Dodaj do ulubionych

zmarszczki mimiczne:(

29.01.05, 22:55
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób walki ze zmarszczkami- w szczególności
mimicznymi??Ja, mimo młodego wieku,mam mnostwo 'zagnieceń' w okolicach oczu:(
Może znacie jakies dobre kremy naturalne='mało inwazyjne' albo inne sposoby?
pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • justa_79 Re: zmarszczki mimiczne:( 31.01.05, 09:54
      olejek pichtowy ma działanie przeciwzmarszczkowe - możesz kupić w aptece olejek
      i dodawać do kosmetyków, są też dostępne kosmetyki naturalne oparte na tym
      olejku:
      www.profarm.com.pl
    • deczi Re: zmarszczki mimiczne:( 31.01.05, 13:18
      Olejek różany jest polecany do starzejącej się skóry. Właśnie zamówiłam sobie z
      Polleny Aromy wodę różaną do twarzy. Pachnie "konfiturowo", przyjemne uczucie
      po przemyciu skóry. Na temat efektów wypowiem się za jakiś czas dopiero. Ma
      naturalny skład. Kiedyś też miałąm bardzo przyjemną wodę różaną firmy Fitomed.
      Również miała nturalny skład, używałam jej jako toniku.
      Wiele dobrego słyszałam o kosmetykach ekologicznych Femi, ale nie używałam,
      więc nie mogę za dużo napisać. Do kupienia, o ile wiem, tylko przez internet.
      Ja czasem sobie robię maseczkę z oliwy z oliwek, na całą twarz. Jeśli mam inny
      olejek - ze słodkich migdałów np. - to też się nim smaruję. Wewnętrznie można
      stosować olejki kapsułkowe (z kiełków pszenicy, wiesiołka...) i dobrej jakosci
      oleje roślinne w diecie. Do przemywania skóry też czasem można użyć naparu z
      ziół - rumianek, szałwia, bratek, mięta (to szczególnie jeśli masz tłustą
      cerę). Nie mam cierpliwosci do smarowania się kremami, ale pod oczy używam
      raczej takich "treściwszych". Na odmłodzenie nie liczę, jednak widzę, że skóra
      jest dość ładnie odżywiona po nich. Teraz mam Flos-lek jakiś hypoalergiczny
      chyba. Nie jest pewnie do końca naturalny. W aptece chyba sprzedaja takie
      całkowicie naturalne, widziałam kiedyś w Wysokich Obcasach, ale nie
      zapamiętałam nazwy. Musiałabyś popytać.
      Może jeszcze coś mi się przypomni.
      Pozdrawiam,
      D.
    • deczi Re: zmarszczki mimiczne:( 02.02.05, 09:17
      Może to jeszcze będzie pomocne.
      Zioła do pielęgnacji skóry:

- elastyczność - mydlnica, ogórecznik, podbiał, prawoślaz, rozmaryn, skrzyp
      - regeneracja: aloes, brzoza, chrzan, bez czarny, dziurawiec, kozieradka,
      ogórecznik, poziomka, róża dzika

Pamiętam, że moja ciotka smarowała twarz sokiem z ogórka. Oczywiscie ogórek
      pochodził z ogródka a nie ze szklarni i pachniał jak ogórek, a nie jak kawałek
      plastiku.
      Muszę jeszcze poszukać jednego artykułu, który kiedyś mi mignął w gazecie.
      Tematem była fitoterapia a starzenei się skóry właśnie.
      Pozdrawiam,
      D.
      • jacek1956 Do Deczi 10.02.05, 19:04
        Witaj Deczi!!
        Słyszałaś może o powodach powstawania zmarszczek?
        Nawet istnieje diagnozowanie ze zmarszczek. I tak np. rozchodzące się drobne
        zmarszczki od kącików zewn. oczu (śmieszki)wskazują na spożywanie za dużej
        ilości mięsa i/lub soli.
        Pozdrawiam, Jacek
        • deczi Re: Do Deczi 10.02.05, 20:53
          A ja myślałam, że od śmiechu i że stąd pochodzi ich nazwa;-)))

Tak poważnie, ja mięsa nie jem prawie wcale, a soli też unikam, kiedy tylko
          mogę - "śmieszki" jednak mam.
          Nie słyszałam o tym diagnozowaniu. Ciekawe.

Do założycielki wątku: sprawdzałam ten artykuł, o którym wspominałam wcześniej,
          tam jednak były podane rośliny pomagające ogólnie na dolegliwości związane ze
          starzeniem się. Zbyt wczesne zmarszczki na pewno nie są naturalne, najlepiej w
          takim przypadku dbać troskliwie o cały organizm - dieta, dobrej jakości
          produkty, odpowiednia ilość snu, właściwy stosunek do stresogennych sytuacji.
          To nic nowego pewnie, ale najrozsądniejsze, co można robić - nie tylko w
          przypadku zmarszczek.
          Jeszcze przypomniało mi się, że kiedyś cierpiałam z powodu bardzo przesuszonej
          skóry (naskórek złuszczał się tak bardzo, że z brwi i czoła sypały się płatki).
          Taka suchość też sprzyja powstawaniu zmarszczek. Znajomy zajmujący się medycyną
          chińską zasugerował, że powodem może być zła praca jelita grubego. Polecił mi
          na to tę samą mieszankę ziół, którą stosowałam na trądzik androgenny.
          Rzeczywiscie łuszczenie (i trądzik) minęło, a cera, o której zawsze myślałam,
          że jest sucha, nagle zrobiła się normalna. Darowałam sobie nawet smarowanie
          kremem. Podobnie było, kiedy przez kilka miesięcy ssałam codziennie olej
          słonecznikowy (wątek odgrzany niedawno) - choć efekt nawilżenia nie był tak
          szybki.

Pozdrawiam,
          D.
          • milena72 Re: Do Deczi 23.04.05, 14:22
            Deczi,a podalabys nazwe tych ziolek na tradzik,czy tez zla prace jelita
            grubego? Mozna je kupic gotowe czy robione sa one indywidualnie-
            po "sprawdzeniu pacjenta" ? :)
            • deczi Re: Do Deczi 25.04.05, 13:26
              Można, a nawet trzeba je kupić oddzielnie i samodzielnie przygotować z nich
              mieszankę.
              Skład i sposób przygotowania podany jest w wątku "trądzik androgenny - ciag
              dalszy". Uprzedzam jednak, że ja przepis dostałam, kiedy zostałam zbadana i
              obejrzana. Jeśli Twój problem jest zupełnie inny, to może nie podziałać.
              Pozdrawiam,
              D.
              • milena72 Re: Do Deczi 25.04.05, 21:22
                Ok,wezmę pod uwage ryzyko ze na mnie nie podziała.Ale i tak dziekuje za
                odpowiedz :)
                Probuje wyszukac jakiegos dobrego specjaliste medycyny naturalnej w Wawie ale
                jeszcze niczego konkretnego nie znalazlam...Czyzbym przeoczyła?Moze jakies
                sugestie...?
                • deczi Re: Do Deczi 26.04.05, 09:46
                  Na forum medycyna naturalna i (chyba) zdrowe życia były takie wątki i ktoś tam
                  deklarował znajomość z jakimś dobrym specem. Zajrzyj tam.
                  Ja nie jestem z Warszawy, ale dużo dobrego słyszałam o Tybetańczyku. Voila
                  namiary:
                  republika.pl/tenzin_jangchub/j_polski.htm
                  tel. dla pacjentów
                  posługujących się
                  językiem pol.
                  z Warszawy
                  tel. kom. 0601 283 875
                  w godz. 16.00 - 21.00
                  Pozdrawiam,
                  D.
        • justa_79 Re: Do Deczi 11.02.05, 09:56
          nie wiem, skąd ta teoria dot. mięsa, bo ja go prawie nie jem, a zmarszczki
          mimiczne mam. jak sama nazwa wskazuje, powstają od mimiki.
          • jacek1956 Do justy_79 11.02.05, 14:07
            Od takiego jednego faceta z wykształcenia lekarza,który od kilkunastu lat
            zajmuje się naturopatią i teorię tę zaporzyczył z medycyny chińskiej, lub
            tybetańskiej. Już nie pamiętam. Podobno to jedna z częstrzych przyczyn
            pojawiania się tych zmarszczek.
    • anaix Re: zmarszczki mimiczne:( 16.02.05, 13:29
      dzieki za porady!!dopiero teraz, bo wlasnie wrocilam z nart:)
      co do diagnozowania ze zmarszczek-to tez o tym czytalam (m.in. ksiazka
      slawomira nowakowskiego -notabene straszna grafomania pod wzgledem
      stylistycznym...).Ja co prawda miesa jadlam do niedawna duzo-ale skoro Wy nie
      jecie a 'smieszki' tez macie, to jest to chyba teoria chybiona...
      Deczi,moglabys dac jakis namiar na tego 'speca' od med. chinskiej?!
      pozdrawiam wszystkie wiedzmy:))!!
      • deczi Re: zmarszczki mimiczne:( 17.02.05, 11:45
        Nie byłam jeszcze u niego. Jest z Częstochowy, a ja nie, więc czekam na
        transport, być może w przyszłym tygodniu. A ponieważ mam być tam zawieziona, to
        nie mam nawet numeru telefonu. No i znam go na trochę innej płaszczyźnie, więc
        wiem tylko, że ma na imię Jarek;-)
        Jak będę, to zapytam o przedwczesne zmarszczki... i siwe włosy, bo to z kolei
        mój przypadek. A jeśli lokalizacja Ci odpowiada, to postaram się o namiary.
        Pozdrawiam,
        D.
        • deczi Re: zmarszczki mimiczne:( 28.02.05, 11:18
          Byłam w piątek u "Chińczyka", rzeczywiście niektóre zmarszczki mogą wskazywać
          na nieprawidłowości w dzialaniu pewnych narządów, ale nie widząc ich, nie był w
          stanie nic powiedzieć.
          Myślę jednak, że rozsądny i higieniczny tryb życia oraz dieta to najlepszy
          sposób na zachowanie zdrowia i ładnej skóry. To daje gwarancję, że wszystkie
          narządy działają jak trzeba.
          Pozdrawiam,
          D.
          • anaix Re: zmarszczki mimiczne:( 28.02.05, 19:53
            Tez tak mysle:) A swoja droga,po lekturze Twoich postow nabralam ochoty
            wielkiej na jakiegos "Chinczyka":)W sensie lekarza oczywiscie. Gdzie szukac
            informacji o tych medykach? bo Czestochowa niestety zbyt daleko dla mnie:(
            Rowniez pozdrawiam!!
            • deczi Re: zmarszczki mimiczne:( 01.03.05, 09:07
              Hmmm... Możesz poszperać w lokalnych książkach telefonicznych i Panoramie Firm -
              jest tam dział z medycyną naturalną. Możesz poszperać w necie, ale chyba
              najszybciej uzyskasz informacje, pytając na forum "zdrowe życie"
              albo/i "medycyna naturalna".
              Ja mam jeszcze namiar na Chinkę w Oświęcimiu, u której byłam 1,5 roku temu.
              Poza tym w Krakowie jest jeden lekarz i wydaje mi się, że gdzieś tu widziałam
              namiar do niego. Mogę mieć kontakt z kimś w rejonie Rzeszowa, bo tam z kolei
              mój znajomy się wybierał. Jak widać - południe rządzi;-)
              Pozdrawiam,
              D.
    • lizaxo Re: zmarszczki mimiczne:( 26.03.05, 08:59
      Ponoć na zmarszczki dobry jest balsam z : kilka kropli wit E 1 łyżeczka lejku
      migdałowego i 1 łyżeczka wody różanej. Składniki wymieszac. Przelac do
      butelki.Wstrząsnąć przed użyciem
      • alzoch Re: zmarszczki mimiczne:( 26.04.05, 15:39
        Wiesz może,gdzie można dostać olejek migdałowy i wodę różaną?Pzdr.
    • pomocnyuzytkownik Re: zmarszczki mimiczne:( 06.02.17, 18:27
      polecam usuwanie zmarszczek w klinice Bonadea. Pracują tam świetni specjaliści m.in. dr Pospieszałowska, bardzo miła i sympatyczna. Wizytę w tej klinice wspominam bardzo mile i zadowolona jestem z rezultatów
    • odnatury Re: zmarszczki mimiczne:( 05.03.17, 16:22
      Polecam Olej ze słodkich migdałów - jest to naturalny, bardzo skuteczny preparat który radzi sobie nie tylko z pierwszymi oznakami starzenia ale ma też takie właściwości jak:

nawilżenie skóry
      wygładzenie skóry
      łagodzenie podrażnień
      leczy egzemy skórne, łuszczycę
      leczy zapalenia skórne
      relaksacyjne w trakcie masażu przy pomocy olejku
      zmiękczenie i nawilżenie włosów
      przywrócenie włosom blasku
      ochrona włosów przed szkodliwymi czynnikami
      nawilżenie dla spękanych stóp, suchych dłoni i spierzchniętych warg
      Dobry olej znajdziesz na od-natury.pl/od-natury-olej-ze-slodkich-migdalow-200ml

Pozdrawiam
      Od Natury

• wiki3435 Re: zmarszczki mimiczne:( 17.10.19, 12:17
      Ja na zmarszczki bardzo polecam krem z kolagenem z ryb morskich. Osobiście stosuję ten: noblemedica.pl/produkt/pure-collagen-cream/ i jestem bardzo zadowolona. Zmarszczki są mniej widoczne, skóra jest nawilżona, krem ładnie pachnie i jest w dobrej cenie.
    • thomas1 Re: zmarszczki mimiczne:( 07.03.20, 14:42
      Możesz spróbować metody stosowanej przez tradycyjną medycynę indyjską - ajurwedę: 4g Triphala (dostępna tutaj; bit.ly/38tp6ym) namocz przez noc w 200 ml zimnej wody. Następnego dnia przecedź, a otrzymany wyciąg wciągnij przez nos(!). (W tym celu możesz posłużyć się specjalnym naczyniem - neti pot: www.youtube.com/watch?v=IKaOB_OF4Ls) Metodę ta stosowana regularnie przez dłuższy czas, zapobiega nie tylko zmarszczkom, ale także przedwczesnemu siwieniu oraz poprawia wzrok.
      (Na podst.: Dr. Gyanendra Pandey: "Anti-Aging Herbal Drugs of Ayurveda" s. 420)
      • purinka Re: zmarszczki mimiczne:( 28.03.20, 20:13
        ja zdecydowałam się na wyypełniacz Restylane - bardzo fajny efekt, naturalny, delikatny i wygładzony! super
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka