Dodaj do ulubionych

Wołanie o Pomoc

28.03.06, 13:47
Witam wszystkich Gorąco

Błagam o pomoc - nie ma juz siły ..

Urodziłam sie w 1955 roku i MIeszkam w Gdańsku

Moje spotkanie z kleszczem intruzem odbylo sie 18 lat temu po nim miala stan
zapalny - brałam antybiotyki ale krotko tylko jedno opakowanie , rumien znikł
i mialo byc wszystko dobrze.
Po jakims czasie zaczely mnie piec , bolec miesnie nóg i pleców , bolały mnie
rowniez Oczy . Zaczełam chodzic od lekarza do lekarza i nic nie pomagalo , w
miedzy czasie dorobilam sie rowniez Anemi.
Na koniec bylo rozpoznanie - polineuropatia czuciowo ruchowa o niejasnej
etiologii.
2005 r w Lutym lezalam w Akademi Medycznej w Gdańsku aby znalesc przyczyne -
niestety nie udalo sie , Badali p/DNA - na pograniczu + / m 20 , przeciw
jadrowe /ANA (+) m 40 II (norma <1 : 40) , kontrola po 6 miesiacach ANA (+)m
80 II i na tym koniec .
Na dzien dzisiejszy nie mam sily juz chodzic , omdlewaja , bola wszystkie
miesnia nóg , rąk sa drętwe jak z ołowiu , drewna , boląplecy poprostu całe
ciało , wezły chlonne , zawroty głowy , szumy w uszach . TO wszystko zebralo
sie u mnie . Mam zwyrodnienia kręgosłupa lędzwiowego , dyskopatie kręgów
szyjnych , nie pomaga żadna fizykoterapia , bola Mnie rowniez wszystkie stawy
Kolana sa opóchniete i sinoczerwone ,łokcie rownież . W nocy nie moge spac ,
musze zawsze po godzinie wstawac i chlodzic nogi i rece bo " palą ". Od
jakiegos czasu bardzo dretwieje mi lewa reka i sinieje srodkowy palec .
Wynik reumatoidalny CRP 0,4 mg /l norma 0.0 - 5.5
Zrobiłam prywatnie USG kolan - są zmiany zwyrodnieniowe , przyrosty blony
maziowej zwęzenie szpar stawowych , pod kolanami torbiele Bekera z odbiciami
hyperechogennymi w ich swietle .
Nie moge uniesc rąk do góry , na oczy wybralam juz chyba wszystkie kropl z
apteki i nic nie pomogly , Sa krotkie przerwy kiedy jest spokoj ale na krotko.
w 2002 roku mialam uunieta tarczyce ( gózkowatość ) biore Letrox .
W marcu biezacego roku miala robione badania immunlogiczne Tryb : Rutyna ;
Borelioza IgG/M wynik 0,74 ujemny ( norma 0,00 -0.75 )
Proteinogram : Globuliny alfa 1 - 7,8 H % (norma 2,0-5,5) Globuliny alfa 2 -
11 ,2 % (norma 6.0 - 12.0).
Byłam u lekarza neurologa i powiedzial ze nie moze podjac sie tego leczenia
poniewaz nie jest dokladnie udokumentowane badaniem .

Przepisał mi leki

Azathiopiryna , Metypred , Lanzul , Leriron

Nie wiem co mam robic dalej czy brac te leki.....
Moze ktos z Okolic Trojmiasta Powie mi albo wskaze jakiegos dobrego lekarza

Stan moj sie pogarsza z dnia na dzień

Artur !! Prosze Ciebie Podpowiedz co mam robic dalej

Z gory Wszystkim DZiekuje
Obserwuj wątek
    • wawan1 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 14:23
      Jeśli można zapytać, czy jesteś pod kontrolą reumatologa? Mnie to wygląda na
      kolagenozy, masz pzeciwciała n-DNA i ANA, a przy nich borelioza/kiła może
      wychodzić fałszywie na +.
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:11
        WITAM -Reumatolog odsyla mnie do neurologa -ide jeszcze do innego reumatologa
        termin 12,04,06r.Bylam u neurologa tkanki lacznej-powidziala ze to jeszcze
        zamalo ANA-80, ma pacjetow co maja ANA-500, tj.odbijanie pileczki - czeski
        film.Nie wiem co mam robic dalej-coraz gorzej sie czuje .Ostatnio mam skaczace
        cisnienie np.dzis mam 164/117 tetn.68.
        • ambrozy666 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:24
          jak twój rumień był charakterystyczny dla boleriozy. To masz boleriozę!
          • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:39
            ten rumien byl duzy pod kolanem-ale to bylo 18 lat temy.Nikt mi nic wtedy nie
            mowil-Jak to mam
            • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:41
              18 lat temu to o boreliozie prawie nikt nie slyszal.

To jest nowo odkryta choroba.
            • ambrozy666 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:43
              borelkę odkruli bodajże w latach osiemdziesiątych, tak więc świadomość jej
              istnienia i rozpoznawanie wtedy była minimalna.
    • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:34
      To chyba jednak jest borelioza (daje czasami dodatnie odczyny w kierunku kolagenoz).

W Gdansku i Trojmiescie, jak wiem raczej nie ma rozsadnego lekarza do boreliozy.

Chociaz moze spytaj Wondermana bo on pochodzi gdzies z twoich stron i jakies tam leczenie sobie wywalczyl.

Na moje oko powinnas dostac szpitalne leczenie antybiotykami i pozniej pociagnac jeszcze przez rok dwa na doustnych.

Przewlekla borelioza jest seroujemna w 40% przypadkow wiec jezeli lekarze maja jakis problem tzn ze sa niedouczeni. W Trojmiescie jak dotad nikt nie robi Western blota na borelioze. Seroujemna borelioze rozpoznaje sie przez typowe objawy (ktore masz) oraz wykluczenie innych chorob.
      Po wykluczeniu innych chorob uznaje sie rozpoznanie boreliozy za prawdopodobne i mozna zaczac leczenie. Dla wykluczenia innych chorob trzeba zwykle odwiedzic ze trzech specjalistow i zrobic troche badan na choroby, ktore wg tych lekarzy mozesz miec.

Ten siny palec byc moze wskazuje na potrzebe leczenia herparyna. Ale przede wszystkim potrzebujesz antybiotykow.
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:49
        Co mam robic dalej- mam brac te leki co wczoraj neurol.przepisal.Powiedzial ze
        nikt nie podejmie sie leczenia bez udokument.wynik.Nie chce sie truc niedotrzebnie
        • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 17:57
          Znaleznie lekarza chcacego leczyc borelioze jest prawdziwa sztuka.

To forum moze rozne rzeczy, ale nie rozwiaze za ciebie wszystkich problemow.

W oparciu o lekture forum mozesz uzyskac rozeznanie jakie mniej wiecej leczenie potrzebujesz i mozesz miec nieco latwiej w znalezeniu i rozpoznaniu wlasciwego lekarza.
          • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 18:17
            ARTURZE !!! -co sadzisz o tych lekach co mi przepisal -ja mysle sie wstrzymac od
            wykupu . 12.04 ide do reumatologa ,ponoc jest dobra -zobacze co mi powie.
            • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 18:21
              Jezeli masz borelioze to Azathiopiryna i Metypred ci zaszkodza.

Lanzul nie ma zwiazku a Leriron to nawet nie wiem co to jest.
              • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 19:00
                Lanzul to chyba oslonowe a Leriron uspakajajace,nasenne.Nic- mysle ze sie
                narazie wstrzymam z tymi lekami -moze mi sie uda wkoncu znalezc odpowiedniego
                lekarza.Ale nie mam juz zbytnio sily i nerw !NIE WIEM JAK TO BEDZIE!!!!
                • freshka Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 19:58
                  Lanzul to inhibitor pompy protonowej - na refluks zoladkowy (uskarzasz sie na
                  cos takiego?)
                  Leriron to chyba Leviron - tricykliczny lek antydepresyjny (chyba nie ma nikogo,
                  komu by na pewnym etapie choroby takich lekow nie proponowali, typowa objawowka).
                  Decyzja nalezy do Ciebiesmile

A kolagenozy, a raczej wyniki sugerujace je, moga sie pojawic przy boreliozie,
                  czytalam o dobrze udokumentowanych przypadkach.
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 28.03.06, 20:47
                    Tak -mam bole zoladka zwlaszcza wieczorem 'kiedys mialam wzody
                    dwunastnicy.Zoladek leniwie trawi,ale pani dr.slabo reaguje na te moje
                    dolegliwosci -zazywam Ranigast. A co do depresji -to niestety ale jest i to
                    calkiem nie zla. Mozesz mi doradzic co mam robic dalej!!!Na prywatne leczenie
                    niestety nie mam kasy!
                    • freshka Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 09:38
                      Bole zoladka to niekoniecznie reflux. Moze dostalas to na wrzody? A moze masz
                      niedokwasnosc, a nie nadkwasnosc? Czy przepisala Ci to tak w ciemno?
                      Kazdy w koncu nabawia sie mniejszej lub wiekszej depresji w zwiazku ze swoim
                      stanem zdrowia, ale Twoje objawy nie sa na pewno wynikiem tylko depresji, nie
                      daj sie splawic.
                      Nie moge Ci doradzic nic specjalnego, bo sama nie znalazlam rozwiazania.
                      Sprobuj zrobic prywatnie chociaz tego Western Blota, jak nie mozna w Gdansku,
                      to moze wysla do Warszawy?
                    • mark_bb Re: Wołanie o Pomoc 09.07.06, 21:19
                      Pisałaś o anemii. Czy ten problem nadal występuje ?
                      Zapalenie ścian żołądka może powodować niedobór produkowanego tam "czynnika
                      wewnętrznego" niezbędnego do wchłaniania wit. B12, a z kolei jej znacznie
                      obniżony poziom prowadzi do anemii (megablastycznej). Czy sprawdzałaś u siebie
                      poziom B12 ? W dodatku jej niedobór jest typowy w boreliozie, o czym pisze
                      dr. Burrascano.
                      Ciekawostka: z ciężką anemią i niedoborem B12 zmarła moja babcia. Ponieważ
                      dzień przed śmiercią nie miała apetytu, "mądrzy" lekarze w szpitalu zrobili
                      jej gastroskopię. Byli zdziwieni zaczerwienioną, jakby błyszczącą powierzchnią
                      ścian żołądka. Wcześniej nie odczuwała jakichś poważniejszych dolegliwości
                      żołądkowych i nikt tego nie badał. Oczywiście nie skojarzyli tych tematów i na
                      zdziwieniu poprzestali...
    • wawan1 Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 07:49
      eliza54 napisała:
      Badali p/DNA - na pograniczu + / m 20 , przeciw
      > jadrowe /ANA (+) m 40 II (norma <1 : 40) , kontrola po 6 miesiacach ANA (+)
      > m
      > 80 II i na tym koniec .

Badali tylko pDna i ANA? A AMA-mitrochondrialne? Kurcze, same ANA ma wiele
      ludzi na pograniczu i rzeczywiście słusznie poprzednicy zauważyli, że przy
      boreliozie tez mogą się czasami pojawić, choć to rzadkie. Częsciej dzieje się
      odwrotnie, czyli przy kolagenozach borelioza +.
      Ja bym na Twoim miejscu zrobiła Western Blota, jeśli nie wyjdzie nic lub tylko
      jeden prążek, to dała sobie spokój z boreliozą. Aha, jeśli IgM jest
      słabododatnie i nie chce przejść w gG to też może być sygnał, że to wynik
      fałszywy, lub oczywiście, że infekcja trwa nadal.
      Mnie mój zakaźnik od poczaku wkręca kolagenozy, które miałam 1,5 roku temu
      wykluczone. Kleszcza niestety nie pamiętam więc zawsze jest jakiś % niepewności.

Sprawdź też, czy przeciwciaa przeciwjądrowe mają tendencję wzrostową i czy nie
      pojawiają się przeciwciała innego rodzaju.

Proteinogram masz też troszkę przesunięty, to też przemawia niestety za
      kolagenozamisad
    • lidius Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 12:32
      Elizo, leczę się też w Trójmieście. Odwiedź może poradnię przy szpitalu
      zakaźnym na ul. Smoluchowskiego. Będzę wdzięczna za namiary na dobrego
      reumatologa.
      Pozdrawiam
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 19:07
        Dzieki za podpowiedz -mam skierowanie i jutro idę.Tylko nie wiem czy tam są
        jakieś terminy i czy robią testy.Do reumatologa mam na 12.04.06r. do
        dr.Bukowskiej na Wałowej w Przychodni na III piętrze-ponoć dobra idę, pierwszy raz.
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 19:50
        lidius -możesz mi powiedzić u kogo się leczysz /jeżeli to nie tajemnica/ Pozdrawiam
    • laurawroc Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 18:40
      To wyglada na RZS ( reumatoidalne zapalenie stawów). Zrób test anty CCP - daje
      100% pewnosc, bo wszystkie inne moga( m.in. lateks) by i bardzo czesto są
      ujemne, przy istniejącej chorobie. Choroby oczu bardzo często wystepuja przy
      RSZ.
      Leczy sie to sterydami, ale one z kolei sa niewskazane przy borelce, więc
      trzeba mieć pewnosc.
      Leczenie u reumatologa, a testy prywatnie - we Wrocławiu 0k. 80 zł.
      pozdrawiam
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 29.03.06, 19:45
        Badanie reumaidelne miałam [-],latex [-],a CCP to jest może to CRP 0,4
        norm./5,5/ idę 12.04 do reumat. zobaczymy.Co do testów zobaczę jutro ,będę
        musiała dowiedzieć się w Instytucie Medycyny Tropikalnej w Gdyni.Może się coś uda ?
        • lidius Re: Wołanie o Pomoc 30.03.06, 00:06
          Eliza, wysłałam ci namiary emailem.
          Powodzenia
        • laurawroc Re: Wołanie o Pomoc 30.03.06, 21:38
          CRP to jest białko świadczace o poziomie stanu zapalnego ,a anty CCP to sa
          przeciwciała p/cyklicznemu cytrulionowemu peptydowi w surowicy, ktore wykrywaja
          wczesne reumatoidalne zapalenie stawów - podobno najpewniejsze i warto zrobic.
          pozdrawiam
          • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 31.03.06, 12:21
            anty CCP nie miałam robionego -jak będę 12.04 to może da mi skierowanie.Tak oni
            leczą.Na prawej stopie mam napuchnięte ,kogrubiałe nie wiem czy to żyła czy
            węzły chłonne-bardzo mnie to pali i jest zaczerwienione aż do dużego palca .A
            wogóle to mam powiększone bolące węzły.Pozdrawiam
            • laurawroc Re: Wołanie o Pomoc 31.03.06, 20:31
              to jednak wyglada na reumatologiczne, poszukaj dobrego reumatologa ( oczywiście
              pozostaja nam prywatni), oczy często wysiadaja przy takich schorzeniach -
              własnie wiem to od okulisty. Zaczerwienienie tez wystepuje często . Może wejdź
              na forum RZS i cos tam znajdziesz.
              A lekarzom to jest wszystko jedno.......
              powodzenia
              • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 00:44
                Witam po dłuższej przerwie -zrobiłam badanie CCP i nie ma reumatyzmu, wynik ANA
                też jest ujemny.Byłam u zakazniaka ileczymy borelioze- przepisał mi Duomox /1g
                /- 3x1 ,narazie 100 tab.Leczenie ma trwać 3 miesiące. Boje się tych antybiotyków
                - nie wiem czy dam radę wytrzymac. Pozdrawiam.
                • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 06:09
                  Wyglada na to, ze lekarze dziela sie obecnie na nastepujace typy:
                  1. tacy co nie lecza przewleklej boreliozy wcale uwazajac, ze taka choroba nie istnieje
                  2. tacy co lecza przewlekla borelioze 4 a czasami 6 tygodni i pozniej wszystko jest 'w glowie pacjenta'
                  3. tacy co lecza przewlekla borelioze 3 miesiace i pozniej wszystko jest 'w glowie pacjenta'
                  4. tacy co lecza przewlekla borelioze 6-8 miesiecy i pozniej wszystko jest 'w glowie pacjenta'
                  5. tacy co lecza tak dlugo jak pacjent jest chory
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 15:34
                    Witam - Arturze co sądzisz o tym antybiotyku i dawkowaniu. Biorę jeszcze leki
                    przeciwgrzybiczne- ale bardzo sie boję że nie wytrzymam długo?? Pozdr.
                    • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 16:16
                      Ze mala dawka, za mala. Nadto jest to abx mocno grzybotworczy. Poczytaj o diecie i probiotykach a takze forum Candida.

Moze byloby ci latwiej na jakims makrolidzie i metronidazolu. Np Biaxin 800 mg dziennie + Metronidazol 500-1500 mg (ten mozna troche zwiekszac i zmniejszac oraz robic przerwy by uniknac uszkodzenia nerwow). A moze debecylinka 2-3 zastrzyki tygodniowo?
                • wanda582 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 13:04
                  Elizo jestem również z pomorskiego. Swoją historię opisałam w wątku borelioza a
                  sklerodermia. Mam powody przypuszczać, że choróbsko trawi mnie już prawie 30
                  lat a diagnozę postawiono mi dopiero w ubiegłym roku na zasadzie intuicji
                  parazytologa.
                  Ze mną stało się tak, jak opisuje Markbb, długo i podstępnie choroba drążyła
                  mój organizm upośledzając wszystkie jego funkcje aż w końcu doszło do
                  rozwinięcia objawów III stopnia, głównie zaburzeń w mikrokrążeniu. Od tygodnia
                  jestem na Benicarze i przygotowuje sie do wdrożenia minocykliny.
                  Mój e-mail: wanda582@onet.eu

Pozdrawiam
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 21:24
                    i co ja mam teraz robić ? Antybiotyki już wykupiłam do tego kupiłam Flumycon i
                    Nutrilac. Myślę /nie wiem czy dobrze/ wybrać to, a za miesiąc porozmawiac z
                    lekarzem o Debecelinie i Metronidazolu - o Metronid. coś wspominał że za miesiąc
                    wprowadzi.Proszę o radę. Pozdr.
                    • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 21:38
                      Biorę jeszcze witaminy i minerały OPTIMUM G plus no i jogurty. Nie wim co robić
                      ? nie mam na nic siły - na żadne inne diety, nie chce mi się myśleć/myślenie boli/
        • domin46 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 21:50
          CCP , to nie CRP (białko ostrej fazy).
          • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.06, 22:39
            CRP - też jest w normie,a CCP ponoć jest bardziej dokładne
            • iiana1 Re: Wołanie o Pomoc 08.07.06, 11:34
              Elizo,
              Sa dni kiedy fizycznie i bardziej nawet psychicznie, nie ma sie na nic
              sily. Potem przychodzi czas, ze czlowiek bierze sie w garsc i nabiera sil na
              walke z ta choroba.
              Tygodnie pozytywne, okresy dolkow.
              Opracowujemy sobie jakas strategie walki z chorobskiem. Czasami te
              strategie szlag trafia bo prowadzenie leczenia nie jest w tylko zalezne od
              naszej woli - a to lekarz sie upiera, a to organizm srednio reaguje na leki.
              Ale na pewno jest jedna czesc leczenia, nad ktora mozna samemu sprawowac
              kontrole:wydaje sie,ze mala ale bardzo wazna: probiotyki, mikroelementy,
              DIETA przeciwgrzybiczna (nawet jak jestesmy bez antybiotykow).
              Wiele osob to stosuje, i to niekoniecznie efekt placebo, czuja sie duzo
              lepiej, i wzmacniaja organizm.

• eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 17.07.06, 18:07
                Witam -czy przy badaniu oczu okulista może stwiedzić borelioze ?
                • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 17.07.06, 18:10
                  Raczej nie
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 17.07.06, 18:23
                    byłam dzisiaj u okulisty bo już nie wyrabiam z oczami-mówiłam że biorę
                    antybiotyki i że jest podejżenie o borelioze, po zbadaniu powiedziała ze w
                    oczach boreliozy nie ma .Troszeczke sie zdziwiłam że okul.może tak szybko
                    zdiagnozować a tu są takie problemy z wykryciem borel.
                    • domin46 tak, a okulista to idiota, albo jasnowidz, 17.07.06, 18:31
                    • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 17.07.06, 18:33
                      Nic tylko sie u niego leczyc LOL!
    • pseudo12345 Re: Wołanie o Pomoc 18.07.06, 09:44
      Syn dostał wylewy do oczu w grudniu. Wylewy się wchłonęły, a naczynia
      krwionośne pozostały do dziś. podobno jest to zapalenie spojówek. Piszę
      podobno, bo już dziś żadna diagnoza lekarska nie jest dla mnie pewnikiem.
      Powiedziałam okulistce, że syn ma boreliozę. Powiedziała to samo, co Tobie. To
      nie od boreliozy. właśnie w oczach jej nie ma. Tak trudno zdiagnozować tą
      chorobę, ludzie szukają labów, metod, a to nic prostrzego, jak pojść do
      okulisty w pierwszym lepszym mieście A Narodowy Fundusz Zdrowia płaci...
      Borelioza powoduje zapalenie spojówki, rogówki, siatkówki, tęczówki, zanik
      nerwu wzrokowego. Nie wiem, czy to można leczyć miejscowo. W Polsce nie ma
      gotowych maści z antybiotykami, którymi leczy się boreliozę.
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 22.08.06, 17:36
        Witam !! Brałam przez 1,5 miesiąca Duomox - od 2 tygodni biorę Metronidazol
        3x250mg. Obecnie biore 2x w tygodniu Debeceline 1200000, nie wiem czy mam brać
        Metronidazol czy zrobić przerwe .Czy przy Debecelinie domieśniowej trzeba też
        brać lek. osłonowe i utrzymywać dietę .Proszę o podpowiedz
        • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 22.08.06, 17:44
          Z metronidazolem zawsze warto dac sobie przerwe na 2 tygodnie od czasu do czasu.

Potrzeba diety moze byc indiwidualna. Debecylina to abx wzglednie waskiego zakresu dzialania i ilosc zaburzen jelitowych po niej moze byc znikoma. Gdyby jednak cokolwiek sie dzialo, to pierwsza mysla zawsze powinno byc, ze jest to grzyb i natychmiast wdrozyc diete i odpowiednie leczenie.
          Probiotykow tez dobrze troche brac caly czas.
          • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 22.08.06, 18:43
            Dziękuje za szybką odpowiedz- proszę mi powiedzieć czy mam w miarę dobry
            antybiotyk i co proponujesz pózniej -jakie byłoby odpowiednie leczenie dla mnie ?
            • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 01:29
              Witam -nan tytanko ; czy w trakcie brania debeceliny i metronidazolu mozna robic
              PCR , czy odczekac troche ?
              • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 01:32
                Mozna robic
                • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 01:36
                  dzieki!!
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 02:17
                    Ale czy wynik nie bedzie sfalszowany - / w trakcie leczenia ?/
                    • artur737 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 02:23
                      Czym niby zafalszowany?
                      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 10.09.06, 02:29
                        Tym ze antybiotyk moze troche zniszczyl bakterie / niewiem nie znam sie na tym/
    • piotrek795 Re: Wołanie o Pomoc 11.09.06, 10:53
      witam

kto zdecydował sie pomoc i leczyć Twoj przypadek w Trójmieście, ja wciaz nie
      moge przekonac lekarza ze mam borelioze, elisa i PCR negatywne znaczy ze
      jestem zdrowy.

odsłyłaja mnie do neurologa i reumatologa.

pozdr
      Piotr
      • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 11.09.06, 23:44
        Piotrek odbiesz poczte
        • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 20.09.06, 23:56
          dzisiaj wyciągłam kleszcza u syna - siedział sobie od niedzieli .Włożyłam go do
          pojemniczka i co mam z nim zrobić ?,może by go przebadać- oby nie miał syn
          takich problemów jak ja ,ale nie wiem dokładnie gdzie badają kleszcze .Może by
          ktoś mi podpowiedział?
          • mag68 Re: Wołanie o Pomoc 21.09.06, 00:29
            Trzeba przesłać do Puław, na forum są gdzieś dokładne namiary.
            Tylko przechowuj go dobrze by przeżył do badania - najlepiej zapakuj go do
            fiolki, wrzuć jakiś liść i ponakłuwaj zatyczke, żeby miał dostęp powietrza.
            • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 21.09.06, 00:50
              Dzieki -no właśnie czytałam to i był nawet chyba podany nr. tel. ale nie mogę
              tego za nic odnaleść ?
              • 74beata Re: Wołanie o Pomoc 21.09.06, 10:09
                oto nr tel. 8863051 PUławy Zakład Chrób Zwierząt Mięsożernych i Futerkowychj z
                Państwowego Instytutu Weterynarii.
                • niko161 Re: Wołanie o Pomoc 21.09.06, 11:38
                  Kierunkowy: 0-81
                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 21.09.06, 18:35
                    Dziękuję bardzo !!!!
                    • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 07.12.06, 20:57
                      Witam wszystkich ! jestem kompletnie załamana - koniec leczenia po 5 miesiącach.
                      Zero poprawy a nawet pogorszenie.Byłam dzisiaj u lekarza i powiedział że narazie
                      trzeba przerwać , po świętach może da skierowanie do szpitala na badania i
                      punkcje.Dał tylko receptę na leki przeciwbólowe.Może ktoś zna innego lekarza w
                      trójmieście . Proszę o namiary.
                      • marti53 Re: Wołanie o Pomoc 07.12.06, 23:46
                        Ja również leczę się w Gdańsku w poradni Chorób zakażnych ,
                        biorę już 3 miesiąc duomox 3x1g a od 3 tygodni metronidazol
                        Niestety poprawa była na krótko teraz wciąz te same objawy:bóle stawów
                        ,pieczenie i palenie w ciele .Zastanawiam sie czy zrobić pcr ponieważ historia
                        mojej choroby zaczęła się w pażdzierniku 2005 .
                        • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 08.12.06, 01:33
                          Ja się zastanawiam nad tą punkcją - nie wiem zgadzać się czy nie, czy to coś
                          zmieni - bardzo się boję
                          • krystek67 Re: Wołanie o Pomoc 08.12.06, 07:42
                            Witam, Elizo punkcja nic nie zmieni i nie wyjaśni.
                            Na forum jest trochę informacji na ten temat.
                            Pierwszy i podstawowy to jest taki, że bakteria nie lubi przebywać w środowisku
                            kwaśnym, którym jest płyn rdzeniowy. Trzeba mieć wielkie szczęście, żeby ją tam
                            znależć w badaniu.
                            Pozdrawiam Krystyna
                            • franiolek1 Re: Wołanie o Pomoc 08.12.06, 09:15
                              Czt znacie kogokolwiek, kto mialby punkcje pozytywna, z obecnoscia bakterii? U
                              mnie bylo bialko, czyli stan zapalny, ale plyn byl sterylny, bez bakterii.
                              • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 08.12.06, 13:31
                                Zobacze co będzie po świętach -jeżeli da skierowanie to pójdę, może dadzą jakieś
                                leczenie dożylne. Na punkcję chyba się nie zgodzę , najwyżej mnie pogonią .
                                Teraz zacznę brać witaminki i cierpliwie czekać i jęczeć.Niedość że nie mam siły
                                chodzić i cokolwiek robić ,to nie mogę patrzeć na oczy. Okulista też nie moze
                                mi nic pomóc.Bardzo ciężko jest żyć. Pozdrawiam
                                • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 08.12.06, 21:47
                                  Witam - kochani czy może mi ktoś powiedzieć co bierze na oczy? Ja już warjuję
                                  patrzę jak narkomanka ,okulistka przepisuje mi różne krople, ale żadne nic nie
                                  pomagają- niewie co jest.
                                  • zgoorek Na oczy 08.12.06, 23:44
                                    Ja dorywczo stosuję krople Visine Pfeizera. Są dość łagodne, ale skuteczne -
                                    przynajmniej w moim przypadku.

A jak już nic nie pomaga, to wtedy stosuję ziele świetlika, ale nie tak
                                    zwyczajnie, ale intensywnie:
                                    Kiedyś wyczytałam tę metodę u Ireny Gumowskiej: parzę saszetkę świetlika w pół
                                    kubka wrzątku i nawilżone takim naparem tampony kładę na oczy, po czym
                                    unieruchamiam je np. bandażem czy takimi niby-okularami relaksacyjnymi z żelem
                                    i na gumce (dodawali je chyba do Twojego Stylu czy t.p. gazety)
                                    - i tak zasypiam.

W każdym razie gwarantuję, że nie zaszkodzi.
                                  • zgoorek ZIÓŁKA I MY, Irena Gumowska 09.12.06, 01:24
                                    (Wyd. PTTK Kraj, 1983 r.)

„Od dawien dawna świetlik łąkowy był uważany za skuteczny lek w chorobach oczu.
                                    Obecnie również stosowany jest przeważnie zewnętrznie. Dr Jadwiga Górnicka
                                    (znana z TV) przywróciła wzrok chorej malarce, lecząc ją okładami (na noc) ze
                                    świetlika. Mąż dr Górnickiej, elektrobiolog twierdzi, że z 14 rodzajów witaminy
                                    A ta, która reguluje ciśnienie w oczach, znajduje się w świetliku.
                                    Wodny wyciąg z ziela świetlika stosuje się w różnych niedomaganiach ocznych:
                                    zapaleniu spojówek, brzegów i skóry powiek i w ogóle we wszystkich zapaleniach
                                    „ocznych”. Kataplazmy ze świetlika kładziemy na jęczmień, a także przy zmęczeniu
                                    wzroku, na przykład po zbyt długim oglądaniu telewizji, czytaniu w złym świetle,
                                    pracy przy mikroskopie, po długotrwałym prowadzeniu samochodu, szczególnie w
                                    nocy, przy łzawieniu oczu, światłowstręcie itd. Stosuje się też świetlik
                                    profilaktycznie przeciw zaćmie lub w jej początkach.
                                    ODWAR: łyżkę ziela świetlika zalać szklanką letniej wody i ogrzewać pod
                                    przykryciem pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić i stosować do
                                    płukań i przemywań oczu oraz do okładów.
                                    KATAPLAZMY: 3 łyżki ziela zalać szklanką wrzątku i pozostawić, niech się
                                    maceruje. Ciepłe owinąć w płócienko i przykładać na oczy na 10-15 minut.”
                                    • eliza54 Re: ZIÓŁKA I MY, Irena Gumowska 09.12.06, 12:57
                                      Krople to ja już chyba wszystkie stosowałam , świetlik też kiedyś , ale muszę
                                      jeszcze właśnie spróbować okładów może to zadziała .Dziękuje bardzo za
                                      podpowiedz i pozdrawiam.
                                      • eliza54 Re: ZIÓŁKA I MY, Irena Gumowska 11.02.07, 21:30
                                        witam ! Czy ktoś może dać namiary gdzie można kupić olejek oregano.W zielarskich
                                        pytam i niestety nie ma ....
                                  • eliza54 Re: Wołanie o Pomoc 13.02.07, 01:03

Witam - dostałam dzisiaj wynik blota tj.

IgG - graniczny tylko - p17 dodatni
                                    IgM - ujemny. Czy to znaczy że jest borelioza /tj.20-to letnia /.
                                    Robiłam też PCR w Poznaniu -wynik bedzie po niedzieli.
    • franiolek1 Re: Wołanie o Pomoc 07.07.07, 09:28
      podbijam by nie zniknal
      • tosho Re: Wołanie o Pomoc 07.09.07, 16:30
        Podbijam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka