Dodaj do ulubionych

IGG czy warto badać

04.11.11, 07:36
Witam,

Czy warto robić badania w klasie IGG skoro i tak wiadomo, że ich poziom może się utrzymywać przez wiele lat?
Jest to w końcu dodatkowy koszt.
Jaki jest sens badania klasy IGG? Jakich informacji nam to dostarcza?
Mówię oczywiście o borelii.

------------------------------
kod do zakupu na iHerb: LUK706
Obserwuj wątek
    • ada122 Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 07:38
      Tez chetnie poznam odpowiedz na to pytanie. Trzy razy w ciagu dwoch lat mialam robione badania i ciagle wychodzi tylko IgM.
    • margolcia_63 Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 08:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,26140,125800813,125804072,Re_IgG_IgN_IgA.html
      • drzewluk Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 09:16
        ok, ale chodzi mi tak od strony praktycznej. Czy mam wykładać kasę na IGG, bo to jakaś istotna informacja czy nie (badanie któreś z kolei, poprzednie wszystkie dodatnie).
        Czy np fakt, że poziom IGG się zmniejszył(zwiększył) od ostatniego razu jest ważną informacją? Bo rozumiem, że IGM świadczy o aktywnym zakażeniu i dobrze wiedzieć czy się zwiększa czy zmniejsza.

----------------------------
        • margolcia_63 Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 15:23
          Rozczaruję Cię, ale Elisa w większości wypadków nie nadaje się do monitorowania choroby, zresztą nie ma żadnego badania do tego celu.

Ja akurat jestem wyjątkiem, który potwierdza tylko tę regułę.

U mnie na początku zachorowania Igg pozytywne (czyli kontakt był wcześniej - albo reakcja krzyżowa), po jakimś czasie pojawiło się Igm i było jeszcze kilka lat, jakiś rok temu niższe, ale dodatnie. Dodatkowo skorelowane z samopoczuciem. Pewnie w celach badawczych powinnam zrobić teraz tą Elisę bo czuję się dobrze.
          Jeśli chcesz też w jakimś stopniu mieć wkład w rozwój nauk medycznych to rób te badanie ale, czy zrobisz obie klasy, czy jedną to nie ma znaczenia.
          Pewnie słyszałeś o seronegatywnej boreliozie i jej zawiłościach immunologicznych, tak więc jak nie masz kasy to wogóle nie rób go, bo co to badanie wniesie, najpewniej nic.

To tylko zakaźnicy uważają, że spadek miana przeciwiciał świadczy o wyleczeniu, a niskie wartości Igm nie dowodzą zakażenia, ale to bzdura, która służy systemowi itd, itp.

Najczęściej ci najbardziej chorzy mogą nie mieć wogóle przeciwciał.
          Przede wszystkim, jak sie czujesz, czy się leczysz i wg jakiego schematu?
          • szila2008 Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 18:54
            Taką metodą myślą nasi zakażnicy,że igm to aktywna a igg to zadawniona i może być do końca życia.No tak może a nie musi.A teraz robić czy nie?Jeśli ktoś choruje,nie wie na co,szuka przyczyny to warto zrobić w obu klasach bo jak wiadomo klasa igg też może być aktywna ale równie dobrze może nie wyjść nic a choróbsko mamy.Na pewno nie nadają się te testy do monitoringu leczenia .Reasumując.Jeśli mamy mało kasy to można zacząć od igm i jeżeli będzie dodatnie to na tym zakończyć a jeśli ujemne dorobić igg.
            Ja osobiście robiłam koinfekcje dwa razy.W pierwszym roku leczenia wszystko było ujemne a w drugim roku leczenia prawie wszystko dodatnie w igg więc jeśli patrzeć na to oczami zakażników gdzie podziało się świeże zakażenie w ciągu roku?
            Testy są po prostu do bani.

Pozdr.Wiola
            • caa-ddy Re: IGG czy warto badać 04.11.11, 20:17
              Mnie wszystkie testy Elisa wychodzą dodatnie ,ale tylko w klasie IgM - choruję od 4 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka