Dodaj do ulubionych

w trakcie diagnozy

02.05.09, 09:24
czesc wszystkim.jestem w trakcie boreliozy.zrobilam wyniki
podstawowe testem elisa IgM dodatnie, ale niewiele nie wiem czy ma
to jakies znaczenie i test Western blota.wynik tylko prazek p41,
niespecyficzny dla boreliozy.nie wiem czy dalej warto sie
diagnozowac w kierunku boreliozy, skoro western blot wyszedl
ujemny.ok.15-20 lat temu mialam ok.10 kleszczy za jednym
razem.siostra mi je wyciagala, nie mialam rumienia.czy po tak dlugim
czasie dopiero mogly ujawnic sie objawy?opisze je pokrotce bo jest
ich bardzo duzo:bole glowy,szyi, trzeszczenie szyi, bol miedzy
łopatkami, bol okloicy ledzwiowej , bole korzonkowe, promieniujace
do nogi, przeczulica skory(przeszkadza mi kazde ubranie,jak opieram
sie o cos plecami to strasznie mnie pieka,drazni mnie
biustonosz),bole kolan,czasami lekkie zawroty glowy i drzenia rak,
od czasu do czasu biegunki, dretwienie rak w nocy.teraz najbardziej
mi dokucza ta przeczuluica skory, czy ktos moze mi podpowiedziec czy
takie objawy tez moga swiadczyc o boreliozie lub jej koinfekcjach?
dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aktenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 13:41
      czy mozecie mi cos podpowiedziec
      • anetaryd Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 14:08
        Ja miałam robione 2 PCR w tym jeden po prowokacji antybiotykiem oba wyszły
        negatywne, WB również dwa wyszły negatywne w tym jeden z prążkiem 41 i 18,
        jestem 3 dzień na antybiotykach, mam wyniki ujemne również chciałam zaprzestać
        diagnozowania w kierunku BB skoro mam wyniki ujemne, ale jedna z lekarzy
        forumowych zalecił podjęcie leczenia, będziemy obserwować czy coś się dzieje,
        objawów również mam sporo, skontaktuj się z jakimś lekarzem forumowym, coś z
        pewnością doradzi. Bardzo wielu ludzi chorych ma objawy mimo ujemnych wyników.
    • aktenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 14:05
      czy moge was prosic co o tym myslicie?
      • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 14:21
        Nie jestem lekarzem;ale objawy masz niemal jota w jote,jakie ja
        miałam...PCR w Poznaniu wyszedł ujemny;potem Elisa graniczna dla bb i
        Western Blot dodastni..trudno cos radzic-od tego są lekarze..mnie Pan
        Doktór podejrzewa -prócz bb-jeszcze o bartonellę..Zgłos się do
        któregos z forumowych lekarzy..Na pewno cię właściwie
        poprowadzą.Sama-po straconym niemal roku dobijania się do zakażników
        o diagnoze i leczenie-zdecydowanie odradzam korzystanie z ich
        pomocy!Oni ze swą wiedzą i diagnostyką bb tkwią jeszcze w
        średniowieczu..a my..chorujemy-i to cięzko!-w XXI wieku!Pozdrawiam!
        • aktenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 14:23
          dziekuje za odpowiedzi a jakie macie objawy?
          • anetaryd Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 14:40
            Długo by wymieniać, zajrzyj w wątek "Zaczynamy..." niestety objawów jest tak
            duże zapomniałam niektórych wymienić.
          • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 15:45
            Ja miałam rumień-ale chyba pojawił sie po latach choroby-w znacznym
            jej zaostrzeniu..Rumień;podgoraczka;bóle brzucha;niemal
            biegunka;tachykardia +skoki cisnienia-potworne bóle głowy;oczu;nosa i
            karku-pogotowie..Bóle korzonkowe-"grypowe"-poranne bóle stóp-
            niemoznośc chodzenia;bezsenność;lęki;przeczulica skóry;mrowienie i
            marznięcie kończyn;obrzęki stawów;jedna strona ciała-cierpnięcie.To
            się zmienia w czasie..Jadłowstręt..straszne osłabienie..Ale..totalna
            niemoc..Problem z kojarzeniem;pamiecią..
            • aktenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 18:05
              a jak u ciebie wyglada przeczulica skory i czy wystepowala ona przed
              leczeniem czy tylko w trakcie?dziekuje za odpowiedz
              • anetaryd Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 20:22
                Jeśli chodzi o mnie to ja nie mam jeszcze zdiagnozowanej boreliozy jak już
                pisałam wszystkie wyniki mam negatywne. Przeczulica skóry w moim przypadku
                wystąpiła wiele wiele lat temu i powtarzała się co jakiś czas. Nie wiedziałam
                dlaczego się tak dzieje. Teraz tez się pojawia.
                • aktenka Re: w trakcie diagnozy- do Anetaryd 02.05.09, 20:52
                  a mozesz mi napisac jak ona sie u ciebie objawiala jesli mozesz.
                  • anetaryd Re: w trakcie diagnozy- do Anetaryd 02.05.09, 22:01
                    Podaj mi maila napisze ci jutro bo dzisiaj już padam.
                    • aktenka Re: w trakcie diagnozy- do Anetaryd 02.05.09, 22:17
                      xsenia@poczta.onet.pl prosze napisz mi jak najszybciej jak to u
                      ciebie wyglada
              • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 22:33
                Ufając warszawskim zakażnikom...bardzo pózno podjęłam leczenie..Było
                to więc"przed"leczeniem..W lecie ub.roku..nic nie mogłam na siebie
                załozyć;same milanezy..Teraz trochę czasem się odzywa.ale de facto-
                nie ma juz takiej przeczulicy...
                • aktenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 22:39
                  a mozesz opisac cos wiecej jak ta przeczulica u ciebie wygladala?
                  • cepeenka Re: w trakcie diagnozy 02.05.09, 22:55
                    Aktenko, przeczulica to przeczulica - dotyk odczuwasz jako ból bądź inne
                    nieprzyjemne wrażenie.
                    • aktenka Re: w trakcie diagnozy-do cepeenki 02.05.09, 23:14
                      dziekuje za odp.js to wiem.chciala sie dowiedziec czy inni maja taki
                      objaw i jak on u nich wyglada.
                      • cepeenka Re: w trakcie diagnozy-do cepeenki 02.05.09, 23:18
                        Wiele osób ma taki objaw, występuje on oczywiście nie tylko w boreliozie i
                        polega na bolesnym odczuwaniu dotyku w różnych miejscach ciała.
                        • niebieskaaa przeczulica 03.05.09, 10:45
                          mnie strasznie "bolał" biustonosz. po powrocie do domu natychmiast
                          go zdejmowałam, myślałam, że to moja wina, że nie potrafię dobrać
                          dobrego biustonosza. oprócz tego okropne swędzenie skóry, oczywiście
                          nie cały czas, a mam oprócz bb bartonellę
                          • aktenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 21:14
                            dzieki za odpowiedz.czy ta przeczulica byla u ciebie juz przed
                            leczeniem i tylko na plecach, czy przeszkadzal ci biustonosz czy np.
                            jak sie o cos opieralas tez?mozesz to dokladniej opisac? dziekuje
                            • cepeenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 21:47
                              Aktenko, chyba prościej będzie jak opiszesz o co Ci chodzi z tą przeczulicą,
                              wtedy inni się do tego ustosunkują. Widać, ze chcesz zobaczyć opis tego, co Ty
                              masz, ale każdy może to odczuwać inaczej i możesz się tego nie doczekać. Napisz
                              o co Ci chodzi.
                              • aktenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 22:08
                                am straszna przeczulice skory szczegolnie na plecach, ale tez
                                rece,boli mnie skora od biustonosza i np. od swetra na karku, nie
                                moge sie opierac o fotel, bo mnie piecze skora.strasznie jest to
                                meczace.
                                • cepeenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 22:17
                                  Dokładnie tak wygląda przeczulica. Może występować na całej skórze, każdy może
                                  ją mieć w innym miejscu, nie ma więc co tutaj porównywać. Może ona być objawem
                                  boreliozy, jeśli tak jest - minie po leczeniu, nie martw się! Musisz się tylko
                                  zdiagnozować i przeleczyć, jeśli okaże się, ze masz boreliozę.
                                  • aktenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 22:25
                                    wiem tez ze moze wystepowac w stwardnieniu rozsianym, i to mnie
                                    bardzo martwi.z tego co widze na forum ludzie z rozpoznana borelioza
                                    nie maja za bardzo takiego objawu
                                    • cepeenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 22:40
                                      Aktenko, tutaj było wielu ludzi, którzy sugerowali się tym, ze mają jakiś objaw,
                                      którego inni nie mają. To na nic! W boreliozie może być dokładnie wszystko. Nie
                                      nakręcaj się SM-em, poprostu zgłoś się do lekarza, który leczy boreliozę
                                      niestandardowo i pozwól mu postawić diagnozę. Jeśli to nie będzie borelioza i on
                                      będzie tego pewien - powie Ci to.
                                      Bardzo wiele osób ma przeczulicę jako jeden z objawów, ale każdy wypisuje te
                                      objawy, które są dla niego najcięższe. Może Twój to właśnie przeczulica.
                                      Przeczulica jest objawem neurologicznym występującym w wielu schorzeniach, może
                                      być w zwykłej rwie kulszowej czy korzonkach, nie możesz po niej oceniać na co
                                      jesteś chora.
                                      • aktenka Re: przeczulica-do niebieeska 03.05.09, 22:48
                                        dziekuje ci slicznie za odpowiedz, postaram sie myslec
                                        pozytywnie.musze sie w koncu do konca zdiagnozowac, ale strasznie
                                        sie martwie
                                        • dobbiaco Re: przeczulica-do niebieeska 04.05.09, 13:22

Przy każdej diagnozie SM winna byc najpierw przebadana ewentualna
                                          borelioza..Może istnieją przypadki "samoistnego"SM;jednakowoz-mamy tu
                                          an forum-zbadane-ostatnio 2 przypadki SM;a była to borelioza!!!może
                                          nie leczona borelioza rozwija sie do SM???W każdym razie..zmiany w
                                          mielinizacji komórek nerwowych nie leczona borelioza-przechodzaca w
                                          neuroborelioze-na pewno powoduje!!
                                          • aktenka Re: przeczulica-do niebieeska 04.05.09, 15:10
                                            zy ty mialas przeczulice skory? jesli tak to wystepowala ona u
                                            ciebie przed leczeniem? i jak to sie u Ciebie objawialo?mnie to
                                            mocno meczy. dzieki
                                            • aktenka Re: przeczulica-w trakcie diagnozy 04.05.09, 16:44
                                              ja oprocz tej okropnej przeczulicy, nie moge sie nawet opierac o
                                              fotel bo mnie wtedy pika plecy mam taki bol miedzy łopatkami, jak
                                              sciagam łopatki ku sobie czuje taki bol i sztywnosc tego miejsca
                                              • dobbiaco Re: przeczulica-w trakcie diagnozy 04.05.09, 19:51
                                                Miałam identyczne objawy przed postawieniem diagnozy-przez lekarzy-bo
                                                ja już wiedziałam;miałam rumień wcześniej..Ale rumienia zakażnik nie
                                                widział;więc..odesłał mnie do..reumatologa!!Całe lato bez biustonosza
                                                ..przechodziłam-o ile mozna to tak nazwać:wyszłam z domu może z 8
                                                razy..Plecy-tez między łopatkami;piekło i bolało
                                                niemiłosiernie..Rumień zaczął się w .."talii" i rozlał na całe
                                                plecy..Myslałam początkowo,że to półpasiec;bo bolał;byłam strasznie
                                                osłabiona;ale nie było pęcherzyków i półpaśca kiedyś
                                                miałam,więc..teoretycznie nie powinnam mieć..Miesiąc po rumieniu-
                                                luty-Elisa ujemna...Dalszy miesiąc-PCR w Poznaniu-ujemny;dopiero w
                                                sierpniu Elisa graniczna i w pazdzierniku dodatni Western Blot..No
                                                ale..u Pana Bagnowskiego graniczna borelia pojawiła sie po niemal 2-
                                                óch latach leczenia??Tę cholerę trudno uchwycić;we krwi jej nie
                                                ma;wchodzi w tkanki i się chowa..a toksyny właśnie powodują takie
                                                objawy-m.in.jak ta przeczulica..Przezyłam fazę "bólów korzonkowych"-
                                                jakies 2 miesiące-niemal bez mozności wstania z łózka..Wszystko
                                                łaczyło się z tymi plecami i przeczulicą..Mam ją jeszcze po całej
                                                lewej stronie głowy-łącznie z uchem i zębami..Spróbuj smarować całe
                                                plecy olejkami-mieszanką na boreliozę-mnie to bardzo pomaga..Albo
                                                chociaż żelem Olfen-z diclofenakiem..Pozdrawiam!
                                                • aktenka Re: przeczulica-w trakcie diagnozy- do dobiaco 05.05.09, 17:46
                                                  a jakie to sa olejki, mnie ta przeczulica strasznie meczy i nie wiem
                                                  co z tym robic
                • kaska_r3 Re: w trakcie diagnozy 07.05.09, 11:18
                  czy możesz podać na maile wolynka@op.pl jakiegoś dobrego lekarza z warszawy
                  właśnie mam wyniki i mam bb
    • aktenka Re: w trakcie diagnozy-do dobiaco 05.05.09, 18:01
      -mysle ze u ciebie to te objawy wystapily od tego rumienia ja
      zadnego rumienia nie mialam, chodzi mi o te bole miedzy lopatkami i
      przeczulice skory.dziekuje ci za odpowiedz
      • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy-do dobiaco 05.05.09, 21:38
        Takie bóle między łopatkami i przeczulice pleców maja niemal wszyscy
        chorzy na borelie i na..grzybice!
      • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy-do dobiaco 05.05.09, 21:40
        P.S.Lyme Essence Oil-skład jest tu na forum..Trzeba zamówić-to koszta
        stosunkowo niewielkie;pomieszać w podanej proporcji i smarować!Bardzo
        pomaga!!Także w bólach!
        • aktenka Re: w trakcie diagnozy-do dobiaco 05.05.09, 22:57
          dziekuje, boje sie ze takie rozne przeczulice wystepuja w
          stwarnieniu rozsianym, u mnie nie ma cykli 4 tygodniowych jak w
          borelce. ja mam to praktycznie caly czas.
          • dobbiaco Re: w trakcie diagnozy-do dobiaco 05.05.09, 23:13
            Ja też.Dlatego doktór podejrzewa bartonellę..Jeszcze się właczyły
            poty-które są przy babeszjozie..Praktycznie z każdej z tych chorób
            odkleszczowych..jekies objawy by pasowały..a testy-prócz boreliozy-
            wychodzą na nie ujemne..
            • aktenka Re: w trakcie diagnozy- 09.05.09, 22:07
              interesuje mnie jedna sprawa dotyczaca ugryzienia przez kleszcze.jak
              to jest ze jednych ugryzie jeden kleszcz i maja wszystko w wynikach
              i sa chorzy a inni np. w tym ja mialam 10 kleszczy naraz i nie wiem
              czy jestem zakazona. cjodzi mi o to ze jeden kleszcz moze spowodowac
              wielka chorobe a wiele kleszczy niekoniecznie. jak myslicie jak to
              z tym jest?
              • ewawr Re: w trakcie diagnozy- 10.05.09, 01:54
                Nie ma reguły. To tak jak z lotto. Jeden ma szczęście inny nie.
                Ja miałam właśnie tego jednego kleszcza. Ale to było daaaaaaaaaawno.
                Po abx-owej terapii przeszła przeczulica-w zasadzie to o niej nie
                pamiętałam że to też było moim problemem. Ani razu, po kuracji abx,
                nie miałam wrażenia, że mam obce ciało na sobie. Dla mnie
                najważniejsze było to, że zaczęłam chodzić. I tu chciałabym
                podziękować, że w odpowiednim momencie znalazłam to forum i Tego
                lekarza. Dr. Piotrze. Dziękuję. To Twoja zasługasmile
                • piotr.kurkiewicz Re: w trakcie diagnozy- 10.05.09, 08:25
                  To kopia tego co napisałem w swoim linku Lekarz z Warszawy 3
                  Reakcje krzyżowe.
                  Każda bakteria ma fragmenty sobie swoiste jak i wspólne z innymi
                  podobnymi jej bakteriami.Tak jak my mamy palce w rąk(element
                  nieswoisty)ale tylko nam swoiste linie papilarne(tylko my je mamy
                  niepowtarzalne).Jeśli dany prążek w teście Western-Blot wyjdzie
                  dodatnio,to ma on określoną swositość-np moze być wspólny dla krętka
                  boreliozy i kretka kiły,a powstajace przeciwciała mogą reagować stąd
                  i z krętkiem kiły jak i boreliozy(i to się nazywa reakcją krzyżową).
                  Probelmy są następujące:
                  -im bardziej swoisty prążek, tym wychodzi dodatnio rzadziej
                  -istnieją rozbieżności w interpretacji testów:
                  jeśli np u kogoś wychodzą dodatnio 2 nieswoiste prążki dodatnio,to
                  często ma opis wynik ujemny lub wątpliwy.Jak do tego podchodzi ILADS
                  i dr Burrascano:jeśli u kogos wychodzi dodatnio prążek X,spotykany w
                  boreliozie i np w chorobie wrzodowej(zakażeniu Helicobacter
                  pylorii),a nie ma objawów choroby wrzodowej tylko objawy wskazujące
                  na rozsianą boreliozę-trzeba podejrzewać boreliozę i albo dorobić
                  inny testy(co kosztuje, a testy te nie zawsze też wychodza
                  dodatnio),albo właczyc testowe leczenie!Powtarzam-w boreliozie nie
                  ma "cudownego" testu weryfikującego diagnozę boreliozy w 100% i w
                  100% niezawodnego-TAKIE JEST STANOWISKO ILADS,ale jest ono bardzo
                  krytykowane w świecie medycznym,w tym i w Polsce np przez
                  zakaźników.
                  Biorąc pod uwagę następstwa boreliozy,jestem zwolennikiem koncepcji
                  ILADS,choc środowisko medyczne to kwestionuje i oficjalne standardy
                  to dodatnia Elisa(i to tylko w klasie IgM!!!) zweryfikowana przez
                  test Western-Blot(przy czy w tym tescie aby uznac wynik za dodatni,
                  muszą być dodatnie zazwyczaj kilka prążków).Ani test Elisa ani
                  Western-Blot nie wykryje np seronegatywnej(tzn bez przeciwciał)
                  boreliozy,moga byc fałszywie ujemne(czesto w późnej boreliozie czy u
                  osób bioracych sterydy np traktowanych jako sm czy rzs) jaki i -
                  owszem-fałszywie dodatnie.Dlatego KAŻYDY WYNIK NALEŻY WG ILADS
                  ODNOSIĆ DO OBJAWÓW-każdego testu,bo i PCR moze byc fałszywie ujemne
                  jak i dodatnie.
                  Piotrek K
                • aktenka Re: w trakcie diagnozy-do ewawr 10.05.09, 20:30
                  czesc czy mozesz mi napisac jak u ciebie objawiala sie przeczulica i
                  czy byla juz przed leczeniem?dziekuje.
                  • ewawr Re: w trakcie diagnozy-do ewawr 11.05.09, 12:30
                    Wyobrażam sobie, że to tak jak u innych. Nie wiadomo z jakiego
                    powodu pojawiał się ból płata skóry w różnych miejscach. Raz było na
                    nodze raz na plecach, na głowie. To przeczulone miejsce nie dało się
                    dotknąć. Nie pamiętam co jaki czas to się pojawiało i czy
                    periodycznie. Wiem, że komplikowało funkcjonowanie. Miałam to aż do
                    momentu podjęcia leczenia. Teraz to się nie pojawia. Odpukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka