Dodaj do ulubionych

kleszcz a toksoplazmoza

24.05.11, 11:33
Witajcie.

Nurtuje mnie takie pytanie. Czy kleszcz może zarazić toksoplazmozą?????????? Leczyłam się na tokso 2 lata. Obecnie mam ją uspioną ( nigdy kleszcza u siebie nie widziałam), ale obecnie borykam się z problemami ocznymi. Będę badać się na boleriozę i jedna znajoma powiedziała mi że kleszcze tez zarażają tokso. Czy to prawda??
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: kleszcz a toksoplazmoza 24.05.11, 13:05
      >>Wiemy, że poza boreliozą, kleszcze i najprawdopodobniej inne owady gryzące i ssące, mogą przenosić babeszjozę, erlichiozę, anaplazmozę, bartonellę, mykoplazmę.
      Są to tak zwane koinfekcje w boreliozie, czyli choroby, które mogą współistnieć z boreliozą i utrudniać lub wręcz uniemożliwiać jej wyleczenie. Od niedawna, jako o koinfekcji, mówi się też o toksoplazmozie. Co jakiś czas odkrywa się nowe patogeny lub okazuje się, że znane nam choroby z innego źródła przenoszenia, mogą też być przenoszone przez kleszcze. Zapewne do tej listy dochodzić będą nowe patogeny. Kleszcze bytując na dzikich leśnych zwierzętach, mogą od nich przenosić na ludzi całą gamę chorób<<
      To cytat stąd:
      www.razemztoba.pl/index.php?NS=srodek&nrartyk=5985&slowostart=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka