Dodaj do ulubionych

Hurrrra!!!

23.10.06, 19:52
dziś odebrałam moje wyniki- drugie.
moje IgG spadło z dodatniego 0 0,948 na ujemny 0,419,
IgM zawsze był ujemny.
Powiedzcie , ze moge sie cieszyc, prawda?
Obserwuj wątek
    • tosho Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 20:03
      Jezeli piszesz to z ironia to mozesz sie cieszyc.

Jezeli nie to przeczytaj FAQ bo Twój wynik o niczym nie swiadczy.
      • gosik791 Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 20:31
        nie , to nie ironia...
        czytałam FAQ- jest napisane , ze owszem wyniki ujemne w chronicznej boreliozie
        trwajacej dłuzej niz rok, a mnie kleszcz ukąsił w sierpniu.
        • artur737 Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 20:54
          Jest duzo publikacji na temat jak to uzywanie poziomu przeciwcial nic nie wnosi do rokowania, dalszego przebiegu choroby lub wyleczenia. Lekarze chyba tych prac nie znaja skoro dalej wciskaja pacjentom, ze seronegatywny znaczy wyleczony.

Ostatnio np to opublikowano:
          Arch Dermatol. 2006 Jul;142(7):862-8. Links

Clinical relevance of different IgG and IgM serum antibody responses to Borrelia burgdorferi after antibiotic therapy for erythema migrans: long-term follow-up study of 113 patients.

Glatz M, Golestani M, Kerl H, Mullegger RR.
          Department of Dermatology, Medical University of Graz, Graz, Austria.

OBJECTIVES: To investigate the kinetics of anti-Borrelia burgdorferi antibodies for a minimum of 1 year after antibiotic therapy in patients with erythema migrans (EM) and to correlate antibody titer kinetics with clinical variables. DESIGN: Retrospective study of serial anti-B burgdorferi antibodies in correlation to clinical variables. SETTING: University-based hospital. PATIENTS: One hundred thirteen patients with EM.

INTERVENTIONS: Pretreatment and a median of 4 consecutive posttreatment serum samples from median follow-up of more than 400 days were simultaneously investigated for anti-B burgdorferi IgG and IgM antibodies.

Semiquantitative titers were plotted to identify different groups of antibody kinetics. Individual patients were then stratified to those groups according to their antibody development. A statistical comparison of clinical and therapy-related characteristics among the serologic groups was performed.

RESULTS: Anti-B burgdorferi IgG and IgM antibody titers developed in 3 distinct courses: persistent positivity across follow-up (IgG: 12 patients, 11%; IgM: 14, 12%), persistent negativity (IgG: 63, 56%; IgM: 47, 42%), and decrease of a positive pretreatment titer to a negative titer approximately 5 months after therapy (IgG: 34, 30%; IgM: 49, 43%). Statistics revealed significant correlations only between persistent positive IgG titers and long disease duration or large EM lesions before therapy.

CONCLUSIONS: Long duration or large size of EM before therapy correlates with persistence of a positive anti- B burgdorferi IgG antibody titer after therapy. Serologic profiles do not depend on the type or duration of therapy or the clinical course thereafter. Thus, antibody testing in the follow-up of patients with EM is inappropriate for the assessment of therapeutic response.

PMID: 16847202 [PubMed - indexed for MEDLINE]
          • gosik791 Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 21:29
            czyli nie powinnam sie cieszyc??
            IgM zawsze był ujemny i baaaardzo niski , a teraz IgG tez spadł i jest ujemny,
            zreszta pierwsze badanie było zrobione za wczesnie.Skoro kleszcze ugryzł mnie
            na przełomie lipca i sierpnia to przeciez nie mozna mówic i chronicznej
            boreliozie>
            • klematis7 Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 21:43
              Jesli czytalas FAQ, to powinnas wiedziec, ze Elisa nie nadaje sie do niczego!
              • gosik791 Re: Hurrrra!!! 23.10.06, 21:52
                ale ja miałam test Western Blot
                • zgoorek Re: Hurrrra!!! 24.10.06, 02:24
                  Gosiu, powinnaś się cieszyć. Oczywiście, że tak!
                  Wiara góry przenosi.
                  Wybacz, jeśli dość sceptycznie i z ogromną nieufnością podchodzimy do Twojej
                  interpretacji wyników badań.
                  Jesteśmy jak stara ciotka, która i tak wie lepiej.
                  Przede wszystkim jednak obserwuj swoje ciało i jego reakcje, bo tylko Ty sama
                  możesz zauważyć, czy ustąpiły poprzednie objawy. Myślę o tzw. objawach
                  klinicznych. Życzę Ci, żebyś już ich nie miała. Wtedy, po roku-dwóch możesz
                  zacząć podejrzewać, że pozbyłaś się krętków...
                  A cyferki z testów traktuj jednak trochę mniej zobowiązująco.
                  Nie ma dobrych testów, nawet jeśli lekarze się nimi kierują.
                  Im się wydaje, że to mądre kryterium.
                  Może dlatego, że większość dzisiejszych lekarzy bała sie w szkole matematyki? wink
                  Zdrówka życzę.
    • amorejalo Re: Hurrrra!!! 24.10.06, 10:49
      Gosiu, życze Ci abyś była zdrowa !!
      Choć lektura tego forum uczy, że lekarze często się w tym mylą i ja osobiście
      bardziej wierzę informacjom z forum.
      Ale w Twoim przypadku nie musi tak być.

Chciałbym też w tym miejscu zapytać bardziej doświadczonych, czy w takich
      przypadkach jak Gosi:
      przy wczesnej boreliozie,
      podobnym leczeniu
      takich wynikach
      braku objawów przez kilkanaście tygodni

Można spróbować sprawdzić np. przez próbę wywołania herxa, czy jest się na pewno
      wyleczonym i jak by to miało wyglądać.
      Czy pozostaje czekać aż pojawią się jakieś objawy. Artur pisał że nawrót może
      sie pojawić po paru latach nawet.
      Czy brak objawów może oznaczać że pozostało mało bakterii do wywołania herxa,
      ale wystarczająco dużo do rozwinięcia się choroby po dłuższym czasie.
      Myślę, że takie pytania będą nurtować wiele osób po wyleczeniu boleriozy, ale
      obawiających się jej nawrotu, dlatego proszę o odpowiedź.
      Pozdrawiam !!
      • gosik791 Re: Hurrrra!!! 24.10.06, 20:42
        Kochani dziękuje,
        ciesze si epo cichutku, ale wiem ze musze powtórzyc badania, by nie podchodzic
        mimo wszytsko do tego zbyt optymistycznie...
        tak czy inaczej dziekuje za miłe słowa i rady, trzymajcie prosze kciuki,
        pozdrawiam gorrrraco i zyczę zdrowia, Wasza M,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka