franiolek1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 08.10.06, 21:12 Na skorze moga pojawic sie rozstepy. Tu jest zdjecie: www.lymediseaseassociation.org/PhotoAlbum_RashBart.html Szukam artykulu o wspoinfekcjach, byl bardzo dobry, ale nie wiem gdzie go mam...Moze go jeszcze znajde... Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 08.10.06, 21:14 Tu tez artykul, ale to nie ten ktorego szukam. Niestety, nie moga go dzisiaj przeczytac i tlumaczyc - boli mnie glowa i jestem baaaardzo zmeczona. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 08.10.06, 21:15 oops! www.cdc.gov/ncidod/EID/vol12no03/05-0931.htm#table2 Odpowiedz Link
iiana1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 08.10.06, 22:50 Zrobilam badania na bartonelle, pierwsze 9 miesiecy temu -negatywne. Ostatnio PCR - negatywny. Sprawdzajcie raczej,jak mozecie ,tez ewentualne inne koinfekcje. Odpowiedz Link
stonefly Re: Jakie sa objawy bartonelli? 08.10.06, 23:09 Ostatnio czytałem artykuł o ekspedycji francuskiej do dawnych okopów wosk napoleońskich szturmujących Rosję.Z ekschumowanych zwłok żołnierzy a dokladnie z miazgi zębow wysublimowano DNA Bartonelli. Okazało się,że żolnierze byli dziesiątkowani przez tę chorobe za posrednictwem wszy. minelo tyle lat a u nas nadal tak ciężko zrobić w pełni wiarygodny test. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 09.10.06, 08:52 Bartonelle wlasnie przenosza tez wszy. A we Francji jest to plaga szkol i aptekarz powiedzial mi ze jest to choroba zawodowa nauczycieli ((( A ja wlasnie nim jestem..... Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 09.10.06, 19:39 Znalazlam swietny artykul o babesji i ehrilii - dwie czeste wspolinfekcji przy boreliozie. www.lymediseaseaction.org.uk/conference/ramirez_2001/ramirez.html Odpowiedz Link
dx771 Re: Jakie sa objawy bartonelli? 09.10.06, 20:32 Po angielsku? - przeceniasz moje możliwości nie dosc że jestem mało inteligentny to jeszcze dziabnięty przez kleszcza. Prosze napiście jakie są objawy (po Polsku!). Odpowiedz Link
domin46 Hmm, odpowiem nie do końca 10.10.06, 20:42 nie będę tłumaczył objawów, może zmiany we krwi: Babesiosa: Zmiany specyficzne: 1. Anemia hemolityczna, co wiąże się też z zmniejszeniem erytrocytów 2. Obniżony hematokryt w morfologii 3. podwyższone segmenty krwinek czerwonych (chyba parametr RDW)?? 4. podwyższony poziom bilirubiny, co wiąże się z rozpadem erytrocytów(kr. czerw) Mniej specyficzne: 1. Trombocytopenia (obniżony poziom płytek krwi PLT) 2. Obniżone leukocyty 3. Nietypowe formy limfocytów 4. umiarkowanie podwyższone aminotransferazy (alat , aspat) wątrobowe w moczu: 1. Białkomocz 2. ciemny mocz 3. hemoglobinuria Erlichia, jest z podziałem na mono i granulocytarną, u nas częściej granulocytarna: Zmiany we krwi częste: granulo monocytarna trombocytopenia 92% 68% Podwyższone transaminazy wątrobowe 91% 89% leukopenia 50% 60% Anemia 50% 50% Odpowiedz Link
stonefly Re: Hmm, odpowiem nie do końca 10.10.06, 22:30 Czy ktoś wie czy z bartonellą jest tak jak z póżną boreliozą-czym starsza tym trudniej wykryć? Odpowiedz Link