Dodaj do ulubionych

Testy a baclofen

05.10.06, 00:44
Serdecznie dziękuję za przyjęcie mnie na forum smile. Bardzo chciałabym znależć
w miarę tanie ale dobre laboratorium w Warszawie lub okolicach gdzie wykonują
Western Blota. Może ktoś mi jakieś namiary poda, bo na razie ceny są dla mnie
porażające. Jeszcze mam pytanie do Artura - czy może orientuje się Pan ,
jakie leki mogą wpłynąć na sfałszowanie wyniku testu przeciwciał IgG i IgM.
Mnie konkretnie chodzi o Baclofen - córka otrzymuje go 3 razy dziennie po 2
tabletki (rozpoznanie - dystonia) i po baclofenie (musi go przyjmować )
robiła ten test - wyniki (wiem, że mogą byś nie miarodajne) za 10 dni. Córka
ma przykurcze palców - sprawy neurologiczne - stąd rozpoznanie lekarzy
dystonia. My sądzimy, że może to być późna borelioza. I jeszcze pytanie, czy
punkcja z płynu z kręgosłupa (zapomniałam fachową nazwę chyba rdzeniowo -
lędźwiowego?) może mieć znaczenie diagnostyczne przy boreliozie. Pozdrawiam i
proszę o pomoc, nic nie wiem, a córka ma wszystkie możliwe skutki uboczne
stosowania Baclofenu poza ustępowaniem przykurczy po tym leku...
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Testy a baclofen 05.10.06, 00:50
      Baclofen wg tego co wiemy o tym leku nie ma zwiazku z testami.
      Zreszta jest to lek symptomatyczny wiec niejako mniej wazny w stosowaniu.

Jezeli chodzi o WB to albo jest lepszy test drogo w PZH, albo tani i kiepski gdzies indziej.
      Zobaczymy, moze ktos inny cos lepszego doradzi.

Badanie plynu czasami sie doklada do diagnozy. Trudno z gory powiedziec czy akurat u corki.
      • dmuchawiec6 Re: Testy a baclofen 05.10.06, 01:16
        Proszę Pana, Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź smile. Córka ma przykurcze palców
        stóp , przykurcze nóg, inne kłopoty neurologiczne od paru tygodni. Dystonia to
        coś jakby podobnego do SM (diagnoza lekarzy neurologów na podstawie objawów,
        badań krwi morfologii , moczu itp,rezonans nie wyszedł, bo jej nie uśpiono,
        tylko przy tych skurczach podano relanium, więc nie była w stanie leżeć całkiem
        w bezruchu choć bardzo się starała), ma też bóle serca, bóle w klatce
        piersiowej, jakby wątroby i nerek. Nie wiadomo, co jest objawem choroby a co
        skutkiem stosowania tego leku. czytając ulotkę wszystkie objawy uboczne można u
        niej rozpoznać. Wydaje się, że ten lek trochę już działa, leczy te przykurcze,
        ale szkodzi na inne sprawy (wrażenie duszności, bóle w mostku, tam gdzie jest
        watroba, nerki, bóle głowy, kłopoty ze zwieraczami, wyczerpanie, nudności).
        • artur737 Re: Testy a baclofen 05.10.06, 01:34
          Moze sie odezwac po latach i moze to byc borelioza.
          • dmuchawiec6 Re: Testy a baclofen 05.10.06, 09:03
            Na razie zrobiłyśmy test IgG i IgM, wyniki będą za trochę więcej niż tydzien,
            choroba jakby ustępuje coraz wyraźniej po tym leku smile, organizm może też się do
            niego lepiej przystosowuje - był wprowadzany bardzo powoli. Może właśnie z
            przez to , że nadmiernie obciąża organizm, a był już horror, córka miewała
            pianę na ustach, mówiła , że umiera, z powodu bólu serca wzywałam pogotowie,
            żeby ją lekarz dokładnie osłuchał. No , ale wygląda na to, że zdrowieje po
            baclofenie. Zastanawiam się tylko, czy przy boreliozie taki lek jak baclofen
            może (powierzchownie bo pewnie usuwa tylko objawy ) rzeczywiście pomagać, czy
            to wygląda raczej na schorzenie neurologiczne bo córka nie dostaje antybiotyku
            a symptomy ustępują. Pozdrawiam i dziękuję za to forum smile.
            • dmuchawiec6 Re: Testy a baclofen 10.10.06, 10:29
              Panie Arturze, mam wielką prośbę o to, żeby pan zerknął na forum zdrowie i
              przeczytał wątek Gizeli6, tam jest dalszy ciąg tego wątku, dotyczącego choroby
              nmojej córki. Może Panu kojarzą się te objawy z jakąś inną chorobą zakażną
              (może odzwierzęcą inną niż borelioza?)dającą przy kłopotach neurologicznych
              jakby zatrucie dodatkowo. Bardzo proszę , może Pan coś skojarzy? Córka na
              stopach ma pęcherze od przykurczania palców (grubsze)i nieznaczne na
              piętach ,czase boli ją staw skokowy, czasem kostki raz w jednej raz w drugiej
              nodze, kolano (od nieznacznych pobolewań w kolanie , mrużenia oczu, okresowego
              rumienia wokół oczu, trądzika , luźnego stolca wszystko się zaczęło, ale trwało
              to długo i było mniej zaznaczone ),ale np teraz neuropatię wykluczono.
              Myśleliśmy, że to może miastenia- bo ją wywołuja wysokie temperatury i
              zaburzenia hormonalne (przed atakiem choroby byliśmy w Chorwacji, zaczęła tez
              przyjmować euthyrox 25 - może zabużył się jakiś jej stan równowagi organizmu?) -
              ale takie przykurcze jak miała obserwuje się tylko w przełomie cholinergicznym
              w miastenii, poza tym przełomem ta choroba objawia się głównie słabością mięśni
              i bólami, a ona nie brała leków, które go wywołują (przełom)...Córka przed
              atakiem zdiagnozowanej dystonii, miewała rumień na twarzy leczony jako trądzik
              różowwaty,jako uczulenie na słońce, miewała ataki mrużenia oczu, i jakby tiki
              (ziewanie, mruganie, marszczenie nosa i ust - jakby przymusowe - wtedy było to
              bardzo słabo zaznaczone teraz czasem mocniej.Często miewała biegunki a teraz od
              dłuższego czasu kłopoty z opróżnieniem poęcherza - parcie na mocz. (po
              baclofenie lepiej)Miała bardzo słaby apetyt,preferowała ubogą dietę, wręcz w
              ogóle nie chciała jadać warzyw i owoców, czasem tylko winogrona, banany i
              arbuzy, preferowała mięso, ewentualnie makaron z zosem, ziemniaki ,czekoladę,
              trudno ją było do normalnego żywienia nakłonić (teraz łatwiej jada wszystko,na
              mięso nie ma na razie ochoty, apetyt ma lepszy niż przed samą chorobą tym
              bardziej, że baclofen zażywa się z jedzeniem). Nie ma anemii, ale bardzo mało
              żelaza we krwi, dlatego próbowano wprowadzić suplementację hemoferem potem
              sorbifenem ,ale zarzucono, bo miała straszne objawy uboczne (bóle brzucha,
              biegunki poprzedzone wrażeniem zaparcia, nudności , bóle przewodu pokarmowego i
              wydalniczego, bóle głowy, bezsenność, konieczność ciągłego wstawania do toalety-
              znacznie gorsze niż obecnie). Wiem , że jest to forum o boreliozie , ale może
              akurat Panu z czymś takie objawy się okażą znajome. Liczę na Pana życzliwość i
              przepraszam za chaos w tej wypowiedzi. Dodam, że ja miałam przez wiele lat
              część takich objawów jak ona - teraz sobie to uświadamiam - (bolesny przykurcz
              palca stopy, bóle stawów, łopatki, kłucia w mięśniach i pobolewanie kości,
              kłopoty z koordynacją ręka - oko, kłopoty z precyzją rurchów palców dłoni,
              szczególnie przy stresie, bóle głowy, - wszystko to (poza brakiem czucia w
              rękach i/ lub dłoniach po przebudzeniu )-ustąpiłoi nie wiem czy kojarzyć to z
              suplementacją euthyroxem - tez mam niedoczynność i hashimoto i biorę już
              euthyrox 75, czy tez z zaprzestaniem jadania mięsa i ryb - od ponad trzech lat).
              Jeszcze raz przepraszam za bałagan w wypowiedzi i pisanie też o sobie, ale może
              dzięki temu coś pan skojarzy na temat ewentualnej choroby mojej córki
              wspólistniejącej zlub wywołującej te objawy neurologiczne. Boreliozę też nie
              wykluczamy, na razie badamy i będziemy badać , pozdrawiam, Anna.
              <Definicja Zła przez negację: Zło = brak Dobra>
        • tomek_krk74 Re: Testy a baclofen 10.10.06, 10:44
          @dmuchawiec - obejrzyj sobie moze te zdjecia

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=49996113&a=49997353
          Czy przypadkiem to nie jest dodatkowo bartonella? Tak mi sie nasunelo po
          przeczytaniu o tych jakby "zadrapaniach" - poszukaj rowniez wiecej info na forum
          odnosnie bartonelli - to jest jedna z naczestszych ko-infekcji w boreliozie
          • dmuchawiec6 Re: Testy a baclofen 10.10.06, 11:07
            Dzięki Ci Tomek , na ciele nie ma ,chyba, że bardzo delikatne i nie wiem , czy
            to nie jakiś odcisk czerwony albo zadrapanie, ale ma jakby delikatne smugi na
            twarzy, pod oczami teraz czerwone ślady , w ogóle ma oprócz trądzika takie
            czerwieńsze smugi na twarz wokół nosa, oczu , na policzkach, bardzo kiepska
            cera z tymi smugami.Jako małe dziecko pod okiem miała też grudkę, parę razy ,
            leczoną jakimiś kremami sterydowymi od dermatologa i w końcu pastą cynkową
            (Inna lekarka stwierdziła, ze to opryszczka w nietypowym miejscu - rzeczywiście
            pasta cynkowa jakby wtedy pomagała , ale nie jestem do końca pewna - bo może to
            po jakimś czasie samo by ustąpiło niezależnie od smarowania pastą) .Często
            chodziliśmy z nią w wózku na spacery do lasu.,, po latach była parę razy
            atakowana przez kleszcze, które nie zawsze w mojej obecności wyciągano ( np na
            obozie harcerskim - nie wiem , czy był rumień). Wiele razy miewała rumień na
            twarzy wokół nosa i oczu az do skroni, zachodzący na czoło i policzki.
            Pozdrawiam gorąco smile.
            • dmuchawiec6 Re: Testy a baclofen 10.10.06, 11:13
              Ale przez długi okres miała strasznie suchą skóre na łydkach i takie ślady,
              czerwone, wygłądało to jak zadrapania ale raczej były to ślady, długo i trudno
              się goiło jak jakieś liszaje (ale było ich mało i słabo zaznaczone), lekarka
              rodzinna i paru innych lek. kazało natłuszczać, jakiś dermatolog chyba dał do
              tego triderm, czy coś takiego, ustą piło chyba w końcu na stałe po bodajże
              jednorazowym zastosowaniu dermovate. Ale to mogło rzeczywiście przypominać te
              zdjęcia bo były to raczej czerwone ślady a nie zadrapania. Pozdr, Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka