Dodaj do ulubionych

Takie same prążki WB w igm i igg!

14.02.13, 16:43
W ubiegłym roku w maju robiłam western blota w klasie igm, bo elisa w igm była dodatnia i wyszły prążki: Ospc i p41-wynik dodatni. W ubiegłym tygodniu zrobiłam WB w klasie igg i wyszły te same prążki Ospc- b. spilemanii i p41 - wynik graniczny. Czy komuś z was powtórzyły się takie same prążki w obu klasach? I czy może się tak zdarzyć, że się one powtarzają?
Obserwuj wątek
    • uruz2 Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 14.02.13, 20:51
      A jakie miały wyjść? W każdej klasie inne????

To normalne jest, że jak masz w IgM, to w IgG wychodzą te same smile
    • japister Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 08:36
      Dlaczego robiłaś WB w klasie Igg? Pytam bo właśnie czekam na wyniki Igm, po antybiotykach w tamtym roku. Igg nie robiłem bo jeśli w we wczesniejszym dodatnie, to po roku raczej niemożliwe żeby było inaczej, czy się mylę? Może ktoś wyjaśni, please.
      • pies_z_laki_2 Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 12:57
        Jest tak właśnie jak piszesz, ale...
        ... można ponoć monitorować skuteczność leczenia sprawdzając wynik IgG co jakiś czas. Jeśli się obniża, to jest coraz lepiej, jeśli rośnie, to mamy problem.
        Czy to się sprawdza - nie wiem.
        ... może po leczeniu pojawią się też? zamiast? jakieś inne gatunki, które nie wyszły wcześniej?
        Czy to możliwe - nie wiem.

• pawel96b Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 13:01

Masz objawy, masz dodatnia serologie. Tyle. Analizy prazkow sobie daruj. Ciebie interesuje jak i czym sobie poradzic z objawami.

Serologie mozesz miec do konca zycia.

Pawel
      • marcino1974 Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 13:18
        serologia wskazuje tylko że w pewnym momencie byla styczność z infekcją a nie dowodzi aktywnej infekcji. Tak jak Paweł pisze może się zdarzyć taka sytuacja ze mimo zwalczenia choroby będziesz miał podniesioną serologię.
        • tinki76 Re: Do japister 15.02.13, 17:22
          Robiłam WB w igg z czystej ciekawości. Bo jak wcześniej byłam u zakaźnika, to mi powiedział, że jak cały czas są przeciwciała w igm, to nie jest to borelioza, muszą pojawić się przeciwciała w klasie igg, ale co najważniejsze w elisie...
          • marcino1974 Re: Do japister 15.02.13, 17:46
            wklejam słowa Burrascano na ten temat:

ELISA nie
            jest wystarczająco czułym testem aby służyć jako odpowiednie badanie przesiewowe i jest wielu
            pacjentów którzy mimo negatywnego testu Elisa jednak mieli w pełni diagnostyczne western bloty.
            Dlatego sprzeciwiam się używaniu ELISA. Należy zlecać IgG i IgM western blot, ale należy być
            świadomym, że w późnej chorobie mogą powtarzać się piki IgM i dlatego dodatni odczyn IgM
            może nie różnicować choroby wczesnej od późnej, ale sugeruje aktywną infekcję. Kiedy późna
            borelioza jest negatywna, to 36% z takich pacjentów przejściowo staje się seropozytywna przy
            ukończeniu zakończonej sukcesem terapii.
            • marcino1974 Re: Do japister 15.02.13, 17:48
              Kto jak kto ale burascano ma duże doświadczenie wiec informacja odnosnie Elisy na pewno wiarygodniejsza
    • analogkid Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 17:39
      Wiele na ten temat jest w sieci - prążek p-41 nie świadczy o boreliozie !! jest to prążek zwiazany z niespecyficznym białkiem wchodżacym w skłąd wici bakterii - flagelliną - mnóstwo bakterii posiada flagellige np powszechna E.coli wystepująca chyba w każdym organizmie, T. denticola, H. pyroli i wieele innych. bb to tylko jedna z ogroma bakterii które posiadają białko p-41.

pozdrawiam
      • tinki76 Re: Takie same prążki WB w igm i igg! 15.02.13, 18:06
        Analogu ja nie napisałam, że mam tylko dodatni prążek p41 i nie pytam czy on sam oznacza boreliozę, bo wiem, że może występować u innych bakterii. Pytałam zupełnie o co innego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka