Dodaj do ulubionych

Artykuł o zagrożeniu boreliozą

28.05.07, 19:58
Pojawił się artykuł o boreliozie w woj. pomorskim. Problem potraktowany nieco
powierzchownie ale lepszy rydz niż nic.

gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/733674.html
Warto abyście dodali swoje opinie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • dorotaza Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 09:44
      Ale sie uczepili tego zapalenie opon mozgowych, a 100 innych dziwacznych
      objawow, ktore daje borelka zapomnieli.Za to pozytywny watek z ta klinika-jakis
      swiadomy lekarz domaga sie tej poradni specjalistycznej.
      • dartom.www Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 09:50
        szkoda ze nie wspomnieli o trudnym i nieskutecznym diagnozowaniu
        • ewjan60 Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 10:51
          Z tą panią o której piszą to bujda na kółkach.Tak się składa,że mnie również we
          wrześniu ugryzł kleszcz.Również miałam rumień.Leczenie rozpoczęłam 52 dni po
          ugryzieniu.Dzisiaj jestem na abx 7 miesięcy i nie można jeszcze powiedzieć ,że
          wszystko jest dobrze.Jest dużo lepiej ale do normalności jeszcze długa droga.A
          tak nawiasem mówiąc to w poradni chorób zakażnych byłam przyjęta na drugi dzien
          po otrzymaniu skierowania od lekarza rodzinnego.W rejestracji babki
          powiedziały, że mogą mnie przyjąć za kilka miesięcy ale jak zapytałam, czy
          PILNE na skierowaniu nic nie da ,to zapytały o powód skierowania.Jak usłyszały
          borelioza to rozpoczęły ze mną wywiad, kiedy był kleszcz, czy był rumień, co
          brałam i jak długo oraz jakie miałam wyniki [dodatnia ELISA]Wertowały zeszyt i
          zapisały na drugi dzień na wizytę.Co było dalej nie muszę pisać ,wszyscy
          wiedzą...
          • rzepcia3 Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 11:35
            Z tego artykułu wynika jakby diagnoza borelki to była chwila moment smile
            w przypadku rumienia okej, ale niech się konowały pochwalą, jak diagnozują w
            przypadku przewlekłej smile
            • wroteknowynick Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 12:18
              Jest kilka ciekawych tekstów w tym artykule :
              "O ile jeszcze w latach 90. było zaledwie pół procenta tych pajęczaków, to dziś
              nosicielem bakterii borrelia jest co trzeci kleszcz!"

"Liczba przypadków tej choroby wzrosła w ostatnich latach pięciokrotnie! To dziś
              najczęstsza choroba zakaźna w naszym kraju."
              • klematis7 Re: Artykuł o zagrożeniu boreliozą 29.05.07, 17:40
                jeszcze jeden ciekawy fragment:

"Innym niepokojącym objawem jest pseudogrypa; gorączka, bóle mięśni, karku,
                głowy - wylicza dr Gorzelańczyk. Skojarzone z pobytem w lesie w ciągu ostatnich
                tygodni są wskazaniem do włączenia antybiotyków nie na dziesięć dni, a minimum
                na trzy tygodnie. Warto, by wiedzieli to potencjalni pacjenci."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka