christa61 09.05.10, 16:05 Witam Jestem tu nowa, mam bb potwierdzoną dwoma testami - Ten ostatni to Elisa. Jednak martwię się tym wynikiem z posiewu moczu, który jest wpisany w temacie. Czy ktoś może wie o co tam chodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyx27 Re: Asc. Acid ????? 09.05.10, 20:36 To oznacza, że w moczu stwierdzono aceton (cała ketonowe). Na pewno należy powtórzyć badanie, bo czesto nawet u zdrowych ludzi pojawia się on w moczu i wcale nie musi oznaczać nic złego. Odpowiedz Link
christa61 Re: Asc. Acid ????? 09.05.10, 21:08 Anyx27 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz. Jesteś pewien, ze chodzi o ciała ketonowe, czy raczej się domyślasz? Bo też spotkałam się, ze to oznacza kwas askorbinowy, ale i tak nie wiem o co w tym wszystkim chodzi... Jestem chora na Boreliozę, może to od tego paskustwa ? Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tych ciał? skąd to jest? Odpowiedz Link
fionka21 Re: Asc. Acid ????? 09.05.10, 21:57 Ketony w moczu mogą pojawić sie po wysiłku fizycznym lub na skutek głodówki. Mam wątpliwości jednak czy Asc. Acid to ketony. Wydaje się, że to raczej kwas askorbinowy (czyli wit.C). Nie wiem dlaczego w moczu... Odpowiedz Link
anyx27 Re: Asc. Acid ????? 09.05.10, 21:57 Jestem pewna Aceton jest tak oznaczany. Mnie też zdarzyło się 2 razy mieć w bad. moczu. Drugie bad. zawsze było już ok. Nie sądzę, żeby było to bezpośrednio zw. z bb. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Asc. Acid ????? 09.05.10, 22:10 Fionka, masz rację, pytałam przed chwilą kolegę lekarza Odpowiedz Link
great.blondino Re: Asc. Acid ????? 10.05.10, 03:25 zwiekszenie ilosci bialka w diecie zamiast weglowodanow tez moze to powodowac a jak sie dorzuci jeszcze do tego wysilek fizyczny to raczej murowane...przynjamniej ja tak mam jak cwicze Odpowiedz Link
christa61 Re: Asc. Acid ????? 11.05.10, 20:16 Przepraszam bardzo... nie miałam przed badaniem żadnego wysiłku ponieważ spałam całą noc i to w szpitalu... Poza tym nie wyszła mi jakaś tam liczba lecz pięć pytajników, hm hm. dlatego wydaje mi się to dziwne..Osobisćie też się natchnęłam na info, że to chodzi o kwas askorbinowy.. Zachodzi więc pytanie z jakiego powodu kwas askorbinowy pojawia się w moczu i czemu tak to opisali (pytajnikami)? Odpowiedz Link
great.blondino Re: Asc. Acid ????? 12.05.10, 01:11 mam swieny pomysl...calkiem przewrotny w swej prostocie...zamiast od 2 dni gdybac na forum na ktorym tak dokonca nikt z nas chyba nie wie czemu skoczylo i co Ci skoczylo nie zapytasz lekarza? nawet zwykly konowal w przychodni bedzie wiedzial co to i co moze oznaczac jesli masz problemy z kontaktem prowadzacym... Odpowiedz Link
christa61 Re: Asc. Acid ????? 12.05.10, 17:03 Najgorsze to jest to, że wczoraj byłam u konowała i na śmierć zapomniałam się go o to go zapytać...najlepiej będzie gdy zapytam laborantkę.. Odpowiedz Link