Dodaj do ulubionych

Angina? u 4 -latki.

24.10.11, 16:01
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)

dziewczynka , lat 4 i 3miesiące, wysoka, dość mocna budowa, ale słaba fizycznie ( obecnie od 3 września złamana noga - kośc piszczelowa

2. Szczegółowy opis dolegliwości.

dziś : rano 37,3, rozpalona ,apatyczna, chrypka, lekki katar, brak apetytu.
w ciagu dnia gorączka wzrosła do 38,6
lekka chrypka, gardło( migdałki? )zaczerwienione, w tylnej częsci widoczna 1 biała grudka - 1,5mm i jedna mniejsza

3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?

w zeszłym tygodniu dziecko lekko przeziebione , ból gradła i silny katar ,w pon. 38,6 , następnego dnia bez goraczki i cały tydzien jakby w pełni zdrowia ( lekki katarek, brak goraczki) w piatek poszłyśmy do przedszkola ( a tam sporo dzieci ponoc chorych). w weekend dziecko czuło się dobrze , brak goraczki dopiero dziś od rana goraczka i wczesniej opisywane przeze mnie obiawy

4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)

nagłe ochłodzenie- dziecko ma złamana kosć piszczelową i przemieszcza się na wózku dziecięcym - czesto narzeka ze jej zimno.
pomimo złamanej nózki próbujemy chodzic do przedszkola , a tam wiadomo- sezon chorobowy w pełni

5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)

obecnie - rozpalona, poci się , mówi ze goraco jej zdejmuje ubranka ,a zaraz narzeka ,że zimno

6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.

Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
dosc apatyczna i odpoczywa - lezy na kanapie - co mocno nietypowe , bo z reguły nawet z goraczką skacze do sufitu smile

7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?

gorączka na przemian z uczuciem zimna

8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?

obecnie 38,6

9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)

ciało całe rozpalone

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?

podczas odpoczynku

11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?

więcej pije ,malo je, napoje raczej ciepłe

Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
nie

12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?

tak

13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?

białe kropki grudki w tyle gardła i wydaje mi się ze niezbyt przyjemny zapach z ust

14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)

nadmierna potliwość

15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):

angina sinusitis - 2 razy ( dzis ) po 6 kropli na łyzke wody
hepar sulfur 9ch - 2 razy po 5 granulek
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 24.10.11, 19:55
      Sulphur 30CH, 5 kulek ssac na noc, jutro pisz
      • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 24.10.11, 20:10
        Witaj. Dziękuję za odpowiedź. Ale co zrobic jak mam tylko ten hepar sulfur 9h?
        Podać ,?
        ( mam jeszcze tylko : sulfur iodatum 9ch,)

Pozdrawiam
      • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 25.10.11, 08:25
        Witam, Wieczorem nie miałam możliwości podania zaleconego Sulphur 30 ch, podałam więc hepar sulfur 9ch , 5 kulek.
        Przed podaniem o 20 dziecko miało 38,6, bardzo rozpalone, chrypiace, gardło czerwone , białe plamki( 2), język z białym nalotem, dziecko apatyczne, senne.
        W nocy ból gardła silny (budziła się),ale goraczka spadła do 38, a potem 37,6.
        Teraz rano, nadal rozpalona, apatyczna, chrypka, zaczeriwnione gardło, białe plamki , język obłożony nalotem białym, nie chce jeśc tylko pije. Skarzy się na ból gardła.
        Co robić Wiktorze? Podać Sulphur 30 ch?
        • zbyszekdziopa Re: Angina? u 4 -latki. 25.10.11, 08:54
          jawlin napisała:

> Witam, Wieczorem nie miałam możliwości podania zaleconego Sulphur 30 ch, podała
          > m więc hepar sulfur 9ch , 5 kulek.
          > Przed podaniem o 20 dziecko miało 38,6, bardzo rozpalone, chrypiace, gardło cze
          > rwone , białe plamki( 2), język z białym nalotem, dziecko apatyczne, senne.
          > W nocy ból gardła silny (budziła się),ale goraczka spadła do 38, a potem 37,6.
          > Teraz rano, nadal rozpalona, apatyczna, chrypka, zaczeriwnione gardło, białe pl
          > amki , język obłożony nalotem białym, nie chce jeśc tylko pije. Skarzy się na b
          > ól gardła.
          > Co robić Wiktorze? Podać Sulphur 30 ch?

Witam
          Tak na moje oko, to nieźle sobie radzisz i raczej nie potrzebujesz fachowej-profesjonalnej opieki. Decyzje też już potrafisz podejmować sama za homeopatę, także podaj to co uważasz za stosowne, ewentualnie czekaj teraz na wyzdrowienie dziecka, może się uda i wyzdrowieje?
        • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 25.10.11, 16:51
          Choroba polekowa moze byc gorsza od choroby naturalnej. Homeopatyczne srodki to potezne srodki i nie mozna ich tak sobie probowac na chybil-trafil

Daj na noc Sulphur 30C, 3 kulki ssac, jutro rano napisz jak minala noc, ape napisz rano czyli do 9-ej, bo poszdniej ja ide do gabinetu mam chorych az do wieczora i nie bede czytac forum
          • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 25.10.11, 17:14
            Dziękuje Wiktorze za odpowiedź.
            Czy mogę coś podać obecnie na zbicie goraczki? Dziecko ma 38,6 , czuje się zle, lezy i nie może mówić( chrypa i lekki kaszel z odkrztuszaniem) . W gardle obok białych kulek pojawiły się czerwone drobne przekrwienia.
            Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
          • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 26.10.11, 08:16
            Witam. Podałam wieczorem sulfur 30 ch.
            Dziecko noc miało dośc spokojną. Narzekało na ból gardła i miało temperaturę 38,6, ale spało .
            Obecnie gardło bardzo zaoognione , usta czerwone spieczone ,pojawił się kaszel lekki, suchy, temparatura 37, 8 . Wiktorze co podać?
            Pozdrawiam i dziękuję.
            • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 26.10.11, 08:26
              Rozpusc 3 kulki Sulphur 30C w 50 ml wody i daj to wypic, wieczorem pisz. Tez trzeba zeby dziecko bylo osluchane przez lekarza.
              • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 26.10.11, 18:42
                Witam. Chyba powoli wychodzimy na prostą. Dziś temperatura niższa 37,4( a w południe nawet 36,9). Gardło już nie tak mocno przekrwione jak wczoraj, wciąż ma lekką chrypkę, i pokasłuje - kaszel odrywający. Do 15 :00 dziecko nawet sie bawiło i zachowywało w miare normalnie ,ale po południu mocno osłabiona, senna, apatyczna, blada , sińce pod oczami . Nawet pediatra u którego byliśmy by dac dziecko osłuchac stwierdził ,że wygląda gorzej niz faktycznie z nią jest. Osłuchowo czysta. Padiatra "wstrzymał się " z wypisaniem antybiotyku do piątku , bo stwierdził ze chyba da sobie radę "sama".. smile
                Wiktorze , dziekujemy za pomoc i czy mam coś jeszcze podawać ?
                • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 26.10.11, 20:32
                  Na noc powtorz Sulphur 30C, 1 kulke w roztworze 50 ml wody
                  • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 27.10.11, 08:28
                    Witaj Wiktorze. Dziękuję za dotychczasowa pomoc. Dzisiejsza noc wreszcie spokojna . Dziecko ma chrype , pokasłuje i jeszcze słabe ,ale lepiej wygląda. Gardło lekko zaczerwienione, język mniej obłożony. Temperatura 37,3. Czy mam cos jej jeszcze podać?
                    Pozdrawiam i dziękuję.
                    • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 27.10.11, 11:17
                      Nie, juz nic nie trzeba
                      • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 28.10.11, 10:22
                        Witam Wiktorze,
                        Dziekuje za wczesniejszą pomoc ,ale mam jeszcze pytanie czy nie trzeba czegos dziecku podac, bo odnotowuje pogorszenie. Wczoraj caly dzien 37, 2 , duza chrypka ,az do zaniku głosu i kaszel odrywajacy i ogólne osłabienie.
                        Dzis mamy już 37,6 od 8 :00 rano , gardło nadal zachrypione i kaszel odrywajacy. Dziecko osłabione , blade ,znów niechetnie je. Ale gardło juz nie jest czerwone, raczej blade .
                        Wiktorze , co mamy robić?
                        • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 28.10.11, 16:44
                          Witam,
                          Chciałabym jeszcze uaktualnić informacje - obecnie dziecko ma 38 stopni jest apatyczne , mówi ,że żle się czuje , jest blada z sińcami pod oczami , gardło blade, nie jest zaoognione resztki jakiś drobnych przekrwień w gardle , chrypka mniejsza niz rano ,ale jest. I nadal pokasłuje - kaszel mokry odrywajacy się. Język z białym naoltem. Trochę się niepokoję , bo jutro weekend i juz nawet nie mam jej komu pokazac . ( w sensie ze nasza przychodnia nieczynna).
                          Wiktorze co robić?
                          • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 28.10.11, 17:01
                            Rozpusc 3 kulki Sulphur 30C w 50 ml wody i daj to wypic na noc, jutro pisz
                            • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 29.10.11, 08:02
                              Witam,
                              Wieczorem podałam co zaordynowałeś - dziecko prawie nic nie zjadło ( nawet słodyczy - co ewenement) bylo słabe i apatyczne, noc spokojna.
                              A teraz wstało z silnym odrywającym kaszlem i temperaturą 37,6 . ale na razie jest mniej marudna i mówi ze czuje sie troche lepiej. ( gardło ma blade, z resztkami przekrwień - drobnych kropek )
                              Co dalej Wiktorze?
                              • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 29.10.11, 11:47
                                Dalej obserwuj do wieczora, wieczorem pisz. Lekkostrawne jedzenie, byc w domu, wietrzyc pokoj, odpoczywac, milego dnia
                                • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 29.10.11, 19:27
                                  Witam.
                                  Jest znacznie lepiej z małą niz było wczoraj. Temperatura waha się wprawdzie od 37,3 - 37,6, ale dziecko jest mniej apatyczne , więcej je , nie ma tak wielkiej chrypy. Został tylko kaszel odrywający sie , mokry , ale w ciagu dnia już nie tak męczący jak z rana.
                                  Czy mam cos jeszcze podać? ( boje się nawrotów takich jak wczorajszy).
                                  Dziękuję za pomoc , wczoraj juz byłam niemal pewna ,że tym razem nie zdołamy pozbyc się choróbska bez antybiotyków...
                                  • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 29.10.11, 21:40
                                    Dobra noc, nic nie dawaj, rano pisz
                                    • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 30.10.11, 09:25
                                      Dzień dobry , smile
                                      Dziękuję za porady, wyglada na to ,ze jest dziś duużo lepiej.
                                      Noc spokojna, rano temperatura 36,9, mniejszy kaszel i prawie normalny apetyt..
                                      Rozumiem ,ze już nic nie mamy podawać? smile
                                      Pozdrawiamy i jeszcze raz dziękuje za wyprowadzenie dzieciaka z choróbska smile ( a juz niemal uległam namowom męża by oddać dziecko w ręce konwencjonalnej medycyny..)
                                      • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 30.10.11, 12:30
                                        Dobrze, obserwuj jeszcze, ale juz lekow nie dawaj
                                        • jawlin Re: Angina? u 4 -latki. 31.10.11, 16:28
                                          Witam,
                                          Bardzo chciałabym podziękowac za pomoc - dziecko czuje się bardzo dobrze, kaszle jeszcze ,ale nie ma gorączki , je normalnie i nabiera kolorków.
                                          Mam pytanie - niestety załapałam chyba od córki to samo choróbsko - nigdy nie brałam leków homeopatycznych . .Czosnek + miód wystarczał smile. Teraz jestem w ciąży ( 5 m) i organizm sobie nie radzi. Obecnie mam objawy jak córka - silny ból gardła, temperatura 38 , ból głowy , uczucie "łamania w kościach", ogólne osłabienie i uczucie "palenia" w kończynach - dziecko mówi ,że mój dotyk ją parzy smile,kaszel suchy i jakby ucisk w kaltce piersiowej. Czy mogę sobie zaaplikowac to samo co zaleciłys córce? i ewentualnie w jakiej dawce?
                                          • wiktor.online Re: Angina? u 4 -latki. 31.10.11, 18:24
                                            Jestes w ciazy, ma byc wiekszy wywiad i dluga obserwacja. To znaczy ze to juz platne www.homeopatia.pl.ua/index.php/homeopatiaonline.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka