28.09.05, 20:09
Dziś pierwsza wizyta u nowego lekarza (zakaźnik). Rok temu "złapałem" B.
(kleszcz, wysokie przeciwciała) leczyłem miesiac dokcycykliną. Po roku
niestety dalej mam podwyższone przeciwciała, bolą mnie stawy w nogach, wiec
zdecydowałem się szukać lekarza. Przepisał mi duracef (cefadroxilum) 15 dni
po 2 dziennie twierdząc, że wskazana jest zmiana antybiotyku. Na forum nic
nie znalazłem o tym medykamencie. Stosuje to ktoś z was? Skuteczne toto na B.?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Duracef 28.09.05, 21:11
      Masz juz zaawansowana chorobe i wymagasz lepszego leczenia.

To co ci zapisal doktor od chorob zakaznych to cefalosporyna pierwszej generacji podczas gdy w leczeniu boreliozy stostuje sie najczesciej cefalosporyny III generacji (no niekiedy tez drugiej).

Mozesz wiecej o nich poczytac tutaj
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1255&spec=37&_tc=9DB57C09CA4A4C50B645247493138272 (byc moze trzeba bedzie skleic ten link bo jest za dlugi na jedna linijke)

Czesto te leki podaje sie w kombinacji z innymi lekami, w duzych dawkach i o wiele dluzej niz masz to przepisane.

Ale jak to juz bylo podane na forum wielokrotnie lekarze zakazni maja swoje scisle wytyczne i na ogol nie chca leczyc wg nowszych metod.

Lekarze innych specjalizacji sa czasem bardziej otwarci na nowe metody: reumatolodzy, dermatolodzy lub lekarze rodzinni.

• lem47 Re: Duracef 28.09.05, 22:14
      Czy można wiadzieć jaką dawkę doxycyliny brałeś i przez dokładnie jaki czas?
      • przeszow Re: Duracef 29.09.05, 07:23
        Dokładnie nie pamiętam ale na pewno 2 razy dzienie chyba po 100 mg przez 30 dni.
        • artur737 Re: Duracef 29.09.05, 16:01
          Miedzy innymi dlatego na tym forum trabie, ze w poczatkowym stadium trzeba brac wieksze dawki doxy 400-600 mg dziennie i przez 4-6 tygodni.

To Ducks (medyczni ignoranci jezeli chodzi o borelioze) zapisuja te krociotkie male daweczki.
          • artur737 Re: Duracef 29.09.05, 19:05
            W materialach dla lekarzy jest sporo wytycznych na temat leczenia przewleklej boreliozy. Mozna leczyc monoterapiami, ale lepiej stosowac terapie kombinowane.
            W sklad takich terapii powinny wchodzic:
            lek zabijajacy dorosla forme kretka taki jak amoxycylina, debecylina lub III rzedowa cefalosporyna (lub dozyly Rocephin)
            lek zabijajacy forme owalna np Biaxin, Ketek, zithromax (wiem, ze sa to w Polsce leki trudno osiagalne) od biedy moze byc Rulid.
            Leki niszczace cysty: metronidazol i okresowo zastepowanie metronidazolu nieco slabszym ale mniej toksycznym tinidazolem.

Oczywiscie leczenie trzeba zaczac powoli od malych dawek i pojedynczych lekow a w miare zdrowienia i toleracji dodawac inne leki. Trzeba tez bardzo pilnowac by nie dopuscic do rozwoju drozdzakow: profilaktycznie nystatyna tabletkach do gryzienia bez czekania na problemy z grzybem, naturalne srodki przeciwgrzybicze, dobre probiotyki, prawdziwy bialy yogurt, dieta etc.
    • artur737 Re: Duracef 15.09.06, 18:26
      Hop do gory by nie zniknal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka