29.02.12, 12:28
Powiedzcie mi jak to jest z tym herxem? Często padają pytania czy to herx, czy skutki uboczne, a może zatrucie organizmu lekami? Wg. Wikipedii: "Herx – zachodzi, kiedy z zabitych antybiotykiem bakterii (najczęściej z krętków) zostaje wydzielona toksyna.
Toksyna jest stopniowo wydalana przez wątrobę lub nerki, a objawy reakcji Herxheimera pojawiają się, gdy te narządy nie nadążają z wydalaniem toksyny. Objawami reakcji Herxheimera może być gorączka, bóle głowy, dreszcze, bóle mięśniowe i kostne, świąd, nudności i wymioty oraz wysypki skórne. W reakcji Herxheimera wykazano wzrost CRP, TNF, interleukiny-6 i interleukiny-8."
Skoro tak to toksyny te powinny być wykryte badaniem laboratoryjnym we krwi lub w moczu? Czy nie? Nie robi się takich badań?
Obserwuj wątek
    • dartom.www Re: Herx 29.02.12, 13:02
      nie robi się
      • ga-rgamel Re: Herx 01.03.12, 10:28
        Może ktoś z Was wie dlaczego się nie robi. Mnie dorosłego faceta herx powalił na kolana. Chyba herx? czyli musi być duża ilość toksyn albo te toksyny muszą być diabelnie silne. One muszą być we krwi i w moczu bo są wydalane z organizmu. Chyba nie są niewykrywalne, niewidoczne Jeśli coś wiecie to proszę napiszcie. A może jest tu na forum jakiś lekarz albo inny specjalista, który się natym zna? Bo jeśli to herx to OK jakoś to zniosę, a jeśli nie?
        • predrak Re: Herx 01.03.12, 17:04
          Herx w bireliozie i koinfakcja jest nasileniem się istniejących objawów. Ga-rgamel nie tylko Ciebie przykuło do łóżka ja również tak silnie herxuję że trudno mi przejść parę metrów a leczę bartonellę, nie bada się bo nie wiemy czego szukać nie ma badań w tym kierunku i wszyscy udają że coś takiego to wymysł pacjętów. ja rozpoczołem leczenie boreliozy to najpierw zaczołem tracic wzrok na jednym oku po czym oko przestało mi się ruszać a teraz mam tak silne zmęczenie i problemy koordynacyjne podczas leczenia bartolelli a wszystko to trwa juz 5 lat. Także dużo siły i samozaparcia życzę. I nie poddawajmy się
          • wladyslaw-8-4 Re: Herx 01.03.12, 22:19
            Boreliozę leczę 18 mies.właściwie to w ubiegłą sobotę zakończyłem leczenie.W czasie leczenia
            nie miałem żadnego powalającego herxa.Z mojego doświadczenia wiem że herx powstaje wtedy
            gdy jemy dużo węglowodanów i droga którą organizm wydala toksyny jest zajęta usuwaniem pozostałości które nie zostały strawione.Odżywiam się się nisko węglowodanowo,to jest zjadam dziennie ok.10% węglowodanów,30%białka,i 60% tłuszczu.Odżywiając się w ten sposób
            zdołałem przez 18 miesięcy wyleczyć bardzo ciężką boreliozę na którą chorowałem 9 lat.
            • ga-rgamel Re: Herx 12.03.12, 12:49
              kiedyś lekarze pisali na tym forum. Teraz już im nie zależy. Mają komplet pacjentów, zrobili sobie reklamę na forum i maszynka już sama się nakręca bez ich udziału. Przykre to niestety
              • margolcia_63 Re: Herx 12.03.12, 12:58
                Mylisz się gargamel, lekarze zostali usunięci, ale nie wiem przez kogo.
                • ga-rgamel Re: Herx 13.03.12, 09:38
                  Tak Ci się wydaje, czy coś wiesz? Skąd masz takie wiadomości? Usunięci przez moderatora czy przez kogoś innego?
          • andrzej1911 Re: Herx 12.03.12, 17:31
            Herx przy boreliozie miałem książkowy
            : rozpoczął się po tygodniu stosowania antybiotyków i trwał około 6 tygodni. Bóle stopniowo nasilały się kostno stawowe ( stawy rąk , żebra, kark), mięśnie i bezsenność. Lekarz rodzinny w tym etapie leczenia boreliozy zapisał mi leki przeciwbólowe i nasenne. Leki przeciwbólowe nie wiele pomagały. Ból ustępował tylko pod gorącym prysznicem, ale później wracał po wyjściu z natrysku.
            Herx przy kile - zobacz wikipedia (też krętki) jest natychmiastowy - bóle przy podwyższonej temperat. ciała.
            • rich69 Re: Herx 12.03.12, 19:00
              Herx wystepuje rowniez przy kandydozie, mykolazmie i chlamydi. Tak jak pisze wladyslaw 8-4 dieta nisko weglowodanowa, oraz nie spozywanie posilkow minimum 4 godziny przed udaniem sie do spoczynku nocnego, jest podstawa do wyleczenia.Rowniez ruch fizyczny czyli gimnastyka, joga, bieg ewntualnie szybki chod, minimum 30 min dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka