Dodaj do ulubionych

Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM

15.08.11, 16:01
Witajcie,

Jako że niemal każdy z nas faszeruje się różnym preparatami, również witaminowymi, chciałam dla przestrogi opisać historię, która przydarzyła mi się w zeszłym tygodniu. Od końca zimy lekarze próbują ograniczyć moje dolegliwości bólowe i neurologiczne za pomocą zastrzyków witaminowych (Milgamma= wit. B1+ B6 + B12 lub Cocarboxylazum (B1) + vit. B12). Do tej pory całkiem ładnie na nie reagowałam, odczuwając poprawę, zwłaszcza w zakresie objawów neurologicznych. Niekiedy po zastrzyku robiło mi się jakby lekko słabo + pojawiał się ucisk w gardle, ale zrzucałam to na karb emocji.
Ostatnio dostałam zestaw Cocarboxylazum 5 zastrzyków co 2-gi dzień + Milgamma N 5 zastrzyków co 3 dni. Pierwszy łączony zastrzyk bezproblemowy, drugi (sama Cocarb) ok, po trzecim ok. 1,5 min. po podaniu zaczęło mi się robić koszmarnie słabo. Doszły do tego silne zawroty głowy, bladość powłok skórnych, pokrzywka na całym dekolcie i szyi (aż do karku), ucisk w gardle i klatce piersiowej, "trzęsawka", suchość w jamie ustnej. Ciśnienie, tętno, saturacja ok. Dostałam szybko kolejny zastrzyk z Dexavenu (silny steryd podawany przy mocnych reakcjach uczuleniowych i we wstrząsie) oraz doustnie Klemastynę. Strzykawka z adrenaliną czekała w pogotowiu. Po tym jak doszły bóle brzucha, nudności + lekka biegunka lekarka wezwała karetkę. Jeszcze w przychodni podpięto mi kroplówkę z NaCl (jak się potem okazało nieprawidłowo - kroplówa szła poza żyłę, ból był ogromny, miałam wrażenie, że mi łapę rozsadzi). Jazda karetką po dziurawych drogach i z dużą prędkością byłaby w stanie nieboszczykowi puls przywrócić - pojęcia nie mam, jak wytrzymują to osoby w ciężkim stanie... Na SOR-ze spędziłam na obserwacji kilka godzin (dostałam jeszcze kroplówkę z elektrolitami - spadł potas, dwukrotnie wzrosła liczba leukocytów).

Wiem, że niektórzy rozważają podawanie biotraxonu w domu - piszę ten post jako ostrzeżenie, że pomimo pierwszych pozytywnych reakcji na dany lek, alergia czy nawet wstrząs mogą wystąpić przy każdej kolejnej iniekcji/ wlewie. Nie przypuszczałam, że można tak zareagować na "zwykłe" witaminy uncertain Przez trzy dni dochodziłam fizycznie do siebie po tej akcji. Odpada u mnie suplementacja wit. B, a wiadomo, jak się mają jej niedobory do neuroboreliozy i kandydozy sad
Jeśli ktoś się spotka z podobnym przypadkiem, albo słyszał, czym można ratować układ nerwowy, będę wdzięczna za podpowiedzi.
I ostrzegam - jeśli decydujecie się na podawanie leków/ zastrzyków w domu, niech zawsze będzie w pogotowiu osoba wiedząca jak reagować w przypadku niepożądanych reakcji/ wstrząsu.
Obserwuj wątek
    • geodeta_31 Re: Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM 15.08.11, 16:42
      Dokładnie o takich i tej podobnych reakcjach czytałem w książce o porfiriach. Według autora większość ludzi mających problem z porfirią i/lub pyrolurią nie powinna długo przyjmować tych samych preparatów i leków. Sytuacja ma się podobnie z pożywieniem. Jedzone długo, mimo że w początkowej fazie nie uczula, po dłuższym okresie może stać się olbrzymim alergenem. Te dość groźne zjawiska, podobne do tego opisanego przez Słowiankę, mogą śmiało imitować reakcje Herxheimera i pogorszenia podczas leczenia mylnie brane jako reakcje związane z ginącymi bakteriami. W rzeczywistości to często reakcje porfiryczne lub alergiczno-anafilaktyczne.
      • mab62 Re: Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM 16.08.11, 11:49
        M.inn.dlatego nie suplementuję wit.i minerałów,bez wcześniejszego zbadania ich poziomu.
        Nie wszyscy z bb potrzebują suplementacji wszystkich minerałów i witamin.
        Dla mnie mocno kontrowersyjne jest też łączenie terapii antybiotykowej z Buhnerowskimi ziołami.
        Ostrożność w tym temacie -również wskazana!
        Pozdrawiam.
        • geodeta_31 Re: Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM 16.08.11, 12:17
          Poziom minerałów i witamin nie ma nic do tego o czym pisałem i co było prawdopodobną przyczyną sytuacji w jakiej znalazła się Słowianka. Nie chodzi o to, że zaczynamy czuć się źle gdy mamy zbyt duży poziom danej substancji w organizmie. Chodzi o to, że będąc obarczonym niedoborem pewnych enzymów, dużo łatwiej uczulamy się na wszelkie substancje (również leki czy jedzenie), które przyjmujemy w dłuższych okresach czasu. Takie reakcje często mylone są z herxami również przez lekarzy. Leczenie więc trwa dalej, człowiek pseudo herxów ma coraz więcej i błędne koło trwa w nieskończoność...
          • tajtaja do GEO 16.08.11, 12:34
            Geo, odbierz pocztę, proszę - taja
    • ines108 Re: Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM 16.08.11, 14:21
      Współczuję Słowianko, brałam biotraxon 8 mies z czego połowę sama w domu - i nic się nie stało , na jesień wracam do wlewów i chyba będę bardziej uważna.
      Pozdrawiam i życzę żeby te skutki szybko minęły.
    • dartom.www Re: Uczulenie na witaminy i leki - OSTRZEGAM 16.08.11, 17:39
      Nadmiar witaminy B1:

(możliwe tylko w wypadku zastrzyków) – osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

Nadmiar B6:

Witamina B6 w dużych dawkach jest neurotoksyczna. U niektórych osób (bardzo rzadko) - anomalie w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego mogą wystąpić już przy 50 mg chlorowodorku pirydoksyny na dobę, stosowanego przez odpowiednio długi czas[8]. Długotrwałe przyjmowanie dawek witaminy B6 powyżej 200 mg (zazwyczaj 1000 mg lub większych) może powodować neuropatię obwodową[9]. Zmiany te ustępują wraz z zaprzestaniem nadmiernej suplementacji witaminą B6. W wypadku zażywania dawek poniżej 200 mg na dobę, objawy uboczne występują bardzo rzadko[10].

Neurotoksyczne działanie wysokich dawek witaminy B6 obserwuje się w przypadku spożywania jej w formie chlorowodorku pirydoksyny, nie występuje zaś dla fosforanu pirydoksalu (biologicznie aktywnej formy witaminy B6, w którą pirydoksyna ulega przekształceniu w organizmie)[potrzebne źródło].

Nadmiar B12:

Witamina B12 nie jest toksyczna, jednakże przy stosowaniu przez dłuższy czas bardzo dużych dawek tej witaminy zaobserwowano u niektórych ludzi objawy uczuleniowe. W bardzo wysokich dawkach może również wystąpić krwotok z jam nosowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka