Witam,
Jestem tu nowa, choc podczytuje forum juz dluzszy czas.
Blisko mi do 35l., mam kilkuletnie dziecko, prowadze zdrowy tryb zycia - urozmaicona, zdrowa dieta, regularne posilki, duzo ruchu.
Trafilam na forum dosc kreta droga, poprzez miesiace roznych dolegliwosci i objawow, wizyty u lekarzy roznych specjalnosci, po badania bardziej specjalistyczne, nawet hospitalizaje. Lekarz ogolny, neurolog zasugerowali wykluczenie Boreliozy... Chcialabym to zrobic zatem

Pytanie: jak?...
Zwracam sie do Was z prosba o pomoc, podpowiedzi jakies, bo wieszkosc z Was ma ogromne doswiadczenie.
Lekarz z Poradni Ch. Zakaznych napomknal o depresji/nerwicy, mowil, ze ma duzo takich pacjentow... dal jednak skierowanie na badanie Elisa i WB. Czekam na wyniki.
Ale moze od poczatku, postaram sie byc mozliwie 'zwiezla'...
Objawy i dolegliwosci, ktore utrudniaja mi funkcjonowanie:
- migrenowe bole glowy (nawracajace; sa okresy, gdy jest ich wiecej, uciazliwe, choc zwykle nie sa bardzo mocne; sa takie - gdy glowa w ogole niemal nie boli przez kilka tygodni)
- bole nog, nawracajace - miesnie, stawy... odczuwane nie jako skurcze (co znam z okresu ciazy), a raczej jako bardzo duze zmeczenie, oslabienie, niekiedy z odczuciem, jakby miesnie odchodzily mi od kosci; troche czasem jak reumatyczne - takie 'krecenie'; choc jestem osoba bardzo aktywna fizycznie, w okresie, gdy bola mnie nogi, niekiedy nie mam sily nawet wejsc po schodach...
- uderzenia goraca, odczuwane glownie na wyskosci glowy-twarzy (bez podwyzszonej temperatury ciala, mierzylam kilka razy)
- bole brzucha, dyskomfort w ukl. pokarmowym (zoladek, jelita), zmiennie; sa okresy, gdy nie boli; czasem mam wrazenie, ze szkodzi mi wszystko, co jem...
- strzelanie w stawach, niekiedy sztywnosc w karku, szyji - czasem, niekiedy podczas snu i po przebudzeniu (czesto nie wysypiam sie)
- uczucie szpilek wbijanych w skore ciala...
- wracajacy bol/klucia klatki piersiowej na wyskosci mostka, pobolewania/scisk wezlow chlonnych (szyja, pachy, kl. piersiowa) bez ich wyczuwalnego powiekszenia - ale to nie tak czesto
- problem z utrzymaniem wagi ciala - ogolnie mam dobry apetyt, jem duzo, nawet bardzo duzo, ale waga jest niska; choc zawsze bylam drobna i mialam podobna wage (baardzo niskie bmi), teraz mam wrazenie, ze gdybym jadla przecietnie ilosciowo i kalorycznie, szybko waga poszlaby w dol... czego w sumie doswiadczylam bedac w szpitalu na jedzeniu szpitalnym...
- objaw blednacych palcow - Raynauda - bardzo mi dokucza ostatnio i jest sporym powodem do niepokoju o wlasne dlonie..., ogolnie ciagle uczucie zimna, marzniecie, zimne stopy, dlonie, nawet w lecie; potrafie kapac sie we wrzatku i dopiero czuje sie komfortowo, rajem dla mnie jest sauna, gdzie moglabym mieszkac...
- niekiedy spiecie/skurcz miesni twarzy, nad czym nie moge zapanowac... przez co czasem czuje sie bardzo dziwnie, jak jestem wsrod ludzi....
- problem z wypadajacymi wlosami i skora glowy (jakby luska, ktorej nie moge w zaden sposob zwlaczyc...)
- problemy z cera (jak u nastolatki, okresowo przetluszczajaca sie, wypryski, czasem wymaga silnego nawilzenia...)
- zmienne samopoczucie, nastroje, bez widocznych przyczyn, drazliwosc
- zla tolerancja alkoholu - nie pije go juz w ogole
- nasilone objawy okoloowulacyjne i miesiaczkowe, wydluzajace sie cykle, niekiedy miesiaczka spoznia mi sie bez wyraznych przyczyn - ale ginekologicznie jest wszystko ok! (hormony, usg, cytologia, inne)
i jeszcze pewnie cos moglabym dopisac...
Bylam juz u lekarza ogolnego, hematologa, neurologa, reumatologa, endokrynologa (w szpitalu na edokrynologii), w pradni ch. zakaznych... wiec maraton ma juz za soba...
Mam:
- bardzo niskie cisnienie i raczej niska temperature ciala
- ogolnie niski cukier, plaska krzywa cukrowa (slaba lub zadna reakcja na glukoze) bez zmian insulinowych - wykluczona hipoglikemia na Endokrynologii, sugestia problemow z wchlanianiem badz innych problemow wydzielniczych trzustki
- hormony tarczycy (ft3 i ft4) w dolnej granicy normy, ale THS w normie, przeciwiala mieszcza sie w normie; maly guzek w usg tarczycy
- przewlekla leukopenia (od ponad roku), dokladnie neutropenia; do tego kwasochlonne ponizej normy
- cholesterol w gornej granicy normy (co jest dziwne, bo nie jem miesa poza rybami i ogolnie mam b. zdrowa diete...)
- zanikowy przewlekly niezyt zoladka potwierdzony gastroskopia, ale brak obecnosci H.Pylori; lekki refluks
- USG jamy brzusznej ok, poza malutkim polipem (od kilku lat bez zmian, jesli chodzi o wielkosc - obserwowany) w woreczku zolciowym
- zwyrodnienia w kregoslupie (RTG+rezonans)
Mam w normie zelazo i jego zapasy, wit B12, wapn, fosfor, sod, potas, CRP, proteinogram, ANA, proby watrobowe, prolaktyne, mocznik, kreatynine, posiew kalu na grzyby i kilkukrotne badania w kier. pasozytow...
Neurologicznie w podstawowym badaniu ok, reumatolog ogladal stawy, wg niego bez zmian, obserwacja blednacych palcow (bede musiala pewnie zrobic kapilaroskopie), hematolog kazal szukac przyczyn leukopenii gdzie indziej (robil mi ANA).
Czekam na wynki WB, i za 2 miesiace mam MR glowy (skier od neurologa).
Mialam stycznosc z kleszczami, ale nie widzialam nigdy rumienia... Jezdzilam tez swojego czasu po krajach Afryki, Azji itd,. a tam pelno roznego robactwa..
Dolegliwosci (rozne, z roznym nasileniem) mam juz od lat, ostatnio sie nasilily, niektore sa nowoscia... Wg moich ogolnych notatek dot. doleglwosci, mozna dostrzec, ze czesto jest kilkanasci dni lepszego samopoczucia, potem jest nagle pogorszenie i bol 'wedrujacy' badz zmienne objawy/dolegliwosci, az do ustapienia... i tak w kolko zwykle.
Raz lepsze samopoczucie, raz gorsze. Ale ogolnie nie poddaje sie, choc czasem b. duzo mnie to kosztuje... Jestem aktywna (codzienny ruch + basen), chodze do sauny parowej, ktora bardzo mi sluzy... bardzo dbam o diete.
Co myslicie? Gdzie szukac przyczyny swoich dolegliwosci?...
Czy to nerwica? A moze jednak co innego?...
Bede miec to WB lada dzien. Co, jesli wynik bedzie ujemny? Odpuscic drazenie tematu Boreliozy? Prosze, pomozcie, nakierujcie. Wiem, ze musze byc cierpliwa, ale trudne jest to, przy zlym samopoczuciu...
Z gory dziekuje tym, ktorzy przebrneli przez moj post.
Pozdrawiam