gmag74 29.01.07, 10:02 Dzien dobry, wlasnie potwierdzilo sie najgorsze-moj syn ma borelioze , potwierdzona WB. Kleszcz zatakowal go 1,5 roku temu.Nie bylo rumienia. Pomozcie , co dalej robic magda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota1011 Re: 1,5 roku z borelioza 29.01.07, 10:54 jeśli miszkasz blisko do krakowa to idz do dr Beaty- polecam i to chyba najlepsze rozwiązanie pozdrawiam Odpowiedz Link
nataszkam Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 10:02 Magda, jak Twój syn znosi leczenie? Jak się czuje? Odpowiedz Link
nataszkam Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 10:07 Możesz napisac coś więcej na ten temat? Mój syn też choruje. Jak u niego zaczęła się choroba i skąd miałas pomysł na boreliozę? Jeśli możesz, to napisz. Wazne są doświadczenia innych- może komuś to się przyda. Odpowiedz Link
gmag74 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 10:34 Witam, Skad pomysl na borelioze? Lato 2005, schylek wakacji wyjazd na grzybki, nastepnego dnia po powrocie -wyciagam Jedrkowi ze skroni kleszczyka, malutkiego. Nie dzieje sie nic groznego, nie ma rumienia/co jak wtedy sadzilam jest warunkiem koniecznym bb/. Wrzesien 2005-powrot do szkoly, angina, dziwna wysypka Wiosna 2006-rózyczka, potem zaraz swinka/bardzo podejrzana/ Cale lato 2006 spokoj Przelom 2006 i 2007 dretwiejace rece rano I w tym momencie nie powiem , ze mnie olsnilo, ale wszystko to ulozylo sie w logiczna calosc.Odszukalam w internecie forum, zaznajomilam z objawami i mialam juz pewnosc ze to niestety borelioza , i ze szkoda ze tak pozno wpadlam na ten trop. Kolejny krok to wizyta u zakaznika we Wroclawiu, z wynikami badan, oczywiscie to spotkanie nic nie wnosi do sprawy. nastepnie wizyta u Dr Beaty, poczatek leczenia... Tetracyklina ... Czekamy na herxa, jeszcze go nie bylo... A jesli chodzi o znoszenie leczenia? Syn go nie znosi/musial nauczyc sie lykac tabletki/, a dieta to po prostu katorga... Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
franiolek1 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 11:05 To straszne, gdy chore sa dzieci.... Magda, czy mozesz mi podac wynik WB Twojego syna. Ktore paski byly pozytywne? To tak z ciekawosci... Ile czasu Twoj synek bierze juz tetra? Moze nie bedzie mial herxa...tak tez sie zdarza. Moj syn mial jedynie lekkie nasilenie objawow ( bole stawow), cyklicznie co 3 tygodnie. Pozdrow go ode mnie, powiedz, ze u nas trwa ta sama walka. Moj synek ma tylko 7 lat, lykal prochy przez 5 miesiecy. Tez byl dzielny choc sie nie uskarzal. Corcia lykala tez bez problemu. Pamietaj o srodkach przeciwgrzybiczych. Szoruj synkowi jezorek, plucz soda oczyszczana. Pozdrawiam Cie serdecznie Magda, odwazna mamo! Joasia Odpowiedz Link
gmag74 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 11:21 To rzeczywiscie straszne , gdy chore sa dzieci, i to niezaleznie od tego ile ich ma sie "na stanie". Ja niestety, czego zaluje ,mam tylko jedno i to w dodatku chore, ale jestem odwazna mama i walcze, jak na razie glownie z moim Jedrkiem o przyjmowanie tetra. Ta "walka"trwa na razie dopiero 3 tygodnie, ale szczerze powiedziawszy sa chwile, kiedy mam ochote wyrzucic za okno rozowe pigulki... Najwiekszy problem to utrzymanie diety, Jedro podjesc sobie lubi, a tu teraz takie byle co mu oferuja... Blota nie przytocze w tej chwili , bo gdzies mi sie zapodzial... Dziekuje za dobre slowa, tego najbardziej mi trzeba, by poradzic sobie z ta nowa sytuacja zyciowa... Magda Odpowiedz Link
szympek88 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 14:52 Odpowiadasz na : gmag74 napisała: > Ja niestety, czego zaluje ,mam tylko jedno i to w dodatku chore, ale jestem > odwazna mama i walcze, jak na razie glownie z moim Jedrkiem o przyjmowanie tet > ra. Tetracyklina podawana dzieciom może powodowac nieodwracalne przebarwienia zębów. Ten lek jest przeznaczony raczej dla osób dorosłych albo starszej młodzieży. Odpowiedz Link
szympek88 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 15:04 A tak właściwie to ile Twój syn ma lat? Odpowiedz Link
szympek88 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 15:21 Zdania co do tetracykliny są podzielone: niektórzy lekarze dają ją dzieciom które ukończyły 8 - 10 lat, inni dopiero od 16 roku życia. Tetracykliny, prócz przebarwień zębów mogą tez powodować próchnice i upośledzać wzrost kośca. Odpowiedz Link
gmag74 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 15:27 Wiem to wszystko, ale leczenie tetra jest przewidziane na 1 miesiac,wobec czego mam nadzieje, ze nie dojdzie do tych poważnych zaburzen wzrostu kośca. Odpowiedz Link
gmag74 Re: 1,5 roku z borelioza 19.03.07, 15:21 Syn ma 10 lat i takim dzieciom mozna juz podawac tetra. Poza tym zaordynowala je osoba, do ktorej mam całkowita zaufanie. Odpowiedz Link
nataszkam Re: 1,5 roku z borelioza 20.03.07, 14:27 Mamy synów w tym samym wieku Mój brał tetracyklinę 5 tygodni. Po zakończeniu leczenia zrób mu poziom fosfatazy zasadowej i nie panikuj, bo pewnie będzie podwyższony- tylko zwróć uwagę, aby to było w laboratorium, gdzie mają normy uzależnione od wieku badanej osoby. Potem powtórz badanie przy okazji rutynowych badań kontrolnych, czyli pewnie za miesiąc- już powinno wrócić do normy. Mój miał trochę herxów pod koniec I i IV tygodnia- nawet kilka dni nie było go w szkole, ale to głównie z powodu bólu glowy i osłabienia. Mój trzymał się dzielnie od początku- stał się bardzo odpowiedzialny i szybko dojrzał; sam w restauracji przy zamawianiu posiłku wybiera to, co może zjeść. Ma chyba więcej silnej woli, niż ja Ma też gotowy plan postępowania po wyleczeniu- najpierw jeszcze miesiąc ostrej dietki, a potem- duży kawowy tort, pizza i cheesburger Odpowiedz Link
nataszkam Magda 20.03.07, 14:32 Czy zauważyłaś u swojego syna np. problemy z koncentracją uwagi, zwiększoną ilość błędów, trudności w nauce? A może stał się bardziej wrażliwy i drażliwy? A osłabienie fizyczne? Może wyskokiciśnienia i szybka praca serca czy zaburzenia snu? Pytam tak, bo u nas lekarz stwierdził, że to normalne, bo syn wszedł w okres dojrzewania. Odpowiedz Link
gmag74 Re: Magda 21.03.07, 08:09 Jest dokladnie tak jak piszesz, syn ma problemy szcegolnie z ortografia, stal sie "osobny", tzn .niekoniecznie potrzebuje towarzystwa kolegow. Jest prawie caly czas rozdrazniony,jesli chodzi o srece to nie ma z tym problemow. Pisze krotko , bo wlasnie jedziemy do Krakowa Magda Odpowiedz Link