Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o pomoc

22.07.07, 08:19
Bardzo proszę o poradę. Moja mama 10 lub nawet więcej lat temu, nie pamiętamy dokładnie kiedy, w lesie podczas zbierania jagóg została bolśnie ukąszona w nogę. Nie znalazła w tym miejscu kleszcza. Pozostała tylko czerwona krosta, która po kilkunastu dniach zaczęla otaczać się powiększającym się rumieniem. Był on duży, ok 10cm, miał czerwoną szeroką-ok 2 cm, obwódkę, a wśrodku była krosta. Pomiędzy krostą a pierścieniem był jasny kolor skóry. Lekarz zalecił smarowanie maściami, nie pomogły. Dopiero kolejna lekarka zdiagnozowała boreliozę, po wyglądzie rumienia. Nie były wykonywane żadne badania. Zaleciła 10 zastrzyków penicyliny. Obwódka zniknęła po 5-6 zastrzyku. Krosta została przez dłuższy czas. Żadnych objawów choroby nie było. 2 tygodnie temu pojawiła się na tej samej nodze, trochę wyżej, pod kolanem sinoczerwona pręga wypukła. Nie wie mama z czym to może być związane, nie pamięta ugryzienia, może obtarcie, nie wie, pręga piekła. Wczoraj zauważyłyśmy, że pręga znów otoczyła się taką samą obwódką jak kiedyś, wielkość całej zmiany na skórze wynosi 8x10cm. Była u lekarza, obejrzał, stwierdził, że to na pewno nie jest borelioza. Dał maść Flucinar, na razie nie widać efektów, momentami rumień piecze i swędzi. Nie wiemy co robić dalej, czy czekać, czy robić badania. Mieszkamy w niewielkim mieście, w woj. Świętokrzyskim z tego co wiemy wykonywany jest tylko test Elisa. Jestem pełna obaw, proszę poradźcie nam co dalej robić.Jola
Obserwuj wątek
    • geodeta_31 Re: Bardzo proszę o pomoc 22.07.07, 10:18
      Hej.
      Przeczytaj to przede wszystkim. To dużo czytania ale musisz to zrobić. Będziesz
      wiedzieć dużo więcej...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=23794966&v=2&s=0
      Generalnie zaś powiem, że mama jest chora na boreliozę i żaden Flucinar jej nie
      pomoże. Pomoże jej kilka kilogramów antybiotyków, serwowanych w solidnych
      dawkach przez 1,5 roku około, przez świadomego lekarza.
      Pozdrawiam. Marcin.
      • jolap85 Re: Bardzo proszę o pomoc 22.07.07, 11:28
        Ale gdzie takiego lekarza znaleźć? Mieszkamy w województwie świętokrzyskim. Tutejsi lekarze twierdzą, że to zapalenie skóry.. Dlaczego tyle lat nie było objawów choroby? Czytałam forum, ale nadal nie mogę dopuścić do siebie myśli o tej chorobiesad
        • nataszkam Re: Bardzo proszę o pomoc 22.07.07, 11:43
          Jola- na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi na tym forum- to było
          wałkowane juz tysiąckrotnie- jest to np. w FAQ.
          Guzek w miejscu ukąszenia kleszcza świadczy o boreliozie- tak jak i rumień.
        • nataszkam Re: Bardzo proszę o pomoc 22.07.07, 11:44
          A co do tego, że nie miała objawów- sa dwie hipotezy: jedna- ta bardziej
          prawdopodobna- że ma objawy, ale nie kojarzone z boreliozą, a druga-
          małoprawdopodobna, acz możliwa- do tej pory choroba była sobiew uspieniu.
          • jolap85 Re: Bardzo proszę o pomoc 22.07.07, 12:03
            Może raczej to ta druga hipoteza, bo mama naprawdę nie ma żadnych objawów, czuje się całkiem dobrze. Czytałam o tym, że wysyła się krew do Poznania na badanie PCR. Jak to można zrobić? Ile kosztuje? Jestem wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
            • tezon badanie metodą WB 22.07.07, 12:22
              w kielcach mozna zrobic badanie metodą western blota - jeśli jestes
              zainteresowana napisz na maila, podam Ci wszystkie namiary i ceny.
              • jolap85 Re: badanie metodą WB 22.07.07, 14:58
                Jestem zainteresowana, napisałam na maila, czekam na odp.Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka