Dodaj do ulubionych

Babski temat - kolposkopia

12.09.23, 13:53
Będę wdzięczna doświadczonym ematkom za odpowiedź.
Nakazano zrobić. W rozpoznaniu (przepisuję z wyniku, mnie to niewiele mówi): obecność ASC, LSIL, nieprawidłowe komórki z cechami infekcji HPV (nie można wykluczyć CIN1). Termin kolposkopii za 5 tygodni.
Upierać się przy szybszym, ma to znaczenie dla ewentualnego rozwoju choroby, czy poczekać? Interesuje mnie jedynie aspekt leczniczy, nie to, ile inni ludzie czekają.
Nie spieszy mi się, osobiście mogę poczekać, ale nie chcę czegoś pominąć czy zlekceważyć. Jakieś inne konstruktywne rady?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Babski temat - kolposkopia 12.09.23, 16:15
      Masz łagodną dysplazje (LSIL/CIN1) prawdopodobnie związaną z infekcja hpv. Ja bym osobiście zrobiła badanie genetyczne na wirusa i czekała na kolposkopię.

Tez miałam komórki podejrzane o HPV, badanie genetyczne wyszło ujemne, a zmiany były związane tylko z obecnością spirali i jej dzialniem drażniącym. Wiec ostatecznie kolpo nie musiałam.
      • ewa_mama_jasia Re: Babski temat - kolposkopia 12.09.23, 21:57
        Dzięki. No właśnie dziwię się, bo dziś lekarz powiedział, że HPV DNA nie ma sensu robić, tylko od razu kolpo z wycinkami. Czy to taka procedura na NFZ? Czy to badanie nie jest płatne przez NFZ?
        • madame_edith Re: Babski temat - kolposkopia 12.09.23, 22:04
          Jest na pewno jak masz skierowanie, miałam dwa razy kolposkopię na NFZ, raz z wycinkami, raz bez.
    • b-b1 Re: Babski temat - kolposkopia 12.09.23, 22:31
      U mnie był podobny wynik, lekarz nie naciskał że trzeba natychmiast, mimo, że terminy były od ręki (umowilam sie za 3 tygodnie). Prywatny gin skierował mnie do szpitala-czyli badanie na NFZ. Spokojnie poczekaj.
      ale.... byłam pewna( do głowy mi nie przyszło, że może być inaczej)że jadę na godzinę, badamy co trzeba i do domu-a tu zonk.🤣
      • hosta_73 Re: Babski temat - kolposkopia 13.09.23, 23:03
        Ale co, musiałaś zostać? Dlaczego?
        • b-b1 Re: Babski temat - kolposkopia 14.09.23, 08:21
          Zasady szpitala-badanie na śpiocha-trzeba grzecznie z rańca się pojawić, noc spędzić w szpitalu, rano badania, potem kilka godzin na dojście do normalności- byłam tam prawie 2 doby.🤣

• scarlett.o-hara Re: Babski temat - kolposkopia 14.09.23, 08:35
        Ooo, to faktycznie. Ja miałam na nfz tydzień temu, skierował mnie mój prywatny gin. Wizyta trwała z pół godziny. Obejrzał, pobrał wycinki i już. Poszłam potem normalnie do pracy.Trafiłam na naprawdę super ginia.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Babski temat - kolposkopia 13.09.23, 09:55
      Poczekałabym i poszła w terminie, rakowienie szyjki (jezeli są faktycznie zmiany) następuje bardzo powoli a u ciebie na razie jest dysplazja.
      Robiłam kolpo, po niej po roku powtórzyłam cytologię na podłożu płynnym i zrobiłam badanie Cintec plus, zmian już nie było, wiec ten stan może się jeszcze odwrócić.
      Na spokojnie idź, zrob i posłuchaj co ci powie lekarz
      • ewa_mama_jasia Re: Babski temat - kolposkopia 13.09.23, 11:40
        Dzięki. To poczekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka