missmarta04 22.02.10, 11:49 Witam,mam do was pytanie jak długo leczycie postać stawową boreliozy, lecze się już siedem i pół miesiąca metodą ILADS, lekarz powiedział że to może trwać nawet rok.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rrrenifer Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 22.02.10, 13:43 Leczy się zasadniczo do skutku (plus 2-3 miesiące bezobjawowo)- każdy ma inaczej, raczej nie poratujesz się terminem leczenia innych osób 7 miesięcy to nie jest wcale takie długie leczenie Odpowiedz Link
ada122 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 15:13 Zgadza sie- tak mi powiedzial ortopeda :leczyc do ustapienia objawow. tylko ze wiekszosc z nich wyszla dopiero w trakcie leczenia wiec stawiam na wiecej niz 7 miesiecy (zaczelam 5 miesiac) leczenia Odpowiedz Link
pepefresh Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 15:53 a ilu letnia ta bolerioza bo to ważne i jakie dokladnie masz objawy? Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 18:38 Ja liczyłam na rok ale chyba się grubo przeliczyłam. Odpowiedz Link
pepefresh Re: do SZILA ? 23.02.10, 18:45 SZila a jakie masz objawy i czy leczysz sie abx ,zastanawiałem się nad pulsacyjnym braniu abx miedzy ziołami i pytam czy abx maja sens no bo rok jak piszesz to nie mało, a polepszyło ci sie troche Odpowiedz Link
szila2008 Re: do SZILA ? 23.02.10, 19:22 U mnie głównym objawem jest kręcz karku.Poprawa między 30 a 60 % w zależności od dnia i zestawu.Ja muszę się leczyć bo z tym nie darady normalnie funkcjonować ale gdyby organizm odmówił też pomyślałabym o ziołach.Czasami trzeba lat na wyleczenie.Gdy sie raz zacznie to potem człowiek boi sie przestać. Odpowiedz Link
babaelka-0 Re: do SZILA ? 23.02.10, 20:02 Szila ,ile Ty Moja Droga masz racji. Tony racji.Czytalas w moim watku,co bylo jak sciegna odpoczywaly Tarivid? Masakra!!! Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link
missmarta04 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 11:06 Prawdopodobnie ugryzł mnie kleszcz wiosną 2008,boreliozę zdjagnozowano w lutym 2009 i w tedy dostałam pierwszy antybiotyk trzy tygodnie Doxy.pózniej była przerwa no i w cały maj Unidox nic nie pomogło więc lecze się od siedem i pół miesiąca według ILADS. Objawy: bóle nóg nie do wytrzymania tzn.i trochę stawy u rąk, ale w trakcie leczenia straszne pogorszenie i kilka nowych objawów.Siedze w fotelu od 8 miesięcy. Pozdrawiam i dziękuje Odpowiedz Link
ewawr Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 22:08 missmart. Stawową trudno wyleczyć, ponieważ zmiany, które zaszły w stawach są nieodwracalne i nie da się ich zregenerować..., jeszcze. Można zaleczyć i pozbyć się bólu,- to najważniejsze. A co dalej, to czas pokaże. Możemy mieć tylko nadzieję, że to co robimy z naszym organizmem działa na naszą korzyść. Oby.. Odpowiedz Link
fionka21 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 22:14 Ewa, nie strasz, bo to nie musi być prawda Nie musi być nieodwracalnych zmian w stawach, aby dawały dolegliwości bólowe. Missmarta nic nie pisze o takich zmianach... Odpowiedz Link
kornelcia75 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 23.02.10, 22:24 hmm... ja tam nie wiem na początku choroby pobolewały mnie tylko kolana,leczyłam się 16 mc różnymi abx.Skończyłam ,miałam rok względnego spokoju a teraz bolą mnie wszystkie stawy. "Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę ma też prawo do szczęścia?" Odpowiedz Link
ewawr Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 00:19 fionka, nie straszę.. Chciałabym się mylić. Ale to niestety nie jest możliwe, ponieważ znam wyniki swoich badań.Wiesz jak bardzo chciałabym aby było inaczej.. Odpowiedz Link
niebieskidymek Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 08:39 U mnie na zdjęciach też wyszły zmiany w stawach poprzeczno- żebrowych. Choć teraz po 4 miesiącach leczenia boli mniej to zastanawiam się czy te zmiany zniknął. Czy abx może zlikwidować te zmainy?? Czy są one już nieodwracalne?? Odpowiedz Link
a.guzia Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 09:20 U mnie ból stawowy to główny objaw. Pojawił się wraz z rozpoczęciem leczenia standardowego (1,5 roku temu). Leczenie ILADS trwa 13 miesiąc. Póki co bóle do końca nie minęły. Codziennie coś pobolewa. Głównie ręce. Nie wiem czy mam jakieś zmiany, bo nie robiłam żadnych badań w tym kierunku. Przyjęłam taką zasadę, że dopóki coś mnie boli to się leczę. Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 14:13 Ja nie mam postaci stawowej i zawsze myślałam,że stawową najłatwiej wyleczyć.Stawy pobolewały mnie jedynie na początku tavaniku.Może niktórych z was też bolą od chinolonów? Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 17:43 Doberek, ja też byłem ukąszony przez kleszcza. Na drugi dzień po ukąszeniu dłonie zaczęły mnie poboloewać, potem coraz bardziej. W badaniach wyszły mi watpliwie dodatnie IGG serologiczne Elisa/badania robiłem w Zakaźnym w stolicy. Lekarz przepisał miesiąc doxycykliny na miesiąc. Po leczeniu czułem się dokładnie tak samo. po dwóch latch znowu kleszcz mnie upierdzielił i te objawy się nasiliły tak że mam teraz bóle całego ciała , juz nie wiem czy t5o mięsnie czy stawy. Przeleczyłe miesiąc zinnatem, i bez zmian. badania wyszły ciut lepsze niz ostatnim razem, ale wciąż wątpliwe dodatnie. Lekarz stwierdził, że bolerioza wyleczona. Może to co mam to coś innego, bo kleszcz ma sporo innych rzeczy np. Chlamydię pneumonię lub wiele innych. A jak wam wychodziły badania, po ukąszeniu. Czemu wybrałyście ILADS, i nie słuchacie lekarzy? Może trzeba szukać przyczyny gdzie indziej, zbiegi okoliczności się zdarzają, może ugryzienie kleszcza to tylko katalizator do autoagresji układu immunologicznego, a zreszta juz sam nie wiem ...poprostu szukam dalej. Odpowiedz Link
fionka21 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 17:48 shrykull, po co chcesz wywarzać otwarte drzwi? Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 18:43 Shyrkul pooglądaj filmik www.borelioza.org/zwiastun.htm.Jest to tylko zwiastun ale można ściągnąć całą wersję.Tam znajdziesz odpowiedż dlaczego zdecydowaliśmy się na takie leczenie i dlaczego nie ufamy lekarzom standardowym. Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 18:44 Jeszcze raz wklejam bo żle weszło. www.borelioza.org/zwiastun.htm Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 18:38 Nie wyważam, poprostu muj zakaźny twierdzi że nie mam boreliozy, a czytane objawy na tym forum pokrywaja się z moimi. Odpowiedz Link
fionka21 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 18:56 To zmień lekarza Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 19:50 Krótka piłka mówisz...może sama zmień lekarza, może Ty za długo się leczysz. Z BB nie wadomo jak jest dokładnie, na razie ufam lekarzowi zakźnemu z Wawy, takie objawu jak BB może być wiele innych przyczyn, ale Ty pewnie się już oczytałes w ILADS i pozjadałas wszystkie rozumy. Życzę Ci zdrowia. Słabe forum, niskie IQ...spadam. Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 20:56 To prawda że są setki chorób które objawiają się jak bb ale kiedy uwierz mi że raczej mało kto z tego forum leczy się tak długo nie sprawdzając wszystkich (lub prawie wszystkich) innych możliwości bo to by było głupie i nie odpowiedzialne nawet nie wiesz przez co ludzie przechodzą walcząc o diagnozę więc troszkę wyczucia w następnych wypowiedziach bo to forum jest aby wspierać innych a nie dołować. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pepefresh Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 21:15 kiepsko z tym leczeniem boleriozy stawowej,antybiotyki wypłukują wapń z kości po prostu je niszczą ,dlatego mam całą szufladę abx które czekaja jak zioła nic mi nie dadzą Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 21:26 Do mojego poprzedniego postu dołożę tylko że jeżeli już wspominasz o IQ to błagam zastanów się nad sensem swoich wypowiedzi oraz nad poprawną pisownią bo aż w oczy szczypie i mam nadzieję że nie będziesz musiał wrócić na tak beznadziejne według Ciebie forum Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 21:48 Kasroz nas nikt nie jest w stanie wyprowadzić z równowagi takimi mądrymi opiniami .Jeśli ktoś nie chce przyjąc do wiadomości,że jest chory to jego problem .Czasami tak jest lżej. Jeden mały szczegół,że większości z nas zakażnicy powiedzieli,że już jesteśmy zdrowi mimo objawów.My leczymy objawy a nie wyniki. Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 21:54 Grzybior szaleje i nerwowa jestem ale mam nadzieję że gościu nie ma bb bo z takim podejściem to naprawdę współczuję Pozdrawiam Odpowiedz Link
fionka21 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 24.02.10, 22:34 forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=765&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odpowiedz Link
ewa_100 do Shrykull 25.02.10, 09:49 Chlamydia Pnumonia - nie jest patogenem odkleszczowym, nie jest tym samym koinfekcją odkleszczową, moze dawac jednak podobne objawy do bb, CPN fruwa jedynie w powietrzu i ja wdychamy co innego Mycoplasama Pneumonie - ona tez fruwa w powietrzu i tez ja wdychamy, jednak roznosi ja równiez kleszcz- a wstrzyknieta do krwioobiegu wlasnie przez kleszcza tez moze dawac podobne objawy do bb. fatalne w skutkach, uchodzi z jedną trudniejszych koinfekcji do wyleczenia,Mycoplasma jest kopinfekcją odkleszczowa - pisal o tym dr. Kurkiewicz na forum CPN. Duuużo nauki przed Tobą i Twoim Kajfaszem (lol) Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 14:42 No to mnie wytropiliscie... Skoro już trochę znacie moją historię, to zapytam Was wykształciuchy co sądzicie o moich wynikach badań. ELISA zawsze wątpliwy dodatni, W-B dodatni w 2 klasach(półtora roku temu), zakażnik odesłał z kwitkiem. Tak było za 2 gim ukąszeniem kleszcza. A na wiosnę 2009 był 3 kleszcz, przeleczyłem miesiąc Zinnatem. I powtórzyłem badania, ELVIS wyszedł ponownie wątpliwy dodatnio i po kuracji. A objawy bez zmian albo i gorzej. Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 14:45 Zapomniałem nadmienić, ze po 3 kleszczu zrobiłem szybko panel odkleszczowy PCR i wszystko wyszło ujemnie. Proszę o odpowiedzi weteranów albo lekarzy. Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 14:54 Nikt nie podejmie decyzji za Ciebie jesteś dorosły i masz się za inteligenta to rozważ to sam my ci pomożemy w sprawach diety i udzielimy wsparcia miłym słowem Ja z mojej strony proponuje jednego z forumowych lekarzy tylko wtedy się dowiesz czy powinieneś się leczyć czy nie. No i dla zgłębienia wiedzy na początek FAQ. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 15:05 WB jest badanie bardzo miarodajnym daje reakcje krzyżowe tylko w 4% przypadków więc jeżeli masz + to o czym chcesz tu jeszcze dyskutować tylko teraz zależy od Ciebie jaką metodą będziesz się leczył. A co do Elisy to już powinieneś wiedzieć co to za badanie i jaką ma skuteczność w wykrywaniu bb. Przepraszam jeśli jestem nie przyjemna ale ludzie którzy nie wykazują za grosz zrozumienia doprowadzają mnie to szału. Pozdrawiam Odpowiedz Link
missmarta04 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 11:26 Wybrałam ILADS bo dwa miesiące standardowego leczenia nic nie dało, ja przez boreliozę dostałam Hashimoto, biorę Hormony Tarczycy, badania na coinfekcje miałam też robione wyszły negatywnie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
szila2008 Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 19:02 Shrykul coś mi sie zdaje,że trafisz tu na dłużej. Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 19:18 Obyś się myliła...za miesiąc powtarza wszystkie badania, jak mi wyjdzie Elvis watpliwo-dodatnie i W-B 2X dodatnio i na dodatek będę u siebie obserwował te same lub bardziej wzmozone dolegliwości to od razu poszukam sobie kogoś z ciemnej strony mocy. A tak apropos to znacie dobrego lekarza z Warszawy? Słyszałem że dr. Beata z Krakowa jest niezła, ale to dla mnie za daleko. Może znacie kogoś tego pokroju, pytam tak na przyszłość? Pzd, shrykull Odpowiedz Link
kasroz Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 25.02.10, 19:46 Jak ci wyjdzie Elvis to idź do psychiatry bo gościu dawno nie żyje a tak poważnie to WB jest najbardziej wiarygodny Elisa ma wykrywalność okolo 40% a WB 70% i dlatego ci wychodzi wątpliwa a WB dodatni daj se siana z Elisą szkoda kasy Odpowiedz Link
kurkazlotopiorkaa Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 26.02.10, 12:28 Ja mam postac stawową ,objawy to ból i trzaski w kościach.Nie leczę się ale kiedys na cos tam innego brałam unidox i ból przeszedł jak ręką odjął...więc myślę że da się to wyleczyć.Trzaski chyba zostaną na stałe ale bez bólu! Odpowiedz Link
kurkazlotopiorkaa Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 26.02.10, 12:34 znalazlam na forum www.borelioza.org/historie/michal.htm Odpowiedz Link
pepefresh Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 26.02.10, 16:15 a co w tym wątku o Michale jest pocieszające?,postepujący zanik mięśni wiadomo czym sie kończy,ta nasza bolerka uwielbia porażać rdzeń kręgowy i tu jest problem, Odpowiedz Link
kurkazlotopiorkaa Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 26.02.10, 16:43 Ale chyba nie wszyscy mają zanik mięsni,ja np nie mam. Odpowiedz Link
dlakacperka Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 26.02.10, 20:54 Ja mam polineuropatię... w efekcie zanik mięśni od lat. Sterydy wcale mi nie pomogły jak i leki immunosupresyjne. Teraz leczę się wg ILADS od ponad 4 miesięcy, ból jest potworny czasami, nawet teraz obręcz barkowa i ręce bolą, kolana... ale to herx. Jestem pewna, że wybrałam właściwie. Choć PCR nie pokazał nic. Wystarczą mi efekty leczenia i reakcje organizmu na leczenie. Mam już dość wędrówek po lekarzach różnych specjalności i pogarszającego się stanu mojego zdrowia. Już choroba zabrała mi ponad 8 lat, mnóstwo sił i energii. Więcej nie dam jej - a jeszcze odbiorę to co mi zabrała... mam taką nadzieję. Odpowiedz Link
shrykull Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 27.02.10, 16:02 Dlakacperka, bardzo Ci współczuję, ale skąd wiesz, że to borelioza skoro badania nie potwiedzają jej? Czy ugryzł Cię kiedyś kleszcz? Z tego co wyczytałem z twojego postu to leczysz się z nadzieja że to borelioza, rozumiem że wszystkie inne przyczyny twojego złego samopoczucia wykluczyłaś? Odpowiedz Link
dlakacperka Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 27.02.10, 19:36 heh... kleszcza miałam nie jednego, a pierwszy rumień w dość wczesnym dzieciństwie, wyjmowane zawsze były ludowym sposobem na masło. Nie wiem kiedy mogłam to złapać... Pytasz o inne schorzenia - przez te wszystkie lata wędrówek po wszelakich specjalistach, miałam mnóstwo różnych badań od podstawowych do genetycznych (w wielu kierunkach), kilkakrotnie rezonans w poszukiwaniu zmian SM. Leczę się 5 miesiąc dopiero - i już dużo zyskałam. Bóle głowy się zmniejszyły, a nawet czasami zapominam co to takiego. Oko które od kilku lat było ślepe - ma poczucie światła . Ostatnio zauważyłam jeszcze jedną rzecz - moje hormony inaczej funkcjonują. To, że nasiliły się bóle kostno-stawowe to było do przewidzenia. Ale zmienił sie ich charakter, są to typowe bóle wędrujące szczególnie dokuczliwe na pulsie Tini. Zresztą na pulsie to dolegliwości i objawów pojawia się multum... Jak chcesz bardziej szczegółowo - pisz na priv. Odpowiedz Link
mniamumniamu do shrykull 27.02.10, 21:16 Shrykull, mam wrażenie, że wciąż nie chcesz wierzyć w to, czym jest ta choroba i szukasz gdzie się da potwierdzenia słów twojego zakaźnika. Mi zakaźnik (na swej stronie podający zresztą, iż zajmuje się również boreliozą!!)powiedział, że nie ma takiej opcji, żeby borelioza się przez lata ukrywała i nie dawała objawów. Poszłam do innego lekarza. I co... zaczęłam próbną antybiotykoterapię, by zrobić badanie z moczu i w tym tygodniu dostałam takiego herxa, że chciałam pogotowie wzywać.. Badanie oczywiście wyszło dodatnie. Proponuję ci na spokojnie przejrzeć forum i przemyśleć wszystko zamiast wszędzie wrzucać tego typu pytania Odpowiedz Link
mniamumniamu Re: Jak długo leczy się postać kostno-stawową ? 27.02.10, 21:22 I jeszcze jedno: ja kleszcza nie pamiętam, rumienia też nie. Rok temu, gdy nogi zaczęły mi drętwieć i mrowić, nie na tym forum, a na ogólnym dotyczącym zdrowia, ktoś mi zasugerował,ze to może bb (tu pozdrowienia dla anyx )Pomyślałam wtedy,że przecież nigdy nie miałam kleszcza i temat został zapomniany, tym bardziej, ze dolegliwości minęły. W listopadzie zaczęły się znowu, tym razem dużo silniejsze, do tego doszedł cały szereg innych, bardzo nieprzyjemnych. Zaczął się maraton po lekarzach, sugestie nerwicy itp. Dziś nadal ciężko mi wierzyć, ze wiedza na temat tej choroby jest tak znikoma i że ona sama jest tak podstępna. Ale jedno wiem: rok temu trzeba było wziąć pod uwagę czyjąś sugestię, może teraz byłoby lepiej.. Odpowiedz Link