bagnowska 27.08.08, 05:54 Witam. Czy ktoś z Was orientuje się jak załatwić ten lek? Czy tyko w Stanach? Będę b. wdzięczna za odpowiedź, muszę go zdobyć dla Grzesia... Pozdr - Basia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zo_sia01 Re: Lipitor (atorvastatin) 27.08.08, 07:34 Preparatów atorvastatyny jest bardzo dużo, np: Atoris, Atorvasterol, Sortis, Tulip. Sa to leki obniżające poziom cholesterolu, przepisywane na receptę. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Lipitor (atorvastatin) 27.08.08, 10:41 Tu sa leki dostepne we Francji z arorvastatyna www.vidal.fr/Substance/atorvastatine-17825.htm Odpowiedz Link
bagnowska Re: Lipitor (atorvastatin) 27.08.08, 12:20 Dzięki serdeczne! mam propozycję, aby na trzy miesiące zamienić abx na kurację atorwastatyną i koQ10,w ramach intensywnego odtruwania i opanowania stanu zapalnego, a potem wrócić do abx. Zobaczymy, jak to ostatecznie rozważy nasza Pani Dr )) i oczywiście zastosujemy sie do Jej wskazówek. Serdeczności wielkie - Basia Ps. jeżeli moderatorzy ocenią, że ten temat już raczej nie zainteresuje nikogo, proszę o skasowanie tego wątku. Odpowiedz Link
mile13 Re: Lipitor (atorvastatin) 07.09.08, 14:29 Dlaczego nie mozna Atorvastatyny brać równocześnie z kuracją abx ?? Czy są jakieś przeciwskazania?? Odpowiedz Link
katarinka.z Re: Lipitor (atorvastatin) 07.09.08, 14:49 Ponieważ jednoczesne stosowanie preparatów atorwastatyny z antybiotykami może prowadzić do zwiększenia we krwi stężenia atorwastatyny i co z tym związane może dojść do miopatii z rabdomiolizą oraz niewydolności nerek. Odpowiedz Link
geodeta_31 Re: Lipitor (atorvastatin) 07.09.08, 15:24 Sporo działań ubocznych zgłaszanych przez chorych a leczących się tymi lekami. Włącznie do zaniku mięśni prowadzącego do zgonu... Należy mocno uważać przy długiej kuracji. Choćby z tego punktu widzenia to niefajny pomysł by brać takie leki długo z abx... Odpowiedz Link
bagnowska Re: Lipitor (atorvastatin) 08.09.08, 10:10 No, to się troche przestraszyłam (( Wprawdzie Grześ ma to brać bez abx, ale ... On ma tak osłabione mięśnie, że jakieś kolejne osłabienia nie wchodzą w rachubę ! Muszę jeszcze to przegadać... Po ostatniej pracy podesłanej przez tosho odnośnie dobrego działania przy sm minocykliny, ew. doxy , zastanawiam się, czy jednak nie wdrożyć pomalutku abx...Co sądzicie? Oczywiście zadecyduje Dr, ale bardzo liczę się z Waszym zdaniem)) POzdrawiam - Basia Odpowiedz Link
tomaszwielkoszynski Re: Lipitor (atorvastatin) 08.09.08, 11:08 a ja spokojnie lacze statyny z antybiotykami (ale nie wszystkimi). Poniewaz zarowno wiekszosc statyn (atorwastatyna, simwastatyna, lowastatyna, fluwastatyna, rosuwastatyna, ale nie prawastatyna) metabolizowane sa przez izoenzym CP3A4 - ten ktory metabolizuje min antybiotyki makrolidowe, azalidy i azolowe leki przeciwgrzybicze - laczne podawanie tych lekow moze doprowadzic do kilkunastokrotnego wzrostu stezenia statyny i rabdomiolizy i innych powaznych powklan. Wyjsciem z stytuacji jest: 1. podanie prawastatyny, ktora metabolizuje sie inna droga (wtedy mozna podawac praktycznie wszystkie abx) 2. unikania antybiotykow ktore wymienilem powyzej - mozna podawac np. tetracylkkiny, penicyliny, cefalosporyny.... Pozdrawiam, TW Odpowiedz Link
bagnowska Re: Lipitor (atorvastatin) 08.09.08, 11:40 Dziekuję za wyczerpującą odpowiedź, Panie Doktorze Trochę się uspokoiłam... Proszę się nie dziwić moim wahaniom i niepokojom, mój mąż jest ciężko pocharatany przez ...no własnie, przez co ?.. POzdrawiam - Basia Odpowiedz Link