Dodaj do ulubionych

moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?...

31.01.14, 09:28
Witam,
Jestem tu nowa, choc podczytuje forum juz dluzszy czas.
Blisko mi do 35l., mam kilkuletnie dziecko, prowadze zdrowy tryb zycia - urozmaicona, zdrowa dieta, regularne posilki, duzo ruchu.
Trafilam na forum dosc kreta droga, poprzez miesiace roznych dolegliwosci i objawow, wizyty u lekarzy roznych specjalnosci, po badania bardziej specjalistyczne, nawet hospitalizaje. Lekarz ogolny, neurolog zasugerowali wykluczenie Boreliozy... Chcialabym to zrobic zatem uncertain Pytanie: jak?...

Zwracam sie do Was z prosba o pomoc, podpowiedzi jakies, bo wieszkosc z Was ma ogromne doswiadczenie.

Lekarz z Poradni Ch. Zakaznych napomknal o depresji/nerwicy, mowil, ze ma duzo takich pacjentow... dal jednak skierowanie na badanie Elisa i WB. Czekam na wyniki.

Ale moze od poczatku, postaram sie byc mozliwie 'zwiezla'...

Objawy i dolegliwosci, ktore utrudniaja mi funkcjonowanie:
- migrenowe bole glowy (nawracajace; sa okresy, gdy jest ich wiecej, uciazliwe, choc zwykle nie sa bardzo mocne; sa takie - gdy glowa w ogole niemal nie boli przez kilka tygodni)
- bole nog, nawracajace - miesnie, stawy... odczuwane nie jako skurcze (co znam z okresu ciazy), a raczej jako bardzo duze zmeczenie, oslabienie, niekiedy z odczuciem, jakby miesnie odchodzily mi od kosci; troche czasem jak reumatyczne - takie 'krecenie'; choc jestem osoba bardzo aktywna fizycznie, w okresie, gdy bola mnie nogi, niekiedy nie mam sily nawet wejsc po schodach...
- uderzenia goraca, odczuwane glownie na wyskosci glowy-twarzy (bez podwyzszonej temperatury ciala, mierzylam kilka razy)
- bole brzucha, dyskomfort w ukl. pokarmowym (zoladek, jelita), zmiennie; sa okresy, gdy nie boli; czasem mam wrazenie, ze szkodzi mi wszystko, co jem...
- strzelanie w stawach, niekiedy sztywnosc w karku, szyji - czasem, niekiedy podczas snu i po przebudzeniu (czesto nie wysypiam sie)
- uczucie szpilek wbijanych w skore ciala...
- wracajacy bol/klucia klatki piersiowej na wyskosci mostka, pobolewania/scisk wezlow chlonnych (szyja, pachy, kl. piersiowa) bez ich wyczuwalnego powiekszenia - ale to nie tak czesto
- problem z utrzymaniem wagi ciala - ogolnie mam dobry apetyt, jem duzo, nawet bardzo duzo, ale waga jest niska; choc zawsze bylam drobna i mialam podobna wage (baardzo niskie bmi), teraz mam wrazenie, ze gdybym jadla przecietnie ilosciowo i kalorycznie, szybko waga poszlaby w dol... czego w sumie doswiadczylam bedac w szpitalu na jedzeniu szpitalnym...
- objaw blednacych palcow - Raynauda - bardzo mi dokucza ostatnio i jest sporym powodem do niepokoju o wlasne dlonie..., ogolnie ciagle uczucie zimna, marzniecie, zimne stopy, dlonie, nawet w lecie; potrafie kapac sie we wrzatku i dopiero czuje sie komfortowo, rajem dla mnie jest sauna, gdzie moglabym mieszkac...
- niekiedy spiecie/skurcz miesni twarzy, nad czym nie moge zapanowac... przez co czasem czuje sie bardzo dziwnie, jak jestem wsrod ludzi....
- problem z wypadajacymi wlosami i skora glowy (jakby luska, ktorej nie moge w zaden sposob zwlaczyc...)
- problemy z cera (jak u nastolatki, okresowo przetluszczajaca sie, wypryski, czasem wymaga silnego nawilzenia...)
- zmienne samopoczucie, nastroje, bez widocznych przyczyn, drazliwosc
- zla tolerancja alkoholu - nie pije go juz w ogole
- nasilone objawy okoloowulacyjne i miesiaczkowe, wydluzajace sie cykle, niekiedy miesiaczka spoznia mi sie bez wyraznych przyczyn - ale ginekologicznie jest wszystko ok! (hormony, usg, cytologia, inne)
i jeszcze pewnie cos moglabym dopisac...

Bylam juz u lekarza ogolnego, hematologa, neurologa, reumatologa, endokrynologa (w szpitalu na edokrynologii), w pradni ch. zakaznych... wiec maraton ma juz za soba... wink

Mam:
- bardzo niskie cisnienie i raczej niska temperature ciala
- ogolnie niski cukier, plaska krzywa cukrowa (slaba lub zadna reakcja na glukoze) bez zmian insulinowych - wykluczona hipoglikemia na Endokrynologii, sugestia problemow z wchlanianiem badz innych problemow wydzielniczych trzustki
- hormony tarczycy (ft3 i ft4) w dolnej granicy normy, ale THS w normie, przeciwiala mieszcza sie w normie; maly guzek w usg tarczycy
- przewlekla leukopenia (od ponad roku), dokladnie neutropenia; do tego kwasochlonne ponizej normy
- cholesterol w gornej granicy normy (co jest dziwne, bo nie jem miesa poza rybami i ogolnie mam b. zdrowa diete...)
- zanikowy przewlekly niezyt zoladka potwierdzony gastroskopia, ale brak obecnosci H.Pylori; lekki refluks
- USG jamy brzusznej ok, poza malutkim polipem (od kilku lat bez zmian, jesli chodzi o wielkosc - obserwowany) w woreczku zolciowym
- zwyrodnienia w kregoslupie (RTG+rezonans)

Mam w normie zelazo i jego zapasy, wit B12, wapn, fosfor, sod, potas, CRP, proteinogram, ANA, proby watrobowe, prolaktyne, mocznik, kreatynine, posiew kalu na grzyby i kilkukrotne badania w kier. pasozytow...

Neurologicznie w podstawowym badaniu ok, reumatolog ogladal stawy, wg niego bez zmian, obserwacja blednacych palcow (bede musiala pewnie zrobic kapilaroskopie), hematolog kazal szukac przyczyn leukopenii gdzie indziej (robil mi ANA).

Czekam na wynki WB, i za 2 miesiace mam MR glowy (skier od neurologa).

Mialam stycznosc z kleszczami, ale nie widzialam nigdy rumienia... Jezdzilam tez swojego czasu po krajach Afryki, Azji itd,. a tam pelno roznego robactwa..

Dolegliwosci (rozne, z roznym nasileniem) mam juz od lat, ostatnio sie nasilily, niektore sa nowoscia... Wg moich ogolnych notatek dot. doleglwosci, mozna dostrzec, ze czesto jest kilkanasci dni lepszego samopoczucia, potem jest nagle pogorszenie i bol 'wedrujacy' badz zmienne objawy/dolegliwosci, az do ustapienia... i tak w kolko zwykle.

Raz lepsze samopoczucie, raz gorsze. Ale ogolnie nie poddaje sie, choc czasem b. duzo mnie to kosztuje... Jestem aktywna (codzienny ruch + basen), chodze do sauny parowej, ktora bardzo mi sluzy... bardzo dbam o diete.

Co myslicie? Gdzie szukac przyczyny swoich dolegliwosci?...
Czy to nerwica? A moze jednak co innego?...

Bede miec to WB lada dzien. Co, jesli wynik bedzie ujemny? Odpuscic drazenie tematu Boreliozy? Prosze, pomozcie, nakierujcie. Wiem, ze musze byc cierpliwa, ale trudne jest to, przy zlym samopoczuciu...
Z gory dziekuje tym, ktorzy przebrneli przez moj post.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • salezee Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 09:46
      A badania na chlamydię pneumoniae? Jak MR głowy wyjdzie bez zmian to obstawiałabym tę opcję.
      • olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 10:42
        Hej... moim zdaniem badania na boreliozę są bez sensu. One bardzo często wychodzą ujemne.
        Na Twoim miejscu aby dowiedzieć się więcej obejrzałabym ten film
        www.dailymotion.com/video/xplliu_under-our-skin-2008-1-2-napisy-pl_shortfilms
        www.dailymotion.com/video/xpllj9_under-our-skin-2008-2-2-napisy-pl_shortfilms
        Żeby zrozumieć boreliozę, poznać historię ludzi, przybliżyć się do tematu. To naprawdę ważne i pomocne. Następnie powinnaś zrobić badania na koinfekcje czyli cały panel innych chorób odkleszczowych (bartonella, babejsza, chamydia, yershinia) to niestety bardzo drogie ale też bardzo ważne. Możesz rozpocząć próbną antybiotykoterapię ale nie 1 antybiotyk tylko u lekarza ILADS który wypisze także tinidazol na rozbijanie cyst to bardzo ważne! W Warszawie leczy lekarz nie chcę pisać nazwiska bo wiadomo ale są do niego najkrótsze kolejki. Więc radziłabym zapisać się na początek do niego a w tym czasie czekać na kolejkę do lepszego lekarza. (Katowice, Kraków, Łódź)
        Tak duże dawki abx nie każdy może przyjmować pomocny bywa również protokół Buhnera który mogę Ci bez problemu wyjaśnić sama go stosuję. Więc możesz zamówić na próbę zioła z biose.com (są dobre i sprawdzone) ściągnać z chomika książkę pokonać boreliozę, przeczytać ją i spróbować leczenia aby sprowokować reakcję, czy pojawi się HERX - totalne pogorszenie znak że krętki giną. Nasi lekarze Ci nie pomogą... sama sobie musisz pomóc.
        Chętnie Ci pomogę mogę dać Ci nawet swój numer mam doświadczenie. Mogłybyśmy porozmawiać...
        Polecam również lekturę tego postu jak trudno jest wykryć bb kleszcze.edu.pl/17-lat-bez-diagnozy-ponad-100-lekarzy-borelioza-t474.html?sid=e8beefaa47a43a6e866b5652b352da2d

Nie martw się, znajdziesz tu pomocne osoby i znajdziemy rozwiązanie smile Napisałam mało bo spieszę się na busa ale liczę na kontakt z Tobą.
        • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 12:47
          Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi...
          Chlamydia - nie badalam, nie bylo tego tematu nawet... bo ja nie miewam infekcji drog oddechowych (rzadko katar bez powiklan), ani moczowych, nigdy nie mialam problemow z drogami rodnymi... moze dlatego?... zaden lekarz dotad nie zasugerowal, by zbadac sie w tym kierunku. Jakie badania najlepiej zrobic na ta bakterie? Da sie na NFZ?...

Jakie koszta orientacyjne zbadania koinfekcji - moze ktos mi napisac?...
          Objerze filmy, dziekuje Olineq22. Chetnie porozmawiam z Toba...

Jak to jest z tymi zmianami w obrazie MR glowy przy zakazeniu B.?
          • 5borelka Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 13:29
            Najlepiej pojdz do dobrego lekarza zajmujacego sie Ilads. On z pewnoscia bedzie wiedzial, jak Ci pomoc. Wykona wszelkie badania i powie, co dalej. Bedziesz mogla tez stosowac jakies ziola - ponoc dzialaja cuda (ja tez chce wlaczyc je do swojego leczenia).

Tutaj kazdy moze miec inne objawy. Borelioza to tak podstepna choroba, iz czesto chorujac na nia podejrzewa sie wiele innych... Niestety, musimy uzbroic sie w cierpliowsc i wierzyc, ze w koncu cos nam pomoze.
            • zielarz22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 13:40
              Kilka klasycznych objawów boreliozy, u 90% lekarzy ILADS przypuszczam, że wdrożono by leczenie. Czy akurat iść do takiego lekarza to kwestia dyskusyjna.
              Zaczekasz na wyniki, mimo, że to loteria może wyjdą pozytywnie i wtedy nie będzie wątpliwości.
              Chlamydie może zrobić razem z badaniami na inne koinfekcje. Taki panel to z 500zł, ja bym się zastanowił.
              • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 13:57
                Rozumiem...
                Czekam na wyniki, bo na razie nic innego mi nie zostaje.
                500zl... gdzie najlepiej robic te badania? Jakies polecone miejsca?
                Gdzie znajde liste lekarzy Ilads, przyjmujacych w PL? Poszukalabym najblizej mojego miejsca zamieszkania...
                A osobno, jakbym chciala sprawdzic ta chlamydie p., to jakie badanie konkretnie jest sens robic?

Mam wrazenie, ze poprzez dbanie o siebie, tlumie mocno to, co siedzi we mnie od dawna... Choc w ogole nie biore lekow (antybiotyki, inne), bo nie ma takiej potrzeby, czasem - w okresach pogorszenia - probuje roznych naturalnych metod i produktow, np popijalam swego czasu balsam kapucynski i mialam na jakis czas spora poprawe... ale wrocilo wszystko pozniej... stosuje tez rozne ziola, przyprawy, ktore, mam wrazenie, ze troche lagodza, pomagaja na rozne dolegliwosci... boje sie antybiotykow... choc nie mam sklonnosci do grzybicy i moja dieta jest mocno antygrzybicza, to nie wiem, jak znioslby leczenie moj bardzo delikatny ukl pokarmowy...

Mam pytanie, ale raczej do kobiet... obserwuje od wielu miesiecy bardzo duze nasilenie objawow w okresie przedmiesiaczkowym i w polowie cyklu... czy te zmiany mozna takze probowac podpinac pod caly pakiet moich dolegliwosci, czy raczej to jakies zmiany hormonalne, ktore mogly zajsc po ciazy?... jak jest u Was?

Bylabym wdzieczna, jesli ktos napisalby mi o MR glowy. Jakie zmiany moga wyjsc przy zakazeniu?
                • olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:07
                  Z tym rezonansem to różnie, każdy jest indywidualny, każdy inaczej przechodzi zależy jak długo jesteś chora ile masz już te dolegliwości??? Borelioza to taki trochę "powolny zabójca" musi minąć sporo czasu zanim zacznie wyrządzać krzywdy. Zazwyczaj lekarze nic nie widzą.
                  Ja nie miałam na rezonansie żadnych zmian, moja znajoma miała zwapnienia a mam boreliozę ale wyszła mi po badaniach moczu u dr wielkoszyńskiego tutaj masz różne badania
                  www.wielkoszynski.webity.pl/badania-diagnostyczne/
                  Agresywna antybiotykoterapia jest nie dla każdego i nie każdy może ją znieść, zioła też nie wszystkim służą ciężko cokolwiek powiedzieć.

Wysyłam Ci listę lekarzy ILADS
                  kleszcze.edu.pl/topic305.html
                  Gdzie Ty mieszkasz? Na pewno jest jeszcze Łódź i Lublin...

Na Twoje pytanie odpowiem tak: borelioza może wpływać na stan zdrowia w każdej dziedzinie, na cykle miesiączkowe również. Powodem Twoich problemów z brzuchem może również być borelioza, może to być bartonella lub Yershinia. Tego jeszcze nie wiemy. Kiedy masz mieć te wyniki??? Powiedz ile to wszystko już trwa???
                  • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 20:15
                    A jakie zmiany w obrazie MR miewaja chorzy?... po prostu ciekawa jestem...

Potwornie drogie te badania uncertain Jak przegladam ta oferte badan, nawet nie wiem, ktore trzeba robic... bo tego tyle jest... licze, ze jesli bede sie decydowac, to podpowiecie...

Moge sie diagnozowac i leczyc w dolnoslaskim i lubelskim... znajde tu dobrego lekarza, dobre laboratorium?

Wyniki WB za kilka dni... natomiast na MR czekam (NFZ), dopiero za 3 miesiace... 'crying To bardzo dlugo... nie wiem, jak zniose to czekanie...
                    Czy warto zrobic jeszcze jakies badanie bardziej dostepne przez ten czas? Bede za jakis czas znow u reumatologa, hematologa...

• pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 20:40
                      Ile to wszystko trwa?...
                      Mysle, ze juz bardzo dlugo... jak siegam pamiecia wstecz kilka dobrych lat, to juz cos bylo na rzeczy. Mialam nawracajace problemy z ukl. pokarmowym, kregoslupem i stawami /np rwa k., zapalenie miedzy zebrami bardzo bolesne, bol glowy, byl czas, ze mialam problem z uszami - szumy, ale przeszlo; a przed rokiem 2006 mialam dziwna 'przygode' zdrowotna - pewnego dnia totalnie 'zwalilo' mnie z nog, niemal jak paraliz, nie moglam stanac na nogi, potwornie bolaly mnie stawy biodrowe, kolana, cale nogi, bol i takie dziwne uczucie gwazdzi powbijanych w stawy... do tego mialam bol brzucha, glowy, ogolnie bardzo kiepsko, nie pamietam az tak szczegolow... trwalo to kilka dni, juz nie pamietam jak sobie poradzilam, ale wyszlam z tego i nie poszlam z tym do lekarza... taki incydent nie wydarzyl mi sie nigdy pozniej, jedynie pozniej dwa razy mialam problem z rwa kulszowa, ale to inna juz sprawa.
                      Od tamtej pory miewam lepsze okresy i gorsze, ale przez ostatnie gdzies tak 1,5 roku towarzyszy mi juz caly zestaw dolegliwosci... sad byc moze ma to zwiazek z tym, ze w ubieglym roku mialam duzo stresu i silnych przezyc, byc moze wyzwolilo to, uaktywnilo/nasililo jakas chorobe... 1,5 roku tez mam leukopenie nie wiadomo dlaczego... i te zmiany na skorze glowy... najpierw myslalam, ze to moze tarczyca, ale poza brakiem niemal calkowitym hormonow tarczycy, wyglada na to, ze z nia ok - lekarze, poniewaz TSH, przeciwciala w normie i usg poza guzkiem tez, w ogole omijaja ten temat. Nie jestem lekarzem, ale to chyba nie jest dobrze, kiedy tych hormonow niemal nie ma?...
                      No i tak to wlasnie wyglada... jestem w stanie niemal juz przewidziec, kiedy 'dopadna' mnie bole nog i ewentualnie glowy/brzucha... zaluje, ze wczesniej nie notowalam sobie, kiedy wystepuja dolegliwosci...

• olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:14
                  Wiesz, może się tak zdarzyć że będziesz miała pozytywny wynik i zostaniesz skierowana na wlewy dożylnie do szpitala to wtedy jak najbardziej idź. Będziesz miała miesiąc leczenia za darmo a czasem bywa bardzo pomocne, leczenie dożylne bardzo stawia na nogi.
                  Powiedz w jakim województwie mieszkasz żeby znaleźć lekarza w tej okolicy. Najmniejsze kolejki tak jak Ci mówiłam są do lekarza z Warszawy tam byś dostała się najszybciej ale to dobry początek - potem trzeba zmienić koniecznie bo on jest strasznie niekomunikatywny wizyty trwają od 3 do 5 min... uncertain.
                  Wiesz, ja po antybiotykach mam grzybicę, pokrzywkę, nie mogę oddychać i puchnę więc jestem średnio do ILADS nastawiona chociaż leczyłam się dopóki wytrzymałam i była poprawa... ale 2 strony gdybym miała cofnąć czas to zaczęłabym od ziół zanim zacznę pakować w siebie masę chemii i wyniszczać organizm, mój był po antybiotykach zrujnowany. Wzmacniaj się i czekaj na wynik....
                  • 5borelka Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:18
                    Skoro tylu osobom zostaje potwierdzona borelioza, od czego zalezy kto dostanie skierowanie do szpitala i dozylne leki, a kto nie?
                    Czy te dozylne sa dostepne tylko w szpitalu?
                    • olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:26
                      Borelka. To zależy od lekarza... i od wysokości przeciwciał. Czy masz dodatni wynik?
                      Leki dożylnie możesz przyjmować w szpitalu przez miesiąc (nie dłużej)!! Lub w domu kiedy lekarz ILADS wypisze Ci receptę... ale koszty to chyba ok 2000 / mies.
                      Lekarze zakaźni zazwyczaj robią wszystko by ich nie dać więc trzeba dobrze kombinować żeby je dostać... uncertain. Ja np jak byłam w szpitalu na zakaźnym na badaniach to jedna kobieta przyszła na te wlewy dożylnie po czym ordynatorka stwierdziła że skoro u niej trwa to już 10 lat to ma zespół poboreliozowy a nie boreliozę i nie chcieli jej dać kroplówek. Ale są też tacy którzy je dostaną, szczęściarze smile
        • rozalia08 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 01.05.14, 22:46
          hej .mam problem bo od kilku lat latam od jednego lekarza do drugiego. kilka razy leżałam na neurologii, podejrzewali sm ale to nie to, wyniki na boleriozę wyszły mi raz na trzy ale nie zaczęto mnie leczyć. nie wiem gdzie mam szukać pomocy. czuję się ciągle źle, mam o wiele mniej sił od mojej mamy co mnie przygnębia jeszcze bardziej. lekarze wysłali mnie znow do neurologa i tak w kółko
          może powinnam sama zrobić jakieś badania?
          monika_rybarczyk@op.pl
          • fionka21 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 01.05.14, 23:00
            Po pierwsze przeczytaj FAQ tego forum smile
    • olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:21
      To jest bardzo trudne i większość z nas przez to przechodzi. Żaden wynik nie da 100% pewności w kierunku chorób odkleszczowych. Ale poczytaj jeszcze objawy koinfekcji. To, że nie miałaś rumienia nic nie znaczy... rumień jest u 30% chorych. Wiesz, my na tym forum którzy mamy boreliozę możemy pomóc Ci jak tylko możemy i te objawy rzeczywiście pasują i np moim zdaniem i większości także - tak masz pewnie boreliozę. Ale też myślę, że kurcze... można się pomylić.
      Na pewno w kierunku boreliozy może kierować to, że u Ciebie jest raz lepiej raz gorzej. Tak to właśnie przebiega. A tutaj masz też o koinfekcjach na które powinnaś zrobić koniecznie badania....
      Krew wysyła się kurierem zresztą na tej stronie wszystko pisze. A może masz niedaleko do Poznania lub ewntualnie lublina, tam też jest polecane laboratorium.
      Tutaj masz o kilku koinfekcjach kleszcze.edu.pl/objawy-boreliozy-i-innych-chorob-odkleszczowych-t51.html
    • olineq22 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 14:36
      chomikuj.pl/karakula.szymon/Pokona*c4*87+borelioz*c4*99+-+S.+Buchner/Pokona*c4*87+borelioz*c4*99-+Stephen+Buhner,1646497795.pdf

Podsyłam linka do książki Buhnera
      • 5borelka Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 31.01.14, 16:04
        Dzieki za linka. Ksiazke z pewnoscia przeczytam.
        To biose to ma sprawdzone produkty? Myslalam o iherb-ie, ale jesli da sie zakupic w Pl, to byloby lepiej. Chce miec jednak pewnosc, ze maja dobry "towar" smile
    • pentiumi do olineq22 01.02.14, 19:41
      Odpisalam Ci powyzej.
      Czy jest mozliwy z Toba kontakt na priv? Mozesz mi podac adres lub napisac do mnie?...

Pozdrawiam
      • olineq22 Re: do olineq22 01.02.14, 19:58
        mperla917@gmail.com

Czekam na maila... Powiedz czy przed ciążą / w ciąży były już te dolegliwości? To bardzo ważne.
        Wybacz mi że nie odpisałam przeoczyłam Twoją odpowiedź cryingcrying
        • olineq22 Re: do olineq22 01.02.14, 20:01
          Ktoś niestety usuwa moje wpisy.
          Powiem Ci, że jest możliwe, że masz boreliozę... sama już nie mogę doczekać sięTwoim wyników....
          • pies_z_laki_2 Re: do olineq22 03.02.14, 04:38
            Nieprawda, nikt nie usuwa twoich wpisów.
    • mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 12.02.14, 00:35
      Mój znajomy" leczy" się od kilku lat- 3 razy był na zakaźnym, dostawał kroplówki, ale niestety to nic nie pomaga. Kiedyś zapisali mu jakieś antybiotyki silne, po których źle się czuł. Lekarz kazał wtedy je odstawić i od tego czasu nic nie zapisuje. Wynik Western Blot ma ciągle na tym samym poziomie. Do kontroli jeździ co pół roku i na tym polega jego leczenie.
    • qwerty090 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 12.02.14, 16:23
      > najpierw myslalam, ze to moze tarczyca, ale poza brakiem niemal calkowitym hormonow
      > tarczycy, wyglada na to, ze z nia ok - lekarze, poniewaz TSH, przeciwciala w normie i usg poza
      > guzkiem tez, w ogole omijaja ten temat. Nie jestem lekarzem, ale to chyba nie jest dobrze,
      > kiedy tych hormonow niemal nie ma?...

!!!! Oczywiście, że to nie dobrze!
      Wypadanie włosów, łuszcząca się skóra, obniżona temperatura ciała, poczucie zimna, zimne ręce, osłabienie mięśni, wydłużające się cykle - wszystko to miałam przed rozpoczęciem leczenia tarczycy. Dziewczyno, nie baw się w żadne ILADSy zanim dokładnie nie zbadasz tematu tarczycy. Jak mówi moja endo, jak tarczyca nie działa to wszystko inne też siada.

Podaj proszę swoje wyniki - TSH, ft3, ft4, i wszystko inne co masz.
      • qwerty090 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 12.02.14, 16:59
        Acha, podaj wraz z normami z laboratorium.
        • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 12.02.14, 21:00
          Witaj,
          podaje zatem moje wyniki z X 2013:

TSH: 1,00 uIU/ml (0,27-4,20)
          FT3: 2,17 pg/ml (2,00-4,40)
          FT4: 0,995 ng/dl (0,93-1,70)

anty-TPO: 20,47 IU/ml (-34,00)
          anty-TG: 23,87 IU/ml (-115,00)

możesz cos napisac na podstawie tego?...

• qwerty090 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 13.02.14, 01:16

Pozwolę sobie zacytować samą siebie big_grin z innego tematu

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,149350674,149434308,Re_Jak_funkcjonujecie_w_codziennym_zyciu_.html
            koniecznie zrób ft3 i ft4 i oblicz jak wyniki wyglądają procentowo tutaj www.chorobytarczycy.eu/kalkulator - czasem poziom hormonów niby jest ok, ale stanowi np. 25% normy czyli tarczyca ledwo zipie. Zdrowi ludzie, i osoby z chorą tarczycą kiedy są na dobrej dawce hormonów, mają ft3 i ft4 na wysokości minimum 60, a najlepiej powyżej 80% normy.

Twoje wyniki już przeliczyłam na procenty:
            FT4 8.44% [ wynik 0.995, norma (0.93 - 1.7)]
            FT3 7.08% [ wynik 2.17, norma (2 - 4.4)]

Innymi słowy, masakra. Nie masz prawa dobrze się czuć przy takich wynikach, twoja tarczyca ledwo pracuje. Nie wiem, dlaczego TSH jest takie niskie, ale TSH to hormon przysadki, ft3 i ft4 to hormony tarczycy, one się liczą a u ciebie praktycznie ich nie ma - napisałabym, że nie chce mi się wierzyć że odesłali cię bez diagnozy z endokynologii, ale nie jestem w sumie zaskoczona, bo moja własna diagnoza opóźniła się o kilka lat przez niedouczoną lekarkę.
            Idź koniecznie na forum tarczycy forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html ,wklej tam swoje wyniki, podlinkuj do tego posta albo przeklej listę objawów, dziewczyny napiszą ci więcej. I pomogą znaleźć lekarza, który zna się na tym co robi i da ci receptę na euthyrox, którego zdecydowanie !! potrzebujesz, zamiast odesłać z kwitkiem.
            • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 13.02.14, 09:32
              Wiem, ze masakra. Liczylam już kiedyś sama, moje wcześniejsze wyniki wyszly w % jeszcze gorzej...
              Na forum Tarczyca już bylam (zanim trafiłam na to...), mam tam swój watek, czytałam to samo o innych, co od Ciebie, wiem, ze macie racje.
              Jak do dotad, tylko mój ginekolog przejal się moja tarczyca.

Wydaje mi się, ze moje problemy z tarczyca, to wtorna sprawa, tzn cos na nia wpływa, ze tak działa, tzn prawie nie działa (u mnie w ogole wiele organow/ukladow kiepsko działa...). Wiem, ze to od niej mogę mieć wiele objawow i dolegliwości, ale czy w takim przypadku leczenie tarczycy/branie hormonow ma sens?
              Mam tez nie od tarczycowe problemy (np. leukopenia), co jest dowodem na to, co napisałam...

Nie wiem, co robic.
              • pies_z_laki_2 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 17.02.14, 11:01
                Podaj proszę opis usg tarczycy, bo nie zawsze "w normie" oznacza faktyczną normę... Na ogół przy takich jak twoje wynikach miewamy tarczycę w zaniku, a w opisie mamy podany rozmiar / objętość jak u niemowlaka i komentarz, że tarczyca jest niepowiększona... No jasne, skoro jest w zaniku to jak może być powiększona... Logiczne? No właśnie...

Piszesz, że to niemożliwe, żeby mieć tyle objawów od jednej tarczycy. Sugerowałabym poczytać czym zarządzają hormony tarczycy, których ty nie masz. Choćby na Wikipedii, potem odwróć temat i zobaczysz co ma prawo u ciebie szwankować.

W skrócie: np. niskie hormony tarczycy powodują obniżenie metabolizmu, w tym niedobory witamin i mikroelementów, a to powoduje zmiany w obrazie krwi, jeśli brakuje ci żelaza, to pojawiają się zaburzenia dojrzewania erytrocytów, przy braku B12 drżenia i problemy neuralgiczne, przy niedoborze D3 bóle stawów i kości, przy brakach potasu problemy z sercem itd itp.

Piszesz, że masz przewlekły nieżyt żoładka? Witamy w klubie... Zapewniam cię, że po unormowaniu hormonów tarczycowych (konkretnie Letrox) stan zapalny śluzówki żoładka minął jak sen jaki złoty...

Na razie nie szukałabym innych powodów twoich problemów, skoro już znalazłaś najbardziej prawdopodobny. Jeśli znajdziesz solidnego lekarza i zaczesz leczyć niedoczynność tarczycy, to założę się, że większość objawów ci się cofnie.
                (obstawiam tło autoimmuno, bo masz p.ciała, one w każdej chwili mogą wzrosnąć, albo opaść, ale jeśli są, to znaczy, że układ odpornościowy działa, być może nieadekwatnie do potrzeb, ale to widać dopiero na usg tarczycy, stąd pytałam o opis).

A jeśli jakieś objawy / dolegliwości jeszcze zostaną po kilku miesiącach leczenia niedoczynności, to zaczniemy szukać głębiej czy szerzej. Teraz skupiłabym sie na tarczycy i endokrynologu.
                • pentiumi Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 17.02.14, 19:13
                  Moja tarczyca, jak na moje gabaryty (jestem osoba dość niska i drobna), jest akurat calkiem spora, jeden plat 9,2ml, drugi 5,5ml. Czyli raczej w zaniku nie jest. Zastanawiajaca dla mnie, bo się na tym nie znam..., jest roznica w wielkości platow... co ona może oznaczac?
                  Mam tez małego guzka na tarczycy - wg lekarza bez znaczenia diagnostycznego na ta chwile.
                  Przeciwciala rzeczywiście sa jakies.

Mialam robione ANA, wyszly w normie.

Nie mam niedoborow witamin i mikroelementow. Mam spory zapas zelaza (badal mi hematolog), w normie B12, D3, potas, inne...
                  Moja leukopenia/neutropenia (do tego niskie kwasochłonne) nie wynika zatem z tego, o czym piszesz.
                  Na początku watku wszystko opisałam dokładnie... swoje wyniki, objawy, itd.
                  Podejrzewalam swego czasu tarczyce, bylam nawet w szpitalu... wyszłam z kwitkiem, odesłano mnie do innych specjalistow...

Masz jakiś pomysl jeszcze? Będę ogromnie wdzieczna za każdy, bo to czekanie i bieganie po lekarza wykańcza...

• mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 19.02.14, 23:34
      Zrobiłaś już sobie badania na boreliozę? Twoją wypowiedź czytam tak, jakbym czytała o sobie. Większość objawów, jakie opisujesz ja miałam, były to objawy boreliozy. Piszesz, że nie widziałaś rumienia. Ja też nie miałam rumienia. Wystarczyło, że kleszcz Cię ugryzł.
    • mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 00:12
      Pentiumi, większość objawów jakie opisujesz ja też miałam. Tez chodziłam od lekarza do lekarza i żaden nie potrafił postawić właściwej diagnozy. Też miałam obniżoy poziom leukocytów i płytek krwi. Mnie bardzo pomógł Flavon- naturalny produkt węgierski, dzięki któremu pozbyłam się wszystkich dolegliwości. Nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
    • mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 00:21
      Ja miałam robioną tomografię głowy i nic nie wykazało. Jeżeli kleszcz zaraził Ciebie boreliozą kilka lat temu, to badania mogą wyjść negatywnie. Ja nie czekałabym za wynikami, tylko jak najszybciej zaczęła coś jeść na zwiększenie odporności i usuwanie toksyn z organizmu.
      • uruz2 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 19:10
        Mariolka, idź już stąd. Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że piszesz do ciężko chorych ludzi? Będziesz dżemiki po 600 złotych sprzedawać ? Kolejna hiena cmentarna.

Zbanuj mnie Psico, bo naubliżam...
        • mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 19:55
          Uruz, a zdajesz sobie sprawę, że ja też byłam tą ciężko chorą osobą? Wyobraź sobie, że nie każdego stać na leczenie metodą Ilads za 2 tys.zł miesięcznie i nie każdy chce stosować drastyczną dietę. Z tego co czytam, to chorzy na boreliozę leczą się po kilka lat metodą Ilads razem z ziołami, jednak nie zawsze z pożądanym skutkiem. Może Ty znasz jakąś tańszą metodę, jeżeli tak, to chętnie poczytam o niej. Ja kupuję Flavon za 250zł pakiet i nikogo nie zmuszam do kupowania. Każdy sam decyduje o swoim zdrowiu i o tym, czy chce chorować, czy chce być zdrowy.
          • fionka21 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 20:23
            mariolazet napisała:

> Ja kupuję Flavon za 250zł pakiet <

A po ile sprzedajesz?
            • uruz2 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 23:12
              Heheheheh. Piękna pointa, chylę czoła, Fionko smile

• mariolazet Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 23:20
              Kupuję po to, żeby być zdrowa, a nie dla zarobku. Sama go zjadam
              • elene72 Re: moje zdrowie - gdzie szukac przyczyny?... 02.05.14, 23:45
                czyżby?
                alegratka.pl/ogloszenie/flavon-naturalny-suplement-diety-23238393.html
                to ogłoszenie pojawiło się w dziale "sprzedam"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka