jusiagra 02.03.05, 17:39 opisujmy w tym wątku sprawy dotyczące aktualnych usg jak i minionych o których macie akurat ochotę porozmawiac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusiagra Re: USG- my już po 02.03.05, 17:50 mieliśmy dzisiaj kolejne usg po 5 miesięcznej przerwie żadnych rewelacji nie mam, jendno mnie cieszy miedniczka z rozmiarów 25-28mm ma teraz 10-17mm różnica całkiem znacząca (ale czy to powód do radości czy też może efekt wysikania? dodam ze przed wyłonieniem przetoki miedniczka miała 54-35mm), ale kielichy bez zmian 9mm no i warstwa korowa nic sie nie zwiekszyła jest w granicach 7,5-9mm. Dodam że rozmiary nerki 72-36-36. Nowość dla mnie jezeli chodzi o opis- podwyższona echogeniczność kory z małymi piramidami nerkowymi nie wiem jeszcze o co w tym chodzi ( bo pierwszy raz byliśmy na tak szczegułowym USG)na konsultacje mamy przyjść za 2 tygodnie bo naszego lekarza nie było. Tak jak widzicie narazie nie wiem czy mam powody do radości czy też stoimy w miejscu:):( Odpowiedz Link
ageman Re: USG 03.03.05, 11:48 Wygląda na to, że jajko powinno być mądrzejsze czasem od kury... Ale do rzeczy jak pisałam Wam wcześniej, po USG, które robiliśmy Toni w Szpitalu Zakaźnym przy ul. Wolskiej, dostaliśmy opis, cytuję: nieznaczne zaleganie moczu w lewej nerce. Komentarz dr Gastoła: nikt, kto się zna choć trochę na nerkach nie opisuje badania w ten sposób, jeśli nerka była powiększona należało ją zmierzyć i opisać, opisać kielich - czy poszerzony, jak położony itd; takie USG nie jest w żaden sposób miarodajne. Więc zwracajmy uwagę kto i jak opisuje te nerki. I myślę, że trzeba się nawzajem ostrzegać przed miejscami, gdzie lekarze nie mają pojęcia o budowie nerek i niepotrzebnie wprowadzają w błąd. A ja się tak martwiłam tym USG :( W każdym razie dr Gastoł oglądając wyniki poprzednich badań USG i wyników moczu stwierdził, że nasze dziecko z pewnością jest zdrowe. A ponieważ w połowie marca mamy wizytę w CZD na okoliczność wątroby mojej córeczki prosił, byśmy przy USG poprosili o dokładne przyjrzenie się jeszcze raz nerkom, tak dla świętego spokoju. Pozdrawiam serdecznie Agata Odpowiedz Link
jusiagra Re: USG 03.03.05, 11:51 Chciałoby sie tylko takie newsy u nas czytać, czego wszystkim życzę- Jola Odpowiedz Link
berem Re: OPIS --- ULTRASONOGRAFIA U DZIECI 06.03.05, 18:45 Ultrasonografia u dzieci Badania ultrasonograficzne w pediatrii polskiej zaczęto stosować na szerszą skalę w latach osiemdziesiątych. Zajmują one w chwili obecnej bardzo ważne miejsce w całej diagnostyce radiologicznej. Badania ultrasonograficzne wykonywane u małych pacjentów różnią się nieco swoją specyfiką od badań wykonywanych u dorosłych. Po pierwsze sposób przygotowania do badań jamy brzusznej (najczęściej wykonywane badania w pediatrii) jest znacznie prostszy - nie wymaga się u niemowląt i u małych dzieci dłuższej przerwy w spożywaniu posiłków oraz nie trzeba kategorycznie podawać ośrodków pochłaniających gazy jelitowe typu węgiel, espumisan. Mało tego - bardzo często u niemowląt w trakcie badania podaje się pokarm, przez co dziecko się uspokaja i łatwiej prawił owo wykonać badanie. Technika przeprowadzania badań ultrasonograficznych u dzieci jest również znacznie prostsza niż u dorosłych. Wiąże się to z gorzej rozwiniętą tkanką podskórną u dzieci, która u pacjentów dorosłych bardzo przeszkadza w badaniu. Trudności natomiast czasami przysparza brak współpracy dzieci w trakcie badania, co niekiedy nie pozwala na dokładniejszy wgląd w badany narząd. Ten problem praktycznie nie istnieje w badaniach u osób dorosłych. Technika przeprowadzania badań ultrasonograficznych u dzieci jest również znacznie prostsza niż u dorosłych. Wiąże się to z gorzej rozwiniętą tkanką podskórną u dzieci, która u pacjentów dorosłych bardzo przeszkadza w badaniu. Trudności natomiast czasami przysparza brak współpracy dzieci w trakcie badania, co niekiedy nie pozwala na dokładniejszy wgląd w badany narząd. Ten problem praktycznie nie istnieje w badaniach u osób dorosłych. Najpoważniejszy problem z jakim spotykamy się w ultrasonografii pediatrycznej to prawidłowa interpretacja wyników badania. U dzieci, począwszy od wieku noworodkowego do kresu dojrzewania, zmienia się struktura narządów. Również w tym okresie za pomocą USG możemy wstępnie diagnozować dużą część wad wrodzonych. To wszystko powoduje, że prawidłowo zinterpretować badanie może tylko lekarz z dużym doświadczeniem ultrasonograficznym i klinicznym. Niestety, jak zresztą wszędzie i tutaj zdarzają się błędy, które trzeba weryfikować za pomocą innych badań, nierzadko znacznie bardziej obciążających dziecko. Zakres wykonywanych badań USG w pediatrii jest bardzo szeroki. W okresie niemowlęcym jesteśmy w stanie oglądać struktury mózgu przez otwarte w tym czasie ciemiączka, a także bardzo dokładnie oceniać stawy biodrowe. To drugie badanie ograniczyło, w większości przypadków całkowicie zastąpiło badania radiologiczne. W zakresie klatki piersiowej badane jest serce, a także inne struktury patologiczne, np. płyn w jamie opłucnej. Jeżeli chodzi o jamę brzuszną, to diagnostyce ultrasonograficznej poddaje się takie narządy, jak: wątroba, przewody żółciowe, trzustka, śledziona, nerki oraz zmiany patologiczne położone poza tymi narządami: zmienione chorobowo węzy chłonne, zmiany guzowate, ropne. W miednicy bada się pęcherz moczowy, przydatki u dziewcząt. Inne badalne tą metodą narządy to tarczyca, przytarczyce, ślinianki, jądra, duże stawy, a także za pomocą specjalnej techniki dopplerowskiej naczynia tętnicze i żylne. Ultrasonografia przydaje się również w ostrych przypadkach chirurgicznych, np. wgłębienie jelit, a także przy wykonywaniu biopsji narządowych. Pamiętać jednak należy o tym, że badania ultrasonograficzne obrazują tylko strukturę badanego narządu, nie dają niestety wglądu w jego czynność. Jeżeli chodzi o szkodliwość ultradźwięków, to zastosowanie specjalnych głowic pozwoliło na wykluczenie niekorzystnych skutków biologicznych i cieplnych. Nadal jednak nie do końca wyjaśniono wpływ ultradźwięków na procesy metaboliczne i ich odległe skutki. Szereg publikacji na całym świecie podaje, że brak jakichkolwiek dowodów na szkodliwość tego typu badań. Mimo to należy racjonalnie rozważyć wskazania do badań USG oraz zminimalizować czas ich wykonywania. Zastosowanie ultrasonografii w pediatrii jest bardzo szerokie. Wydaje się, że przy tak dynamicznie rozwijającej się dziedzinie można mieć nadzieję na to, że przyszłe generacje aparatury ultrasonograficznej pozwolą jeszcze szerzej, jeszcze głębiej i jeszcze dokładniej wnikać w niedostępne w chwili obecnej struktury wielu narządów. USG : 1. Nerki - oceniamy ich kształt, wielkość, położenie, strukturę miąższu i układu kielichowo-miedniczkowego. Rozpoznać możemy wady nerek, kamienie nerkowe, zniekształcenie i poszerzenie układu kielichowo-miedniczkowego, stany zapalne ostre i przewlekłe, torbiele, nowotwory ora monitorowanie nerki przeszczepionej. 2. Pęcherz moczowy - jego objętość, ściany, nowotwory łagodne, takie jak: polipy, brodawczaki, oraz złośliwe, a także kamienie pęcherza i rzadkie uchyłki. dr.S Stępniewski Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link