wydaje mi się absurdalna w świetle
                    powyższego.
                    Jedynym rezultatem tej wody będzie wzrost nienawiści do Izraela ze strony
                    sąsiadów, tych którzy zostali pozbawieni własnego kraju na skutek wojny, tych
                    którzy im podali rękę i tych którzy to wszystko obserwują.
                    • pal0ma Re: znowu terroryzm 11.08.06, 19:34
                      Korekta: powierzchnia Libanu to w przyblizeniu jedna trzydziesta Polski, a nie
                      jedna dziesiata.
                    • tamsin Re: znowu terroryzm 11.08.06, 19:44
                      a jakie inne rozwiazanie widzisz, oprocz tego aby pomoc rzadowi libanskiemu w
                      opanowaniu terrorystow w swoim kraju? Izrael nie chce tam byc, ale nie chca
                      byc ostrzeliwani codzinnie przez katiusze, ktore sa umyslnie celowanie w
                      najwieksze skupiska cywilne w Izraelu.
                      • pal0ma Re: znowu terroryzm 11.08.06, 20:26
                        Mnie sie wydaje, ze nalezalo tych terrorystow lapac tak jak ich teraz wylapano
                        w Wlk Brytanii, przy wspolpracy, pomocy, czy akceptacji wladz Libanu. A
                        jednoczesnie nalezalo robic co sie da (albo i wiecej) dla poprawy stosunkow:
                        nawiazywac i wspierac wspolprace akademicka i kulturalna, udzielac wywiadow
                        magazynom libanskim, zapraszac firmy libanskie na targi miedzynarodowe do
                        Izraela, mozna bylo robic tysiace rzeczy. I przez to powoli sprawic aby w
                        koncu dla przecietnego Libanczyka Hezbollah to byli kryminalisci, fanatycy i
                        szalency o ktorych nalezy informowac kogo trzeba.
                        • asia.sthm Re: znowu terroryzm 11.08.06, 20:32
                          Mam nadzieje ze system wylapywania terrorystycznych siatek wzmocni sie teraz
                          nalezycie, ze ustala sprawna akcje miedzynarodowa.

Ta szkola pilotow na Florydzie naprawde teraz sprawdza kogo przyjmuja smile))
                          Przesiew i kontrola od podszewki. I dobrze!
                          Moje dziecko nie zostalo uznane za zagrozenie wink
                          • tamsin Re: znowu terroryzm 11.08.06, 20:54
                            twojego sprawdzili, a jedenastu egipskich studentow zgubili na pare tygodni..no
                            ale juz zaczynaja ich wylapywac..przyjechali na nauke angielskiego ale nie
                            dojechali do szkoly, wiec szkola alarm podniosla.
                            • asia.sthm Re: znowu terroryzm 11.08.06, 21:10
                              no cholera ! Czyli ucza sie rozumu wink))
                              szkoda ze dopiero po paru tygodniach sie kapneli ze w klasie pusto, jedenastu
                              uczniow na wagarach jednoczesnie...w moim ogolniaku tez tak sie zdarzalo.
                      • pal0ma Re: znowu terroryzm 12.08.06, 04:48
                        Ciekawe spostrzeżenie, warte przemyślenia w świetle tej dyskusji i poprzedniej
                        o wojnie w Izraelu:

(Lepsze pytanie jest takie czy al-Qaeda jest teraz bardziej inspiracją niż
                        organizacją, bardziej skuteczna dzięki swojej możliwości zdobywania sympatyków
                        i zachęcania ich do obmyślania własnych agresywnych aktów niż dzięki swojej
                        możliwości zaplanowania każdego szczegółu akcji i pociągnięcia za spust.”wink

“The better question is whether al-Qaeda is now more of an inspiration than an
                        organisation, more powerful in its ability to recruit sympathisers and prompt
                        them to devise their own assaults, than in its ability to plan every detail of
                        the operation and pull the trigger.”

Cytat jest z z tego artykulu:
                        www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2308894,00.html

• babiana Re: terroryzm a polityczna poprawnosc 11.08.06, 05:33
      Kanada w czasie drugiej wojny swiatowej internowala w obozach jenieckich
      Japonczykow, Niemcow, Wlochow i Ukraincow. Moze to przyklad na rozwiazanie
      problemu terroryzmu?

www.amren.com/mtnews/archives/2005/08/other_groups_st.php
      • sylwek07 babiana a ogladalas serial o historii Kanady ?? 11.08.06, 10:21
        Kanada w czasie kiedy rozwijal sie komunizm tez internowala ludzi i w
        wiekszosci to byli ludzie z Europy Wschodniej tylko dlatego ze pochodzili z
        tamtad i czy to bylo dobre rozwiazanie(nie ktorzy byli deportowani)?druga
        sprawa ze jak byl Fasyzm to jeden Niemiec(bylo Ich wielu) zostal wydalony z
        terenu Kanady do Faszystowskich Niemiec i zaraz zostal wsadzony do obozu
        koncentracyjnego i tam zginal.
        Chcialbym aby skazywac ludzi za czyny niz za to kim sa i skad pochodza.ja juz
        takie cos w swoim zyciu przechodzilem i nadal przechodze ....
        • pal0ma Re: babiana a ogladalas serial o historii Kanady 11.08.06, 14:49
          >>>Chcialbym aby skazywac ludzi za czyny niz za to kim sa i skad pochodza.ja <<<

Dokladnie. Dzisiaj przeczytalam w CNN news, ze policja brytyjska zawdziecza
          swoj sukces informacjom, ktore otrzymali od kogos ze spolecznosci muzulmanskiej
          w Wlk Brytanii.

Pamietam ze po 9/11 kolezanka Polka poszla do meczetu w poblizu miejsca
          zamieszkania, bo muzulmanie w Toronto zaprosili wszystkich ludzi z okolicy,
          zeby przedstawic siebie, swoj kosciol, powiedziec jak bardzo potepiaja to co
          zrobili terrorysci. Bylo to podobno bardzo mile spotkanie.
    • sylwek07 Re: znowu terroryzm 11.08.06, 09:54
      tamsin zeby to wszystko bylo takie proste to czemu nie zastosowac pewnych
      rozwiazan,bylo by szybko i po krzyku ,prawda?nie popieram terroryzmu ale to sie
      tak dlugo ciagnie ze chyba Nas to niczego nie nauczy ......
      druga sprawa kto teraz to robi a no obywatele Anglii .
    • sylwek07 Zamachowcy: wykształceni, z dobrych domów, młodzi 11.08.06, 14:08
      kiedys uwazalo sie ze terrorysci to biedni i bez wyksztalcenia osoby a teraz
      coraz czesciej sa to ludzie ktorzy majac cos ida ta droga.........

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3543869.html
    • babiana Re: znowu terroryzm 11.08.06, 17:21
      Chorzy na nienawisc a ta choroba chyba jest juz nieuleczalna. Najtragiczniejsze
      jest to, ze ta nienawisc jest saczona do ich mlodych mozgow przez islamskich
      duchownych.
      • ad.tl Re: znowu terroryzm 11.08.06, 17:57
        I tu jest pies pogrzebany. Moze mi ktos wytlumaczy jak to jest? Duchowni,
        Religia i Nienawisc?
    • samo inne spojrzenie 12.08.06, 19:57
      W jednym z ostatnich numerow "Adbusters" ukazal sie dosc interesujacy artykul,
      ktory postaram sie tutaj wkleic. Zaluje, ze nie moge podzielic sie z wami
      wspomnianym juz tekstem o prawach kobiet w "wyzwalanych" krajach islamskich,
      ale zapewne za jakis czas znajdzie sie na stronie "MS." w calosci.

Wiem, ze nikt nie lubi dlugich postow, ale moim zdaniem warto.

"Is Right-Wing America Becoming Fascist?"

May 31, 2006

Conservatives, of course, love to express outrage at such suggestions. They’re
      especially sensitive to comparisons of George Bush to Hitler and Republican
      figures to various Nazis. So they dismiss such talk as unworthy of anything but
      an eye-rolling dismissal.

This reaction is somewhat justified. While the relentless advance of the
      conservative movement’s agenda is scary, the American right is not genuinely
      fascist – at least, not yet. And overusing the term in contexts that are only
      marginally appropriate simply increases the likelihood that liberals who do so
      will be the contemporary version of the boy who cried wolf: when the real thing
      appears, no one will believe them.

It’s also popularly believed that fascism could never take root in the good ol’
      USA, land of the free. But fascism, according to some scholars, probably
      originated in America with the Ku Klux Klan, and it has been here, circulating
      in the system like a persistent virus, all these years since.

In the past half-century it has mostly been relegated to the far fringes of the
      right: white supremacists, neo-Nazis, anti-Semites, militiamen. Contrary to the
      popular stereotype, however, these people do not, for the most part, come with
      horns and pitchforks or looking like skinheads. They look, dress, talk, and act
      like most ordinary Americans. What separates them from the rest of the body
      politic is, rather, their extremist worldviews. Certainly, at one time their
      views were nothing out of the mainstream for most of America. They’re intent on
      making it that way again. And in the past decade and a half, they’ve been more
      successful than most people realize.

But then, most people barely understand what fascism really is.

One of the abiding misconceptions about fascism on both right and left sides of
      the political aisle is the notion that it can be reduced to a core set of
      ideological principles, much like communism or anarchism. This is why so many
      people reach for easy dictionary definitions when trying to deal with it.
      As Robert O. Paxton has demonstrated authoritatively in his 2004 book, The
      Anatomy of Fascism, the mutative nature of fascism makes such definitions
      nearly impossible, and almost invariably off the mark.
      Probably the closest we’ve come to a singular definition is Oxford scholar
      Roger Griffin’s “palingenetic ultranationalist populism” (“palingenesis”
      referring to the centrality of the myth of a Phoenix-like national rebirth from
      ashes), a definition which represents the traits that remain constant in
      fascism through all the stages of its development. Paxton himself has noted a
      similar constant, namely, the fascist insistence that it alone represents the
      authentic identity of the nation in which it arises. He also describes fascism
      as “right-wing totalitarian rule imposed by popular acclaim.”
      • samo Re: inne spojrzenie- dalsza czesc 12.08.06, 19:59
        Because fascism is more a political pathology than a single, readily
        identifiable principle, Paxton (and others like Stanley Payne and Umberto Eco)
        has come up with a descriptive explanation of the phenomenon. Fascism, he
        writes, is fuelled by nine “mobilizing passions” that on their own seem
        innocuous enough, even readily familiar, part of the traditional American
        political hurly-burly. But taken in combination, they become something lethal.

Of these nine “passions,” fully five of them accurately describe real traits of
        American movement conservatives:

· the primacy of the group, toward which one has duties superior to every
        right, whether universal or individual, and the subordination of the individual
        to it;

· the belief that one’s group is a victim, a sentiment which justifies any
        action, without legal or moral limits, against the group’s enemies, both
        internal and external;

· dread of the group’s decline under the corrosive effect of individualistic
        liberalism, class conflict, and alien influences;

· the need for closer integration of a purer community, by consent if possible,
        or by exclusionary violence if necessary;

· the superiority of the leader’s instincts over abstract and universal reason.
        There are other lesser, more stylistic similarities to fascism that have reared
        their head among American conservatives as well:

· A propensity to view the weak with contempt; to associate weakness with
        femininity; and to excoriate the feminine and glorify the masculine. “Girlie
        men” was only the tip of the rhetorical iceberg in this regard.

· A fondness for depicting their enemies and their opposition as objects fit
        for elimination. In some cases, they are described as animals – typically
        either vermin or vicious killers. A secondary, but much more common, version of
        this is to identify them with the nation’s enemies.

· A resulting eliminationist rhetoric advocating the utter exclusion of entire
        blocs of the electorate, especially immigrants and the gay and lesbian
        community, as well as, on an even broader scale, liberals generically.

While these similarities show that the American conservative movement has
        become, in its basic architecture, a kind of precursor to fascism, some
        important elements are still missing:
        · Its agenda, under the guise of representing mainstream conservatism, is not
        openly revolutionary.
        · While increasingly a one-party state, it is not yet a dictatorship.
        · It does not yet rely on physical violence and campaigns of gross intimidation
        to obtain power and suppress opposition.
        · American democracy has not yet reached the genuine stage of crisis required
        for full-blown fascism to take root.

There’s little doubt that the events of September 11, 2001, created the
        conditions under which democracy in America could face a crisis. The eternal
        and limitless “war on terror” created an executive branch with extraordinary
        powers exceeding those of any previous “wartime president,” if only because the
        war itself was both universal and endless, strangely amorphous, almost
        mythical, and yet all too real in the deaths it produces. Moreover, it has
        occurred at a time when the nation is more bitterly and rancorously divided and
        politically volatile than any time in the memory of most Americans living
        today. The levels of distrust and conflict exist both on a national scale and
        the deeply personal one.

The role of a metastasizing conservative movement in this environment has been
        profound. Nearly all of the fascist-seeming trends in the national discourse
        are closely associated with the movement’s rise in the 1990s, particularly
        under the banner of the propaganda war waged by Rush Limbaugh and his minions,
        who have shown no hesitation in adopting ideas and memes straight out of the
        American far right, building ideological and political bridges with real
        extremists. The effect was a gravitational pull that dragged the movement
        further rightward almost naturally. It also introduced a level of
        eliminationist nastiness previously unseen in mass media.

Though the near-monolithic Republican rule imposed on the nation since the 2000
        election has taken on a number of traits that legitimately raise the specter of
        fascism, in the end, we still have not reached an actual state of crisis. Any
        fair examination of the current state of the American right has to conclude
        that it is not genuinely fascist.

At least, not yet.

To the extent that the nation finds itself in the throes of a real crisis of
        governance; that we demand utter fealty to the national identity, even at the
        expense of civil liberties, democratic institutions, or democracy itself; that
        we identify liberalism as the root of all evil in America, as a domestic enemy
        little distinguishable from those from abroad; that we justify acts of
        monstrousness by pointing to our own victimhood; that we rely on the “strength”
        and instincts of our leaders instead of their wisdom and powers of reason, and
        grant them near-totalitarian powers (particularly in “wartime”wink in the process;
        that we allow violence to become part of the political landscape; and that we
        pursue an insane apocalyptic vision of world domination – then, to that same
        extent, we put flesh to the fascist bones and make it real.

Can it happen in America? The truth is this: America is one of the nations in
        which fascism may yet again manifest itself in this, the epoch of mass
        politics. Preventing this from happening hinges on the extent to which
        Americans themselves see it, recognize it, and stand up to it. In the end, that
        will depend not just on liberals but on genuine conservatives as well.
        • tamsin Re: inne spojrzenie- dalsza czesc 12.08.06, 22:13
          tak czytam o porownaniu busha do hitlera a republikanow do nazistow i sobie
          mysle, ze w tym kraju naprawde system jest spaczony dominacja tylko dwoch
          partii. nawet jak republikanie wyskocza z najlepsza propozycja jaka tylko
          demokratom POWINNA przyjsc do glowy (np. guest worker program dla milionow
          nielegalnych pracownikow meksykanskich i umozliwienie im poruszania sie
          swobodnie pomiedzy usa a meksykiem) to i tak ta druga partia zdepcze ten pomysl
          w blocie, tylko dlatego ze zostal wysuniety przez opozycje. teraz jest latwo
          krytykowac busha za wojne w iraku, w obliczu co sie tam dzieje, ale pojdzmy
          troche wstecz i jego oponent w wyborach na prezydenta - john kerry, demokrata,
          sam glosowal po 9/11 aby dac bushowi wolna reke w napadaniu na inne kraje.
          teraz kerry odwraca kota ogonem i wysuwa co rusz to nowe propozycje na
          wycofanie sie z iraku, choc mysle ze te najlepsze zostawia sobie na nastepne
          wybory.
    • sylwek07 Re: znowu terroryzm 13.08.06, 10:00
      katarzynams ladnie napisalas o tych dobrych ludziach bo jesli Oni czegos nie
      zrobia to kto?,zlo sie ma bardzo dobrze kiedy dobro spi (lub tez brakuje
      dobrych ludzi)...
      • babiana Re: znowu terroryzm 13.08.06, 14:18
        Sylwku, Jerzy Nowosielski w swojej ksiazce "Wokol ikony. Rozmowy z Jerzym
        Nowosielskim" napisal, ze pieklo istnieje na ziemi a ludzie sa diablami. Nie
        wiem dlaczego tak utkwilo mi to w pamieci. Moze w tym stwierdzeniu jest duzo prawdy?
        • tamsin Re: znowu terroryzm 13.08.06, 16:16
          no i zaczeli aresztowac i u nas mlodych muzulmaninow. Trzech mlodziencow
          hadlujacych (pewnie nielegalnie) telefonami komorkowymi zostalo zaaresztowanych
          i oskarzonych o to ze chcieli wysadzic most. Policja stwierdziala, ze te
          tysiace telefonow mialy byc przeznaczone do robienia bomby.. Najwieksze
          muzulmanskie skupisko jest chyba w Michigan, i tam wlasnie dokonano tego
          aresztu. Jezeli nawet im nie udowodnia, ze rzeczywiscie byli zwiazani z
          terrorem, to pewnie beda tak dlugo grzebali az cos tam wynajda aby ich
          deportowac.
          • asia.sthm Re: znowu terroryzm 13.08.06, 16:33
            Nie wiem gdzie sie wpisac. Musze wam powiedziec ze ten watek nalezy czytac od
            najstarszego gdyz jako drzewko jest zupelny galimatis smile)
            Chcialam napisac apropos tej absolutnej koniecznosci dostosowania sie do
            kultury i prawa kraju przebywania. Ktos tu napisal ze przybysze spoza Europy
            maja przyjac reguly gry bez zadnego szemrania.
            Porownalo mi sie zupelnie niechcacy wink dostosowanie sie Polakow i innych
            cywilizowanych Europejczykow do zycia w kraju muzulmanskim w polnocnej Afryce.
            Mieszkalam i pracowalam w Libii ponad dwa lata i widzialam to dostosowanie na
            wlasne oczy. Gdzie wieksze zbiorowisko rodakow tym wiecej bimbrowni, szeroko
            rozwiniety handel zarowno alkoholem jak i pornografia....ze juz o nagminnym
            szmuglowaniu wieprzowiny nie wspomne. Pamietam tez dokladnie sposob
            usprawiedliwiania tego: no przeciez to sa ICH prawa i obyczaje, nas nie powinny
            dotyczyc. A jesli juz dotycza i sa karalne ciezkim wiezieniem to nalezy to
            wszystko robic po cichu i czesc. Nas to nie obowiazuje i grzechu nie ma.

Ot analogia taka przyszla mi do glowy.
            Jakzesz latwo teraz nam mowic, ze ci ktorzy do nas przyjezdzaja powinni furt
            zmienic siebie, swoje zwyczaje , swoje wartosci..no wszystko.
            • tamsin Re: znowu terroryzm 13.08.06, 16:56
              hlehle, gdzie diable nie moze to Polaka posle? ale jak juz piszesz o
              dostosowaniu sie, to czytalam o tym ze rzad Szwecji kompletnie zmienil/zmienia
              swoja polityke immigracyjna, poniewaz trzecie (3!) pokolenie muzulmanskie w
              Szwecji w ogole nie jest zintegrowane w spoleczenstwo!! Jak to mozliwe, ze
              ludzie ktorzy urodzili sie w Szwecji i wychowali, nie poczuwali sie czescia
              tego spoleczenstwa, bo sa ciemniejsi lub innej religii. Jak to wytlumaczyc?
              • asia.sthm Re: znowu terroryzm 13.08.06, 17:47
                Czytasz o tej czesci spoleczenstwa muzulmanskiego , ktora sie nie zintegrowala,
                bo zyjac na kupie w swoich zbiorowiskach nie maja zadnego przymusu. Tu znow
                kojarzy mi sie Jackowo naprzyklad.

Jednak zdecydowana czesc szybko sie integruje. Znam wielu imigrantow z
                Azji,Afryki ktorym dobrze poszlo. ale o nich jakos cicho w prasie.
                • tamsin Re: znowu terroryzm 13.08.06, 18:14
                  a bylas w tym Jackowie, ze piszesz ze to mozna do siebie porownac? takie typowe
                  getto jest dla osob, ktore dopiero co przyjechaly, z jezykiem kiepsko, z
                  pozwoleniem na prace pewnie tez, no i zostaja skazani na zycie w swoim sosie,
                  bo ani ich nie stac na wyprowadzenie sie z tego wynajmowanego w piwnicy pokoju,
                  ani nie umieja nawet wychylic sie z tego srodowiska, a poza tym kosciol, sklep
                  polski i jakis klub polski na miejscu a co beda robic bez tego?
                  Nie porownalabym takiej sytuacji do wnukow tych osob, ktore pewnie nawet slowa
                  po polsku nie moga sklecic. Mnie zastanawia jak to mozliwe, ze takie
                  wielopokoleniowe getta istnieja w Szwecji i ludzie sa do tego stopnia
                  odizolowani, ze nawet w trzecim pokoleniu nie uznaja sie obywatelami
                  szwedzkimi?
                  • asia.sthm Re: znowu terroryzm 13.08.06, 18:53
                    kiedys mieszkalam w poblizu takiego "getta" i slowo daje nie widzialam
                    trzeciego pokolenia odizolowanego . Dzieciarnia musi chodzic do szkoly, nawet
                    chocby i muzulmanskiej, ale sa tacy co trzymaja swoje dzieci na sznurku, jednak
                    ja widze wyraznie ze ta mlodziez sie buntuje i rwie do normalnego zycia.
                    Nawet dziewczyny buntuja sie i zaczynaja wyzwalac.
                    Czesto stykam sie sie z takimi buntowniczkami w domu dla kobiet.
                    Latwo im nie jest.
                    • mon101 Re: znowu terroryzm 13.08.06, 19:14
                      Nie ma reguly bez wyjatkow, znam wielu zintegrowanych muzulmanow. Tyle ze ci
                      niezintegrowani zadaja by ta dzieciarnia, ktora chodzi do szkoly nie
                      uczestniczyla w lekcjach gimnastyki i nektorych innych lekcjach, ktorych
                      program im nie odpowiada, dziewczynkom zeby mozna bylo nie chodzic na plywalnie
                      itd itd. Zada sie nawet specjalnych praw, ktore dotyczylyby tylko muzulmanow w
                      Szwecji, innych niz dla Szwedow (!!!) Ci moi znajomi zintegrowani sa oburzeni,
                      ze Szwedzi na to ida i sami zadaja zamnkinecia muzulmanskich szkol, zakazu
                      noszenia nakryc glowy malym dziewczynkom itd itd. Twierdza, ze jest to
                      indoktrynacja, pranie mozgow i ze Szwedzi sa glupi i nie zdaja sobie sprawy z
                      konsekwencji. Ci muzulmanie, ktorych znam, z korzeniami w Pakistanie, Turcji i
                      Iranie sa wierzacymi muzulmanami. Religia to zupelnie co innego, to fanatycy
                      daza do izolacji bo w ten sposob moga byc "wladcami dusz"
            • babiana Re: znowu terroryzm 14.08.06, 04:37
              Polacy i inni cywilizowani Europejczycy przebywali w Algerii, Iraku, Libii itd.
              tylko na kontraktach. Pewnie dlatego nie czuli sie zobligowani do przestrzegania
              praw religii muzulmanskiej w kraju tymczasowego pobytu. Wyznawcom
              chrzescijanstwa zakaz jedzenia wieprzowiny wydaje sie smieszny(uwarunkowany
              zreszta klimatem i brakiem lodowek, wowczas kiedy zostal ustanowiony). Nikt
              rowniez nie zmusza Muzulmanow, zreszta obywateli krajow zachodnich do jedzenia
              jej oraz do picia alkoholu... Cala rodzina krola Arabii Saudyjskiej jest daleka
              od przestrzegania tych zasad. Nie wiem jak jest z wieprzowina, ale za kolnierz
              nie wylewaja.
              • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 08:46
                > Polacy i inni cywilizowani Europejczycy przebywali w Algerii, Iraku, Libii
                itd.
                > tylko na kontraktach. Pewnie dlatego nie czuli sie zobligowani do
                przestrzegania
                > praw religii muzulmanskiej w kraju tymczasowego pobytu.

Babiano, tu nie chodzilo o przestrzeganie praw religii muzulmanskiej tylko
                nagminne lamanie PRAWA . W Libii obowiazywala absolutna prohibicja dla
                wszystkich przebywajacych w kraju, absolutny zakaz wwozu alkoholu, narkotykow ,
                wieprzowiny i materialow o tresci pornograficznej.
                Podpisujac kontrakt, kazdy kontraktowiec byl zobowiazany do przestrzegania
                obowiazujacego w tym kraju prawa, za lamanie ktorego grozily ciezkie kary.

No i guzik to pomoglo wink) bo "my" czyli ci niby "cywilizowani" bylismy ponadto.
                Ja absolutnie nie przyznaje sie do narkotykow i pornografii, za to bez
                wiekszych skrupulow moralnych korzystalam z uslug bimbrowiczow i przemycaczy
                polskich kielbas czy boczku.

Niektorzy muzulmanie przyjezdzajac do Europy, czesto myslac ze na tymczasowy
                pobyt, tez potrafia znalesc sobie usprawiedliwienie za swoje bycie "ponadto".

Ja sie nawet specjalnie nie dziwie, bo znakomicie znam ten proces myslenia wink)
                • samo Re: znowu terroryzm 14.08.06, 10:36
                  A propos przestrzegania prawa i obyczajow danego kraju, to przypomina mi sie
                  historia Marthy McSally,ktora w 2001 roku pozwala Donalda Rumsfelda do sadu i
                  wygrala. Ona byla pilotem Air Force,on sekretarzem obrony. Przed tamtym
                  procesem kobiety z amerykanskiej armii (McSally byla odznaczonym komandorem)
                  byly zmuszone nosic muzulmanskie burki kiedy opuszczaly baze, nie mialy prawa
                  prowadzic samochodu a tylko siedziec z tylu auta oraz ogolnie zachowywac sie
                  jak owce poza bazami amerykanskimi w Arabii Saudyjskiej. Wszystko w imie
                  przyjazni saudyjsko-roponaftowo-amerykanskiej.

takie ladne stroje mialy:
                  www.phaseloop.com/foreignprisoners/img-news2/indonesia141.jpg
                  wwwimage.cbsnews.com/images/2000/11/14/image249348l.jpg
                  Oto i Martha:
                  www.azstarnet.com/dailystar/dailystar/20292.html
                  • samo Re: znowu terroryzm 14.08.06, 10:40
                    www.libertymagazine.org/article/articleview/28/1/55/
                    • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 13:59
                      Podoba mi sie ta Martha

Reszte artykulow zostawie sobie na wolniejsza chwile.
                      Po angielsku czyta mi sie powoli, prawie ze palca potrzebuje wink) rozkrecam sie
                      dopiero jak mi sie artykul konczy.
                      • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 15:44
                        nie wiem jak jest/bylo w Libii, ale w innych krajach muzulmanskich gdzie sa
                        duze ilosci cudzoziemcow pracujacych na kontraktach, w hotelach dla
                        cudzoziemcow mozna sie napic alkoholu do woli. Do tych hoteli czy barow w tych
                        hotelach nei wolo wchodzic muzulmaninom. Co do Polakow lamiacych prawo w
                        Libii, nie wiem jak mozna porownac przecietnego obywatela z PRL-u, ktory w
                        swoim panstwie nagminnie lamal prawo pedzac bimber lub kupujac swiniaka "prosto
                        od chlopa", nauczony komunistyczna bieda byl zmuszony kombinowac, do muzulmanow
                        ktorzy dostaja pobyt staly w kraju europejskich, czesto na zasadach _azylu_,
                        kotrzy pielegnuja swoje radykalne religijne tradycje (wlacznie z zabijaniem
                        kobiet 'hanbiacych' rodzine), od ktorych to niby uciekali.
                        • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:08
                          Jak mowie absolutna prohibicja to absolutna! Teraz wpuszczaja turystow to chyba
                          cos tam daja w barach hotelowych. Za moich czasow byl tylko coctail Jamaica,
                          smakowal nawet nawet ale nie zawieral nawet jednego mocnego promila.

Na twoje druga watpliwosc:
                          > ... nie wiem jak mozna porownac przecietnego obywatela z PRL-u, ktory w.....

to ja sie dziwie dlaczego nie porownywac. Ze niby nasze powody lamania prawa sa
                          lepsze od ichnich powodow. Przeciez nie wszyscy zabijaja swoje knąbrne corki
                          dla zachowania honoru, wiekszosc , znaczna wiekszosc nie zabija nikogo,nie
                          wszyscy chca tu miec cztery zony, nie wszyscy chca rzezac dziewczynki czy
                          wydawac je za maz w wieku niemowlecym.
                          Sami borykaja sie z klopotami dostosowania , cierpia z powodu wyobcowania a
                          jednak nie lamia prawa. O nich jakos cicho, bo nie stwarzaja sensacji.

Uwazam ze czasami dobrze porownac jablko do gruszki ;P
                          tak dla kontrastu...wyobrazic sobie racje drugiej strony.
                          • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:12
                            nie chodzilo mi o porownanie cywilizowanego Europejczyka do ludzi z krajow
                            arabskich. Chodzi mi o prownanie dzikusa z PRL-u, wyposzczonego bieda i nedza,
                            oraz nienormalnym systemem ktory uczy kombinowania. Jezeli Anglicy w tym samym
                            czasie pedzili bimber w Libii to rzeczywiscie skandal, jezli tylko blok
                            wschodni, to sie nie umiem zdziwic ani obruszyc.
                            • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:18
                              oczywiscie, osoby ktore pedzily bimber w Libii braly pod uwage, ze w razie
                              zlapania, zostana poddane karze i nie bedzie "przepros". POdobny przypadek byl
                              z chlopakiem z USA, ktory w 1994 roku zwandalizowal 2 samochody w Singapurze,
                              dostal kare zbicia palka babmusowa i nie bylo od tego odwolania. Brak
                              zrozumienia kary nie oznacza, ze winny nie zostanie jej poddany. Nie wiem w
                              dalszym ciagu co ma zintegrowanie muzulmanina do pedzenia bibmru?
                              • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:25
                                > oczywiscie, osoby ktore pedzily bimber w Libii braly pod uwage, ze w razie
                                > zlapania, zostana poddane karze i nie bedzie "przepros".

Braly oczywiscie to pod uwage wink) ale jak juz napisalam ryzyk fizyk panowal
                                nagminie .
                                Ja jeszcze tez popelnilam straszne przestepstwo mieszkajac w mezczyzna BEZ
                                slubu. Mogliby mnie ukamieniowac jakby zlapali i co? Przestraszylo mnie to ?
                                Nie sadze.
                                Jeszcze pare §§§ zlamalam, ale juz nie pamietam bo sie nie bardzo nimi
                                przejmowalam wink)) mnie nie dotyczyly tongue_out
                            • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:21
                              blok wschodni pedzil, a blok zachodni bardzo chetnie korzystal placac i sie
                              cieszac wyborna jakoscia.
                              Nie spotkalam tez nikogo z bloku zachodniego kto by potepial caly proceder,
                              wrecz przeciwnie - chwalili jak cholera. Inaczej musieliby sobie przemycac
                              narazajac sie jeszcze gorzej. O narkotykach wiem ze byly sprowadzane tez przez
                              blok zachodni, wschodni niewiele sie na tym znal ani mial dostep.
                              Kopiowanie videofilmow porno i rozprowadzanie za pieniadze to domena tez
                              wschodu jednak nie naszych rodakow. Oni sobie tylko kupowali za ciezko
                              zarobione pieniadze.
                              • babiana Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:41
                                W krajach islamskich wiele panstw zrownalo prawo religijne z panstwowym. Dlatego
                                Nie dziwi mnie sprzeciw Marthy. W panstwach muzulmanskich nie da sie oderwac
                                prawa i kultury od religii. Prawo swieckie jest ustalane na podstawie Koranu.
                                Religia calkowicie dominuje nad zyciem swieckim. Panstwa islamskie
                                intelektualnie zyja w sredniowieczu. Dla chrzescijanina przestrzeganie tego
                                prawa jest rownoznaczne z przestrzeganiem islamu. Dlatego tez mieszkajac
                                tymczasowo w tych krajach przestrzegaja nakazow wlasnej wiary, ktora nie
                                zabrania picia alkoholu i spozywania wieprzowiny. Czy w mysl integracji powinni
                                stosowac honorowe zabojstwa wobec swoich zon i corek? Jak przestrzegane sa prawa
                                chrzescijan w krajach arabskich? Nad tym jakos nikt sie nie zastanawia.
                                www.okno1040.jezus.pl/artykuly/sytuacja.html
                                • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 16:54
                                  myslalam ze to bylo juz rozwiazane z tymi chustami dla amerykanskich kobiet w
                                  armii w Arabii Saudyjskiej. Pamietam jak dostalo sie to do prasy jakis czas
                                  temu i wywolalo dosyc zamieszania.
                                  A swoja droga myslicie ze zolnierze aktywnie sluzacy w Iraku czy innych
                                  panstwach arabskich moga sobie ot tak, wychodzic z bazy? Obsolutnie nie i tyle.
                                  Nie wolno bo jest zbyt niebezpiecznie, nawet w takich "zaprzyjaznionych"
                                  krajach jak Arabia Saudyjska. Wiekszosc zolnierzy w Iraku spi w ciagu dnia, bo
                                  niestety jest zbyt goraco na jakiekolwiek aktywnosci, w nocy natomiast pracuja
                                  naprawiajac maszynerie, czy do czegokolwiek sa przydzielenie. Panuje niezmierna
                                  nuda, intenet jest ale dojscie do wielu stron jest zblokowane (np. myspace),
                                  siedza za wysokimi murami i nawet nie wiedza tak naprawde jak ten Irak wyglada.
                                  • samo Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:03
                                    tamsin napisała:

> myslalam ze to bylo juz rozwiazane z tymi chustami dla amerykanskich kobiet w
                                    > armii w Arabii Saudyjskiej. Pamietam jak dostalo sie to do prasy jakis czas
                                    > temu i wywolalo dosyc zamieszania.

No bylo rozwiazane- po tym jak Martha pozwala do sodu Donalda w 2001, a potem
                                    jeszcze Kongres musial dzialac, bo Donald tylko zmienil "mandatory"
                                    na "strongly encouraged".

Do Babiany- prawo danego kraju jest odbiciem wartosci jakie wyznaja jego
                                    obywatele. Wszedzie czescia tego systemu wartosci jest religia (bliski nam
                                    przyklad Polski i ustawy antyaborcyjnej, odbierania kobietom wolnosci
                                    decydowania o swoim ciele w imie przeslanek religijnych). Im bardziej wierzacy
                                    obywatele, tym wiecej religii w przepisach.
                                    • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:23
                                      swoja droga Donald to chyba najgorszy qtas jaki tylko mogl byc nominowany przez
                                      Busha. Nie wiem czy pamietacie jak Rumsfeld w czasie wizyty wsrod zolnierzy w
                                      Iraku, na pytania czy cos sie poprawi z jakosci "body armor" odpowiedzial
                                      nonszalancko, ze zolnierze maja to na co armie stac i musza sie tym zadowolic.
                                      Juz uprzednio wiele rodzin przywatnie kupowalo i wysylalo swoim dzieciom,
                                      lepsze lub ulepszone czesci aby zapobiec nieszczesciu. Po tej wypowiedzi chyba
                                      zbyt wiele osob krew zalala, bo zaczeli wymieniac czesc ekwipunku zolnierza...
                                      Z innych przykladow mozna tylko wymienic Abu Ghraib, za co powinien wyleciec ze
                                      swojego stolka z hukiem....
                                    • babiana Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:36
                                      samo napisała

>
                                      > Do Babiany- prawo danego kraju jest odbiciem wartosci jakie wyznaja jego
                                      > obywatele. Wszedzie czescia tego systemu wartosci jest religia (bliski nam
                                      > przyklad Polski i ustawy antyaborcyjnej, odbierania kobietom wolnosci
                                      > decydowania o swoim ciele w imie przeslanek religijnych). Im bardziej wierzacy
                                      > obywatele, tym wiecej religii w przepisach.

Jest tylko maly niuans. Za nieprzestrzeganie prawa w chrzescijanskich krajach
                                      nie kamienuje sie,nie morduje, nie obcina sie rak i glow.
                                    • babiana Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:42
                                      W USA na kare smierci skazywani sa najwieksi mordercy i zwyrodnialcy. Nikogo
                                      zywcem nie zakopia za cudzlostwo.
            • sukiennica Re: znowu terroryzm 03.09.06, 23:02
              Asiu. Mieszkalam w Libii przez cztery lata od 1979r. Wszyscy Polacy, Anglicy i
              Francuzi z ktorymi miala kontakt moja rodzina, starali sie przestrzegac prawa
              muzulumanow. Nie wynikalo to jednak z naszej wielkiej tolerancji i zrozumienia
              dla innej kultury czy religii, ale ze wzgledow bezpieczenstwa.

Kazdy wypowiada sie bazujac na wlasnych doswiadczeniach. Chcialam tylko
              zaznaczyc, ze z miejsca sluzacego Ci za pretekst do porownan, mam diametralnie
              inne wspomnienia...
            • sukiennica Co do analogii 03.09.06, 23:05
              Asiu. Mieszkalam w Libii przez cztery lata od 1979r. Wszyscy Polacy, Anglicy i
              Francuzi z ktorymi miala kontakt moja rodzina, starali sie przestrzegac prawa
              muzulumanow. Nie wynikalo to jednak z naszej wielkiej tolerancji i zrozumienia
              dla innej kultury czy religii, ale ze wzgledow bezpieczenstwa.

Kazdy wypowiada sie bazujac na wlasnych doswiadczeniach. Chcialam tylko
              zaznaczyc, ze z miejsca sluzacego Ci za pretekst do porownan, mam diametralnie
              inne wspomnienia...
              • sukiennica Re: Co do analogii 03.09.06, 23:08
                O rany! Cos mie sie dziwnego porobilo i poszlo dwa razy...
                Glupio troche. Przepraszam smile
                • asia.sthm Re: Co do analogii 03.09.06, 23:36
                  Nieszkodzi smile)

Bylysmy tam znaczy w tym samym czasie.
                  Te wzgledy bezpieczenstwa byly w moim srodowisku malym hamulcem. Pare
                  incydentow owszem znam, ale ogolnie "grzeszylismy" bezkarnie.
                  Opowiedz o swoich wspomnieniach, ja chetna do sluchania.
                  • sukiennica Re: Co do analogii 04.09.06, 22:56
                    asia.sthm napisała:

> Nieszkodzi smile)
                    >
                    > Bylysmy tam znaczy w tym samym czasie.
                    > Te wzgledy bezpieczenstwa byly w moim srodowisku malym hamulcem. Pare
                    > incydentow owszem znam, ale ogolnie "grzeszylismy" bezkarnie.
                    > Opowiedz o swoich wspomnieniach, ja chetna do sluchania.

Duzo by bylo pisania... Zaskakujace jest to, ze bylam wtedy jeszcze dzieciakiem,
                    a pobyt w Libii wywarl bardzo siny wplyw na moje aktualne poglady.

Wspomnienie nr.1
                    Jeden raz "zgrzeszylam"! Zachcialo sie wyjsc smarkuli samej na ulice.
                    Przekroczylam metalowa brame i postanowilam sie zaprzyjaznic z dziecmi bawiacymi
                    sie po drugiej stronie ulicy. Po drugiej stronie ulicy byly sterty czarnych
                    worow ze smieciami, miedzy nimi rosly osty i lazilo pare krow. Nie udalo mi sie
                    nic wiecej zaobserwowac z "swiata za murami" bo oberwalam kamieniem. Potem
                    polecial nastepny. Bolalo. I boli do dzisiaj.
    • sylwek07 Re: znowu terroryzm 13.08.06, 20:10
      mon101 a czytalas o tych z Anglii co mieli wszystko tzn mieli skonczona szkole
      i chodzili do pracy i nie byli ciemni ideowo ale przyszedl czas ze cos im
      strzelilo do glowy chociaz na to nie wygladalo i Ich zycie powoli sie zmienialo
      wiec mozna byc wyksztalconym i isc ta droga i zyc w tym gettcie i nie byc
      terrorysta...
    • mon101 Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:02
      Kazdy ma prawo zyc w swojej religii i przetrzegac swoich etycznych zalecen
      dopoki to nie ingeruje w zycie innych i poki innym sie tego nie narzuca.
      Rozumiem ze ci ktorzy pedzili bimber i wcinali wieprzowine po katach robili to
      wlasnie po katach a nie zadali zaakceptowania tego przez miejscowe wladze.
      Podczas gdy,jak juz wczesniej pisalam, niektorzy muzulmanie zyjacy w Szwecji
      zadaja zeby mogli oficjalnie zyc ze swoimi prawami, ktore sa w niezgodzie z
      prawem miejscowym. Np zeby dziewczynki nie chodzily na gimnastyke i na basen co
      jest obowiazkowe w szwedzkim programie szkolnym.
      • babiana Re: znowu terroryzm 14.08.06, 19:28
        Z ust mi to mon101 wyjelas.
      • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 20:10
        mon101 napisała:
        mon101 napisała:

> Kazdy ma prawo zyc w swojej religii i przetrzegac swoich etycznych zalecen
        > dopoki to nie ingeruje w zycie innych i poki innym sie tego nie narzuca.
        > Rozumiem ze ci ktorzy pedzili bimber i wcinali wieprzowine po katach robili
        to
        > wlasnie po katach a nie zadali zaakceptowania tego przez miejscowe wladze.

Wiesz, te miejscowe wladze to dobrze przymykaly oczy na te nasze razace wybryki
        lamiace _prawo panstwowe_. Gdyby chcieli nas karac, to z latwoscia wylapaliby
        to cale towarzystwo smile))

> Podczas gdy,jak juz wczesniej pisalam, niektorzy muzulmanie zyjacy w Szwecji
        > zadaja zeby mogli oficjalnie zyc ze swoimi prawami, ktore sa w niezgodzie z
        > prawem miejscowym. Np zeby dziewczynki nie chodzily na gimnastyke i na basen
        > co jest obowiazkowe w szwedzkim programie szkolnym.

Przeciez oni tego wymagaja dla swoich dziewczynek, a nie dla cudzych. Jest to
        niezgodne z ich obaczajem i chcac dzieci wychowywac w swojej wierze, czuja sie
        w obowiazku przestrzegac tego. Czy to godzi w kogos innego ? Gimnastyka i basen
        to zajecia wspolne dla chlopcow i dziewczat i to im przeszkadza, dlatego chca
        zwolnienia. Nie domagaja sie zmiany programu szkolnego.

Nie wiem, ale caly czas odnosze wrazenie, ze niektorzy uwazaja, ze nasze
        wartosci sa lepsze...bo nasze i juz. Ja nie mowie o muzulmanskich
        ekstremistach, ja mowie o normalnych ludziach innego wyznania i innych
        obyczajach.

Dodam jeszcze, ze w LIbii byly dozwolone koscioly, dostawalismy wolne w nasze
        swieta, czyli okazano nam naprawde duze zrozumienie ze wzgledu na wiare jak
        i.. hmmmm te wspomniane juz obyczaje wink))))))))))
        • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 20:28
          a tak na marginesie...nadal zastanawiam sie dlaczego oni uciekaja z tego
          swojego systemu, ktory zagwarantuje im ze dziewczynki i chlopcy na sto procent
          nie bede sie na basenie widziec i pakuja sie do krajow, gdzie ich prawa do
          noszenia przez dziewczynki chustek w szkole jest nagminnie lamane? dlaczego
          decyduja sie na zycie wsrod tak wyuzdanego spoleczenstwa, ktore non stop
          grzeszy pornografia, wieprzowina i napitkami wyskokowymi - pisze tylko i
          wylacznie o tych ktorzy domagaja sie tych chustek na glowie w szkolach
          panstwowych a nie o tych ktorzy przyjechali i integruja sie w nowym
          spoleczenstwie..
          • mon101 Re: znowu terroryzm 14.08.06, 20:36
            Moi znajomi muzulmanie sa ZDECYDOWANIE za zakazem chust malych dziewczynek w
            szkolach i za tym zeby nauczyly sie plywac. Uwazaja ze to wypaczony
            sfanatyzowany islamizm im tego zabrania i ze Szwedzi sa glupi dajac fanatykom
            religijnym palec, bo wkrotce zazadaj reki. Przykladem kraju muzulmanskiego
            oficjalnie zsekularyzowanego jest Turcja gdzie jest zakaz noszenia chust w
            panstwowych szkolach i urzedach.
        • mon101 Re: znowu terroryzm 14.08.06, 20:42
          asia.sthm napisała:

> mon101 napisała:
          > mon101 napisała:
          >
          > > Kazdy ma prawo zyc w swojej religii i przetrzegac swoich etycznych zalece
          > n
          > > dopoki to nie ingeruje w zycie innych i poki innym sie tego nie narzuca.
          > > Rozumiem ze ci ktorzy pedzili bimber i wcinali wieprzowine po katach robi
          > li
          > to
          > > wlasnie po katach a nie zadali zaakceptowania tego przez miejscowe wladze
          > .
          >
          > Wiesz, te miejscowe wladze to dobrze przymykaly oczy na te nasze razace
          wybryki
          >
          > lamiace _prawo panstwowe_. Gdyby chcieli nas karac, to z latwoscia wylapaliby
          > to cale towarzystwo smile))
          >
          > > Podczas gdy,jak juz wczesniej pisalam, niektorzy muzulmanie zyjacy w Szwe
          > cji
          > > zadaja zeby mogli oficjalnie zyc ze swoimi prawami, ktore sa w niezgodzie
          > z
          > > prawem miejscowym. Np zeby dziewczynki nie chodzily na gimnastyke i na ba
          > sen
          > > co jest obowiazkowe w szwedzkim programie szkolnym.
          >
          > Przeciez oni tego wymagaja dla swoich dziewczynek, a nie dla cudzych. Jest to
          > niezgodne z ich obaczajem i chcac dzieci wychowywac w swojej wierze, czuja
          sie
          > w obowiazku przestrzegac tego. Czy to godzi w kogos innego ? Gimnastyka i
          basen
          >
          > to zajecia wspolne dla chlopcow i dziewczat i to im przeszkadza, dlatego chca
          > zwolnienia. Nie domagaja sie zmiany programu szkolnego.

A moze dziewczynki chca sie kapac i chodzic na gimnastyke, dlaczego od razu
          akceptacja i poglebianie tej segregacji? Dlaczego nie popierac tych
          dziewczynek, nie ulatwiac im? Czy wlasnie ta akceptacja,ta zgoda na to, ze
          dziewczynkom nie wolno spotykac chlopcow nie prowadzi potem do zabojstw? Czy
          nie doprowadzila do zabojstwa Fadime, ktorej jedynym grzechem bylo ze odwazyla
          sie, wbrew rodzinie zapisac na studia i wyprowadzic z domu?

>
          > Nie wiem, ale caly czas odnosze wrazenie, ze niektorzy uwazaja, ze nasze
          > wartosci sa lepsze...bo nasze i juz. Ja nie mowie o muzulmanskich
          > ekstremistach, ja mowie o normalnych ludziach innego wyznania i innych
          > obyczajach.
          >
          > Dodam jeszcze, ze w LIbii byly dozwolone koscioly, dostawalismy wolne w nasze
          > swieta, czyli okazano nam naprawde duze zrozumienie ze wzgledu na wiare jak
          > i.. hmmmm te wspomniane juz obyczaje wink))))))))))
          • onlymama Re: znowu terroryzm 14.08.06, 21:26
            Czy ktos jeszcze zyl i pracowal w kraju arabskim? Bo duzo tu piszecie co media
            podaja jako sensacje. To tak jak o zlej mlodziezy lub o pedofilach. Jak media
            zaczynaja pisac o huliganach lub o niebezpiecznych strangers to wszyscy sie
            nagle zaczynaja niepokoic i wydaje im sie ze wokol nich tez juz sie zaraz
            zrobilo niebezpiecznie. Tak samo z krajami arabskimi i prawami kobiet w
            islamie. Jest margines ortodoksow chyba nawet wciaz i w chrzescijanstwie. Ja
            mieszkalam kolo 3 lat w kibutz wiec ja wiem jaki moze byc margines ortodoksow w
            religi judaistycznej. Widzialam tez margines ortodoksyjnego islamu i pracowalam
            z mezczyzna ktory mial 3 zony oficjalnie. Ale tego nie mozna traktowac jako
            normy. Jesli chodzi o edukacje fizyczna to ja znam wielu ludzi roznych religi
            co posylaja swoje dzieci tylko do one-gender szkol i argument maja taki ze
            dzieci sie lepiej ucza gdy jest jedna plec w szkole. A w high school to jeszcze
            mowia ze nastolatkom glupie mysli nie beda do glowy przychodzic bo by im
            przychodzily w co-ed szkole. To czym sie takie myslenie rozni od tego ze tata
            nie chce zeby jego corka plywala w basenie z chlopakami? Szkola kiedy chce zeby
            sie dziewczynki uczyly plywac moze przeciez organizowac odzielnie lekcje
            plywania dla dziewczynek i dla chlopcow. Wszyscy beda zadowoleni bez wielkiego
            problemu religijnego.
            Ja sie bardzo niepokoje tym ze ci terrorysci ktorych sie teraz aresztuje to
            mlodzi mezczyzni urodzeni i wychowani w krajach zachodu. I czesto maja modern
            rodzicow. Czyli to znaczy ze nasza zachodnia kultura i nasze wartosci nie sa
            dla nich atrakcyjne. Bardzo jestem ciekawa dlaczego tak jest. Bo my zyjemy
            pewni tego ze tworzymy interesujaca kulture i ze nasz swiat zachodu jest
            wartosciowa cywilizacja. A oni tego tak nie widza. Ale nikt z nimi tak naprawde
            nie rozmawia. Dziennikarze nie maja akcesu albo nie umieja z nimi rozmawiac. Ja
            bym chciala wiedziec co oni widza zlego w naszej formie cywilizacji ze chca nas
            niszczyc. Nawet gdy oni sa margines to warto wiedziec o co im tak naprawde
            chodzi. Bo ja znam chyba wiecej muzulmanow niz innych ludzi innych religi i nie
            znam zadnego takiego z marginesu terrorystycznego. A religijnie muzulmanie to
            bardzo pozadni ludzie sa i dobrzy przyjaciele.
            Pozdrawiam.
            • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 21:37
              onlymama, popatrz jest jedna biblia a ile interpretacji. To samo z jedym
              koranem a jeden widzi tam nawolywanie do milosci i pokoju a drugi swoje
              zbawienie przez szable. Nie ma prostego wytlumacznia, bo dlaczego Swiadek
              Jehowy czyta ta sama biblie i wyczytuje z niej ze nie wolno mu przetaczac krwi,
              a zaden inny chrzescijanin tego nie moze sie doczytac w tym samym tekscie?
              • sylwek07 Re: znowu terroryzm 14.08.06, 21:42
                onlymama jesli chodzi o tych mlodych to moze byc tak ze maja zapewnione
                wszystko i w pewnym momencie zdaja sobie sprawe ze jak zyc dalej i wybieraja
                strone bardziej dla nich interesujaca bo zycie w dobrobycie Ich juz nie
                obchodzi..
                • tamsin Re: znowu terroryzm 14.08.06, 21:48
                  Sylwek, nie byloby w tym problemu, jezeli ten wybor dotyczylby tylko i
                  wylacznie ich losu a nie tysiecy niewinnych ofiar.
                  • onlymama Re: znowu terroryzm 14.08.06, 22:15
                    Ale tych ofiar narazie nie ma az tak duzo. Wszystkiego to pewnie mniej niz
                    jakies 5000 kiedy liczyc od 1993 roku. To tego nie mozna nawet porownac z
                    odpowiedzialnoscia naszego spoleczenstwa za zgode na wojne w Iraku w ktorej juz
                    zginelo wiele razy po 5000 ludzi. My jestesmy tez terrorystami z punktu
                    widzenia ludzi w innym swiecie bo pozwalamy naszym politykom posylac wojsko i
                    zaczynac wojne nie wiadomo po co. A dodajmy do tego ludzi w Afganistanie to my
                    jestesmy potwory sad Nie jest przyjemnie byc Amerykanka.
                    Pozdrawiam.
                    • jan.kran Re: znowu terroryzm 14.08.06, 22:41
                      Onlymamama napisala:

Ja sie bardzo niepokoje tym ze ci terrorysci ktorych sie teraz aresztuje to
                      mlodzi mezczyzni urodzeni i wychowani w krajach zachodu. I czesto maja modern
                      rodzicow. Czyli to znaczy ze nasza zachodnia kultura i nasze wartosci nie sa
                      dla nich atrakcyjne. Bardzo jestem ciekawa dlaczego tak jest. Bo my zyjemy
                      pewni tego ze tworzymy interesujaca kulture i ze nasz swiat zachodu jest
                      wartosciowa cywilizacja. A oni tego tak nie widza. Ale nikt z nimi tak naprawde
                      nie rozmawia. Dziennikarze nie maja akcesu albo nie umieja z nimi rozmawiac. Ja
                      bym chciala wiedziec co oni widza zlego w naszej formie cywilizacji ze chca nas
                      niszczyc. Nawet gdy oni sa margines to warto wiedziec o co im tak naprawde
                      chodzi. Bo ja znam chyba wiecej muzulmanow niz innych ludzi innych religi i nie
                      znam zadnego takiego z marginesu terrorystycznego. A religijnie muzulmanie to
                      bardzo pozadni ludzie sa i dobrzy przyjaciele.

-------> Bardzo mo przemawia do rozumu to c powyzej.
                      Ustosunkuje sie jak troche odsapne po ciezkim dyzurze.
                      Kran
            • h2so43 Re: znowu terroryzm 15.08.06, 00:45
              onlymama napisała:

> Ja sie bardzo niepokoje tym ze ci terrorysci ktorych sie teraz aresztuje to
              > mlodzi mezczyzni urodzeni i wychowani w krajach zachodu. I czesto maja modern
              > rodzicow. Czyli to znaczy ze nasza zachodnia kultura i nasze wartosci nie sa
              > dla nich atrakcyjne. Bardzo jestem ciekawa dlaczego tak jest. Bo my zyjemy
              > pewni tego ze tworzymy interesujaca kulture i ze nasz swiat zachodu jest
              > wartosciowa cywilizacja. A oni tego tak nie widza. Ale nikt z nimi tak
              naprawde nie rozmawia. Dziennikarze nie maja akcesu albo nie umieja z nimi
              rozmawiac. Ja bym chciala wiedziec co oni widza zlego w naszej formie
              cywilizacji ze chca nas niszczyc. Nawet gdy oni sa margines to warto wiedziec o
              co im tak naprawde
              > chodzi.
              only, stawiasz słuszne pytanie! Jest to pytanie, o które tak naprawdę chodzi,
              które jest ważne. Nie tylko dla muzułmanów, ale przede wszystkim dla
              społeczeństw kultury zachodniej.
              Mylisz sie jednak sądząc, że tylko muzułmanie widzą coś złego w tej naszej
              kulturze. Ja w tej kulturze widzę bardzo dużo zła, mimo, że sama w tym
              wszystkim biore udział, i nie jestem przypadkiem odosobnionym.
              Spoglądając na kulturę zachodu chętnie widzimy osiągnięcia naukowe, zdobywanie
              kosmosu, zapładnianie in vitro, badania genetyczne, powszechną oświatę, prawa
              kobiet, prawa mniejszości, dostęp do kultury masowej, do służby zdrowia,
              osiągnięcia techniki, wreszcie demokrację. Święcie wierzymy, że nasz sposób
              widzenia świata jest dobry, sprawiedliwy, wszak wszystko co wymieniłam służy
              człowiekowi.
              Ale czy rzeczywiście służy?
              Celem tych wszystkich osiągnięć jest uzyskanie ...no właśnie, czego?
              W moim przekonaniu wszystko to służy pozyskaniu mas ludzi w miare zdrowych,
              sprawnych zawodowo, którym podkręca sie przy pomocy reklamy ambicje i
              oczekiwania. Dzięki temu staramy sie żyć ekonomicznie, dużo pracować, mało
              odpoczywać, zarobione pieniądze wydawać na nowe samochody, ciuchy, komórki,
              podróże. To daje kasę stosunkowo niewielkiej grupie ludzi. Kasa daje władzę.
              Biegniemy coraz szybciej, pracując, wydając,otaczając się rzeczami, które za
              jakiś czas i tak wylądują na śmietniku. Hałdy śmieci rosną, ale wokół nas są
              zielone ogródki, kwiatki w plastikowych pojemnikach, zajadamy jogurcik w
              ogrodzie a kubeczek wyrzucamy. Znowu zabieramy sie za pracę, bo trzeba zarobić
              pieniądze, bo musimy mieć to i tamto, a i uzbierac na emeryturę tez by się
              przydało. Dzieci od przedszkola są włączane w ten kierat, już się uczą, mają
              mało czasu i muszą się śpieszyć. Muszą być lepsze. Nie mamy dla nich czasu, bo
              musimy zarobić pieniądze, by zapewnić im przyszość. Gdy dorosną, nawet się nie
              zorientują, jak ramię w ramię z nami będa się ścigać o lepsze miejsce. Będa
              pracowac tak do siedemdziesiątki, a gdy opadną z sił, nagle okaże się, że życie
              bezpowrotnie minęło.
              Od czasu do czasu dzięki demokracji bierzemy udział w igrzyskach polityków.
              Mamy złudzenie, że coś od nas zalezy. Chyba zawsze okazuje sie, że tylko nam
              sie zdawało.
              Człowiek jest istotą składającą się nie tylko z ciała. Człowiek jednak
              potrzebuje czasem w tym pędzie zatrzymać się, potrzebuje porozmawiać z kimś o
              swoich rozterkach, niepewności, lękach. Z kim? Przyjaźnie mamy teraz
              powierzchowne, szybkie, sztuczne jak cały ten plastikowy świat. Małżeństwa
              często też. Więc coraz częściej ludzie idą do psychoanalityka. Prowadzą tam tez
              swoje dzieci, dla których nie mają czasu. Szpikujemy sie różnymi pigułami
              szczęścia reklamowanymi w TV.
              Kościół...nie nadąża. Ludzie już tam nie szukają pocieszenią, wytłumaczenia,
              ani rozgrzeszenia, które kiedyś grało rolę jakiejś terapii. Ksiądz nie jest
              partnerem do rozmowy, nie zna życia, jego świat jest albo mityczny, albo
              zakamuflowany i zagmatwany tajemnymi grzesznymi związkami, głośno potępianymi
              zresztą z ambony. Całkowita rozbieżność głoszonych prawd i realizacji w życiu
              całkiem odmiennych zasad.
              Media, czwarta władza, często podkręca nastroje i manipuluje nami, naszymi
              emocjami. Łatwo nas niestety nakręcić. Wtedy bierzemy karabin w dłoń i idziemy
              na wojnę. O tysiące kilometrów od naszego domu walczymy o...naszą wolność.
              Ktoś coś znowu załatwia naszymi rękami. Załatwia wielką kasę, a ta da mu wielką
              władzę.
              Jesteśmu humanistami. Ratujemy każde życie. Wymyślamy nowe leki, nowe sposoby
              leczenia. Bierzemy udział w akcjach humanitarnych. A na naszych oczach umiera
              cała czarna Afryka. Przyglądamy się temu cynicznie, i chociaż świat ma
              dostateczne środki, aby przyjść z faktyczną pomocą, to nic nie robi, bo tam nie
              ma ropy.
              Europa zachodnia przez dziesiątki lat ściągała do siebie muzułmanów bez żadnego
              planu integracji. Teraz lawinowo rosną problemy. I nie ma już dobrego wyjścia.
              Zanieczyszczone środowisko, zanieczyszczone powietrze, ziemia i woda,
              wyzwolone kobiety nie mające czasu dla swoich dzieci,
              wyzwolone kobiety nie chcące mieć dzieci,
              oświata, ktora nie służy wyjaśnianiu, ale produkowaniu sprawnych mózgów,
              oświata, produkująca naukowców, którzy bezkrytycznie wprowadzają żywność
              genetycznie modyfikowaną,
              medycyna, która te mózgi czyni jeszcze wydajniejszymi,
              demokracja, która pozwala nam mieć złudzenia.
              Jesteśmy jak ci Murzyni sprzedawani za kolorowe szklane koraliki.
              Łaszczymy sie na ten odpustowy chłam, hałaślią muzykę, seriale "z życia
              wzięte", kolorowy ekran, migające do upojenia światła, połyskliwe samochody,
              chromowane blaty, śliczne kafelki, buciki z klamerką, itd, itp.

Każda władza posługuje się jakąś propagandą. W zdrowym społeczeństwie spora
              grupa ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że ta codziennie podawana papka to tylko
              propaganda. Tymczasem społeczeństwa zachodu uwierzyły, że potrzebują coraz to
              nowych rzeczy, aby mogły być szczęśliwe.

Nic zatem dziwnego, że w tej dżungli, jaką jest świat zachodu, bardzo wielu
              młodych ludzi próbuje znaleźć swą własną, inną drogę.
              Oni już nie chcą się zatyrać na śmierć, aby kupić nowy samochód, Szukają sensu
              życia. W kulturze zachodu, jak tak mocniej się zastanowić, tego sensu nie
              znajdą.
              Moim zdaniem cywilizacja zachodu stoi pod ścianą.

• h2so43 Re: znowu terroryzm 15.08.06, 00:56
                Muszę jescze dopowiedzieć, że nie uważam, że kultura islamu jest gorsza od
                zachodniej.
                Na pewno jest inna.
                • asia.sthm Re: znowu terroryzm 15.08.06, 01:11
                  h2so43 napisała:

> Muszę jescze dopowiedzieć, że nie uważam, że kultura islamu jest gorsza od
                  > zachodniej.
                  > Na pewno jest inna.

Otoz to szanowny Kwasie, otoz to wink))
                  Przepraszam za kwasa ale jak sie do ciebie zwracac.
                  Pozdrawiam i dziekuje za ten dlugi opis naszej kulturysmile
                • babiana Re: znowu terroryzm 04.09.06, 04:12
                  Ja tez nie uwazam Kwasie, ze kulura islamska jest gorsza.Tak naprawde to mnie
                  ona nic a nic nie obchodzi jak dlugo nie stara sie wplynac na zmiane mojej
                  wlasnej. Uwazam, ze kazdy ma prawo do wlasnej kultury na swoim podworku.
              • samo Re: znowu terroryzm 15.08.06, 01:42
                H2so43, w swoim poscie zawarlas moje poglady na nasza "cywilizacje" w
                odroznieniu od "barbarzynskiego" islamu. Pisalam juz w innym watku, ze
                obrzydzeniem napawa mnie napasc na inny kraj w imie demokracji, gdy tak
                naprawde golym okiem widac,ze chodzi o pieniadze-zyski garsci akcjonariuszy
                koncernow paliwowych.

Zachod ma nowego boga i jest nim pieniadz. Ideologia jaka za nim stoi jest
                rownie fanatyczna co skrajne interpretacje Islamu. Powoduje smierc o wiele
                wiekszej ilosci ludzi niz Dzihad. Wyznawcy Pieniadza maja o wiele wieksza
                wladze nad umyslami niz wyznawcy Koranu i sa o wiele bardziej niebezpieczni, bo
                uzbrojeni po pachy, oficjalni i usankcjonowani skorumpowanymi mentalnie
                rzadami, miedzynarodowymi organizacjami i calymi systemami prania mozgu od
                samych urodzin.

Kran nawoluje:obudzcie sie! :o)) Mi chce sie tak pokrzykiwac caly czas, za duzo
                sie naczytalam ksiazek o tej korupcji umyslow, monopolu na informacje, mackach
                korporacyjych w rzadach ktore powoduja ze juz nie wierze w demokracje, ze nie
                chce patrzec na szczyty G7, sluchac co ma mi do powiedzenia prezydent USA czy
                inna kukla. Jestem zniechecona do polityki jaka widac w telewizji, bo
                publicznosc ma wiedziec tylko to, co przyniesie korzysc tym, na ktorych glosuja
                i tym, ktorzy ich sponsoruja. Srodowisko jest coraz bardziej zatrute, ludzie z
                glodu umieraja, rasizm wcale nie zniknal. Jakie maja szwedzkie dzieci i
                nauczyciele nastawienie do ciemnoskorych imigrantow? W Stanach Indianie rzucaja
                szkole bo sa uwazani za glupkow, a czarni nie zdaja testow na inteligencje bo
                ukladane sa pod bialych. Jak ktos ma wypadac dobrze w kulturze, w ktorej nie
                moze w pelni partycypowac???

Synowie muzulmanskich imigrantow zyja w prozni miedzy obca im kultura rodzicow,
                a kultura zachodnia, w ktorej sie urodzili i wychowali, a w ktorej mimo
                wszystko nie sa w stanie w pelni uczestniczyc.Olivier Roy, francuski islamista
                ( www.ceri-sciencespo.com/cherlist/roy.htm ) tak mowi o
                problemie: "Mlodzi ekstremisci nie reprezentuja dzis kultury muzulmanskiej. Oni
                juz w tej kulturze nie zyja,nie zostali w niej wychowani. Wiekszosc nie zna
                nawet jezyka, nie zyje w rodzinie tradycyjnej.Ekstremistow nie pociaga
                kultura,lecz religia.To nie w krajach arabskich,lecz w Europie odkrywaja islam
                i buduja swa tozsamosc na religii wymyslonej,wyobrazonej.Zarowno ta religia,
                jak i przybrana tozsamosc sa bardzo kruche.Stad bierze sie przemoc."
                • onlymama Re: znowu terroryzm 15.08.06, 02:29
                  Milo ze moge dyskutowac z wami pomimo ze najchetniej podyskutowala bym z takimi
                  mlodymi ludzmi ktozy odkryli sobie islam i widza powod zeby dla niego umrzecz i
                  w tym samym czasie zabicz sporo niewiernych. Ja wiem ze nasza kultura tak
                  zwanego zachodu dozywa hyba tego co spotkalo cesarstwo Rzymskie. Moze? Ale ja
                  tez myszle ze latwo sie wlasciwie niszczy i zabija. Duzo trudniej jest cos
                  zbudowac i nawet zaproponowac cos w zamian. Bo ja nie myszle zeby islam byl
                  kreatywna odpowiedzia na nasze zachodnie maläsie. Wydaje mi sie ze moze
                  wkraczamy w czas szcierania sie ideologi i kreowania nowego chaosu takiego jaki
                  juz byl w historii w rosznych wiekach. Na przyklad wlasnie gdy chrzescijanstwo
                  zaczynalo dominowac w Europie albo gdy koniec XIX wieku byl dla wielu narodow
                  tej samej Europy budzeniem sie patriotycznym i demokratycznym. Ten terroryzm
                  islamski jest czymsz nowym dla ludzi zachodu. Ale malo ludzi chce sie pochylicz
                  i sluchac. Prawie wszyscy chca tylko aresztowac i izolowac. Jak na przyklad
                  robi to moj rzad w Guantanamo. I w ten sposob sami sziebie pozbawiamy
                  moszliwosci zrozumienia. A ja mysle ze my sami stworzylismy sytuacje i warunki
                  w ktorych mlodzi ludzie czuja sie out of place i jedyne co wydaje im sie miec
                  sens to nas wszystkich zniszczyc. To jest bardzo disturbing bo to znaczy ze
                  nasze place jest jakos za male dla wszystkich z ktorymi my myslimy ze mozemy
                  zyc. Czyli my tworzymy takie jakies bariery ze ci inni czuja sie out of place.
                  Wy piszecie o asymilacji. Ja na to patsze jak mama na mojego synka. Ja jego
                  wychowuje ale on mnie tez wychowuje. My sie zmieniamy na wzajem czyli jedno
                  drugie asymiluje smile
                  Ja mysle ze jak imigranci gdzies przyjerzdrzaja to to society ktore imigrantow
                  przyjmuje tez musi byc gotowe sie zmieniac. Te zmiany musza isc w obie strony
                  zeby powstawala nowa jakosc. Gdy asymilowac ma sie tylko jedna strona do
                  drugiej to to nie jest dobry pomysl bo od razu zaklada wyzszosc jednych nad
                  drugimi. A przeciesz podzialy na granice i nacje sa wlasciwie umowne. Planeta
                  jest nas wszystkich i jesli ktos z Pakistanu chce zyc w Finlandi to dlaczego
                  nie mial by zyc? Jest czlowiekiem takim jak Fin tylko zupelnie pszypadkiem
                  urodzil sie gdzies indziej. Ja wiem ze to jest naiwne widzenie swiata. Ja
                  jednak mysle ze lepiej myslec naiwnie optymistyczne widzenie swiata nisz
                  cyniczne bo jak zyc bez nadziei? Ludzie tego naszego zachodu sa bardzo
                  zarozumiali i bardzo bezkrytyczni gdy mysla i mowia o swojej cywilizacji vs.
                  inne cywilizacje. Gdyby myszlecz o Bibli tszeba by moze powiedziecz ze moze
                  bedziemy ukarani za nasza pyche i brak skromnosci? Nie mysle o golym ciele ale
                  o stosunku do innych ludzi.
                  Pozdrawiam.
                  • lola999 Re: znowu terroryzm 16.08.06, 02:56
                    Milo ze moge dyskutowac z wami pomimo ze najchetniej podyskutowala bym z takimi
                    >
                    > mlodymi ludzmi ktozy odkryli sobie islam i widza powod zeby dla niego umrzecz
                    i
                    >
                    > w tym samym czasie zabicz sporo niewiernych. Ja wiem ze nasza kultura tak
                    > zwanego zachodu dozywa hyba tego co spotkalo cesarstwo Rzymskie. Moze?

Tez, tak jak i ty Onlymamo, bardzo chcialabym zrozumiec o co tak naprawde tym
                    mlodym ludziom chodzi, tyle, ze oni pewno nie chcieli by ze mna rozmawiac, toz
                    dla nich, jako kobieta nie jestem warta zeby do mnie mowic. Pamietam reportaz z
                    konferencji prasowej jaka w Pakistanie dawal jakis minister Afganskiego rzadu
                    Talibow, stwierdzil, ze nie moze nic poradzic na to ze sa na sali kobiety, ale
                    nie bedzie odpowiadal na ich pytania. Wiec niech nawet nie probuja pytac.
                    Ja nie czuje sie jak pol czlowieka, jestem calym czlowiekiem i mam nadzieje ze
                    cywilizacja w ktorej mam prawo czuc sie calym czlowiekiem nie zginie, choc wiem
                    ze ma ulomnosci. Pamietam jak zaraz po 9/11 przychodzily mi do glowy czarne
                    mysli, ze mialabym byc zmuszona do zycia tak jak w Afganistanie czy Arabii S.,
                    nie, dziekuje, za zadna cene.

• babiana Re: znowu terroryzm 16.08.06, 03:52
                    onlymama napisała:

> Ja mysle ze jak imigranci gdzies przyjerzdrzaja to to society ktore imigrantow
                    > przyjmuje tez musi byc gotowe sie zmieniac. Te zmiany musza isc w obie strony
                    > zeby powstawala nowa jakosc. Gdy asymilowac ma sie tylko jedna strona do
                    > drugiej to to nie jest dobry pomysl bo od razu zaklada wyzszosc jednych nad
                    > drugimi. A przeciesz podzialy na granice i nacje sa wlasciwie umowne. Planeta
                    > jest nas wszystkich i jesli ktos z Pakistanu chce zyc w Finlandi to dlaczego
                    > nie mial by zyc? Jest czlowiekiem takim jak Fin tylko zupelnie pszypadkiem
                    > urodzil sie gdzies indziej. Ja wiem ze to jest naiwne widzenie swiata. Ja
                    > jednak mysle ze lepiej myslec naiwnie optymistyczne widzenie swiata nisz
                    > cyniczne bo jak zyc bez nadziei? Ludzie tego naszego zachodu sa bardzo
                    > zarozumiali i bardzo bezkrytyczni gdy mysla i mowia o swojej cywilizacji vs.
                    > inne cywilizacje. Gdyby myszlecz o Bibli tszeba by moze powiedziecz ze moze
                    > bedziemy ukarani za nasza pyche i brak skromnosci? Nie mysle o golym ciele ale
                    > o stosunku do innych ludzi.
                    > Pozdrawiam.

Moze dokladniej rozwinelabys swoja wizje przystosowania sie krajow Zachodu do
                    imigrantow z krajow islamskich, Onlymamo. Jak widzisz mozliwosc przystosowania
                    sie krajow islamskich do imigrantow chrzescijanskich szczegolnie kobiet.Czy
                    czytalas moj link na temat jak chrzscijanie sa traktowani w krajach islamskich?W
                    porownaniu z tym jak panstwa te odnosza sie do niewiernych uwazam, ze na
                    Zachodzie spotyka ich Wersal. Dlaczego imigracja odbywa sie tylko w jedna strone?
                    • babiana Re: znowu terroryzm 04.09.06, 01:16
                      No i cisza. Odpowiedzi nie otrzymalam na zadne z moich pytan.
                      • babiana Re: znowu terroryzm 04.09.06, 01:49
                        To bylo zapytanie do Onlymamy.
                  • babiana Re: odpowiedz dla Onlymamy 16.08.06, 16:58
                    W tym artykule jest zawarta cala kwintesencja problemu terroryzmu. Dr Mahfooz
                    Kanwar ujal to najlepiej. Na tym koncze swoj udzial w tym watku.
                    calsun.canoe.ca/News/Columnists/Corbella_Licia/2006/06/11/1625115.html
                    • onlymama Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 02:25
                      babiana napisała:

>Na tym koncze swoj udzial w tym watku.

Dlatego nie odpowiadam. Bo skonczylasz udzial w watku. Jestes tendencyjna w
                      swoich pogladach i niekonsekwentna w swoich decyzjach. Dyskusja jest wiec
                      niemozliwa. Jak napisala obok dziewczyna z Turci opierasz swoja wiedze na tym
                      co znajdziesz w Internet albo ksiazkach a zycie nie jest takie jak statystyki
                      albo opowiesci. Mnie sie po prostu nie chce pisacz jak wiem ze Ty zamknelasz
                      sie na argumenty inne niz to w co juz wierzysz. Po co? Ja tu widze duzo wpisow
                      co mowia zle o muzulmanach albo duzo nie rozumieja o Islam. Ja mysle ze tu duzo
                      jest takich pogladow co sa tylko z braku wiedzy bo jak ludzie nie wiedza to sie
                      boja nieznanego ale czesto jest tak ze sie boja dowiedziecz. Bo jakby sie
                      dowiedzieli to by sie sami musieli zmieniacz a to jest niewygodne wiec lepiej
                      sobie powtarzacz ze ci inni sa zli i niebezpieczni. Tym sposobem swiat jest
                      latwy do rozumienia: my jestesmy madrzy i dobrzy a ci inni sa zli i
                      niebezpieczni. Tak niestety myszli moj prezydent i mnie sie juz flaki odwracaja
                      jak go czasem uslysze w TV. Wiec ja ci nie bede odpowiadacz bo ty juz
                      skonczylasz udzial w tym watku i tak jest chyba najlepiej dla nas dwu bo po co
                      sie spieracz o cos na co i tak ani ja ani ty nie mamy wplyw?
                      Pozdrawiam.
                      • babiana Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 03:08
                        jak ci prezydent nie odpowiada Onlymamo i kraj, w ktorym mieszkasz to musze ci
                        przypomniec, ze "you were free to come and you are free to leave". Na tym polega
                        demokracja. Z twoich wypowiedzi wnioskuje, ze calkiem niezle ci sie zyje.Jako,
                        ze wrocilam do watku czekam na odpowiedz na kazde z moich pytan. Populizm mnie
                        nie interesuje. Glownie odpowiedz napytanie; dlaczego emigracja w jedna strone?
                        Dlaczego nigdy nie spotkalam sie z przypadkiem Amerykanina czy Europejczyka
                        zebrzacego o refugee status na Bliskim Wschodzie?
                        • onlymama Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 03:29
                          babiana napisała:

> Dlaczego nigdy nie spotkalam sie z przypadkiem Amerykanina czy Europejczyka
                          > zebrzacego o refugee status na Bliskim Wschodzie?

A ile razy, jak dlugo o gdzie zylasz na Bliskim albo Dalekim Wschodzie?
                          Nie musisz odpowiadacz. Ja juz nie bede. Nie widze sensu.
                          Pozdrawiam.
                          • tamsin Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 03:48
                            onlymama napisała:

> babiana napisała:
                            >
                            > > Dlaczego nigdy nie spotkalam sie z przypadkiem Amerykanina czy Europejczy
                            > ka
                            > > zebrzacego o refugee status na Bliskim Wschodzie?
                            >
                            > A ile razy, jak dlugo o gdzie zylasz na Bliskim albo Dalekim Wschodzie?
                            > Nie musisz odpowiadacz. Ja juz nie bede. Nie widze sensu.
                            > Pozdrawiam.

no to podaj te statystyki Onlymama, bo bardzo mnie ciekawi jak to tlumy
                            Amerykanow staraja sie o azyl na Bliskim Wschodzie. Ja ci dam przyklad z
                            wywiadu Al-Jazeera, ktory nawiasem polecam wszystkim - "Control Room", ktory w
                            bardzo negatywny swietle stawia cala administracje Washingtonu i operacje
                            wyzwolenia Bahdadu, a najciekawszy jest podsumuwujacy komentarz managera Al-
                            Jazeery , ze w przyszlosci marzy aby wyslac swoje dzieci do USA do szkoly z
                            nadzieja ze tam sie osiedla i zamienia "arab hell na american dream"
                          • babiana Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 03:57
                            No widzisz, nie mozesz odpowiedziec na to pytanie.Pozostalo ci schowac sie w
                            mysia dziure.Siedz sobie tam cicho i w spooju i przynajmniej na nia nie pluj...
                            Rowniez pozdrawiam poniewaz nie mam na polu walki rownorzednego przeciwnika,
                            ktory dysponuje rzeczowymi argumentami.
                        • babiana Re: odpowiedz dla Onlymamy 04.09.06, 03:48
                          I moze wytlumaczysz mi Onlymamo na czym polega syndrom zamykania sie w
                          kosciolach katolickich czy tez protestanckich uchodzcow z Bliskiego Wschodu w
                          momencie kiedy otrzymuja nakaz opuszczenia kraju(nagminne w Kanadzie szczegolnie
                          w Montrealu) niewiernych i powrotu do swojego Eldorado? Moze spotkalas sie z
                          odwrotnym przypadkiem ? Uwazam, ze skoro mialam szczescie zamieszkania w
                          Kanadzie to powinnam to uszanowac. Moge sie nie zgadzac z polityka partii
                          rzadzacych czy tez programami spolecznymi.Mam takie prawo jako obywatel(jeszcze
                          raz klania sie demokracja), ale nie mam prawa jako obywatel do aprobowania
                          praktyk zmierzajacych do umicestwienia kraju, ktory wybralam sobie na miejsce
                          mojego zamieszkania. Tudziez krajow mojej cywilizcji zachodnioeuropejskiej.
                          Odnosze wrazenie Onlymamo, ze ty cierpisz na syndrom ptaszka zamknietego w
                          zlotej klatce.
                      • babiana Re: odpowiedz dla Onlymamy 05.09.06, 05:25
                        Mylisz sie z ocena mojej osoby ,Onlymamo. Interesuja mnie inne kultury tudziez
                        wyznania. Kazdy ma prawo wierzyc w co mu sie zywnie podoba. Nie toleruje jednak
                        agresji. Nie wiem czy pamietasz, ze tytul watku brzmi "Znowu terroryzma". A nie
                        promocja islamu.Ciekawa jestem jak brzmialyby twoje wypowiedzi na tym forum,
                        gdyby twoja coreczka czy tez synek zostaly wysadzone w powietrze przez
                        muzulmanina, ktory nie potrafi odnalesc sie w obcej jemu kulturze.Majac przy tym
                        mozliwosc wyboru kraju zamieszkania. Nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy zieja
                        nienawiscia do kraju w ktorym mieszkaja z wlasnego wyboru i jednak w nim siedza.
                        Nigdy nie bylam w krajach Bliskiego Wschodu i nie pojade tam na pewno.
                        Wystarczy, ze moja matka tam byla(lata 60te, przed wojna w Libanie) i kobiety z
                        wycieczki ostrzegane byly na kazdym kroku aby samotnie nie oddalaly sie od
                        grupy.Moze wyjasnisz dlaczego? Ponadto co najbardziej utkwilo jej w pamieci to
                        fakt, kiedy z paroma osobami zdecydowali sie pojechac cos zwiedzic taksowka(w
                        Bejrucie) i zamiast pierwszej zdecydowali sie wsiasc do drugiej czy trzeciej.
                        Wowczas taksowkarz z tej pierwzej ruszyl z nozem na tego drugiego. Skonczylo sie
                        na tym, ze cala grupa turystow malo nog nie pogubila uciekajac z miejsca
                        zdarzenia. Moge ci opisac jeszcze pare historii z wycieczki mojej matki. A
                        objechala Liban, Algerie, Tunezje, Maroko i Egipt.W Egipcie nie raz juz
                        strzelano do turystow. Dzisiaj kolejna historia w Jordanii.Pewnie, ze sa inne
                        enklawy w krajach Bliskiego Wschodu. Moja przyjaciolka z Polski czesto bywa w
                        Dubaju w sprawach interesow i pieje z zachwytu.Ja nie pisze jednak o wyjatkach
                        tylko szarej rzeczywistosci. Skrecilas troche watek i nigdy nie wypowiedzialas
                        sie na temat terroryzmu.I do tej pory nie wiem czy popierasz go czy nie.
                        Pamietam, ze bardzo wspolczulas aresztowanym ostatnio Pakistanczykom w
                        Londynie.Wlasciwie to rzad Uk powinien zapewnic im po prosto sesje z
                        psychologiem. Nie oczekuje od ciebie odpowiedzi poniewaz nie potafisz jej
                        udzielic. Po twojej stronie nie ma zadnych argumentow popierajacych wysadzanie
                        samolotow z niewinnymi pasazerami jak i strzelanie do turystow chrzescijanskich.
                        A propos czy otworzylas moj link na temat, jak pieknie sa traktowani
                        chrzescijanie w krajach muzulmanskich, szczegolnie zas przyjaznie w Arabii
                        Saudyjskiej? A tu w Montrealu maz rodzacej Arabki zazyczyl sobie, aby zdjac
                        krzyz w sali porodowej w szpitalu, poniewaz dziecko sie przestraszy po przyjsciu
                        na ten swiat...
              • babiana Re: znowu terroryzm 04.09.06, 02:54
                Co ty robisz w takim razie na Zachodzie Kwasie?.Ja na twoim miejscu z twoimi
                pogladami juz dawno przenioslabyn sie do Eldorado Bliskiego Wschodu.Tam jest
                przyszlosc.A moze ty jestes jakims meczennikiem albo sleeping agent?
          • asia.sthm Re: znowu terroryzm 14.08.06, 23:51
            mon101 napisała:
            > A moze dziewczynki chca sie kapac i chodzic na gimnastyke, dlaczego od razu
            > akceptacja i poglebianie tej segregacji? Dlaczego nie popierac tych
            > dziewczynek, nie ulatwiac im?

Moge odwrocic to pytanie: dlaczego nie zaakceptowac ze te rodziny jeszcze nie
            sa gotowe do zaakceptowania wspolnego plywania czy tez ogolnie znanego
            podgladania sie w prysznicu po gimnastyce. Moze te dziewczynki wychowane
            inaczej wcale nie chca sie narazac na cos czego sie boja ?? Znam szwedzkie i
            polskie dziewczynki ,ktore uwazaja to za katorge.

> Czy wlasnie ta akceptacja,ta zgoda na to, ze
            > dziewczynkom nie wolno spotykac chlopcow nie prowadzi potem do zabojstw? Czy
            > nie doprowadzila do zabojstwa Fadime, ktorej jedynym grzechem bylo ze
            > odwazyla sie, wbrew rodzinie zapisac na studia i wyprowadzic z domu?

we wszystkich krajach gina kobiety z rak mezczyzn , ktorzy uzupuja sobie prawo
            do posiadania ich i dokladnego kontrolowania. I wcale nie tylko wsrod
            muzulmanow. Wystarczy poczytac kroniki sadowe.
            Co do Fadime to upraszczasz. Fadime nie tylko sprzeciwila sie ojcu ze
            studiami , wyjazdem do innego miasta i zamieszkaniem w akademiku, zwiazanie sie
            ze szwedzkim chlopakiem. Fadime byla aktywna dzialaczka na rzecz ciemiezonych
            kobiet, wystapila publicznie w telewizji krytykujac zarowno swoja jak i cala
            mase innych takich rodzin. To tez jeszcze jej klan wytrzymal, a zwroc uwage ze
            ona tu miala 200 czlonkow rodziny! Za to publiczne "znieslawienie" ojciec sie
            jej wyrzekl i zabronil pojawiania sie w domu. Fadima zas jak prawdziwa
            nieugieta rewolucjonistka, wyzwolona juz do konca pojechala pozegnac sie z
            matka i siostrami przed wyjazdem do Afryki na roczne stypendium. I to wtedy pod
            naciskiem calego klanu ojciec ja zastrzelil. Tak jak ona do konca sie nie
            poddala tak i ojciec najprawdopodobnie poczul sie zmuszony dokonac zbrodni. Toz
            cala wies patrzyla, caly klan chcial zobaczyc czy on jest prawdziwa glowa
            rodziny.
            Tu pewnie przesada mowic: caly klan; wystarczy, ze czesc tych najbardziej
            zacietrzewionych i zapartych.
            Byla jeszcze Pella wywieziona do kraju pochodzenia i zabita przez wuja na
            zlecenie klanu.
            Bylo i bedzie jeszcze wiele takich dziewczyn, ale czy to daje nam prawo
            nakazywac muzulmanskim dziewczynkom rozbierac sie na gimnastyce jesli zarowno
            one jak i ich rodzice nie sa na gotowi ?
            • tamsin Re: znowu terroryzm 15.08.06, 00:45
              asia.sthm napisała:

> Bylo i bedzie jeszcze wiele takich dziewczyn, ale czy to daje nam prawo
              > nakazywac muzulmanskim dziewczynkom rozbierac sie na gimnastyce jesli zarowno
              > one jak i ich rodzice nie sa na gotowi ?

piszesz jakby przynajmniej im kazali paradowac nago przez cale miasto. jezeli
              wiecej ludzi ma az takie zrozumienie dla skromnosci muzulmanskiej, to w ogole
              sie nie dziwie ze trzecie pokolenie nie poczuwa sie zitegrowane ze
              spoleczenstwem posrod ktorego zyje. Na tym polega wlasnie kompletne fiasko
              asymilacji tych imigrantow, ich dzieci i wnukow i moze kolejnych pokolen, ktore
              nie umie funkcjonowac poza swoim wlasnym gettem.
              • asia.sthm Re: znowu terroryzm 15.08.06, 01:08
                ja juz wlasciwie spie a ty mi tu o paradowaniu na golasa.

O szw. polityce imigracyjnej nie mam duzo dobrego do powiedzenia niestety, ale
                jesli juz imigranci tu sa to uwazam ze powinni miec prawo zachowac swoja
                kulture nie lamiac oczywiscie obowiazujacego PRAWA. Gimnastyke, chusty turbany
                traktuje jak roznice obyczajaowa a nie lamanie prawa. Getta mi sie nie podobaja
                ale nie uwazam ze mozna jakos ludzi przymusic do wyprowadzenia sie z nich.
                Widze cala mase ludzi ktorym sie udaje, ksztalca sie, pracuja, zyja sobie
                normalnie. Widze cala mase drugiego pokolenia startujacego jak z procy,
                ambitnych, dazacych do celu. No i sa ci co pewnie z getta nie wyjda bo nie
                chca, zrobili sie pasywni, poddali sie.
                Zreszta te "getta w Szwecji " roznia sie zdecydowanie od tych , ktore widzialam
                w innych krajach.
              • babiana Re: znowu terroryzm 15.08.06, 16:07
                W Kanadzie w zeszlym roku muzulmanie domagali sie zalegalizowania szariatu! Na
                szczescie ten pomysl nie przeszedl. Organizacje Kobiet Muzulmanskich byly temu
                przeciwne. W mysl szariatu kobiety i mezczyzni nie sa traktowani na rowni.
                Podczas rozwodu (prawo do opieki nad dziecmi) oraz w przypadku dziedziczenia.
                Kobieta moze dziedziczyc tylko polowe tego co mezczyzna. Jesli rozwiedziona
                kobieta ponownie wyjdzie za maz moze stracic prawo do opieki nad dziecmi na
                rzecz bylego meza. Przy okazji dodam, ze w krajach muzulmanskich co druga
                kobieta jest analfabetka!I to rowniez w tych ze zlozami ropy.
                • kiranna Re: znowu terroryzm 03.09.06, 21:20
                  Babiano, moge prosic o zrodlo twoich danych statystycznych? To apropos tego, ze
                  w krajach muzulmanskich co druga kobieta jest analfabetka wink Mieszkam od
                  kilkunastu lat w Turcji, kilka lat spedzilam na placowkach w innych krajach
                  muzulmanskich (niearabaskich) i opierajac sie m.in. na wlasnych obserwacjach,
                  przykro mi, ale nie moge sie z Toba zgodzic. W Turcji analfabetyzm istnieje na
                  poziomie 1-2% calego spoleczenstwa i dotyczy zarowno mezczyzn jak i kobiet, zas
                  w muzulmanskich krajach postkomunistycznych (Uzbekistan, Turkmenistan,
                  Azerbejdzan, Kirgizja, czesciowowo Kazachstan) praktycznie nie istnieje, a to
                  dzieki bylemu rezimowi, ktory zapedzal miejscowa ludnosc do szkol czy tego
                  chcieli czy nie. Za wylamanie sie grozil Sybir!

Nie zgodze sie rowniez z Toba w kwestii chrzescijanskich imigrantek w krajach
                  muzulmanskich. Znam sporo cudzoziemek w Turcji, zarowno z Europy Zach jak i
                  Wsch., zon Turkow - muzulmanow, ktore wcale nie musialy przechodzic na islam
                  jelsi nie chcialy, gdyz Koran tego nie wymaga. Ubieraja sie i zyja tak samo jak
                  zyly w swoich krajach, a czesto znacznie wygodniej. Nie maja tez problemu
                  praktykujacy chrzescijanie, gdyz w samym Istanbule jest prawie 40 kosciolow
                  roznych odlamow chrzescijanstwa ( osobiscie bylam w 4 katolickich, a w 2
                  odprawiana jest msza po polsku, chrzty, komunie, itd), a Istanbul jest siedziba
                  Patriarchy KOsciola Ortodoksyjnego (inaczej Patriarchy Konstantynopola), czyli
                  jest jakby Watykanem dla prawoslawnych.

Przy okazji, witam wszystkie babeczki z Kobiecej Polonii smile zagladam tu od lat,
                  ale jakos niegdy nie bylo okazji by zabrac glos, az do dzis smile)
                  Jestem pelna uznania dla madrosci Asi, Samo i kilku innych dziewczyn. Podpisuje
                  sie pod Waszymi postami w/w temacie wszystkimi swoimi konczynami wink
                  • mon101 Re: znowu terroryzm 03.09.06, 21:52
                    Dziwie sie, ze piszesz o Turcji jak o przecietnym muzulmanskim kraju,
                    mieszkajac tam. Turcja jest najbardziej zsekularyzowanym krajem muzulmanskim,
                    aczkolwiek rzadzaca w tej chwili tam partia robi wszystko zeby to zmienic. Np w
                    szkolach, na uniwersytetach i w instytucjach panstwowych zabronione jest
                    noszenie przez kobiety tradycyjnych nakryc glowy.Szkoly religine nie dostaj
                    dotacji panstwowych i swiadectwa z nich nie upowazniaja do wstepu do szkol
                    wyzszych.
                    • kiranna Re: znowu terroryzm 03.09.06, 22:26
                      Nie rozumiem czemu sie dziwisz? Nnie pisze o Turcji jak o przecietnym
                      muzulmanskim kraju, znam tez kilka innych o podobnym statusie, ale na pewno
                      nie mozna Turcji i jej podobnych republik pominac w dyskusji o krajach
                      muzulmanskich czy muzulmanach w ogole. M.in. Turcja z 70 mln ludnosci obala
                      stereotyp zacofanego muzulmanina - terrorysty, zapatrzonego slepo w swoja
                      religie, zamykajacego kobiete w domu i nakazujacego jej nosic czador. Moj post
                      jest odpowiedzia na teksty m.in. Babiany, powielajace krzywdzace muzulmanow
                      stereotypy, ktore pojawily sie w tym watku i innych. Babiana opiera swoja
                      znajomosc kultury i religii islamskiej glownie na ksiazkach typu "Tylko razem z
                      corka", ja na wlasnych doswiadczeniach z zycia codziennego w srodowisku
                      muzulmanskim w ich wlasnym kraju. Wsrod najblizszych i przyjaciol jestem jedyna
                      chrzescijanka i NIGDY nie spotkalam sie z tego powodu z jakakolwiek krytyka czy
                      przykrosciami, wrecz przeciwnie.
                      Jesli chodzi o partie rzadzaca AKP, to faktycznie jest to partia islamska, ale
                      zbyt daleko wysuwasz wnioski, twierdzac, ze "robia wszystko, by zmienic" fakt,
                      ze Turcja jest panstwem swieckim. Sam Erdogan twierdzi, ze reprezentuja
                      nowoczesny islam, gdzie jest miejsce zarowno dla wierzacych w Allaha jak i
                      innowiercow. nie maja rowniez zamiaru obalac reform Ataturka, wprowadzonych
                      ponad 80 lat temu, jak rowniez beda kontynuowac dazenia do wprowadzenia Turcji
                      do UE. kwestia zakazu wstepu "zakrytym" kobietom na Uniwersytety czy do
                      panstwowych instytucji podzielila turecka opinie publiczna i juz od dawna
                      dyskutowana jest jej zasadnosc. coraz wiecej swieckich osob opowiada sie za
                      tym, ze jest to jednak dyskryminacja religijna, ktora nie powinna miec miejsca
                      w demokratycznym panstwie.
                      • babiana Re: znowu terroryzm 04.09.06, 00:16
                        Podaje ci Kiranno troche danych statystycznych i linkow. rzeczywiscie Turcja
                        stara sie jak moze, aby wstapic do UE. Dlatego stosunkowo daleko odbiega od
                        innych krajow Bliskiego Wschodu i dlatego zgadzam sie w tym wzgledzie z Mon 101,
                        ze nie moze byc podawana jako przyklad w naszej dyskusji.
                        Dane statystyczne dotyczace analfabetyzmu kobiet i mezczyzn na Bliskim Wschodzie
                        i Pln. Afryce
                        www.prb.org/Template.cfm?Section=PRB&template=/ContentManagement/ContentDisplay.cfm&ContentID=13049
                        Szaria 9jeden z rozdzalow tego artykulu)
                        www.gatago.com/no/samfunn/religion/16186567.html
                        www.khilafah.com/home/category.php?DocumentID=11743&TagID=2Turcja
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3523480.html
                        www.ang.pl/cafebabel.html?tab=1&artid=9&left=en&right=pl
                        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2713680.html
                        Turcja o ktorej piszesz:
                        observer.guardian.co.uk/travel/story/0,,1858876,00.html
                        Turcja i jej problemy:
                        www.guardian.co.uk/turkey/story/0,,1795426,00.html
                        www.guardian.co.uk/international/story/0,,1788531,00.html
                        www.guardian.co.uk/comment/story/0,,1780109,00.html
                        Chrzescijanie w krajach islamskich:
                        www.okno1040.jezus.pl/artykuly/sytuacja.html
                        A to czego uczy sie dzieci i mlodziez islamska na temat innowiercow musze
                        poszukac w moich bookmarks.Na razie masz dostateczna ilosc lektury. Milo cie
                        powitac i mam nadzieje, ze zadomowisz sie na KUPie.
                        • babiana Re: dodatkowe informacje 04.09.06, 02:33
                          Kiranno,podalam te informacje na watku "Co z ta wojna". Nikt nie ustosunkowal
                          sie do tego tematu. Ja i jak zarowno moje dzieci nie spotkaly sie nigdy podczas
                          lekcji katechezy z tego rodzaju nauczaniem. Gdyby moje dzieci mialyby byc
                          poddane tego rodzju indoktrynacji,to natychmiast zakazalabym im dalszeego
                          studiowania nauk Kosciola. Widac z tego, ze dobroc nie poplaca. Political
                          correctness sie klania.
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=45383037&a=46001784
                  • asia.sthm Re: znowu terroryzm 03.09.06, 23:41
                    > Jestem pelna uznania dla madrosci Asi, Samo i kilku innych dziewczyn.
                    >Podpisuje sie pod Waszymi postami w/w temacie wszystkimi swoimi konczynami wink

Dzieki za uznanie, podpisze sie wzajemnie pod twoimi choc w Turcji nie bylam .
                    Tak tez mozna, nie?
                    Dobrze, ze ten temat cie wreszcie wyciagnal z garderoby wink
    • jan.kran Re: znowu terroryzm 15.08.06, 02:08
      O Matko jak mnie kreci zeby popolemizowac z Kwasem i Samo...
      Ale nie mam warunkow , nie moge palic przy kompie oraz kolezenstwo lazi po
      okolicy i chce sie integrowac. Belg i Chilijka zreszta , wszedzie ci
      cudzoziemcytongue_outPPP
      Ale jak za pare dni bede miala klaptopa w domu to sie rozsiade i Was zmiote z
      powierzni Ziemi moimi argumentamismile)))
      O ile kurna Junior klaptopa przywiezie ....
      Kran
      • samo Re: znowu terroryzm 15.08.06, 04:16
        jan.kran napisała:

>Ale jak za pare dni bede miala klaptopa w domu to sie rozsiade i Was zmiote z
        > powierzni Ziemi moimi argumentamismile)))
        >

Moze zamiast latac i ogladac polnagich facetow napisz juz te swoje zmiatajace z
        powierzchni ziemi argumenty, bo nie moge sie doczekac Wielkiej Porazki w
        Starciu z Kranem Adamsem tongue_outtongue_outtongue_out
        • jan.kran Re: znowu terroryzm 16.08.06, 16:06

> Moze zamiast latac i ogladac polnagich facetow napisz juz te swoje zmiatajace
          z
          >
          > powierzchni ziemi argumenty, bo nie moge sie doczekac Wielkiej Porazki w
          > Starciu z Kranem Adamsem tongue_outtongue_outtongue_out

-------> Moja Droga ! Na razie musze sie zastanowic i sobie rozne rzeczy
          poukladac.
          Poniewaz mam skleroze to moze to troche potrwac.
          Na razie probuje sie ogarnac z czytaniem forumow, Mloda przyjechala wczoraj i
          widzimy sie w biegu bo kazda ma swoje sprawy a mamy do przegadania tyyyle.
          Poz tym Junior przyjezdza w niedziele i sie codziennie pyta czy posprzatalam
          mieszkanie.
          Stresuje mnie to do tego stopnia ze rzeczywiscie sprzatam.
          To jest zreszta temat na osobny watek ile czlowiek musi miec niepotrzebnych
          klamotow.
          Juz zapchalam dwa wielkie kubly pod oslona nocy a konca nie widac...
          Ide myslec na temat korporacji ,integracji , Ameryki i etcetera.
          Sciskam.
          Kransmile