swigonka 30.09.08, 11:21 Laboratorium w Bielsku wprowadziło PCR na bb. Koszt 180 zł. Trudno mi w to uwierzyć.... Na wykazie nie znalazłam już Elisy na bb..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosa05410 Re: koniec Elisy? 30.09.08, 14:09 Z drugiej strony, ciekawe co to za PCR. Bo moze miec "skutecznosc" Elisy W kazdym razie jest to postęp. Sam fakt nie potępienia metody PCR w boreliozie jest sukcesem. Odpowiedz Link
arrakis74 Re: koniec Elisy? 30.09.08, 14:34 kosa05410 napisał: > Z drugiej strony, ciekawe co to za PCR. Bo moze miec "skutecznosc" Elisy Dokładnie, bo może być tak "skuteczny" jak w Diagnostyce/Rex- Wrocław. Szkoda na ich PCR na bb kasy. Odpowiedz Link
nataszkam Re: koniec Elisy? 30.09.08, 15:47 No niestety, "skuteczność" zwykłego PCRa w boreliozie jest pewnie w okolicach ELISY albo znacznie słabiej Zwykły potrzebuje ok. 1000 kopii, aby dał wynik pozytywny (rtPCR- 5). Zresztą, po forum widać, jakie wartości osiągają chorzy- po kilkaset kopii zaledwie... Ale to już jest coś- bo skoro PCR robią w boreliozie, to tym bardziej nie mogą negowac techniki bardziej czułej, czyli rtPCR Odpowiedz Link
hanka78 Re: koniec Elisy? 30.09.08, 14:45 hmm... tylko co nam to daje jeśli szpitale zakaźne dalej nie uznaja tego badania ... Odpowiedz Link
swigonka Re: koniec Elisy? 30.09.08, 15:52 w takiej sytuacji, w której laboratorium(i to dość znane) wprowadza PCR to szpital musi je już uznać....tak sądzę jak trochę pozbieram kaski, to zrobie ten PCR i zobaczymy co otrzymam. mam nadzieję, że nie: w klasie IgG ..... w klasie IgM..... bo to byłby dla nie mega skandal! Odpowiedz Link
nataszkam Re: koniec Elisy? 30.09.08, 15:57 swigonka napisała: > w takiej sytuacji, w której laboratorium(i to dość znane) wprowadza PCR to > szpital musi je już uznać....tak sądzę Tia, to będzie połowa sukcesu? Hm... Chyba nic nam po połowie, nawet po 3/4. Sukcesem będzie dopiero prawidłowe leczenie... Odpowiedz Link
nataszkam Re: do nataszkam 30.09.08, 16:01 Wiem Ale co Ci po uznaniu wyniku? Oprócz satysfakcji, oczywiście Odpowiedz Link
aqarel Re: koniec Elisy? 30.09.08, 16:16 swigonka napisała: > w takiej sytuacji, w której laboratorium(i to dość znane) wprowadza PCR to > szpital musi je już uznać....tak sądzę > jak trochę pozbieram kaski, to zrobie ten PCR i zobaczymy co otrzymam. mam > nadzieję, że nie: > w klasie IgG ..... > w klasie IgM..... > bo to byłby dla nie mega skandal! Dostajesz skierowanie na PCR....idziesz najpierw do SPCR-u(uiszczasz opłatę..częściową bo resztę opłaca NFZ)..zostajesz skierowana do PPCR-a, myślisz nareszcze "porządne badanie".Przychodzi staeszy Pan bada Cię wachadełkiem potem różczką...wynik na poczekaniu boreliozy "niet". Okazało się że NFZ podpisał korzystną umowe z Polskim Cechem Radioestetów (PCR) objasnienie terminów naukowych: SPCR=Skarbnik Polskiego Cechu Radiestetów PPCR=Podstarszy Polskiego Cechu Radiestetów Odpowiedz Link
stachenka Re: koniec Elisy? 30.09.08, 18:38 > Okazało się że NFZ podpisał korzystną umowe z Polskim Cechem Radioestetów (PCR) To jest organizacja skupiająca wytwórców ładnych odbiorników radiowych? Odpowiedz Link